Spela på trav hos Unibet

Travsporten går hand i hand med spelet. Spel på hästar är ett nöje, men vem drömmer inte samtidigt om den stora vinsten? Unibet har ett stort dagligt utbud av spel på trav. Läs här nedanför hur du gör för att spela hos Unibet.

Så här spelar du hos Unibet

Unibet erbjuder ett stort utbud av spel på trav. Du kan spela till de flesta tävlingar på svenska travbanor under alla veckans dagar. Vi erbjuder också förtidsspel till de större internationella loppen. Hos Unibet kan du spela på vinnarspel, platsspel eller head-to-head. Det senare innebär att du ska avgöra vilken av två hästar (ibland tre) som kommer först i mål i ett utvalt lopp.
Klicka här för att komma till Unibets travodds.

Fasta odds hos Unibet

Hos Unibet kan du spela på trav till fasta odds. Det innebär att Unibet i förväg gjort en bedömning om hästarnas chanser och att det oddset som gäller när du lägger ditt spel inte kommer att förändras. Exempel; om du spelar 100 kronor till oddset 5.50 blir din eventuella vinst alltid 550 kronor oavsett hur mycket oddset därefter sjunker. Unibets fasta travodds hittar du här.

Travnet erbjuder tips till Unibets spelformer

Travnets spelredaktörer ger dig en god hjälp på traven. Travnets läsare får varje dag en grundlig analys samt genomgång av de aktuella loppen och bjuder på spelförslag till Unibets fasta odds.
Läs analyserna här.

Spela på trav – Frågor & Svar

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska spela på trav?

Vad är det viktigaste att tänka på när man analyserar ett travlopp?

Hur viktigt är det med hästarnas startspår och positioner i loppen?

Hur stor roll har kusken i ett travlopp?

Hur viktigt är det med information om utrustningsdetaljer?

Ska man lita på den första känslan man får när man ser startlistan?

Form slår klass, brukar det heta. Stämmer det?

Kan alla bli experter på travspel?

Varför är det bra med fasta odds?

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska spela på trav?

Viktigast är att ta sig tid att analysera loppet ordentligt med hjälp av lopparkivet, intervjuer och senaste nytt. Har man inte den tiden eller lusten så är det bästa att tipset att följa en spelexpert som man vet gör jobbet ordentligt och som man har förtroende för.

Vad är det viktigaste att tänka på när man analyserar ett travlopp?

Hur loppet blir kört är klart viktigast. I dagens jämna travsport är ofta positioner viktigare än grundkapacitet. Speciellt högre upp i klasserna och i lopp med jämn, hög klass på startfältet. Under sommarhalvåret och vid goda yttre förutsättningar är ledningen mycket viktig och med en träffsäker spetsanalys kommer man långt i jakten på loppets vinnare.

Hur viktigt är det med hästarnas startspår och positioner i loppen?

Väldigt viktigt. Särskilt i kort och medeldistanslopp. Inte lika viktigt i långloppen, kallblodsloppen och lopp i de lägre klasserna. Sedan går det inte att vara kategorisk när det gäller startspåren. Spår ett kan vara rena drömläget för en del hästar, men en fälla för andra. Då gäller det att känna till hästarnas olika egenskaper.

Hur stor roll har kusken i ett travlopp?

Mycket stor roll. De 5-10 bästa kuskarna är betydligt bättre än resten och det är mer vanligt att en bra kusk vinner med en sämre häst än att en bättre häst vinner med en dålig kusk. Håll dig till toppkuskarna när du spelar med lite tyngre insatser!

Hur viktigt är det med information om utrustningsdetaljer?

Viktigt! De nya jänkarvagnarna har visat sig ha stor positiv effekt på många hästar och man kan alltid misstänka att det är en annorlunda (ofta förbättrad) insats på gång när en häst utrustas med den för första gången. Barfotakörning kan också ha rejäl effekt och speciellt spännande är det när det nyttjas för första gången eller första gången efter vinterhalvåret. När skorna sedan åker på efter flera starter barfota med gott resultat är det en varningssignal om att det kanske kan komma en sämre insats. Ändringar i huvudlag kan också påverka prestationen kraftigt och helstängt istället för öppet ger ofta en piggare och startsnabbare häst. Första starten med norskt huvudlag är också nästan alltid en spännande ändring värd att beakta. När flera av dessa ändringar sker samtidigt är det också ofta ett tecken på att tränaren är nöjd med formen på sin häst och att det är en bra insats på gång.

Ska man lita på den första känslan man får när man ser startlistan?

Nej, att första känslan alltid är rätt är en riktig klyscha som sällan stämmer. Utgå från din första känsla, men använd sedan tiden fram till start för att förstärka eller försvaga känslan med hjälp av loppkoll, intervjuer och sista minuten-info.

Form slår klass, brukar det heta. Stämmer det?

Ibland, ibland inte. Varje travlopp är unikt och det går inte att generalisera på det viset, men visst är det bättre att spela en häst med visad färsk form än någon som var bra för ett halvår sedan. Speciellt om det handlar om låga odds.

Kan alla bli experter på travspel?

Nej, jag tror faktiskt inte det. Man måste nog ha en viss känsla för att kunna bedöma hur hästarna ska se ut och röra sig och sedan även ett hyfsat matematiskt sinne för att klara av speldelen. Man måste även ha ett brinnande intresse samt kunna lägga ner väldigt mycket tid på analysdelen.

Varför är det bra med fasta odds?

När man har gjort sin chansvärdering för ett visst spel så är det självklart överlägset att veta vad man får för odds för att göra en korrekt bedömning av spelvärdet. Att spela i rörliga pooler där oddset kan halveras kort före start, och även i vissa extremfall sjunka efter att loppet startat, gör det mycket svårare att vinna i det långa loppet. Dessutom är ju återbetalningen på fasta odds än så länge klart bättre än i de rörliga poolerna.

Stort utbud av fasta odds hos Unibet!

Spela på Vinnare, Plats eller Head-to-Head! Hos Unibet hittar du dagligen fasta odds på travet. Välkommen in!

Ansvarsfullt spelande

Att spela på trav innebär olika saker för olika personer, som en enkel spänningshöjare eller ett sätt att umgås med vännerna. Andra ser det kanske främst som ett sätt att försöka vinna pengar. För en liten del av alla som spelar leder det till problem. Enligt Folkhälsomyndigheten drabbas 2 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år av någon form av problemspelande. Omkring en halv procent drabbas enligt myndigheten av allvarliga problem.

Att ta en paus

Enligt den nya spelregleringen i Sverige måste alla spelbolag erbjuda verktyg för att hjälpa individer att hålla spelandet under kontroll. Alla spelbolag måste också kontrollera spelare mot det nationella registret Spelpaus, så att spelaren inte valt att stänga av sig själv från spel om pengar. Självavstängningen gäller hos alla licenserade aktörer, både på nätet och till exempel på travbanor eller spelombud i butik, och görs under en bestämd tidsperiod eller tills vidare.

Insättningsgräns och andra verktyg

Spelbolagen måste även se till att alla spelare sätter en gräns för hur mycket pengar de tillåter sig att sätta in på kontot under bestämda tidsperioder. Licensen kräver även att operatörerna erbjuder självtest så att spelare själva kan utvärdera sitt spelbeteende, och de seriösa bolagen erbjuder även andra verktyg, som exempelvis programmet Betfilter (som går att få kostnadsfritt via Unibet).