Vilken är din favorit-upplaga av Elitloppet?

En nog inte helt ovanlig fråga i dessa tider. Eller några andra tider heller för den delen, bland trav-fans. Och nästan alla har sin särskilda favorit. Av vilken anledning det nu må vara.

Jag vet i varje fall vilket som är min favorit. Och då var jag inte ens på plats på Solvalla.

Det är ju faktiskt så, att man inte nödvändigtvis måste ha upplevt loppet live för att man ska kunna referera till det som en minnesvärd upplevelse. Men det underlättar ju självfallet.

Själv fick jag vänta ända till 1999 innan jag fick möjligheten att komma till Solvalla. Vid det tillfället hade jag redan levt med loppet som årets absoluta höjdpunkt i mer än tio år. Efter det har jag bara missat två upplagor. Högst motvilligt, ska tilläggas.

Av förklarliga skäl har jag mindre relation till de Elitloppen som avgjordes innan mitt intresse föddes. Eller jag själv föddes, ska sägas.

Men för den sakens skull är inte namn som Frances Bulwark, Roquepine, Ozo eller Idéal du Gazeau okända för mig. Det är bara det att jag omöjligt kan väga in deras prestationer i min egen, personliga, lista.

Och här är de. De för mig, tio bästa Elitlopps-minnena.

Hittills är nog viktigt att understryka.

Vill du se loppen? Det går utmärkt genom att klicka på rubrikerna.

10. Coktail Jets makalös spurt 1996

Franska travare har alltid appellerat mig. Coktail Jets Elitlopp 1996 ger mig fortfarande gåshud. Franska travmaskiner har gått segrande ur loppet åtskilliga gånger (här kan många namn räknas upp) men faktum var att ingen fransos hade vunnit på 13 år inför 1996 års upplaga (Ianthin 1983). Och det var också på vippen att det året Prix d’Amérique-vinnare inte ens tagit sig till final. Först i sista steget fixade Coktail Jet en fjärdeplats i försöket. Då sladdade han länge som sista häst men levererade en häftig slutrökare längst ut i banan och tog sig precis förbi länge ledande Isla J. Brave. I finalen blev det bricka sju och körande Jean-Etienne Dubois blev tvingad att välja samma taktik som i försöket. Favoritspelade Triple T. Storm (med John Campbell) anförde och hade publikfavoriten Zoogin i dödens. Tappre Zoogin fick greppet in på upploppet, men flygande, återigen längst ut i spåren, kom Coktail Jet. Maken till avslutning har sällan skådats i Elitloppet; Coktail Jet bytte jumbopositionen mot triumf inom loppet av några få hundra meter. Fransk travsport hade åter segrat i världens främsta sprinterlopp.

9. From Above och Örjans tårar 2003

Vid de här åren hade jag ynnesten att få stå placerad på E-läktaren, vilket säkert bidrar till att göra minnet än bättre. Själv trodde jag benhårt på att Scarlet Knight skulle greja det. Hambo-vinnaren som vunnit sitt försök på 10,0 fick tuffa på i dödens på hårddragande Victory Tilly. Bakom, i rygg på Scarlet, kunde Örjan Kihlström perfekt smyga med From Above. Först då 200 meter återstod lyftes From Above ut till attack och på ett ögonblick förstod man var det skulle sluta. Publikens vrål, där mitt i Elitloppets epicentrum, var total öronbedövande. From Above fångade in sina tappra motståndare. Den alltid så kylige Örjan Kihlström kunde inte hålla euforin kontrollerad. Och ingen annan heller. Allra minst Stefan Hultman. Flera pojkdrömmar besannades denna söndagseftermiddag.

8. Brioni och den omöjliga uppgiften 2011

En häst har genom Elitloppets historia förmått att vinna loppet från åttondespåret i finalen. Elitloppet 2011 måste vara ett av de mest nervkittlande någonsin. Och ett tag, efter försöket, trodde nog Joakim Lövgren att han inte ens skulle få köra i finalen. Brioni var nämligen bara femma i mål i försöket, men Define the World (som var fyra) diskades för trängning. Brioni halkade in på ett bananskal och fick ladda om. Spelad till 27 gånger (näst högst) var det få som trodde på någon framgång för den tyskfödde kämpen. Men, likt Coktail Jet 15 år tidigare, visade det sig att man aldrig ska ge slaget förlorat. 250 meter från mål låg Brioni fortfarande sist. Urstarke Rapide Lebel, som gick en stor del av loppet i tredjespår, hade malt ned ledande Arch Madness. Men mellan hästar och ut i fjärdespår kom Brioni som en katapult. En mörkbrun blixt från klar himmel. Precis på linjen fick han greppet om Rapide Lebel. Och så den där iskalla nicken från Joakim Lövgren efter målgång, som för att säga att: nog gick det vägen, trots allt. Den är obetalbar.

7. Victory Tilly och Stig H:s sjätte 2000

Jag kommer nog alltid gräma mig lite åt att jag inte var på plats på Solvalla vid Elitloppet 2000. Kanske är det därför loppet ”bara” placerar sig på sjundeplats i min lista. Det gjorde lite ont att missa det. Upplagan 2000 är för den sakens skull ett av de mest beryktade någonsin. Med rätta. Det är svårt att förbise det faktum att Victory Tilly är den bästa svenskfödda hästen genom tiderna. Stig H Johansson är nog också en ”stark kandidat” som den främsta tvåbenta utövaren i sporten – i hela världen. Den här dagen var Elitloppet Victory Tillys och Stig H:s och bara deras. Publikens skanderande ”Stig H, Stig H, Stig H” när varvet återstår får, trots min frånvaro live, håren alltjämt att resa sig på armarna. Den franska maskinen och naturtravaren General du Pommeau var den som skulle utmana. Och det gjorde han också. Jules Lepennetier gjorde allt vad han förmådde från dödens. Men Victory Tilly var obeveklig. Vägrade att släppa någon förbi sig. Stig H:s så sällan skådade spontana spökast vid målgång. Trots att det var sjätte gången han vann Elitloppet. Kan man någonsin bli less på att se om det där loppet?

6. Meadow Road och Torbjörn Jansson 1985

”Ingen har någonsin kört en bättre häst”. Ett av sportens mest klassiska citat. Sagt av Torbjörn Jansson efter segern i Olympiatravet månaden innan Elitloppet. Så skönt kaxigt. Lika befogat. Men liksom tidigare listplaceringar var det inte direkt någon dans på rosor för Meadow Road att ta sig till final. Han var favoritspelad i försöket men från ett åttondespår hamnade han sist och det var efter en mäktig långsida och slutkurva som han tog sig, som fyra, till final bakom en bländande fin Minou du Donjon. Det blev sjundespår i finalen. Kom så iväg bland de sista även i finalen. Så småningom placerad som trea i andraspår. Men det är något speciellt som jag bara älskar men hästar som ”tar dem till slut”. Ur sista sväng: full fart via fjärdespår. Meadow Road fick greppet mitt på upploppet och höll undan för demonspurtande Rosalind’s Guy och Veijo Heiskanen. Triumf. En populärare segrare har sällan skådats. Och lyckligare vinnare. Jublet ville aldrig ta slut.

5. Ego Boy (oj, oj, oj) 1973

Nej, jag var inte född 1973. Det säger samtidigt hur stort det här Elitloppet var. Hur betydelsefullt det blev. När mitt travintresse föddes, vid så där åtta års ålder, kände jag till två hästar: Legolas och Ego Boy. Svensk travsports största ikoner. Elitloppet 1973 förblir det, kanske, mest klassiska någonsin. Hollywood-manuset som var verkligt. Davids kamp mot Goliat. Ja, ni fattar. Att ett Elitloppet avgörs i ett skiljeheat, en duell häst mot häst är nästan för bra för att vara sant. Och enormt eggande att återse. Ego Boy vann det första försöket och såg länge ut att greja det även i det andra. Men den stora amerikanska favoriten Flower Child tuggade ned Dalahästen. I skiljeheatet blev jänkaren given favorit. Men Ingemar Olofsson lurade upp Joe O’Brien på läktaren. Genom att köra i ”kallblodstempo” förvandlade han loppet till en ren speeduppgörelse – och då var amerikanen chanslös. Först över sista bortre gick Flower Child till attack. En explosion. Men Ego Boy svarade! Flower Child var maktlös att ta sig förbi. Historia var skriven. Segertiden: 1.23,8. Ett genidrag.

4. Varenne – världens bästa 2001-2002

Det är alltid svårt när man ska jämföra utövare i någon idrott från olika tidsepoker och att då säga vem som är ”den bästa någonsin” är i praktiken omöjligt. Ändå gör jag det: Varenne är för mig den främsta travhästen genom alla tider. Jag hade äran att få se hans båda vinster i Elitloppet (och Prix d’Amérique) på plats. När han vann första gången, 2001, dessutom så nära jag bara kunde komma. Placerad mitt i sista kurvan kunde jag se ”Il Capitano” ursinnigt jobba ikapp den titelförsvarande Victory Tilly. Hela loppet igenom lurpassande bakom ledaren, den mäktiga bortre långsidan och så den ruskiga kurvtekniken som fick den svenska championen på fall. En uppvisning i den högre skolan. Och året därpå: oslagbar igen. Vilket oerhört travarmonster han var.

3. Moni Maker och speedrycket 1998

Om man är funtad som jag plockar man fram något gammalt travlopp ibland med jämna mellanrum för att återse. Kanske för att få upp humöret eller för att förströ tiden. Elitloppet 1998 tillhör de absoluta favoriterna. Var Varenne den bästa hästen någonsin undrar jag om inte Moni Maker, om inte annat, var det bästa stoet. Moni Maker hade det förhatliga åttondespåret i försöket – men stoppades knappast av det. Hon stoppades förresten inte av något. Andraspår i finalen och dödens direkt. Med 700 meter kvar kom det: speedrycket. Ledande Huxtable Hornline som öppnat första 500 efter 1.10 stod still. På några få steg var hon i täten. Var kom den växeln från? ”Oj, oj, oj, jag har aldrig sett något liknande”, utbrast Thomas Nilsson i TV4-sändningen. Nej, inte jag heller.

2. Mack Lobell. What a horse, what a driver. 1988

Jag vet inte hur många gånger jag pratat eller skrivit om Elitloppet 1988. Och jag kommer nog aldrig sluta. Nio år gammal framför tv:n upplevde jag något som för alltid skulle förändra min världsbild. Jag vet egentligen inte varför, men det var något magiskt över det. Så oväntat för mig. Ingen häst har senare kunnat ge mig samma känsla. Men jag ska inte älta det mer. Det var, kort sagt, bara helt sagolikt. Sugarcane Hanover och Napoletano, som ju båda hämtat upp omöjliga galopper i försöket, blev utskåpade. Av den där svarta hingsten från USA. Den så mytomspunna. Den omåttligt vackra. Huvudstången. Aktionen. Det är det där uppsträckta körspöet efter målgång som jag minns allra bäst. Jag tror det är någon form av kärlek.

1. Copiad vs Pine Chip 1994

Det är för mig omöjligt att ranka något Elitloppet högre än detta. Mack Lobell får ha betytt hur mycket som helst för mig personligen och Moni Maker får framkalla hur många rysningar hon vill – men Copiad mot Pine Chip 1994 går inte att rubba. Duellen. När de lämnar de övriga med längd efter längd efter längd. Travsport som underhållning till perfektion. Den känns smått löjligt att försöka, ännu en gång, återskapa vad det var som hände, jag tror förresten att det inte är någon som lyckats läsa så här långt som inte vet, så jag låter bli. Se videon i stället.

***

Vilka är dina Elitlopps-favoriter? Håller du med mig eller tycker du att det finns några bortglömda godbitar som sällan lyfts fram? Skriv då i kommentarsfältet nedan.

Oavsett: ha en fantastisk trevlig Elitlopps-helg alla. I hopp om nya oförglömliga minnen.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Krönika
Daniel Olsson
fredag 08:50, 29 januari

Ska man se det positivt är det bara ett år kvar

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
söndag 13:27, 24 maj

Aldrig har Elitloppet varit så efterlängtat

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
måndag 10:32, 29 juli

Den gången när ”Tarzan” landade på månen

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 09:38, 21 maj

Meadow Road 1985 – en evig klassiker…

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 09:10, 19 februari

Vourasie kan bli ihågkommen för mycket

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
onsdag 13:08, 06 februari

Eléazar – en historia om att avsluta på topp

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 10:53, 22 januari

Egentligen är ju allt det här ”Lokets” fel

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Nu inleds det norska travåret

Nu inleds det norska travåret

Det är något visst med Olympiatravet. Visst, det har sagts några gånger förr, men visst är det något visst med Olympiatravet.

”Startskottet på storloppssäsongen” är väl en väletablerad klyscha som stämmer på pricken.

Det är vår på allvar. Många superstjärnor ska göra sin för året första stora kraftmätning. Och man börjar på allvar känna doften av vad som komma skall sex veckor senare.

En extra välsmakande lördagsgodispåse för oss som fortfarande njuter av travsport i världsklass.

I år är jag övertygad om att det är en röd, blå och vit flagga som på Åbytravet vajar allra högst på lördag eftermiddag. Och det skulle såklart kunna vara en rejäl gardering att säga så, men jag förtydligar genom att säga att jag åsyftar en norsk sådan.

Senast så skedde var för nio år sedan. Närmare bestämt 2006. Segerhästen hette Thai Tanic, tränad av Olle Goop och körd av Björn Goop.

Norskfödde och –ägde Thai Tanic besegrade då närmast det årets Prix d’Amérique-fyra Super Light och fjolårets Derbytrea Order by Fax som var favoritspelad i Olympiatravet. Thai Tanic var för övrigt jämnspelad andrahandare (46 för 10) med Dumle Loss som slutade oplacerad.

Veckorna senare slutade Thai Tanic fyra i Elitloppets final men uppskrevs senare till andrapriset, efter den tråkiga dopningshistorien där målettan Jag de Bellouet och tvåan Lets Go fråntogs sina platser. Thai Tanic vann för övrigt senare samma sommar Jubileumspokalen och den triumfen tillsammans med Olympiatravet blev hästens främsta framgångar ekonomiskt.

För att finna den andra norska vinsten i Olympiatravet får vi gå tillbaka till 1988. Jag tror ni vet vilken häst jag tänker på. Sugarcane Hanover. Fenomenet. Förvisso USA-född men tävlande för Norge och Gunnar Eggen.

Möjligen i konkurrens med Maharajahs revansch 2013 är Olympiatravets upplaga anno 1988 den mäktigaste hittills. Vid tiden det begav sig var travspelarna av förklarliga skäl långt ifrån lika upplysta som i dag. Faktum var att Sugarcane Hanover var spelad till 58 för 10 (!) i Olympiatravet. Något som, med lite perspektiv kanske är en kandidat till tidernas bästa överodds.

Världsmästaren Callit var storfavorit (18 för 10) och även Kjell P:s Don Kiwin var mer betrodd. Men ni minns säkert hur det gick: Sugarcane Hanover, placerad i andra par utvändigt, gick till attack över sista bortre långsidan och svepte fram – och förbi den ledande Callit på några få sekunder.

Norskamerikanen fortsatte sedan undan längd för längd för längd och vann väl med fyrtio meter tillgodo på en snopen Callit (som förresten skulle ta revansch i Olympiatravet 1989 men då var ju förstås inte Sugarcane med…).

Sugarcane Hanover fortsatte sedan med seger i Oslo Grand Prix innan han slutade tvåa bakom Mack Lobell i Elitloppet. Det efter att ha hämtat upp en omöjlig galopp till seger i sitt försök.

Ja, vi kan det där. Men för en nostalgiker som jag blir man aldrig mätt på gammal trav-kuriosa…

Norge har varit nära några gånger däremellan och efteråt också.

1998 slutade Gentle Star (vilken fin häst det var förresten) tvåa efter att ha fått se sig nedspeedad av danske Rival Damkaer (till glada 16 gånger). Favorit i loppet var för övrigt en annan norsktränad: Rite on Line (som sedan i stället vann Åby Stora Pris).

Silvermedalj blev det också för Shan Rags 1994. Han kunde inte rå på Queen L. som här tog sin andra raka i loppet. Men Shan Rags besegrade bland andra Peace Corps och Ina Scot (som faktiskt gjorts till knapp favorit). På senare år har vi fått se Yarrah Boko sluta tvåa 2012 och trea 2013.

Åter till nutid.

När Support Justice äntrar Åby på lördag gör han det som något som varken Thai Tanic eller Sugarcane Hanover var: som favorit (ja, jag vågar faktiskt göra den djärva gissningen).

Egentligen skulle jag vara lite tveksam till att Support Justice faktiskt skulle kunna vara redo för stordåd redan, det baserat på att hästen ”bara” gjort tre lopp mot, i sammanhanget, enklare konkurrens på hemmaplan i år. Men efter att ha sett hästens uppvisning i lördags på Bjerke tvekar jag inte. Hästen håller formligen på att explodera av toppform. Perfekt frammatchad av Geir Vegard Gundersen genom hela karriären.

Det har legat i luften en tid nu, tycker jag. Det är Norges år i år.

Och kanske är det värt att poängtera att Norge också har B.B.S. Sugarlight som ”back up-plan”…

 

I vanlig ordning ber jag om ursäkt i förskott för att eventuellt ha jinxat bort vid namn ovan nämnda hästar.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Grattis på 20-årsdagen, Victory Tilly
Nästa nyhet
Grattis på 20-årsdagen, Victory Tilly

Grattis på 20-årsdagen, Victory Tilly

Det skulle faktiskt dröja fram till april 1999 innan jag för första gången skulle få se Victory Tilly. I hästens artonde start. Han var fyra år. Jag var tjugo.

Det var första gången som han beträdde Åbys oval och det blev en säker seger i uttagningsloppet till Kungapokalen. Han återvände två veckor senare till finalen som stor favorit (17 för 10) men en galopp grusade här förhoppningarna. I stället var det Stefan Melander som grejade segern med Lucky Po.

För övrigt samma ekipage som vann Kriteriet den föregående hösten. Till 22 gånger. Kriteriets favoritskap delades då mellan Gidde Palema, som kom trea och Home Alone, som gjorde bort sig i galopp. Samma öde drabbade Victory Tilly, som spelad till 17 gånger, slutligen slutade sexa.

Men några 17 gånger, som han gav den där oktoberdagen i inledningen av sin karriär, skulle Victory Tilly aldrig mer betala på toton. I de totalt 101 starter som han gjorde överskred han 10 gånger insatsen vid blott fem tillfällen.

Victory Tilly. Foto: ALN

I morgon, torsdag, den 5 mars, fyller Sveriges vinstrikaste travhäst genom alla tider 20 år.

Så här vill jag säga grattis på födelsedagen.

Faktum är att jag återsåg Victory Tilly även i nästa start. Fyraåringseliten på Solvalla under självaste Elitloppshelgen 1999. Det var mitt allra första besök. Efter många år av trånad. Sparkapitalet räckte till en bussresa med två nätter på Hotell Oden och min far som resesällskap (han fyller förresten som av en händelse också år den 5 mars).

Det här var Victory Tillys första start i regi Stig H Johansson. Tidigare, i nitton starter, var det Glen Norman som tränat. Torbjörn Jansson körde i alla starter utom en och han kvarstod som kusk bakom hästen även i denna start.

Loppet blev den helgens mäktigaste upplevelse. Denna min första Elitloppshelg. Ingen skugga ska falla över Elitloppsvinnaren Remington Crown men det kanske inte var loppets mest minnesvärda upplaga. Victory Tillys utskåpning i Fyraåringseliten däremot var en läckerbit. 1.11,8, sju tiondelar före tvåan, en inte helt okänd Gidde Palema.

Nu var Victory Tilly kung i kullen. Och kanske inte bara det förresten. I mitt, som det brukar heta, stilla sinne, började jag ana att det nog inte skulle bli hästens sista besök på Solvalla den här helgen. Jag visste i alla fall säkert att det inte skulle bli mitt sista.

Olyckligtvis blev inte mitt nästa Elitloppsbesök påföljande år. Det är något som jag ångrar än i dag. Att jag valde bort det. För jag trodde mig redan ett år tidigare hittat vinnaren i loppet.

Det här var en av de sällsynta få gångerna i mitt liv som jag faktiskt hade rätt.

Victory Tilly hade förstärkt sin position ytterligare genom att enkelt infria förväntningarna i Derbyt (före Gidde Palema och Lucky Po förresten) och även i Breeders Crown.

Årsdebuten 2000 skedde i Kentucky Fibbers lopp i början av april. Vattentät seger. Förlusten i efterföljande Forus Open kom därför som en chock. Victory Tilly var bara femma, vann gjorde fältets minst spelade Blue Fighter (57 gånger).

Det blev dock bara en tillfällighet. Förlusterna skulle inte dugga särskilt tätt från och med nu. Guldbjörken och Oslo Grand Prix vanns av bara farten innan den stora uppgiften. Segern i Elitloppet, vilken jag förutspått redan ett år tidigare men ändå missade att se live. I stället följde jag dramat i tv-soffan. Kampen mot Prix d’Amérique-vinnaren General du Pommeau. Stig H:s spontana segerglädje. Publikens vrål.

Det blev sista gången jag såg Elitloppet genom en tv-ruta.

Sju segrar till blev det för Victory Tilly som femåring. Och faktiskt en förlust. I Årjängs Stora Sprinterlopp lurades han överraskande av Igor Brick. Men bland triumferna fanns Hugo Åbergs, Jubileumspokalen, Sundsvall Open Trot och Åby Stora som grädde på moset. 9,9 miljoner inkört under året.

2001 var jag fast besluten att återkomma till Solvalla för att denna gång se stjärnan vinna på plats. Så blev det också. Att jag återvände, alltså. Men fullt så enkelt var det inte.

Upptakten av säsongen var inte fullt lika felfri. Etain Royal luggade honom på segern i Guldbjörken och i Oslo Grand Prix ändade det med blott en fjärdeplats där fransmannen Giant Cat skrällde.

I Elitloppets försök blev han chockerande nerspeedad av Solar Effe. Inför finalen stod jag, och syrran som följt med, placerad i utgången av sista sväng. Ett regn började falla kvarten före start vilket påpassligt gjorde att jag kunde kliva ned ända längst fram vid staketet.

Ett vidunder rusade precis förbi. En explosion manifesterad i en hästs kropp. Det var Varenne som brände av en liten speed genom kurvan.

Här förstod jag att jag inte skulle få se någon svensk vinnare i Elitloppet denna gång. Trots att jag genom vädrets makter skaffat mig parkettplats.

Det blev dock en ganska ”hygglig” säsong för Victory Tilly. Segrar kom i bland annat Copenhagen Cup och Jubileumspokalen och säsongen avslutades med två raka i Italien, dels i Gran Premio Gaetano Turilli och sedan i Nationernas Pris. 6,5 miljon plus på kontot.

2002 var valacken tillbaka. Det år som skulle bli hästens mest framgångsrika, i alla fall sett till vinstsumma.

Nej, någon seger i Elitloppet skulle det inte bli. Inte heller i Lotterian dessförinnan. Monstret Varenne gick inte att rå på. I stället var det på andra sidan Atlanten som den stora framgången skulle komma. Victory Tilly debuterade over there i Breeders Crown. Det slutade i en fjärdeplats bakom vinnande Fool’s Goal.

Det var en vecka senare som hästens största triumf i karriären skulle komma. Segern i Nat Ray Trot på Meadowlands. Förstapriset på motsvarande 2,6 miljoner kronor blev hästens största prischeck genom karriären, men den kom ändå i skuggan av segertiden. 1.08,9. Ett absolut världsrekord.

Victory Tilly putsade Pine Chips nästa åtta år gamla världsrekord (dessutom satt i time trial) och blev den förste att gå under 1.09. Rekordet kom att stå sig i drygt två år innan treårige Tom Ridge chockade med 1.08,6 på Du Quoin.

Efter den legendariska segern bar det hem mot Europa igen. Bara för att avsluta säsongen med fyra raka segrar: Sundsvall Open Trot, Åby Stora, Francs Bulwarks lopp och Nationernas Pris.

Victory Tilly skulle aldrig återvända till Amerika. Det behövde han inte.

2003, som åttaåring, blev en liten mellansäsong för superstjärnan. Sex starter bara. Fyra vinster och två andrapris. Seger togs i Lotterian och i finalen av Elitloppet var han tvåa. From Above vann en bejublad seger. Jag stod på E-läktaren och jublade (trots att mina tior i toton var fördelade på Scarlet Knight).

Det skulle dröja till slutet av april 2004 innan Victory Tilly skulle starta igen. Den nu nioåriga hjälten var inte redo för Elitloppet det här året. Han avstod och gick i stället ut i Jämtlands Stora Pris veckorna senare. Det blev säsongens främsta seger.

2005 skedde årsdebuten först i mitten av maj. Det slutade i en andraplats i ett snabblopp på Mantorp (Mr Eero vann) och något Elitloppet var inte aktuellt. Nog tycktes det som så att världsrekordstravarens bästa dagar var räknade. Det blev sju starter som tioåring, fyra segrar och 417 000 kronor på kontot.

En av segrarna kom en iskall novembereftermiddag i Gulddivisionen på Kalmartravet. Jag, som då avtjänade andra året som journaliststuderande i staden hade begett mig till banan för att filma ett litet inslag. Jag hade för avsikt att följa (och filma) en häst under hela tävlingsdagen. Valet föll på… Spring Ray….

Stelfrusen stod jag placerad mitt på innerplan tillsammans med min kompis och filmade. Spring Ray då alltså. Men Victory Tilly gnistrade till och vann loppet från ledningen. Vi kunde inte annat än att applådera hjälten med våra händer utan känsel. Fel ute igen.

Där slöts på något vis cirkeln. Victory Tilly skulle starta även som elvaåring. Det blev sju starter. Hästen segrade i Forus Open men misslyckades att ta sig till final i detta hästens sista Elitloppet. Han slutade femma i försöket som Hot Shot Knick vann. Jag var på E-läktaren.

Det var förresten Victory Tillys 100:e start. Men det kunde knappast sluta så. Inte som en förlorare. Victory Tilly gjorde ett lopp till. Jämtlands Stora Pris två veckor senare blev hästens avskedsföreställning. Och givetvis vann han.

Så avslutar man en karriär.

Totalt tog han 70 segrar på sina 101 starter. Blott 15 gånger utanför pallplats. På kontot 37 705 278 kronor. Sveriges vinstrikaste travhäst genom alla tider. Fortfarande, nio år efter karriärens avslutande. Commander Crowe är den som kommit närmast med 34,3 miljoner. Bakom får vi gå ner till Gidde Palema och drygt 27 miljoner.

Det är svårt att inte tycka att Victory Tilly är den bästa travhäst som Sverige fått fram genom tiderna.

Oavsett: grattis på 20-årsdagen, Victory Tilly!

Och grattis på 68-årsdagen, pappa.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Här är ditt liv, Maharajah
Nästa nyhet
Här är ditt liv, Maharajah

Här är ditt liv, Maharajah

På måndagen kom beskedet. Det i allra högst grad väntade, men samtidigt ändå oundvikligen berörande. Det sorgliga men samtidigt nästan efterlängtade beskedet.

Tävlingskarriären är över för Maharajah.

En av landets mest lysande travhästar plockar av tävlingsskorna för sista gången. En häst som, tveklöst, med marginal, engagerat trav-Sverige mer än någon annan de senaste åren.

Bäst genom tiderna? Knappast. Men ”Marre” har utan tvivel varit den häst, åtminstone på väldigt många år, som forcerat fram känslorna hos flest.

Därför tycker jag det är på sin plats med en liten återblick genom den fantastiska tävlingskarriär som resulterade i 59 starter och 31 segrar. 23 534 423 kronor inkört (det blir knappt 400 papp per start).

Notera att du kan klicka på länkarna för att se loppen.

Hästens rekord på 1.10,3a över 2100 meter kommer från andrapriset i Prix de France 2011. Faktum var att Maharajah aldrig startade över sprinterdistans (!) Han ströks ju inför sin tilltänkta debut över kort distans, den i Elitloppets försök 2013.

Maharajah, född den 22 februari 2005, som sin moder Chili Khans tredje föl och med Viking Kronos som far, gjorde sin tävlingsdebut den 2 april 2008. Hästen blev spelad till knapp favorit i ett treåringslopp på Solvalla med gjorde bort sig med galopp och diskades (loppet vanns för övrigt av In the Navy och Peter G Norman).

Det blev en av totalt tre gånger som Maharajah diskades under sin karriär. Den andra vara i Jämtlands Stora Pris 2011 och den sista i Prix de France 2013.

”Marre” skulle emellertid hålla reda på benen resterande tid under sin debutsäsong. Redan i påföljande start kom första segern. Hyggligt övertygande sådan på 1.16,1/2140.

I sin sjätte start i livet kom det stora genombrottet. Från och med segern i långa E3 på Bergsåker den 28 juni var Maharajah i toppen för att stanna. Statusen som kullens kung befästes med eftertryck några månader senare när han tog hem segern i Svensk Trav-Kriterium på 1.14,0a/2640. Då ett löpningsrekord med åtta tiondelar.

Treåringssäsongen avslutades dock med lite grus i maskineriet. I den efterföljande semifinalen till Breeders Crown fick han stryk (som 11 för 10-favorit) av Yield Boko och från finalen (som just Yield Boko vann) ströks han på grund av halsinfektion.

Inte heller upptakten av fyraåringssäsongen utföll till belåtenhet. ”Marre” årsdebuterade i en uttagning till Kungapokalen men slutade trea bakom vinnande Reven d’Amour. En ny halsinfekton hindrade honom att starta i finalen (som Knockout Rose vann före Noras Bean).

Men några veckors uppehåll gjorde gott. Han återkom under midsommar och vann Rättviksloppet i överlägsen stil. Det med Jörgen Sjunnesson i sulkyn. Jörgen blev förresten den enda tillsammans med Ulf Ohlsson (fyra i Gävle Stora Pris 2013) som ersatte Örjan Kihlström i sulkyn.

I september samma år kom så den beryktade segern i Svensk Travderby. Maharajah krossade kulleliten och vann på 1.12,8a/2640. Också det nytt löpningsrekord med åtta tiondelar. ”Marre” hade heller inte något hot i Europaderbyt som detta år avgjordes i finska Tammerfors. 1.12,7a över 2100 meter var segertiden här, sju tiondelar före tvåan Roc Meslois.

Även denna säsong slutade dock med platt fall: det blev galopp i uttagningsloppet till Breeders Crown.

Första starten under den högintressanta femåringssäsongen var satt till Kjell P Dahlströms Minne på Mantorp i april. Men 12 för 10-spelade Maharajah fick på pälsen som tvåa bakom Spring Erom.

Men efter segrar i efterföljande Berth Johanssons Minne och silvret i första mötet med den äldre eliten, i Oslo Grand Prix (Lisa America vann) tändes hoppet om kanske en start i Elitloppet. Men så blev det inte. I stället väntade tre månaders tävlingsuppehåll innan han återkom. Som vinnare i ”Cetes”.

Siktet var istället inställt mot Paris följande vinter. Prix d’Amérique var loppet som skulle bli synonymt med den ännu femåriga hjälten. Hösten innehöll bland annat en seger i Müllers Memorial efter att ha strukits (på grund av hovböld) i SM (som Torvald Palema vann).

Första starten som sexåring blev också debuten på Vincennes. Det blev också första segern på kolstybben. Prix de Belgique vanns utan problem och Maharajah seglade upp som en av de stora utmanarna i Prix d’Amérique två veckor senare.

Faktum var att ”Marre” faktiskt blev favoritspelad (29 för 10) i loppet. Och han bjöd också Ready Cash (32 för 10) en ordentlig match men fick nöja sig med silvret. Det såg, som vi vet, länge ut att bli hästens bästa prestation i loppet som hans tränare Stefan Hultman, så gärna ville vinna.

Samma resultat blev det i Prix de France. Maharajah tapper tvåa bakom Ready Cash. I Prix de Paris blev det bättre (Ready Cash var nämligen inte med) och segern togs säkert före en vasst avslutande Oyonnax.

Därefter återvände han hem till Sverige igen. Två månader senare blev det seger (trots galopp) i Guldbjörken men efter att han strukits från Oslo Grand Prix påbörjades en sämre period i stjärnans karriär. Det skulle nu gå hela åtta starter i följd utan någon seger. Det innefattade förvisso en tapper fjärdeplats i Prix d’Amérique 2012 men det var ändå inte samma stil som vi blivit vana vid.

Efter Prix d’Amérique-starten blev det långvila för Maharajah. Det skulle dröja nästan tio månader innan det blev comeback. Efter ett avklarat kvallopp kom han ut en torsdagskväll i Gävle – och vann. Maharajah staplade sedan upp ytterligare tre segrar mot enklare motstånd på hemmaplan innan det blev dags för Paris igen. Revanschen hoppades man på.

Maharajah kördes sparsamt i Prix de Belgique och slutade oplacerad. Men i Prix d’Amérique 2013 gick allt fel. Tempot blev stentufft och formen var plötsligt bortblåst. Som andrahandsfavorit kom han i mål som tolva. Det efterföljdes av galoppen i Prix de France och en blygsam femteplats i Prix de Paris innan det bar hem till Sverige igen.

Efter att ha slickat såren i två månader skedde återkomsten i ett uttagningslopp till Olympiatravet på Mantorp. Nu var det den rätte Maharajah som kunde skymtas igen. Han avslutade visslande som tvåa bakom G.H. Nemo och fansen började andas försiktig optimism inför det stundande finalen.

Den var också befogad. I Olympiatravet 2013 tog han en av sina mest förkrossande segrar och kanske den allra skönaste för kretsen kring honom. Maharajah var denna eftermiddag på Åby möjligen bättre än någonsin när han sköljde över sitt motstånd och lämnade det i överlägsen triumf.

I loppet efter blev det en tredjeplats i Oslo Grand Prix och efteråt kom beskedet som alla hade hoppats på: det blir en start i Elitloppet. Glädjen blev dock inte långvarig. Mitt under Elitloppsveckan förkunnades att ”Marre” inte skulle komma till start. Han fick lämna återbud på grund av hälta.

I stället dröjde det fem månader innan återkomsten. Det blev fin seger i The Owners Trophy på Solvalla. Samtidigt inleddes det som blev det sista äventyret i Paris. Och jag tror du vet hur det där slutade.

Efter att ha stundtals inte övertygat i starterna före Paris var förväntningarna inför Prix d’Amérique 2014 inte alls lika uppskruvade som de tre tidigare åren. Maharajah genrepade genom en rätt så tveksam fjärdeplats i Bulwarks lopp tre veckor tidigare (On Track Piraten vann) och fansen insåg nog att hästens bästa dagar var räknade.

Men Maharajah var inte övertygad om att det var slut. Knappast heller Örjan Kihlström. Tillsammans presterade de en av svensk travsports största bragder. Det perfekta loppet. Det perfekta slutet på den perfekta sagan.

Nu gjorde förvisso ”Marre” en start till (jag var där förresten) i en ansats att försöka försvara sin seger i Prix d’Amérique. Men nya skavanker slog till och planerna avskrevs. Så vi minns i stället den där leriga söndagseftermiddagen på Vincennes den 26 januari 2014.

Den som ledde fram till en högst meriterande tredjeplats i Jerringpriset för Örjan Kihlström och en välförtjänt utmärkelse som Årets Häst för Maharajah.

Den söndagen som betydde ovärderliga minnen för livet.

För många, många fler än jag.

Tack så mycket för det, Maharajah.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sorry "Sebbe", världsrekord räcker inte
Nästa nyhet
Sorry ”Sebbe”, världsrekord räcker inte

Sorry ”Sebbe”, världsrekord räcker inte

På lördag avhålls under gemytliga former årets Hästgalan i Stockholm och kvällens clou blir självklart utnämnandet av Årets Häst, den ädlaste av titlar vid galan.

Att den titeln tillfaller Maharajah är det oerhört låga odds på. (No offense nu Ed You, Mister J.P. och Månprinsen A.M).

Och jag vill redan nu klargöra att om det blir så är det är Maharajah väl unt att få kröna sin karriär med att utses till Årets Häst i Sverige. Den som läst mina tidigare bloggar vet att jag tillhör hästens starka skara av fans. Det är inte det som är problemet.

Problemet är däremot att det finns ytterligare en häst, som i alla rimliga och resonabla fall, skulle bli nominerad i kategorin och därmed också bjuda ”Marre” en riktigt tuff batalj om den ärofyllda utmärkelsen.

Jag menar självklart Sebastian K.

Skulle vi utse en Årets Häst i världen under 2014 vore Sebastian K. en stekhet favorit. Den främsta anledningen till det är det sagolika världsrekord som hästen satte i juni i fjol då han, trots att han travade det på en tusenmetersbana (!) krossade det gällande absoluta världsrekordet med åtta tiondelar (eller fyra om vi räknas Enough Talks på specialbanan Colonial Downs).

Vi talar alltså om en prestation som tillhör århundradets främsta vilken man inom trav-historiken kommer att referera till under decennier framöver.

Sebastian K. som för övrigt nästan erhöll titeln Årets Häst i USA (!) uppfyller följande krav: han är svenskfödd, han är svenskägd, han är tränad av en svensk tränare (det vill säga Åke Svanstedt) som emellertid är licensierad i ett annat land (det vill säga USA).

(För övrigt är Åke Svanstedt samma tränare som fyra gånger utsetts till Årets Tränare och tre gånger till Årets Kusk i Sverige).

Detta räcker dock inte att ens kvalificera till att bli nominerad i kategorin Årets Häst i Sverige. Reglerna är tydliga: ”I träning hos i Sverige licensierad tränare”.

Jämförelsen har tidigare gjorts med att Zlatan Ibramhimovic inte ens skulle få chansen att få Guldbollen på grund av att han ju inte spelar i Allsvenskan. Och jämförelsen är ganska talande för hur vansinnigt det hela egentligen är…

Frågan om det ändå inte finns någon möjlighet att ändra i reglerna gällande vilka hästar som kan nomineras till Årets Häst väcktes även 2012, då vi var många som kände att svenskfödde och svenskägde samt tidigare dubbla Årets Häst-vinnaren Commander Crowe, kanske ändå skulle få kunna nomineras.

En motion till SHK om en eventuell ändring inkom (det var faktiskt jag som skrev den). Men förslaget röstades ned med klar majoritet. Det hela avgjordes genom handuppräckning vid SHK:s årsmöte.

Okej, tänkte jag, vi är tydligen inte så många som faktiskt tycker det här regelverket är en smula märkligt. Jag får acceptera detta öde. Men till saken hör att (och nu uppskattar jag bara) att vid årsmötet närvarade max 30 personer. Jag gissar (nu uppskattar jag igen) att det antalet motsvarar max 10 procent av SHK:s medlemmar. (Det var för övrigt ett betydligt större antal medlemmar närvarande på galan blott några timmar senare samma kväll).

Med det i eftertanke får det mig att fundera på om det ändå inte är fler än jag som kanske finner reglerna för nominering i Årets Häst en aning ”lustiga”. Att det hela egentligen handlar om ointresse från medlemmarna? Att hänga ut SHK:s styrelse (som ju faktiskt är de som engagerar sig) varje gång något inte passar, är möjligen inte rätt tillvägagångssätt.

Men jag måste erkänna: jag upprepade inte min motion i år. Slött kanske någon tycker. Men cyniskt utgår jag väl nästan från att mottagandet skulle blivit det samma som för två år sedan. Och ja, det hade väl bara varit att acceptera…

Apropå 2012, vem blev förresten Årets Häst då i Commander Crowes ”frånvaro”?

Jo, Sebastian K….

Förresten, om vi nu antar att Maharajah blir Årets Häst på lördag kväll så blir det hans första titel som sådan. Han har dock tidigare blivit utsedd till Årets Treåring (2008) och Årets Fyraåring (2009) samt Årets Äldre 2011.

Vem som blev Årets Häst i Sverige 2011? Jo, tyskfödde och tyskägde Elitloppsvinnaren Brioni…

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
En tankevurpas försvarstal

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson