Just nu:
11.48 Takter öppnar Elitlopps-dörren med Manchego
11.41 Lunch-draget Färjestad: Veckans första spets-spel
11.18 Critérium de Vitesse för Étonnant – men inte Harper Hanovers
11.00 Face Time Bourbon tillbaka till sommaren
10.28 Vernissage Grif övertygade stort i årsdebuten
08.24 Spännande årsdebuter
14.07 Umåker 7 mars: Wäjersten visar vägen!
18.51 Fartfylld Floris Baldwin
17.48 Face Time Bourbon överlägsen
17.12 Åby 6 mars: Jag har räknat på det…

Kriteriet: Kungligt, Power!

Robert Bergh är tillbaka i vinnarcirkeln efter Kriteriet. En ordentlig match mot Upset Face i början – blev segermelodin för tuffingen Power.

Tre gånger tidigare har Robert Bergh vunnit Svenskt Trav-Kriterium, men det hade gått nitton år sedan senast då magiska stoet Hilda Zonett hyllades på Solvalla. Men nu var det dags igen – Power var segervapnet. Sonen efter succéhingsten Googoo Gaagaa var starkast i en riktigt häftig upplaga av de svenskfödda treåringarnas stora slag.

Det var dramatik direkt från start. Favoriten och kullkungen Aetos Kronos såg inte alls ut att trivas när bilen började rulla mot start – och försvann också bort i en galopp kort efter att vingarna fällts in. Till spets susade Usain Töll, men strax senare utspelade sig en duell mellan två andra ekipage – som skulle bli vinstgivande.

Adrian Kolgjini hade klivit fram utvändigt med Upset Face och såg då ut att vara på väg mot ledningen, men Robert Bergh såg sin chans, körde till ordentligt via tredjespår i ett försök att överrumpla Kolgjini – en manöver som lyckades. Med två varv från mål satt Power i spets och den positionen skulle han därefter aldrig lämna.

Ubiquarian Face, som också inlett med galopp, tog förnyad sats och landade i dödens med varvet kvar. Fast krafterna sinade förklarligt snart och med 600 meter kvar kunde stallkamraten Upset Face glida ut i dödens. Fast någon riktig duell blev det aldrig – Power var starkast och efter ett ryck i sista sväng stod det klart att Upset Face inte skulle kunna utmana.

Flygande i vida spår över upploppet avslutade Timo Nurmos-tränade skrällen Brother Bill, men Power svarade ärligt hela vägen över mållinjen för att vinna på 1.13,0a/2640 meter. Vinnaren, som här tog sin åttonde seger i karriärens trettonde start, utökade vinstkontot med fyra miljoner kronor.

Power är uppfödd av Ronny och Vanja Olofsson, ägd av In the Zone AB i Bromma och hästens vårdare heter My Hedberg.

– Vi körde om loppet i alla fall… Det kändes jättekul att det gick vägen. Jag fick prova att överraska dem lite, det kostade en del men annars hade vi nog fått dödens. Det blev ganska bekvämt ändå. Det känns lite som en omstart för oss, det har gått ett tag sedan vi vann i de här loppen men nu har vi fått chansen att köpa lite bra hästar igen sedan flytten till Åby. Det är en ny era, sa Robert Bergh i ATG Live.

”Vi körde om loppet i alla fall…”
Robert Bergh i ATG Live

Bronspengen gick till helt otippade Exodus Brick, körd av sin tränare Jörgen Westholm, som sköt till fint över upploppet efter en resa som fyra på innerspår, inte särskilt långt från andrapriset. Upset Face fick nöja sig med fjärdepriset – på 1.13,1, vilket var samma notering som loppets tvåa och trea.

Byhthebook (13,3) stod för en godkänd insats som femma, efter att ha gjort bitar av loppet utvändigt utan rygg. Sexa och sist på pengaplaceringarna slutade Staro Nashville (14,4) efter en invändig resa. Djokovic galopperade på frammarsch mitt på sista bortre långsidan.

Här kan du se loppet.

Läs även: Oaks: Diana Zet gav Redén andra raka
Läs även: Global Trustworthy är tillbaka

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
måndag 11:48, 08 mars

Takter öppnar Elitlopps-dörren med Manchego

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:18, 08 mars

Critérium de Vitesse för Étonnant – men inte Harper Hanovers

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:00, 08 mars

Face Time Bourbon tillbaka till sommaren

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 10:28, 08 mars

Vernissage Grif övertygade stort i årsdebuten

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:24, 08 mars

Spännande årsdebuter

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 18:51, 06 mars

Fartfylld Floris Baldwin

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 17:48, 06 mars

Face Time Bourbon överlägsen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Oaks: Diana Zet gav Redén andra raka

Oaks: Diana Zet gav Redén andra raka

I fjol var det Conrads Rödluva, i år Diana Zet. För andra året i rad slog ett sto från Daniel Redéns stall till i Svenskt Trav-Oaks. Hard Livin-dottern var huvudet högre än konkurrenterna sedan favoriten tagit sig till ledningen.

Daniel Redén hade ett fint läge inför Oaks med tre hästar inkvalade – det slutade också i en rejäl succé. Diana Zet infriade favoritskapet och vann före stallkompisen Alaska Kronos. Därmed blev det andra året i rad för Redén i landets främsta uppgift för de treåriga stona, sedan Conrads Rödluva bärgat guldet i fjol.

– Helt otroligt, två år i rad. Man blir lite sentimental, vilka flickor vi har. Stona har varit finare än hingstarna de här senaste åren, men det där går i vågor. Det här var otroligt kul, nu ska vi fira, sa Daniel Redén i ATG Live.

”Helt otroligt, två år i rad!”
Daniel Redén i ATG Live

Diana Zet fick ingen kanonstart, men det fick å andra sidan de båda stallkamraterna. Award Kronos spetsade och fick Alaska Kronos utvändigt om sig. Efter en snabb öppning tog Örjan Kihlström strax sats i spåren och kunde enkelt överta ledningen efter 700 meter travade och där sakta ned loppets första 500 efter 08,6 till 13,2 på kilometern. Därmed skulle Diana Zet förstås bli väldigt svår att rubba.

Ledarinnan gjorde ett ryck med 400 meter kvar och skaffade sig några längder – där var också loppet avgjort. Hard Livin-stoet kunde helt ohotad rusa undan över upploppet för att säkra segern, efter premiechansen värd 2,8 miljoner kronor, på segertiden 1.13,5a/2140 meter.

Vinnaren är uppfödd av Brixton Medical, ägd av Stall Zet och skötaren heter, precis som i fjol, Isabell Eriksson.

– Hon var jättefin faktiskt. Hästen kändes fin i värmningen också och så löste det ju sig bra i loppet. De hade öppnat fort, men så blev det uppullat och jag tyckte jag hade en bra häst. Jag hade respekt för Oscarssons häst, så jag ville ha lite försprång på den. Diana Zet har varit bra hela tiden, men kanske ändå smugit lite uppåt och stadigt blivit bättre under säsongen, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln efter sin hela åttonde triumf i Oaks.

Alaska Kronos höll starkt till andrapriset efter att ha gjort hela loppet utvändigt om ledaren. Trea inkom Dontlooseallmoney sedan hon avslutat rejält från fjärde par utvändigt. Gina Mearas gick ett fint lopp för att bli fyra, före Mad Princess. Sista prisplaceringen till No Limit Queen efter en kvick avslutning invändigt över upploppet.

Läs även: Kriteriet: Kungligt, Power!
Läs även: Global Trustworthy är tillbaka

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Global Trustworthy tillbaka
Nästa nyhet
Global Trustworthy tillbaka

Global Trustworthy tillbaka

Global Trustworthy är tillbaka. I andra starten efter en lång frånvaro visade Timo Nurmos-toppen sin stora kapacitet igen – och höll ifrån sig Nadal Broline i avslutningen av Gulddivisionens final.

Global Trustworthy var trea i Kriteriet som treåring och trea i Derbyt som fyraåring. När han senast gjorde comeback, var det första starten sedan i december men redan är sexåringen i toppslag. Global Trustworthy slog ett riktigt starkt gäng i Gulddivisionens final på Solvalla, tillika Frances Bulwarks och Olle Anderssons lopp.

Global Trustworthy visade sig kvick från början och höll enkelt upp ledningen från innerspåret för Jorma Kontio. Efter att ledaren fått lugna ned farten till strax under 1.14 första varvet tog Björn Goop initiativet och styrde fram i dödens med Nadal Broline. Loppet utvecklades sedan till en duell de båda emellan. Nadal Broline utmanade ledaren hela upploppet ned, men Global Trustworthy försvarade sig ärligt hela vägen till en knapp men ändå säker seger. Vinnarklockan visade på 1.12,0a/2140 meter och förstapriset var värt 400 000 kronor. Sorbet slutade trea efter en resa i andra par utvändigt.

– Han var bra redan senast i Bollnäs, nu fick vi ett bra spår och ville köra lite. Han var snabb ut och höll ledningen lätt. Hästen svarade bra på upploppet, lite orolig var jag för Nadal Broline är en bra häst, men det var ju min också, sa segerkusken Jorma Kontio.


Une Etoile Gar – läcker italienska

Timo Nurmos har en riktig klippare i sexåriga italienskan Une Etoile Gar. I Giant Diablos lopp för stoeliten gjorde Varenne-dottern fjärde starten i nya regin – och avgjorde på riktigt läckert sätt till segern, körd av Jorma Kontio. Favoriten Dear Friend anförde med In Toto Sund utvändigt om sig. Une Etoile Gar lämnade andra utvändigt 700 kvar och klev starkt fram för att avväpna tätparet över upploppet. Snygg avslutning till seger på trevliga 1.10,3a/1640. Shadow Gar spurtade starkt till silvret.


Kavata Käll fick nosen först i striden

Stenhård uppgörelse i Stig H Akademiens lopp för lärlingarna där det, efter målfotot uppförstorats, blev seger för Kavata Käll och Anders Eriksson. Stoet, som här tog andra raka, tränas av Peter G Norman. Kavata Käll kom fint igenom till andra utvändigt, styrde på drygt 600 kvar och arbetade ned ledande Quarcia kort före mål – men flygande i banan återkom Got to Dash lysande efter en galopp och var så när på att också hinna dit. Mållinjen frälste Kavata Käll som klockades till 1.13,2a/2140.


Bergh fick rätt Respons

J.H. Respons har visat en del galopper på sistone, men här i andra starten för Robert Bergh klaffade allt för Zola Boko-valacken. ”Bergharn” hittade fram i tredje utvändigt, följde i ryggar på sista bortre och lurpassade genom sista sväng för att sätta in stöten över upploppet. Ledande Il Duce Boko började signalera trötthetstecken och blev ett enkelt rov. J.H. Respons vann på 1.14,3/2660.


Tredje raka för formstarka Bon Ego

Björn Röcklinger-tränade Bon Ego har förträfflig form och kunde avrunda Kriterie-dagen med att ta sin tredje raka seger, då hon spurtade hem Diamantstoets final. Ulf Eriksson hade landat i fjärde par utvändigt med Bon Ego som hade långt fram på sista bortre långsidan när Callmesally gasade för fullt i ledningen. Men ledarinnan hade fått öppna tungt för att komma till spets och kunde inte värja sig den sista biten. Bon Ego avgjorde lätt i spurten på 1.13,1a/2140.

Läs även: Kriteriet: Kungligt, Power!
Läs även: Oaks: Diana Zet gav Redén andra raka

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Viking Brodde visade styrkan
Nästa nyhet
Viking Brodde visade styrkan

Viking Brodde visade styrkan

Viking Brodde är en fyraåring under kraftig utveckling – på Solvalla avgjorde han säkert i styrketestet Walter Lundbergs Memorial. Milliondollarryhme visade vem som bestämde i Silverdivisionens final och Ike Schermer imponerade stort i finalen för Klass 1.

Viking Brodde var nära att nå final i Derbyt och senast reparerade han galopp starkt. Nu var det dags för fullträff – i klassiska stayerslaget Walter Lundbergs Memorial. Förstapriset på 250 000 kronor förde den Timo Nurmos-tränade fyraåringen över miljonen inkört.

Örjan Kihlström placerade Viking Brodde i fjärde utvändigt och kunde följa med i rygg när det började hända saker varvet från mål. Mellby Granat fick full gas, tryckte sig fram i dödens övertog när man närmade sig sista sväng. Det var dock bara högst tillfälligt, Viking Brodde hade betydligt mer krafter sparade och skaffade sig enkelt greppet. Över upploppet avslutade stänkaren Perfect Dynamite väldigt bra, men kunde aldrig få rätsida på Viking Brodde som vann på 1.14,0/3160.

Makethemark hade en dryg uppgift med sextio meters tillägg att ta in på starthästarna, gick snabbt över sista bortre långsidan men orkade inte hålla farten till slut och kom i mål som sexa.


Ike Schermer imponerar

Fyraårige Ike Schermer från Jeroen Engwerdas stall är en riktigt fin travare. Det visade Varenne-valacken återigen när han på klassigt sätt tog hem Klass 1-finalen. Rick Ebbinge sände framåt direkt och landande i dödens på Tony Afrika som öppnat fort; första varvet efter 10,5. Men Ike Schermer är en stridsvagn, genom sista sväng spanade Ebbinge mest utåt, såg förvisso att Burning Man kom med en stark avslutning men segern var aldrig i fara. 1.11,8a/2140 var vinnartiden för fyraåringen.


Deede Star urstark för dödens

Timo Nurmos Deede Star levererade en riktigt rejäl insats för att bärga pokalen i Klass 2-finalen. Fyraåringen, körd av Örjan Kihlström, fick vandra loppet i dödens på ledande favoriten Highspeed Dynamite som såg morsk ut i front. Men när hästarna vände in mot upploppet var duellen avslutad – Deede Star kopplade snabbt greppet och gick undan till väldigt lätt seger på 1.13a blankt över 2140.


Djuse satte dit From the Mine

Magnus A Djuse vinner i parti och minut och bakom Catarina Norqvist-tränade From the Mine klippte kusksensationen till igen. Valacken inledde i dödens, men hamnade så småningom i tredje utvändigt. Mitt på sista bortre långsidan sändes det på – och From Above-sonen avgjorde säkert efter en blytung avslutning. Favoriten Marrakesh skaffade sig greppet från dödens, men slog på en galopp som slagen kort före mål. From the Mine noterade 1.12,3a/2140.


Milliondollarrhyme visade klassen

Silverdivisionens final innehöll ett starkt startfält, men en Elitlopps-femma är svår att slå på fingrarna. Ulf Ohlsson fick låna Milliondollarrhyme från Fredrik B Larsson och begick inga misstag. Från tredje utvändigt skickade han på favoriten 800 kvar och toppfemåringen arbetade sig säkert framåt för att skaffa sig segergreppet och samtidigt säkert hålla ifrån sig fint avslutande Very Kronos som tassat med i rygg hela vägen. Välförtjänt viktoria på 1.11,6a/2140 meter.

Läs även: Grand Prix de l’UET: Dubbelt jubel för Finland

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Grand Prix de l'UET: Dubbelt jubel för Finland
Nästa nyhet
Grand Prix de l’UET: Dubbelt jubel för Finland

Grand Prix de l’UET: Dubbelt jubel för Finland

Graceful Swamp visade upp sig i Sverige för första gången – och visade varför han omgärdas av ett så högt rykte. Innan det hade Lewis Ale tagit en säker skrällseger från spets. Det blev full pott för blåvitt i uttagningarna till Grand Prix de l’UET.

Det blev Finland i fokus när två uttagningar till Grand Prix de l’UET, eller Europaderbyt, kördes på Solvalla under Kriterie-lördagen. Först gjorde fjolårets Kriterie-vinnare Lewis Ale processen kort – sedan gick segermaskinen Graceful Swamp ut och ställde motståndet mot väggen.

Graceful Swamp hålls i Finland som landets nästa superstjärna, och So Perfect-sonen gjorde heller ingen besviken i sin uttagning. Hästen med 28 segrar på 34 starter vann finska Derbyt senast – nu kan han följa upp med guld också i Grand Prix de l’UET.

Körande Ari Moilanen laddade iväg direkt från start och när Cab Lane rullade över i galopp i ingången av den första svängen, blev det enkel väg mot ledningen – och segern, skulle det visa sig. Efter 08,9 första 500 varvade Graceful Swamp på strax över 1.13. Moilanen hade fullständig kontroll hela vägen mot segern på 1.12,6a/2140 meter.

– Jag älskar Stockholm och Solvalla, det var otroligt trevligt att komma hit och få vinna det här loppet. Han har haft tuffa tre- och fyraåringssäsonger och vi känner oss fram hur vi matchar hästen, men vi hoppas på att vinna Finlandia-Ajo nästa år och sedan en inbjudan till Elitloppet, jublade tränaren Erkki-Pekka Mäkinen i ATG Live.

”Hoppas på Elitloppet”
Erkki-Pekka Mäkinen i ATG Live

Bakom var det hård kamp om övriga finalbiljetter, men norske Derby-vinnaren Max Brady ordnade silvret från rygg ledaren före danske kandidaten Donatello Garbo som sköt till vass invändigt. Betting Gangster avslutade starkt i spåren, men fick nöja sig med fjärdepriset, slagen med knapp marginal.

Lewis Ale överraskade från spets

Finskt också i den första uttagningen, som sagt. Tuomas Korvenojas Lewis Ale (e. Andover Hall) var inte särskilt betrodd på toton men visade sig aldrig vara hotad om segern efter att snabbt gasat till ledningen för sin driver Mika Forss.

Efter 12,5 på varvet stack Lewis Ale enkelt undan mot seger på 1.11,9a/2140 meter och tog med sig till final Stoletheshow som gjorde ett bra lopp i rygg på vinnaren. Favoritspelade Forfantone Am sågs aldrig egentligen med någon chans, gjorde loppet som fyra på innerspår, men avslutade fint invändigt för att knipa tredjeplatsen. Global Welcome jobbade i dödens och orkade inte när det drog ihop sig.

– Vi har siktat hela säsongen mot finska Derbyt och sedan det här, men i Derbyt körde vi bort hästen. Formen har pekat uppåt och han har känts bättre hela tiden. Nu är vi i finalen i alla fall och den körs ju på Vermo, sa tränaren Tuomas Korvenoja.

Finalen i Grand Prix de l’UET körs på Vermo den 12 oktober.

Läs även: Viking Brodde visade styrkan

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Manchego slog Delicious världsrekord

Travtips

Lunch-draget Färjestad: Veckans första spets-spel

Travtips
måndag 11.41, 08 mars
Måndag Färjestad Lopp: 4 5 My Sea var mycket fin vid segern från ledningen för tre starter sedan och nu tror jag det blir ledningen igen. Det bör vara loppavgörande och vi har veckans första men säkert inte sista spets-och-slut-spel. Fick en jobbig resa nä...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 14.07, 7 mars

Umåker 7 mars: Wäjersten visar vägen!

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 17.12, 5 mars

Åby 6 mars: Jag har räknat på det…

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 17.11, 5 mars

Bollnäs 5 mars: Spela smart – spela Art

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 12.11, 5 mars

Lunch-draget Solvalla: Smyga i draget och sedan…

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 16.21, 4 mars

Östersund 4 mars: Troll Prinsen – det roliga draget till 12.50

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars 2021

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

STRÄNGNÄS: Våren är redan här i Mälardalen. Vilka dagar vi haft senaste veckan. Låt oss hoppas på inte alltför många bakslag framöver vädermässigt. Bara mars ännu. Romme/STL Helt fel ute var jag när jag trodde att Romme skulle få problem med banan i lördag...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson