Efter lottning: Så avgörs Europaderbyt

Ett starkt hemmalag mot franske fantomen Face Time Bourbon? Startfältet till årets Grand Prix de l’UET är i vilket fall klart och lottat.

Det är lördagen den 12 oktober som Grand Prix de l’UET, Europaderbyt körs på finska nationalarenan Vermo. Ett förstapris på 200 000 euro väntar och startfältet är klart efter förra veckans uttagningar samt en på söndagen genomförd spårlottning.

Hemmanationen Finland har en stark duo i form av segersprutan Graceful Swamp och Lewis Ale, som båda vann sina uttagningar på Solvalla. Tuffaste motståndet bjuds från franske Face Time Bourbon, som räknas som landets nästa stora superstjärna och tyska toppen Mister F Daag. Faktum är att det endast är en svensktränad häst i finalen – Roger Walmanns Forfantone Am.

Norges Geir Vegard Gundersen får två hästar med; Max Brady kvalade in som tvåa på Solvalla men även Noble Superb får chansen i finalen trots att hästen bara slutade femma i sin uttagning. Det sedan Stoletheshow tackat nej till platsen – och också målfyran Smokin Joe.

Startlistan blir komplett med kuskar nästa måndag.

Grand Prix de l’UET, 2120 auto:

1 Lewis Ale – Tuomas Korvenoja
2 Mister F Daag – Paul Hagoort
3 Graceful Swamp – Erkki-Pekka Mäkinen
4 Face Time Bourbon – Sébastien Guarato
5 Florida Sport – Miguel Mestre-Suner
6 Frisbee d’Am – Richard Westerink
7 Follow You – Sébastien Guarato
8 Lover Boy – Yannick Desmet
9 Donatello Garbo – Lindhardt Jensen
10 Forfantone Am – Roger Walmann
11 Max Brady – Geir Vegard Gundersen
12 Noble Superb – Geir Vegard Gundersen

Läs även: Grand Prix de l’UET: Dubbelt jubel för Finland
Läs även: Face Time Bourbon glänste i UET-kvalet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Greenshoe fenomenal – på 1.08,2

Greenshoe fenomenal – på 1.08,2

Greenshoe har gjort det igen. Marcus Melanders fenomenale treåring såg närmast ut att jogga när han på The Red Mile passerade mållinjen på monstertiden 1.08,2. En stund senare gjorde stallkompisen Green Manalishi repris, låt vara på ”något långsammare” 1.08,9…

Det gick undan ordentligt när svensktränarna spelade huvudrollerna på The Red Mile i Lexington under söndagen, då fyra avdelningar av Bluegrass Series avgjordes. Samtliga med cirka 50 000 dollar i förstapriser. Marcus Melander-träningar tog hem båda loppen för hingstar och valacker.

Greenshoe svarade för dagens mest minnesvärda insats. Körande Brian Sears avvaktade som trea på innerspår före han drog i högertömmen efter halva milen avverkad. På bara några få steg hade Father Patrick-sonen svept fram och förbi till ledningen – och bara länsade undan. Efter en avslutning nedåt 1.06 sista 400 meterna kom Greenshoe, som inte såg direkt tagen ut, i mål på 1.08,2a/1609 (!).

Segertiden är den näst snabbaste som en treårig hingst någonsin travat. Världsrekordet, på 1.07,9, satte Six Pack när han vann Kentucky Futurity på samma bana för snart ett år sedan. Det är också loppet som Greenshoe ställer siktet mot närmast, före han övergår till att jobba som avelshingst på heltid nästa år.

Här kan du se Greenshoes seger:

Green Manalishi ville inte vara sämre än stallkamraten i nästa division av Bluegrass Series. I händerna på Tim Tetrick vann han racet på 1.08,9a/1609. Det sedan han synat dödens på Marseille och Åke Svanstedt efter halva distansen avklarad. Ledaren fajtade emot starkt, men Green Manalishi skaffade sig greppet en bit in på upploppet för att vinna säkert.

Här kan du se Green Manalishis seger:

Också Åke Svanstedt tog hem en division av Bluegrass. Beautiful Sin (e. Muscle Hill) stod för en liten skräll när hon kom fram i dödens i sista sväng och tuggade ned Per Engbloms Asiago kort före mål för att passera mållinjen på 1.08,9a/1609. Här var favoriten Evident Beauty trea.

Ännu fortare gick det i den tidigare divisionen för de treåriga stona. Hambo Oaks-drottningen When Dovescry (e. Muscle Hill) vann för Simon Allard på 1.08,5a/1609 – tiden är den nästa snabbaste av ett treårigt sto i historien. Åke Svanstedt var här på silverplats, med Golden Tricks.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kriteriet: Kungligt, Power!
Nästa nyhet
Kriteriet: Kungligt, Power!

Kriteriet: Kungligt, Power!

Robert Bergh är tillbaka i vinnarcirkeln efter Kriteriet. En ordentlig match mot Upset Face i början – blev segermelodin för tuffingen Power.

Tre gånger tidigare har Robert Bergh vunnit Svenskt Trav-Kriterium, men det hade gått nitton år sedan senast då magiska stoet Hilda Zonett hyllades på Solvalla. Men nu var det dags igen – Power var segervapnet. Sonen efter succéhingsten Googoo Gaagaa var starkast i en riktigt häftig upplaga av de svenskfödda treåringarnas stora slag.

Det var dramatik direkt från start. Favoriten och kullkungen Aetos Kronos såg inte alls ut att trivas när bilen började rulla mot start – och försvann också bort i en galopp kort efter att vingarna fällts in. Till spets susade Usain Töll, men strax senare utspelade sig en duell mellan två andra ekipage – som skulle bli vinstgivande.

Adrian Kolgjini hade klivit fram utvändigt med Upset Face och såg då ut att vara på väg mot ledningen, men Robert Bergh såg sin chans, körde till ordentligt via tredjespår i ett försök att överrumpla Kolgjini – en manöver som lyckades. Med två varv från mål satt Power i spets och den positionen skulle han därefter aldrig lämna.

Ubiquarian Face, som också inlett med galopp, tog förnyad sats och landade i dödens med varvet kvar. Fast krafterna sinade förklarligt snart och med 600 meter kvar kunde stallkamraten Upset Face glida ut i dödens. Fast någon riktig duell blev det aldrig – Power var starkast och efter ett ryck i sista sväng stod det klart att Upset Face inte skulle kunna utmana.

Flygande i vida spår över upploppet avslutade Timo Nurmos-tränade skrällen Brother Bill, men Power svarade ärligt hela vägen över mållinjen för att vinna på 1.13,0a/2640 meter. Vinnaren, som här tog sin åttonde seger i karriärens trettonde start, utökade vinstkontot med fyra miljoner kronor.

Power är uppfödd av Ronny och Vanja Olofsson, ägd av In the Zone AB i Bromma och hästens vårdare heter My Hedberg.

– Vi körde om loppet i alla fall… Det kändes jättekul att det gick vägen. Jag fick prova att överraska dem lite, det kostade en del men annars hade vi nog fått dödens. Det blev ganska bekvämt ändå. Det känns lite som en omstart för oss, det har gått ett tag sedan vi vann i de här loppen men nu har vi fått chansen att köpa lite bra hästar igen sedan flytten till Åby. Det är en ny era, sa Robert Bergh i ATG Live.

”Vi körde om loppet i alla fall…”
Robert Bergh i ATG Live

Bronspengen gick till helt otippade Exodus Brick, körd av sin tränare Jörgen Westholm, som sköt till fint över upploppet efter en resa som fyra på innerspår, inte särskilt långt från andrapriset. Upset Face fick nöja sig med fjärdepriset – på 1.13,1, vilket var samma notering som loppets tvåa och trea.

Byhthebook (13,3) stod för en godkänd insats som femma, efter att ha gjort bitar av loppet utvändigt utan rygg. Sexa och sist på pengaplaceringarna slutade Staro Nashville (14,4) efter en invändig resa. Djokovic galopperade på frammarsch mitt på sista bortre långsidan.

Här kan du se loppet.

Läs även: Oaks: Diana Zet gav Redén andra raka
Läs även: Global Trustworthy är tillbaka

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Oaks: Diana Zet gav Redén andra raka
Nästa nyhet
Oaks: Diana Zet gav Redén andra raka

Oaks: Diana Zet gav Redén andra raka

I fjol var det Conrads Rödluva, i år Diana Zet. För andra året i rad slog ett sto från Daniel Redéns stall till i Svenskt Trav-Oaks. Hard Livin-dottern var huvudet högre än konkurrenterna sedan favoriten tagit sig till ledningen.

Daniel Redén hade ett fint läge inför Oaks med tre hästar inkvalade – det slutade också i en rejäl succé. Diana Zet infriade favoritskapet och vann före stallkompisen Alaska Kronos. Därmed blev det andra året i rad för Redén i landets främsta uppgift för de treåriga stona, sedan Conrads Rödluva bärgat guldet i fjol.

– Helt otroligt, två år i rad. Man blir lite sentimental, vilka flickor vi har. Stona har varit finare än hingstarna de här senaste åren, men det där går i vågor. Det här var otroligt kul, nu ska vi fira, sa Daniel Redén i ATG Live.

”Helt otroligt, två år i rad!”
Daniel Redén i ATG Live

Diana Zet fick ingen kanonstart, men det fick å andra sidan de båda stallkamraterna. Award Kronos spetsade och fick Alaska Kronos utvändigt om sig. Efter en snabb öppning tog Örjan Kihlström strax sats i spåren och kunde enkelt överta ledningen efter 700 meter travade och där sakta ned loppets första 500 efter 08,6 till 13,2 på kilometern. Därmed skulle Diana Zet förstås bli väldigt svår att rubba.

Ledarinnan gjorde ett ryck med 400 meter kvar och skaffade sig några längder – där var också loppet avgjort. Hard Livin-stoet kunde helt ohotad rusa undan över upploppet för att säkra segern, efter premiechansen värd 2,8 miljoner kronor, på segertiden 1.13,5a/2140 meter.

Vinnaren är uppfödd av Brixton Medical, ägd av Stall Zet och skötaren heter, precis som i fjol, Isabell Eriksson.

– Hon var jättefin faktiskt. Hästen kändes fin i värmningen också och så löste det ju sig bra i loppet. De hade öppnat fort, men så blev det uppullat och jag tyckte jag hade en bra häst. Jag hade respekt för Oscarssons häst, så jag ville ha lite försprång på den. Diana Zet har varit bra hela tiden, men kanske ändå smugit lite uppåt och stadigt blivit bättre under säsongen, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln efter sin hela åttonde triumf i Oaks.

Alaska Kronos höll starkt till andrapriset efter att ha gjort hela loppet utvändigt om ledaren. Trea inkom Dontlooseallmoney sedan hon avslutat rejält från fjärde par utvändigt. Gina Mearas gick ett fint lopp för att bli fyra, före Mad Princess. Sista prisplaceringen till No Limit Queen efter en kvick avslutning invändigt över upploppet.

Läs även: Kriteriet: Kungligt, Power!
Läs även: Global Trustworthy är tillbaka

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Global Trustworthy tillbaka
Nästa nyhet
Global Trustworthy tillbaka

Global Trustworthy tillbaka

Global Trustworthy är tillbaka. I andra starten efter en lång frånvaro visade Timo Nurmos-toppen sin stora kapacitet igen – och höll ifrån sig Nadal Broline i avslutningen av Gulddivisionens final.

Global Trustworthy var trea i Kriteriet som treåring och trea i Derbyt som fyraåring. När han senast gjorde comeback, var det första starten sedan i december men redan är sexåringen i toppslag. Global Trustworthy slog ett riktigt starkt gäng i Gulddivisionens final på Solvalla, tillika Frances Bulwarks och Olle Anderssons lopp.

Global Trustworthy visade sig kvick från början och höll enkelt upp ledningen från innerspåret för Jorma Kontio. Efter att ledaren fått lugna ned farten till strax under 1.14 första varvet tog Björn Goop initiativet och styrde fram i dödens med Nadal Broline. Loppet utvecklades sedan till en duell de båda emellan. Nadal Broline utmanade ledaren hela upploppet ned, men Global Trustworthy försvarade sig ärligt hela vägen till en knapp men ändå säker seger. Vinnarklockan visade på 1.12,0a/2140 meter och förstapriset var värt 400 000 kronor. Sorbet slutade trea efter en resa i andra par utvändigt.

– Han var bra redan senast i Bollnäs, nu fick vi ett bra spår och ville köra lite. Han var snabb ut och höll ledningen lätt. Hästen svarade bra på upploppet, lite orolig var jag för Nadal Broline är en bra häst, men det var ju min också, sa segerkusken Jorma Kontio.


Une Etoile Gar – läcker italienska

Timo Nurmos har en riktig klippare i sexåriga italienskan Une Etoile Gar. I Giant Diablos lopp för stoeliten gjorde Varenne-dottern fjärde starten i nya regin – och avgjorde på riktigt läckert sätt till segern, körd av Jorma Kontio. Favoriten Dear Friend anförde med In Toto Sund utvändigt om sig. Une Etoile Gar lämnade andra utvändigt 700 kvar och klev starkt fram för att avväpna tätparet över upploppet. Snygg avslutning till seger på trevliga 1.10,3a/1640. Shadow Gar spurtade starkt till silvret.


Kavata Käll fick nosen först i striden

Stenhård uppgörelse i Stig H Akademiens lopp för lärlingarna där det, efter målfotot uppförstorats, blev seger för Kavata Käll och Anders Eriksson. Stoet, som här tog andra raka, tränas av Peter G Norman. Kavata Käll kom fint igenom till andra utvändigt, styrde på drygt 600 kvar och arbetade ned ledande Quarcia kort före mål – men flygande i banan återkom Got to Dash lysande efter en galopp och var så när på att också hinna dit. Mållinjen frälste Kavata Käll som klockades till 1.13,2a/2140.


Bergh fick rätt Respons

J.H. Respons har visat en del galopper på sistone, men här i andra starten för Robert Bergh klaffade allt för Zola Boko-valacken. ”Bergharn” hittade fram i tredje utvändigt, följde i ryggar på sista bortre och lurpassade genom sista sväng för att sätta in stöten över upploppet. Ledande Il Duce Boko började signalera trötthetstecken och blev ett enkelt rov. J.H. Respons vann på 1.14,3/2660.


Tredje raka för formstarka Bon Ego

Björn Röcklinger-tränade Bon Ego har förträfflig form och kunde avrunda Kriterie-dagen med att ta sin tredje raka seger, då hon spurtade hem Diamantstoets final. Ulf Eriksson hade landat i fjärde par utvändigt med Bon Ego som hade långt fram på sista bortre långsidan när Callmesally gasade för fullt i ledningen. Men ledarinnan hade fått öppna tungt för att komma till spets och kunde inte värja sig den sista biten. Bon Ego avgjorde lätt i spurten på 1.13,1a/2140.

Läs även: Kriteriet: Kungligt, Power!
Läs även: Oaks: Diana Zet gav Redén andra raka

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Viking Brodde visade styrkan

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson