25 år med Travnet

I februari 1996 var fortfarande internet något som var obekant för många. Men en entusiast i Falun insåg möjligheterna att kombinera den nya tekniken med sitt stora intresse. Magnus Stålberg är mannen som lade grunden till Travnet för 25 år sedan.

I mitten av 1990-talet befann sig internet ännu i sin barndom. Det var nog fler än landets dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann som var en smula skeptiska till den nya utvecklingen, men ”nätet” var definitivt här för att stanna. Den då 25-årige Magnus Stålberg insåg snart potentialen och kodade själv ihop en travsajt hemma i sitt vardags-rum. 25 år har gått sedan Travnet såg dagens ljus.

Ett sätt att nå ut till alla

– Allt började med att internet blev så hajpat vid den där tiden. Men 1996 var det väl fem procent av svenskarna som hade tillgång – och jag var till en början väldigt skeptisk. Men snart fick jag klart för mig att det kanske kunde vara ett sätt för att kunna nå ut till alla. Jag hade skrivit om trav för mig själv sedan länge och här fanns nu en möjlighet, säger Magnus Stålberg.

I dag tar vi det för givet att surfa in på nätet för att ta del av precis all den info som vi vill åt. I början av 1996 var förstås situationen en helt annan. Sajter som behandlade travsport och spel var ett fåtal i världen, i Sverige fanns praktiskt taget inga.

Trav på internet

– Det såg ju inte ut som i dag då, förstås. Man fick koda allt själv till hundra procent. Men jag satte ihop en sida, med lite tävlingar, ett forum och det kändes hyfsat bra så jag faxade ut ett pressmeddelande till Travronden bland annat som senare gjorde ett uppslag i tidningen med temat ”trav på internet”. Det handlade mest om utländska sidor, men sist i texten fanns ett par fyra, fem rader om att det faktiskt finns en svensk sida om trav också. MS Travinfo som görs av Magnus Stålberg i Falun…, säger han och fortsätter att berätta:

– Det var faktiskt pappa som kom på namnet. MS Travinfo som jag kallade sidan från början kändes ju otroligt fånigt, men pappa sa: ”men ska du inte kalla den för Travnet då?”, och så blev det. På den tiden var det väldigt svårt att få till en domän, så jag fick starta ett bolag bara för att få använda namnet.

”Ska du inte kalla den för Travnet då?”

Några meningar i en artikel på landets största travtidning satte sedan stenen i rullning. Magnus lilla hemmaprojekt utvecklades till något mycket större i rask takt.

– Men det var den där artikeln i Travronden som gjorde att allt tog fart. Det var ju Telia och Posten som slogs om att etablera sig på allvar på nätet och Telia, som drev portalen Passagen, tog kontakt med mig då de skulle starta en sajt med sport, där trav även skulle ingå. Jag fick frågan om jag vill ta hand om det samtidigt som jag jobbade med Travnet.

Hamnade före Ica i listan

– Det hände så mycket det där första året…Redan efter ett år fick jag ett anbud från Telia som ville köpa Travnet och veckorna innan hade tidningen Internetworld listat de hundra bästa sajterna i Sverige och jag fanns med på den listan. Jag tror det var någonstans runt plats 80,90… Travnet var strax efter SAS minns jag, men före Ica…

Efter att Telia först hade köpt Travnet när ”it-boomen” var som störst, kunde Magnus Stålberg några år senare köpa tillbaka sin sajt och i stället påbörja ett samarbete med Travtjänsten. Något som gav Travnet nya möjligheter till utveckling; redaktionen utökades och man blev ledande på marknaden.

Växte till en annan nivå

– Det var då som alla försökte snabbt att tjäna stora pengar på det här med internet så före ”it-bubblan” så kunde jag köpa tillbaka Travnet 1999 och då fortsatte vi i ett samarbete med Travtjänsten där jag var redaktör. Vid den tiden jobbade jag ju ensam med det här, det blev ju nästan 24 timmar om dygnet, men tillsammans med Travtjänsten fick vi nu möjlighet till en redaktion. Vi hade väldigt, väldigt roligt och innehållet växte ju till en helt annan nivå än förut.

Kan man säga att Travnet var en form av pionjär inom travmedia?

– Ja, men det tycker jag ändå att man får lov att säga även om det kanske egentligen inte är jag som ska avgöra den saken. Men jag var med under hela expansionen av internet i Sverige, något som var väldigt spännande. Vi var ju väldigt tidigt ”på det”, jag hade en sådan där räknare på sajten i början och minns hur fascinerad jag var när vi nådde tusen besökare…med något som jag själv hade satt ihop hemma i mitt vardagsrum… Travnet var ju långt fram tekniskt då och etablerade sig betydligt tidigare än Travronden och Guiden till exempel. Vi var i en konstant utveckling och det fanns ju ingen annan som hade den bevakningen då. Om inte annat fick vi kanske de andra att inse värdet av internet.

”Minns hur fascinerad jag var när vi nådde tusen besökare…”

Under 2002 påbörjade Travnet ett samarbete med Dagens Spel och i den vevan lämnade också Magnus travsajten som han grundat. I dag är Travnet en del av Unibet. Travsporten har dock alltid varit en viktig del i Magnus liv, redan från allra första början.

– Travet har funnits hela tiden i min släkt. Både på funktionärssidan och spelsidan, kan man väl säga. Jag blev fascinerad av sporten när jag var 11-12 år och några år senare läste och jag såg precis allt som hade med trav att göra. Det var då jag blev en ”travnörd” som så många andra i den här branschen.

Intresset har väckts på nytt

Sedan 15 år tillbaka jobbar han som marknadskommunikatör och fotograf, i en blandning. Men på senare år har Magnus hittat tillbaka till sin passion för travsport. Sedan en tid ingår han i en trio tillsammans med Henrik Ingvarsson och Lennart Persson i travpodden Trottosport, som blivit en mycket omtyckt frisk fläkt i det svenska travetablissemanget.

– Jag trappade väl ned lite där efter att jag sålt Travnet men intresset väcktes långsamt och fint igen och det kom väl igång på allvar när jag började skriva på Twitter (Travstollen). Jag började känna att det ändå fanns lite kvar i mig och jag peppade Henrik och Lennart att återuppta Trottosport. Det är otroligt roligt med all den positiva respons som vi har fått.

Travmedia – 25 år senare

Många år har hunnit att förflyta sedan Magnus Stålberg var pionjär inom svensk travmedia. Därmed har han också på nära håll kunnat följa den utveckling som skett på marknaden under de år som gått.

– Jag var ensam och ödmjuk den gången när jag startade Travnet, men jag hade en ambition redan då att vi skulle vara oberoende. Jag skrev vad jag tänkte och tyckte och hade inga relationer att vårda. Jag tror att travmedia i dag skulle behöva fler oberoende aktörer. Jag tycker det finns en tydlig problematik kring det i dag; travet blir lätt sin egen lilla verksamhet.

”Travet blir lätt sin egen lilla verksamhet”

25 år har alltså gått sedan Travnet en gång skapades. En tid som grundaren minns tillbaka på med mycket värme.

– Det var en bra tid. En fantastisk resa som jag är väldigt tacksam att jag fått vara med på. Min pappa gick bort nu i vintras och jag tycker det känns fint att tänka på att det var han som en gång kom på namnet Travnet och att ni fortfarande finns kvar där ute efter alla år, avslutar Magnus.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 09:46, 29 april

Vass årsdebut av Next Direction – Finlandia-Ajo nästa

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Finlandia-Ajo fulltaligt

Finlandia-Ajo fulltaligt

Nästa söndag körs Finlandia-Ajo på Vermo. Vilka tio hästar som ska göra upp om en dryg miljon kronor i förstapris är nu avgjort. Click Bait och Vernissage Grif gör startfältet fulltaligt.

Samtliga deltagare till Finlandia-Ajo den 9 maj är nu spikade. Vermo kunde under fredagen göra klart med de två återstående hästarna. Stefan Melanders snabbe Click Bait åker till Finland på äventyr – och med i loppet även den italienske toppen Vernissage Grif.

Vernissage Grif får chans till revansch

Click Bait årsdebuterade med seger i Prins Carl Philips Jubileumspokal med 1.09,8 och är därmed den snabbaste hästen i Sverige hittills i år. Alessandro Gocciadoro-tränade Vernissage Grif har haft stora framgångar i hemlandet Italien under förra året, men galopperade senast bort sina chanser då han var favorit i Seinäjoki-Race. Nu får han en ny chans på finskt underlag.

– Att välja de två sista hästarna var ett tufft val. Det var nästan tio som var intresserade. Det är positivt att Finlandia-Ajo lockar fina hästar. Både Click Bait och Vernissage Grif har fina framgångar i större sprinterlopp. Båda har sprungit höga 1.09-tider, säger Vermos sportchef Miika Lähdeniemi i ett pressutskick.

Förstapriset i Finlandia-Ajo är 110 000 euro. Dessutom får vinnaren plats i Elitloppet.

Hästarna i Finlandia-Ajo:

Click Bait
Dear Friend
Grainfield Aiden
Hickothepooh
Le Gros Bill
Milliondollarryhme
Next Direction
Ubertino Grif
Vernissage Grif
Zarenne Fas

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Blé du Gers klar för Paralympiatravet
Nästa nyhet
Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Förra året gjorde han skandinavisk succé med seger bland annat i Oslo Grand Prix. Nu är Blé du Gers redo för ett nytt elitmöte. Fransmannen får plats i Paralympiatravet.

Nio av tio namn är klara för Paralympiatravet som körs nästa lördag. Det sedan Åbytravet på fredagen kunnat presentera Blé du Gers som det senaste tillskottet i storloppet.

Segrade i Oslo Grand Prix förra året

Tioårige Blé du Gers (e. Quinoa du Gers) tävlade under förra sommaren för Frode Hamre och vann då bland annat Oslo Grand Prix och och Ulf Thoresen Grand International. Efter en vinter i Frankrike är hästen sedan en tid tillbaka i den norska regin – och går alltså direkt ut i hetluften.

En plats återstår att fylla före Paralympiatravets startfält är fulltaligt. Den platsen kommer erbjudas åt lördagens vinnare i den sista deltävlingen, som körs på Örebrotravet.

Klara för Paralympiatravet:

Aetos Kronos
Blé du Gers
Délia du Pommereux
Ecurie D.
Elian Web
Gelati Cut
Racing Mange
Very Kronos
Who’s Who

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet
Nästa nyhet
Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Många hoppades att få se Manchego i årets Elitloppet. Men sedan Nancy Takters supertravare drabbats av sjukdom har de planerna nu definitivt avskrivits. Däremot öppnas dörren för en annan bubblare från ”over there”.

Nancy Takter hade framskridna planer att sikta mot Elitloppet med världsrekordshästen och toppstoet Manchego, sedan kretsen kring hästen i vintras bestämt sig för en ny säsong på tävlingsbanan. Men så blir det inte, det står nu klart. Manchego under-presterade i ett kvallopp förra helgen och nu har det besked som befarades kommit. Stoet har en halsinfektion.

Manchego nej, Hypnotic Am kanske

– Nancy Takter hörde av sig precis och tackade nej. Hästen är sjuk, berättar Solvallas sportchef Anders Malmrot för Trav 365.

Däremot finns en annan möjlighet att få över ett högintressant sto från USA. Marcus Melander har visat intresse för Elitloppet med Hypnotic Am. Det fyraåriga stoet, som tillhört kullens topp under sina två första säsonger, kvalade på minst sagt tilltalande sätt förra helgen och siktas mot start nästa helg.

– Det är klart att Hypnotic Am är ett namn i diskussionen till Elitloppet, om de vill komma, berättar Anders Malmrot för Trav 365.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag
Nästa nyhet
Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Kanske dyker en kandidat till Elitloppet upp i Argentan på söndag? Fina hästar finns på startlinjen när sprintern Critérium de Vitesse de Basse-Normandie avgörs.

Race över engelska milen med bilstart hör inte till vanligheterna i Frankrike men ett av undantagen är Critérium de Vitesse de Basse-Normandie som körs den här söndagen på Argentans oval. Grupp 2-loppet med 40 500 euro i förstapris har lockat ett meriterat gäng hästar.

Wild Love mot meriterat motstånd

Den svenska fanan hålls högt av Wild Love. Stoet har i regi Anders Lindqvist plockat tre segrar på fransk mark under senaste månaderna och ställs nu inför ett av sina tuffaste motstånd hittills. Bland dessa kan nämnas de båda stålstona Billie de Montfort och Bahia Quesnot, Prix de Paris-vinnaren Etonnant som senast var tvåa i Prix de l’Atlantique och Ce Bello Romain som kommer med tre raka segrar i bagaget.

Critérium de Vitesse de Basse-Normandie, 1609 auto:

1 Blues des Landiers – Dominique Chéradame
2 Ce Bello Romain – Mathieu Mottier
3 Etonnant – Anthony Barrier
4 Valokaja Hindö – Nicolas Bazire
5 Bahia Quesnot – Junior Guelpa
6 Eridan – Cédric Terry
7 Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
8 Tamure Roc – Filippo Rocca
9 Wild Love – Alexis Prat
10 Cicero Noa – Yoann Lebourgeois
11 Digne et Droit – Franck Nivard
12 Hermine Girl – Christophe Lebissonnais
13 Girolamo – Tristan Ouvrie

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny häst klar - Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson