Just nu:
10.23 Då gör Ecurie D årsdebut
09.53 Hur liten och steril är den svenska travsporten?
09.42 Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start
08.30 Evaluate såld till Finland
16.05 Etonnant jätteskräll
14.05 Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!
11.11 Disco tog snabb revansch
17.08 Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!
17.07 Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson
09.43 Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet

25 år med Travnet

I februari 1996 var fortfarande internet något som var obekant för många. Men en entusiast i Falun insåg möjligheterna att kombinera den nya tekniken med sitt stora intresse. Magnus Stålberg är mannen som lade grunden till Travnet för 25 år sedan.

I mitten av 1990-talet befann sig internet ännu i sin barndom. Det var nog fler än landets dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann som var en smula skeptiska till den nya utvecklingen, men ”nätet” var definitivt här för att stanna. Den då 25-årige Magnus Stålberg insåg snart potentialen och kodade själv ihop en travsajt hemma i sitt vardags-rum. 25 år har gått sedan Travnet såg dagens ljus.

Ett sätt att nå ut till alla

– Allt började med att internet blev så hajpat vid den där tiden. Men 1996 var det väl fem procent av svenskarna som hade tillgång – och jag var till en början väldigt skeptisk. Men snart fick jag klart för mig att det kanske kunde vara ett sätt för att kunna nå ut till alla. Jag hade skrivit om trav för mig själv sedan länge och här fanns nu en möjlighet, säger Magnus Stålberg.

I dag tar vi det för givet att surfa in på nätet för att ta del av precis all den info som vi vill åt. I början av 1996 var förstås situationen en helt annan. Sajter som behandlade travsport och spel var ett fåtal i världen, i Sverige fanns praktiskt taget inga.

Trav på internet

– Det såg ju inte ut som i dag då, förstås. Man fick koda allt själv till hundra procent. Men jag satte ihop en sida, med lite tävlingar, ett forum och det kändes hyfsat bra så jag faxade ut ett pressmeddelande till Travronden bland annat som senare gjorde ett uppslag i tidningen med temat ”trav på internet”. Det handlade mest om utländska sidor, men sist i texten fanns ett par fyra, fem rader om att det faktiskt finns en svensk sida om trav också. MS Travinfo som görs av Magnus Stålberg i Falun…, säger han och fortsätter att berätta:

– Det var faktiskt pappa som kom på namnet. MS Travinfo som jag kallade sidan från början kändes ju otroligt fånigt, men pappa sa: ”men ska du inte kalla den för Travnet då?”, och så blev det. På den tiden var det väldigt svårt att få till en domän, så jag fick starta ett bolag bara för att få använda namnet.

”Ska du inte kalla den för Travnet då?”

Några meningar i en artikel på landets största travtidning satte sedan stenen i rullning. Magnus lilla hemmaprojekt utvecklades till något mycket större i rask takt.

– Men det var den där artikeln i Travronden som gjorde att allt tog fart. Det var ju Telia och Posten som slogs om att etablera sig på allvar på nätet och Telia, som drev portalen Passagen, tog kontakt med mig då de skulle starta en sajt med sport, där trav även skulle ingå. Jag fick frågan om jag vill ta hand om det samtidigt som jag jobbade med Travnet.

Hamnade före Ica i listan

– Det hände så mycket det där första året…Redan efter ett år fick jag ett anbud från Telia som ville köpa Travnet och veckorna innan hade tidningen Internetworld listat de hundra bästa sajterna i Sverige och jag fanns med på den listan. Jag tror det var någonstans runt plats 80,90… Travnet var strax efter SAS minns jag, men före Ica…

Efter att Telia först hade köpt Travnet när ”it-boomen” var som störst, kunde Magnus Stålberg några år senare köpa tillbaka sin sajt och i stället påbörja ett samarbete med Travtjänsten. Något som gav Travnet nya möjligheter till utveckling; redaktionen utökades och man blev ledande på marknaden.

Växte till en annan nivå

– Det var då som alla försökte snabbt att tjäna stora pengar på det här med internet så före ”it-bubblan” så kunde jag köpa tillbaka Travnet 1999 och då fortsatte vi i ett samarbete med Travtjänsten där jag var redaktör. Vid den tiden jobbade jag ju ensam med det här, det blev ju nästan 24 timmar om dygnet, men tillsammans med Travtjänsten fick vi nu möjlighet till en redaktion. Vi hade väldigt, väldigt roligt och innehållet växte ju till en helt annan nivå än förut.

Kan man säga att Travnet var en form av pionjär inom travmedia?

– Ja, men det tycker jag ändå att man får lov att säga även om det kanske egentligen inte är jag som ska avgöra den saken. Men jag var med under hela expansionen av internet i Sverige, något som var väldigt spännande. Vi var ju väldigt tidigt ”på det”, jag hade en sådan där räknare på sajten i början och minns hur fascinerad jag var när vi nådde tusen besökare…med något som jag själv hade satt ihop hemma i mitt vardagsrum… Travnet var ju långt fram tekniskt då och etablerade sig betydligt tidigare än Travronden och Guiden till exempel. Vi var i en konstant utveckling och det fanns ju ingen annan som hade den bevakningen då. Om inte annat fick vi kanske de andra att inse värdet av internet.

”Minns hur fascinerad jag var när vi nådde tusen besökare…”

Under 2002 påbörjade Travnet ett samarbete med Dagens Spel och i den vevan lämnade också Magnus travsajten som han grundat. I dag är Travnet en del av Unibet. Travsporten har dock alltid varit en viktig del i Magnus liv, redan från allra första början.

– Travet har funnits hela tiden i min släkt. Både på funktionärssidan och spelsidan, kan man väl säga. Jag blev fascinerad av sporten när jag var 11-12 år och några år senare läste och jag såg precis allt som hade med trav att göra. Det var då jag blev en ”travnörd” som så många andra i den här branschen.

Intresset har väckts på nytt

Sedan 15 år tillbaka jobbar han som marknadskommunikatör och fotograf, i en blandning. Men på senare år har Magnus hittat tillbaka till sin passion för travsport. Sedan en tid ingår han i en trio tillsammans med Henrik Ingvarsson och Lennart Persson i travpodden Trottosport, som blivit en mycket omtyckt frisk fläkt i det svenska travetablissemanget.

– Jag trappade väl ned lite där efter att jag sålt Travnet men intresset väcktes långsamt och fint igen och det kom väl igång på allvar när jag började skriva på Twitter (Travstollen). Jag började känna att det ändå fanns lite kvar i mig och jag peppade Henrik och Lennart att återuppta Trottosport. Det är otroligt roligt med all den positiva respons som vi har fått.

Travmedia – 25 år senare

Många år har hunnit att förflyta sedan Magnus Stålberg var pionjär inom svensk travmedia. Därmed har han också på nära håll kunnat följa den utveckling som skett på marknaden under de år som gått.

– Jag var ensam och ödmjuk den gången när jag startade Travnet, men jag hade en ambition redan då att vi skulle vara oberoende. Jag skrev vad jag tänkte och tyckte och hade inga relationer att vårda. Jag tror att travmedia i dag skulle behöva fler oberoende aktörer. Jag tycker det finns en tydlig problematik kring det i dag; travet blir lätt sin egen lilla verksamhet.

”Travet blir lätt sin egen lilla verksamhet”

25 år har alltså gått sedan Travnet en gång skapades. En tid som grundaren minns tillbaka på med mycket värme.

– Det var en bra tid. En fantastisk resa som jag är väldigt tacksam att jag fått vara med på. Min pappa gick bort nu i vintras och jag tycker det känns fint att tänka på att det var han som en gång kom på namnet Travnet och att ni fortfarande finns kvar där ute efter alla år, avslutar Magnus.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
måndag 10:23, 01 mars

Då gör Ecurie D årsdebut

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 09:42, 01 mars

Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:30, 01 mars

Evaluate såld till Finland

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 16:05, 28 februari

Etonnant jätteskräll

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 11:11, 28 februari

Disco tog snabb revansch

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:43, 26 februari

Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:39, 26 februari

10 miljoner under SM-dagen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Gemensam databas för UET

Gemensam databas för UET

I decennier har en gemensam databas för de europeiska travländerna varit efterfrågad. Nu är en sådan på väg att bli verklighet. Det slogs fast efter att den europeiska travunionen UET haft ett möte i förra veckan.

European Trotting Database, en för alla länder i den europeiska travunionen UET, gemensam databas är på väg att bli verklighet. Det framgick i det digitala möte som UET genomförde i fredags, under ledning av ordföranden Marjaana Alaviuhkola.

Finland och Norge lägger grunden

Det är genom samarbete mellan de finska och norska förbundens IT-avdelningar, som databasen som varit efterfrågad i decennier, nu kan förverkligas. Det skriver UET i ett pressmeddelande. Finland och Norge kan redan dela information om kuskar och hästar och i juni är meningen att både Sverige och Frankrike ska ansluta. Övriga UET-nationer kommer att kopplas samman under senare delen av året.

Frågor som hästvälfärd och barfotakörning, lyftes också på mötet. Alaviuhkola betonade vikten av att gemensamt verka för en bättre hästvälfärd och uppmuntrade medlems-länderna för en harmoniserad tolkning av drivningsreglerna. Ämnet barfotakörning fortsätter att debatteras, särskilt sedan det i Frankrike nyligen formulerats nya regler kring hur barfotakörning ska tolkas.

Nästa sammankomst för UET-länderna är planerad till Paris i juni.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vädret ställer till - Eskilstunas tävlingar flyttas till Solvalla
Nästa nyhet
Vädret ställer till – Eskilstunas tävlingar flyttas till Solvalla

Vädret ställer till – Eskilstunas tävlingar flyttas till Solvalla

Örebrotravet fick ställa in efter tre lopp. Måndagens tävlingar på Axevalla har flyttats till Åbytravet. Nu står det också klart att väderomslaget orsakar att tisdagskvällens sport flyttas från Eskilstuna till Solvalla.

Varmare väder med tjällossning som följd har ställt till det rejält i trav-Sverige de senaste dagarna. Efter att Örebro fått ställa in på söndagen, togs senare på kvällen beslut att förflytta Axevallas lopp i kväll, måndag till Åbytravet. Nu görs också samma rockad när det gäller Eskilstunas tävlingar under tisdagskvällen – som nu får avgöras på Solvalla.

Verkligen jobbat stenhårt

– Det är alltid problematiskt i tjällossningstider att hålla ihop banan och vi har haft ett dramatiskt väderomslag från femton minus till åtta plusgrader. Hade det fått gå någon dag till så hade vi kanske klarat av att få banan i tävlingsdugligt skick och vi har verkligen jobbat stenhårt för att lösa det här. Men vi hade ett möte med banveterinär och även tränare på banan och vi kunde konstatera gemensamt att det var bäst att flytta tävlingarna för att kunna garantera säkerheten för våra hästar och aktiva, säger Michael Wallin, sportchef på Sundbyholmstravet, till Svensk Travsport.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Anmält till Prix de Paris
Nästa nyhet
Anmält till Prix de Paris

Anmält till Prix de Paris

Vintermeetingets verkliga kraftmätning avgörs på Vincennes den här söndagen. 29 hästar har anmälts till Prix de Paris. Bland intressenterna hittas Davidson du Pont, Prix de France-vinnaren Délia du Pommereux och järnladyn Bahia Quesnot.

Vincennes vintermeeting börjar lida mot sitt slut men riktigt över är det inte än. Den här söndagen är det Prix de Paris som körs, den verkliga kraftmätningen som avgörs över 4150 meter eller drygt två varv på kolstybben. När anmälningstiden gick ut på måndag förmiddag fanns 29 hästar kvar.

Ingen Face Time på söndag

Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon finns inte med i Prix de Paris-diskussionen, han siktas i stället mot en tredje raka seger i Prix de Sélection som avgörs nästa lördag, den 6 mars. Däremot hittar vi Délia du Pommereux bland de anmälda till den här söndagens styrkeprov; Sylvain Rogers sto var ju hästen som betvingade just Face Time Bourbon i Prix de France senast det begav sig.

Jean-Michel Bazire har vunnit Prix de Paris med den nu pensionerade Bélina Josselyn de senaste två åren och är förstås sugen på en ny viktoria. Han tar åter ut Davidson du Pont, som i Prix d’Amérique var tvåa men senast i Prix de France galopperade.

Bland övriga intressenter hittar vi Bahia Quesnot, som ju spelat en framträdande roll i såväl Prix de France senast, Prix d’Amérique före det och dessutom segrade i Prix de Cornulier. Anmälda är även norska hoppet Moni Viking, de senaste två årens runner-up Tony Gio samt Anders Lindqvist-tränade Hard Times som för närvarande befinner sig på reservplats.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Harper Hanovers-kval i Finland
Nästa nyhet
Harper Hanovers-kval i Finland

Harper Hanovers-kval i Finland

Harper Hanovers lopp blir större än någonsin till årets Elitlopps-helg med en miljon kronor att hämta ut för vinnaren. Nytt är också att ett kval till stayerslaget avgörs i Finland.

I förra veckan meddelande Solvalla att Harper Hanovers lopp får status som ett Grupp 1-lopp och att förstapriset för första gången når en miljon kronor. Stayerklassikern körs, som vanligt, på lördagen under Elitloppshelgen i slutet av maj.

Dessutom avgörs ett ”kval” till Harper Hanovers. Det är finska Seinäjoki som den 17 april kör ett lopp över lång distans betitlat Etain Royal Stayer, namngivet efter just Harper Hanovers-vinnaren 2000. Vinnaren i det finska loppet erbjuds en plats i Harper Hanover. Det skriver Kanal 75.

Läs även: En miljon i Harpers

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Deimos Racing slog till i Milano

Travtips

Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!

Travtips
söndag 14.05, 28 februari
Det bjuds flera små, men ganska så trevliga startfält när Halmstadtravet agerar söndagsvärd. Flera av loppen är jämna och det går att hitta bra spel. De bästa hittar jag i eftermiddagens båda avslutande lopp. Nu tycker jag det är dags för Payet D.E. att få...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 17.08, 26 februari

Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 17.07, 26 februari

Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 08.07, 26 februari

Lunch-draget Solvalla: En vinnare med Buller och Bang

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 12.28, 25 februari

Åby 25 februari: Eklundh – en trolig och den andre är lite mer rolig

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.41, 25 februari

Lunch-draget Kalmar: Jag fick tänka om

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars 2021

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

STRÄNGNÄS: Våren är redan här i Mälardalen. Vilka dagar vi haft senaste veckan. Låt oss hoppas på inte alltför många bakslag framöver vädermässigt. Bara mars ännu. Romme/STL Helt fel ute var jag när jag trodde att Romme skulle få problem med banan i lördag...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson