En synnerligen märklig ”incident” inträffade tidigare i veckan då jag satte morgonkaffet i vrångstrupen efter att ha bevittnat vad som stod att läsa i en blogg skriven av landets vinstrikaste travtränare på landets vinstrikaste tränares hemsida.

I det bisarra blogginlägget blir jag i påtagligt hånfulla ordalag mer eller mindre idiotförklarad på grund av en mindre artikel som skrevs några dagar tidigare.

Efter att först kontrollerat vad jag själv skrivit och konstaterat att ingen av anklagelserna hade någon grund, kunde jag andas ut och hade faktiskt ganska roligt åt vad som stod att läsa. Jag nämndes till och med (förvisso felstavat) vid namn.

Humor, tänkte jag.

Men efter att ha begrundat texten ytterligare några gånger inser jag det allvarliga i den och att något sådant inte bör få skrivas och stå oemotsagt.

Jag gissar att bloggen på landets vinstrikaste travtränares hemsida antagligen får mer läsare än den kritiserade artikeln och till skillnad från blogginlägget är den, nu, betydligt svårare att finna för den som, till äventyrs, skulle vilja läsa den.

I den blogg, skriven av landets vinstrikaste tränare, utnämns jag till kandidat för det mindre smickrande (nyinstiftade?) priset ”årets tankevurpa” på grund av att jag, enligt landets vinstrikaste travtränares uppfattning, nu citerar jag: ”tyckt att man inte skulle räkna utländska prispengar på stallets inkörda [pengar]”.

Åtminstone var detta den uppfattning som landets vinstrikaste tränare fått sig informerat i ”fikarummet” samma dag.

Landets vinstrikaste tränare ansåg därefter att detta, vilket i bästa fall kunde räknas som en tredjehandskälla, var skäl nog att ta sig tid att skriva en kraftigt kritiskt blogg däri jag tvingas framstå som betydligt mindre vetande.

Det problematiska i resonemanget är att: det står ingenstans att landets vinstrikaste tränare inte är landets vinstrikaste tränare utan att det enbart var noterbart att, om, man kalkylerade med enbart inkörda pengar i Sverige, var det faktiskt en annan tränare som hade kört in mest pengar (mycket knappt). Detta bland annat orsakat av att landets vinstrikaste tränare även driver en mycket framgångsrik filial i Frankrike.

Således en ganska så intressant statistisk ”anekdot” vilken man, relativt enkelt, kunde utläsa ur den officiella statistik vilken publiceras på Svensk Travsports hemsida. Helt enkelt ett intressant utfall vilket ytterligare förstärks av att exakt samma sak tas upp i Travrondens fylliga statistiksammanfattning i sin pappersutgåva utgiven den 7 januari (sid. 10).

Problematiken blir än större när det med önskvärd tydlighet i bloggen av landets vinstrikaste tränare framgår att landets vinstrikaste tränare inte ens själv kontrollerat den aktuella artikeln och dess innehåll, innan det kritiska inlägget skrevs ned. Man kan kanske tycka att det minsta man kan göra är att just, först, läsa vad som står, innan man själv tar till orda.

Olyckligtvis är det så att det finns mängder av människor, likt landets vinstrikaste tränare, som kanske gärna tycker saker om saker, utan att ens reflektera över huruvida det finns en sanning bakom anklagelserna, och därför dömer på felaktiga grunder.

Det är givetvis inget jag finner mig i.

Så för att underlätta för alla länkar jag här (klicka här) till den aktuella artikeln. Och även, givetvis, till det aktuella blogginlägget (klicka här), så att den som så önskar själv ska kunna bilda sig en uppfattning om vad som faktiskt skrevs. Vad man sedan väljer att tolka in i texten är det dock fortfarande fritt att göra för vem som helst.

Slutligen hoppas jag nu att nomineringarna till årets Hästgala (vilken bara ligger en knapp månad fram i tiden) ska offentliggöras inom kort. Jag är nämligen ganska sugen på att avlägga min röst i kategorin Årets Tränare. Den tillfaller självfallet landets vinstrikaste travtränare.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Krönika
Daniel Olsson
fredag 08:50, 29 januari

Ska man se det positivt är det bara ett år kvar

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
söndag 13:27, 24 maj

Aldrig har Elitloppet varit så efterlängtat

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
måndag 10:32, 29 juli

Den gången när ”Tarzan” landade på månen

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 09:38, 21 maj

Meadow Road 1985 – en evig klassiker…

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 09:10, 19 februari

Vourasie kan bli ihågkommen för mycket

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
onsdag 13:08, 06 februari

Eléazar – en historia om att avsluta på topp

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 10:53, 22 januari

Egentligen är ju allt det här ”Lokets” fel

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa krönika
Prix de Belgique – preparéfest eller test?

Prix de Belgique – preparéfest eller test?

Det börjar onekligen dra ihop sig inför årets stora travfest i de sydöstra utkanterna av Paris. På söndag återstår, som bekant, två veckor innan Prix d’Amérique. Närmare bestämt den hela 96:e upplagan av världens mest prestigefyllda travlopp.

Några pusselbitar till ska emellertid falla på plats. Denna söndag avgörs på Vincennes loppen Prix de Belgique och Prix Tenor de Baune. Båda är ur Prix d’Amérique-aspekt synnerligen intressanta. Låt oss därför, återigen, ta en titt på de aktuella loppen genom historien.

Emedan Prix d’Amérique avgjorts ända sedan 1920 är Prix de Belgiques historia långt ifrån lika lång. Den första upplagan kördes den 14 januari 1979 (med andra ord tre veckor före skribentens födelse, som kuriosa). Det loppet vanns av Fadet, körd och tränad av Jean Claude Hallais. Fadet slutade sedan för övrigt fyra i själva Prix d’Amérique (High Echelon vann).

Och det var just det jag tänkte ta fasta på. Om samtliga ”B-lopp” mer eller mindre ses som ”preparélopp” är det Prix de Belgique som tveklöst är det största preparéloppet. Ingen vill väl blåsa ur krafterna två veckor före då det verkligen gäller? Eller vad säger historien?

När vann senast vinnaren av Prix de Belgique också Prix d’Amérique?

Svaret är: 1993. Då Queen L. och Stig H Johansson bärgade titeln i båda racen. För 22 år sedan således.

Dessförinnan har ytterligare tre hästar lyckats med bedriften: 1984 i form av Lurabo och 1991 genom Tenor de Baune (obesegrad) samt Ourasi. Den sistnämnde giganten dock hela tre år i följd: 1986-1988.

Fast några är de hästar som varit, mer eller mindre, nära segern även i Prix d’Amérique. Ytterligare sex PdB-vinnare har pallplacerat sig. Senast i fjol genom Yarrah Boko som slutade trea. Innan det Maharajah 2011 (tvåa), Insert Gédé 2002 (trea), Fan Idole 2001 (tvåa), Echo 1998 (tvåa) samt Queen L. (igen) som 1994 var trea. Om vi vill kan vi också addera Naglo 2004 som då slutade fyra i PdA.

Om vi vänder på perspektivet och kikar på hur den blivande PdA-vinnaren placerade sig i Prix de Belgique (siffror fram till 1984) får vi fram resultatet att vid hela elva tillfällen har den hästen inte ens funnits med i loppet (den senaste i raden är ju Maharajah i fjol). Ytterligare sex hästar har placerat sig sexa eller sämre. En har blivit tvåa och fyra till har slutat trea.

Kraftig preparé-varning, med andra ord.

Det brukar ju också betyda att mindre tippade hästar kliver fram i rampljuset som bubblare genom seger i Prix de Belgique. Det berättar vinnaroddsen genom tiderna. Favoritsegrar i Prix de Belgique finns givetvis, men de är inte helt vanliga. När Yarrah Boko triumferade i fjol betalade han 7 gånger insatsen och när han vann året innan hela 23 gånger.

Prix de Belgiques största skräll genom sin 36-åriga historia kommer också från Norge. Nämligen Shan Rags som för Noralf Braekken helt överraskande slog till med seger till 95 gånger pengarna. Shan Rags (som för övrigt hamnade på vingel och blev oplacerad två veckor senare) slog då närmast Houston Laukko och landsmannen Bicycle. Noterbart är att i det långt slagna fältet fanns de sedan i PdA topplacerade Ina Scot och Vourasie. Det samma gällde för ytterligare hela tre PdA-vinnare: den regerande mästaren Sea Cove samt de två efterföljande årens vinnare Coktail Jet och Abo Volo.

En annan aspekt med Prix de Belgique är ju att de hästarna med mest på kontot (och oftast tillhör ju de favoriterna fjorton dagar senare) beläggs med 25 meters tillägg. Extra preparé-vänligt således. De som trots det vunnit från tillägg existerar, men de är inte många. Senast det skedde var 2000 när Draga skrällde för Michel Lenoir och hann upp Fridhems Ambra. PdA-vinnaren General du Pommeau hade inte lika bråttom från sitt tillägg och slutade fyra (Draga startade för övrigt inte ens i PdA).

Prix Tenor de Baune då?

Vad det gäller det här loppets historia är den än kortare än Prix de Belgique. Loppet, enbart för de nyblivna sexåringarna uppkallat efter just den legendariske PdA-vinnaren från 1991, har bara körts sju gånger, sedan 2008.

Ingen av loppets vinnare har sedan vunnit PdA. Bäst har fjolårets tvåa Up And Quick lyckats. Den första vinnaren, från 2008, stoet Orla Fun placerade sig på en hedervärd tredjeplats. PdA-vinnaren det året, Offshore Dream, var i sin tur trea i Prix Tenor de Baune.

2011 var Ready Cash stor favorit till segern i Prix Tenor de Baune (17 för 10) men hängav sig åt galopp och diskades. 46-oddsaren Lana del Rio vann i stället. Ready Cash revanscherade sig dock hyggligt genom att vinna Prix d’Amérique i stället. Två gånger till och med.

Så där ja.

Söndagens lopp blir, såklart lika intressanta som vanligt. Kanske tänds en ny het kandidat, möjligen släcks en annan. I år känns Prix Tenor de Baune allra mest intressant då det stora svenskhoppet Solvato lär dyka upp i batalj med Mosaique Face (som känns lite väl bortglömd i snacket?) och Jimmy Takters stora amerikanska hopp Maven.

Vem som vinner Prix de Belgique då? Jag säger Texas Charm. Jag tror för övrigt han vinner Prix d’Amérique också. Och gör det som ingen gjort sedan Queen L. 1993.

Men det lär jag väl inte få rätt i, det heller.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa krönika
Elitloppstempen steg tidigt i år
Nästa nyhet
Elitloppstempen steg tidigt i år

Elitloppstempen steg tidigt i år

I torsdags kväll nåddes vi av beskedet att Maharajah inte kommer göra en sista start i Prix d’Amérique och försvara sin titel i världens största lopp.

Det var, om vi ska vara ärliga, inte chockerande överraskande. Tråkigt, givetvis, men någonstans ändå väntat sedan hästen fått behandlas efter comebacken och då Örjan Kihlström värvades som kusk på det ”nya” svenska PdA-hoppet Solvato.

Samtidigt höjdes temperaturen inför Elitloppet redan i december.

”Bara” 25 veckor kvar.

Okej, nu är det den obotlige travromantikern i mig som talar. Jag förstår väl att det inte kommer bli så, men jag har en oerhörd lockelse att tänka på saker i skimmer av Hollywood-film-manus.

Ingen, verkligen ingen, kan begära något mer av Maharajah. Han har gjort så mycket mer än vi kunnat begära och kanske är det dags att sätta punkt nu.

Men samtidigt: inte behöver det väl vara över än? Han har som snart tioårig travare gjort blott 59 starter, vann i sin näst senaste start världens tuffaste travlopp och var nyligen i uppladdningsfasen inför ett titelförsvar.

Och hästen kändes ”fantastisk fin” (enligt tränaren) för bara några veckor sedan.

Inte är det väl en häst som är ”slut”?

Jag drömmer om ett annat slut på karriären för Maharajah. Ett som tar slut hemma på Solvalla den sista söndagseftermiddagen i maj.

Att all den kraft som lagts på att få hästen i form för en sista strid i Paris i stället skjuts något på framtiden och i stället fördelas på en start i Elitloppet.

Inte för att Maharajah har något mer att bevisa. Utan bara för att det hade varit så jäkla coolt.

Sedan kan han sluta. Efter att ha segerdefilerat inför E-läktaren på Solvalla.

Lite som Ourasi där i sin sista seger i Prix d’Amérique (1990). Han hade då verkligen inte heller något mer att bevisa – men gick ut och vann loppet än gång till. Bara för att.

En dröm, jag vet. Löjligt. Jag vet. Men. Jag kan inte låta bli att tänka tanken och rysa till lite lätt när jag tänker det…

***

Åter till verkligheten. Prix du Bourbonnais är också avklarat. Texas Charm var hästen som klev in i Prix d’Amérique-hettan. Hästen som var min och många andras initiala vinnartips inför årets lopp har nu klivit fram som förhandsfavoriten även nu.

Inte för att lördagens lopp kanske var det mest minnesvärda genom historien, det gick i lugnt tempo och blev en speeduppgörelse där Texas Charm med enkelhet kunde hålla motståndet stången, utan bara för att den hästen nu återigen såg ut precis så bra som han ska göra.

Texas Charm lär nog förresten gå fram ordentligt till nästa start. I det tredje ”B-loppet” Prix de Bourgogne som körs över ”sprinterdistansen” 2100 meter med bilstart i mellandagarna. Ett race som han hade stor uppvisning i förra året, då han vann på maffiga 1.10 blankt.

Solvato, det stora svenska hoppet, behöver då rakt inte skämmas för sin tredjeplats. Veijo Heiskanen-kanonen fick ju aldrig riktigt chansen att utmana om segern. Insatsen andas optimism inför framtiden och Solvato blir mycket intressant att se i Prix du Bourbonnais men framförallt Prix Tenor de Baune för enbart sexåringarna två veckor före Prix d’Amérique.

Riktigt kul att se ”gamle” Ready Cash igen också. Visst såg han läcker ut när han spurtade i skymundan? Ändå första starten på tio månader…

Maven ser ut att bli Jimmy Takters första bidrag i Prix d’Amérique sedan Moni Maker 1999. Och det gick ju bra då… Verbeeck eller Gingras i sulkyn är dock frågan?

Det stora frågetecknets sätts dock på Un Mec d’Héripré. Det blev platt fall på nytt och enligt Paris-Turf ska prover tas på hästen innan vintermeetingets vara eller inte vara avgörs.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Uppfödningslöpning - vad hände sedan?
Nästa nyhet
Uppfödningslöpning – vad hände sedan?

Uppfödningslöpning – vad hände sedan?

Svensk Uppfödningslöpning. Sveriges äldsta klassiker, som den kallas, då den första upplagan avgjordes 1926 (Ibrahim Pascha vann ju).

På lördag körs loppet igen. Landets tidigaste och, för dagen, bästa tvååringar, ska göra upp om en saftig prissumma så här i karriärens arla morgonstund.

Men hur är det då? Hur har det egentligen gått för tidigare vinnare av landets förnämsta tvååringslopp? Den ständiga diskussionen kring att tävla tidigt med sin häst och huruvida de därefter verkligen kan fortsätta att leverera under en lång och framgångsrik karriär.

Är det en ”förbannelse” att vara bäst som tvååring, eller är det språngbrädan för en fortsatt lukrativ karriär?

Några svar sitter jag (givetvis) inte på.

Slutsatser, om man nödvändigtvis vill hitta sådana (och kan) får man dra själv.

Men jag har kikat lite på 2000-talets alla vinnare och vad som hände sedan. Vi kan konstatera att i skaran om fjorton hästar finns både namn som blev världsstjärnor och sådana som ”försvann”. Att här finns hästar vilka tävlade länge och flitigt och de som slutade tidigt.

Här är 2000-talets alla vinnare i Uppfödningslöpning:

2013: Onceforall Face (hingst e. Viking Kronos)

Har därefter gjort 7 starter (diskad i 5) med en tredjeplats som bästa resultat och ökat på kontot med 25 000 kronor.

2012: Denim Boko (sto e. Chocolatier)

Har därefter gjort 21 starter och vunnit 4 av dessa. I år har hon gjort 9 starter med en seger som resultat. Totalt insprunget efter tvååringssäsongen är cirka 350 000 kr.

2011: Fascination (sto e. Super Arnie)

Fortsatte som bekant att vinna storlopp både som tre- och fyraåring. I år har hon nyligen återkommit efter skada och har gjort fem starter med 25 000 intravat. Totalt sedan efter tvååringssäsongen har det blivit 13 vinster på 29 starter och cirka 5 miljoner på kontot.

2010: Global Noble (hingst e. Rite on Line)

Har gjort 28 starter och vunnit 3 lopp. 880 000 kronor extra på kontot. Gjorde ingen start under 2013 men har återkommit nyligen med två starter (0 kronor).

2009: Raja Mirchi (hingst e. Viking Kronos)

Känner vi väl till. Avslutade tävlingskarriären (igen) i somras som sjuåring. Hann efter tvååringssäsongen med att ta 19 segrar på 53 starter och tjänade 8 miljoner. Avelshingst på heltid numera.

2008: Zimba Boko (sto e. Yankee Glide)

Avslutade karriären som sexåring 2012. Gjorde, efter tvååringssäsongen, 53 starter, vann 10 av dem och tjänade cirka 600 000 kronor. Slutade tävla 2012 och har i år fått sitt andra föl.

2007: Micro Mesh (hingst e. Viking Kronos)

Avslutade karriären 2012 som sjuåring. Gjorde från och med treåringssäsongen 59 starter, vann 15 gånger och ökade på kontot med 2,9 miljoner. Avelshingst sedan 2012.

2006: M.T. Cheyenne (hingst e. Pine Chip)

Startade sista gången 2011, då 7 år gammal. Gjorde efter segern i Uppfödningslöpning 65 starter, tog två segrar och travade in knappt 400 000 kronor.

2005: Simb Chaplin (hingst e. Pearsall Hanover)

Gick obesegrad fram till Kriteriet som treåring. Gjorde efter tvååringssäsongen 51 starter och vann 24 gånger. Ökade på kontot med drygt 5 miljoner kronor. Slutade tävla 2010, 7 år gammal. Avelshingst.

2004: Bertuzzi (valack e. Buzzin Brian)

Vann efter segern i Uppfödningslöpning ytterligare 4 lopp på 60 starter. Travade in 1,4 miljoner kronor. Gjorde sin sista start som åttaåring 2010. Död samma år enligt ST.

2003: Even Who (valack e. Copiad)

Vann sedan 4 gånger på 65 starter och tjänade på det 700 000 kronor. Slutade tävla 2008, då 7 år gammal. Är död enligt ST.

2002: Luxury Ås (hingst e. Pine Chip)

Gjorde efter tvååringssäsongen 57 lopp och vann av dessa 20. Hästen tjänade på det 3,2 miljoner kronor. Gjorde sitt sista lopp som nioåring och lever numera i Italien som avelshingst.

2001: Hövding Lavec (hingst e. Echo)

Gjorde från treåringssäsongen till sista starten som nioåring hela 92 starter och vann 15 av dessa, samt tjänade cirka 4 miljoner. Har verkat som avelshingst.

2000: Omega Topline (hingst e. Smasher)

Tog efter Uppfödningslöpning 11 segrar på 65 starter och tjänade cirka en halv miljon kronor. Hästen avslutade sin karriär i Tyskland hos Heinz Wewering och sprang sitt sista lopp som sjuåring. Exporterad till Italien 2005.

…och hur det går på lördag? Ja, den som lever får se, brukar det väl heta…

Daniel Olsson

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix d'Amérique-resan börjar - i Bretagne
Nästa nyhet
Prix d’Amérique-resan börjar – i Bretagne

Prix d’Amérique-resan börjar – i Bretagne

Om tio veckor i dag är jag, liksom många andra svenskar, i full gång att packa väskan inför en efterlängtad och traditionsenlig helg i Paris. Anledningen är givetvis Prix d’Amérique.

Denna helg inleds också jakten på de totalt arton platserna i jätteloppet. Det genom det första ”B-loppet” Prix de Bretagne. Totalt körs fyra ”B-lopp” under de närmaste veckorna och de fem bästa poängplockarna i de fyra loppen erbjuds plats i Prix d’Amérique. I praktiken betyder det alltså att vinnarna i loppen kvalificerar för PdA.

Men utöver just kvalifikations-aspekten fungerar ju som bekant ”B-loppen” som utmärkta formslipningar för de redan, genom sina höga vinstsumma, för PdA klara hästarna. Prix de Bretagne, liksom övriga (Prix du Bourbonnais 6 december, Prix de Bourgogne 28 december och Prix de Belgique 11 januari) är inte sällan rena ”preparé”-fester.

Därför tar vi nu tillfället i akt att jämföra Prix de Bretagne med hur det slutade i Prix d’Amérique samma säsong.

Först och främst: Prix de Bretagne har körts långt ifrån lika länge som Prix d’Amérique. Den första upplagan avverkades 1973 (Amour N vann) och det var faktiskt först inför 2003 som utländska hästar ens tilläts vara med i loppet. Och fortfarande har förresten inga utländska hästar lyckats vinna (även om Super Light varit tvåa två gånger och Hot Tub tvåa en gång).

Men vi kikar ändå på det ur ”statistik synvinkel”.

Av de 41 Prix de Bretagne som körts har vinnarna sedan varit de samma i det efterföljande Prix d’Amérique vid 6 tillfällen. Dessa är (och årtalen är de vid segern i PdA):

2012: Ready Cash
2005: Jag de Bellouet
1997: Abo Volo
1989: Queila Gede
1978: Grandpre
1976: Bellino II

Av de senaste tjugo Prix de Bretagne-vinnarna har alltså tre sedan också vunnit PdA. Två av dem har slutat tvåa: Fan Idole 2001 och Vourasie 1995. Tre har slutat trea: Olga du Biwetz 2011, Insert Gede 2002 och Capitole 1998. Två har slutat fyra: Olga du Biwetz 2009 och Kool du Caux 2008. Fem av PdB-vinnarna har sedan inte ens funnits med i PdA. Övriga har slutat sexa eller sämre.

Än mer intressant är då kanske hur många av de blivande PdA-vinnarna som ens var med i PdB? Rätt svar är: 7 av de senaste 20.

Och som vi vet redan har 3 av den blivande PdA-vinnarna också sedan tidigare vunnit PdB. Övriga har varit trea, två gånger oplacerad och en diskad (Ready Cash som faktiskt diskades som måletta i Prix de Bretagne 2010).

Konklusion: av de 7 framtida Prix d’Amerique-vinnare som faktiskt ställde upp i Prix de Bretagne vann 3 av dem (och en fjärde gick i mål först). Således låg ”preparé-procent” just där. Problemet är väl kanske att det är omöjligt att utnyttja till något vettigt….

Nog tramsat med oväsentligheter. Hur går det på lördag då? Loppet är fullspäckat med riktigt starka namn. Och ja, vi kan förvänta oss gott om preparé-körningar.

Texas Charm, som återkommit med tre starter efter det uppehåll som hästen tvingades till efter att skadats inför Prix d’Amérique, har samtliga varit just preparé de luxe. Förvänta er det samma på lördag.

Up And Quick, som vi ju minns som tvåa bakom Maharajah i år, kommer vara en av de stora favoriterna nästa år. Han sägs vara väl förberedd inför sin comeback, men att hästen skulle vinna i första starten sedan februari, känns för mig långsökt.

Timoko, som till skillnad från övriga landsmän, gärna satsar mot både PdA och Elitloppet, har en liten chans att faktiskt vinna, men stekhet i Prix de Bretagne är han verkligen inte (trots Goop).

Tiégo d’Etang, som faktiskt var trea i fjol, körs preparé för det mesta….Kommer till slut, men lär väl knappast hinna fram.

Un Mec d’Héripré däremot, den olycklige diskade Åbergs-ettan, tror jag är mer intressant. Här vill nog Souloy ha en ordentlig värdemätare inför kommande uppgifter och det lär bli åka av. Un Mec d’Héripré känns förresten, för mig, så här i ett tidigt stadium som kanske årets riktigt stora namn inför PdA, men vi får väl se…

Fjolårsvinnaren Uhlan du Val är såklart också en het kandidat. Inte minst det faktum att hästen ju vann Prix de Bretagne i fjol, gör väl honom som gångbar kandidat igen.

Bubblaren med stort B torde väl vara blott fyraårige Akim du Cap Vert som lär ta sig in i den yttersta eliten framöver. Frågan är väl om det redan denna vinter är läge för PdA? Lurigt. Om inte annat tror jag han blir farlig på lördag.

Nåväl.

I vilket fall som helst så läggs på lördag de första pusselbitarna på plats inför festen i slutet av januari. Och jag kan, som vanligt, inte låta bli att bli lite för mycket uppspelt för något så trivialt…

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
VM-loppet - äntligen tillbaka

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson