Känner du till Walter Dear?

Antagligen inte, påstår jag lite fördomsfullt. Jag gjorde det i alla fall inte förrän jag av en händelse började studera Copenhagen Cups historia lite mer i detalj.

Historien om Walter Dear är fascinerande, för att inte säga högst tragisk. Men jag återkommer strax till honom.

Det är Copenhagen Cup på söndag. Danmarks största internationella travlopp som, även om det inte längre kan konkurrera med de största racen i Europa, ändå behållit en ställning som ett klassiskt storlopp, speciellt som det (numera) ligger två veckor före Elitloppet.

Copenhagen Cup kördes för första gången 1975 (Napalm vann för Jörn Laursen). Första gången med titeln Copenhagen Cup, det vill säga. Loppet är egentligen betydligt mer anrikt än så.

Förlagan var Internationalt Mesterskap. Ett lopp som kom att instiftas på Charlottenlund 1928 och sedan avverkas lite ”sporadiskt” de närmaste årtionden. Förstapriset då, för 89 år sedan, var hela 11 000 danska kronor, vilket gjorde det till ett av Europas största lopp då. Charlottenlund räknades förresten vid den här tiden som en av Europas största banor, ska sägas.

Internationalt Mesterskap kördes till 1966 (franske legendaren Roquepine vann) innan det alltså 1975 återkom i skepnad av Copenhagen Cup. Sedan 1978 har loppet i stort sett varit samma som i dag.

Okej, men tillbaka till premiären 1928. Vinnaren var Guy Bacon, tränad och körd av Charlie Mills.

Just denne Mills var förresten dåtidens störste tvåbente stjärna inom travsporten. Han var britt (fast egentligen irländare) men föddes i Tyskland, flyttade till Österrike och senare Frankrike och hade sin storhetstid under flera decennier – samtidigt som två världskrig härjade i Europa. (Mills levde förresten slutet av sitt liv i Schweiz…).

Charlie Mills är i sig en så intressant historia, att jag tror jag får återkomma till honom vid ett annat tillfälle. För jag tänkte egentligen berätta om Walter Dear.

För när Internationalt Mesterskaps andra upplaga kördes, tre år efter det första, 1931, var det just denne Walter Dear som stod som segrare. Förstapriset nu var höjt till monstruösa 25 000 kronor, vilket alltså lockade de allra bästa.

Lunden nästan sprängdes av besökare, man räknade till att över 17 000 besökare kom till banan. En av dem var förresten kungen själv, Christian den tionde.

Walter Dear var sin generations främste travare i världen. Hästen var född i USA och tävlade där sina första säsonger. Han kom att vinna Hambletonian 1929 (han vann Kentucky Futurity också förresten).

Men den i Tyskland verkande Charlie Mills, som var en osedvanligt företagsam man, lyckades köpa Walter Dear för att ta hem honom till Europa. Ett lyckat köp skulle det visa sig.

Walter Dear vann Internationalt Mesterskap även påföljande år, 1932. Ytterligare två år senare (1934) skulle hästen ta sin största triumf på den här sidan av Atlanten – nämligen den i Prix d’Amérique.

Den nu åttaårige Walter Dear ordnade Charlie Mills första av totalt fyra Prix d’Amérique-segrar. Han besegrade närmast ärkerivalen Hazelton (11 år vid tillfället) som vunnit dubbla PdA-segrar 1931-32.

Här ska det alltså inflikas att Walter Dear ännu till dags dato är den enda hästen i historien som vunnit både Hambletonian och Prix d’Amérique.

Kort sagt, hästen var sin tids främste.

Fast historien om Walter Dear slutade inte lyckligt. Efter avslutad tävlingskarriär hölls såklart stora förhoppningar på hingsten inom aveln. Olyckligtvis var tiden för stjärntravarens början av avelskarriären också samma tid som det andra världskriget bröt ut.

Europa stod i lågor. Charlie Mills blev kvar i Berlin och fortsatte oförtrutligt sin tränarkarriär trots brinnande världskrig. Walter Dear verkade som avelshingst, hans avkommor vann till exempel det tyska Derbyt fyra år i rad, 1939-42.

Fast när kriget gått mot sitt slut och Hitler hade kastat handduken var Tyskland ett land i spillror. På Mills stuteri utanför Berlin stod samtidigt några av Europas främsta travare. Kronjuvelen var Walter Dear.

Men den tidigare världstravaren, den ende hästen att ha vunnit både Hambletonian och Prix d’Amérique och hästen med det enorma avelsvärdet, skulle sällas till ytterligare en av alla de miljoner offer som kriget kom att skörda.

En vårdag 1945 stals Walter Dear och hans stallkompisar Probst och Missouri (Derby-vinnare 1942 och son till Walter Dear).

Missouri kunde senare faktiskt återgäldas till stuteriet, men Walter Dear försvann spårlöst. Ännu i dag vet ingen med säkerhet vad som hände med stjärnan.

Flera teorier finns och den vanligaste, och även mest troliga, var att det var den sovjetiska armén som fick hand om hästen. Hästar brukades ännu som hjälpmedel i kriget. Kanske fanns det någon som såg värdet i Walter Dear och använde honom för att producera nya hästar. Kanske fick han framleva sin sista tid att dra kanoner eller annat krigsmaterial. Kanske, hemska tanke, blev han en måltid för utsvultna soldater.

Men exakt hurdant Walter Dears öde slutade får vi såklart aldrig veta.

För Charlie Mills gick det lyckligtvis bättre. Efter kriget etablerade han sig i Frankrike och fortsatte sin makalösa karriär fram till slutet av 1960-talet.

1957 skulle han återkomma till Köpenhamn. 68 år gammal och 29 år efter sin första seger i Internationalt Mesterskap vann han loppet igen. Med Gelinotte, stoet som dessförinnan tagit sin andra raka i Prix d’Amérique.

Men det är förstås en annan historia.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Krönika
Daniel Olsson
fredag 08:50, 29 januari

Ska man se det positivt är det bara ett år kvar

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
söndag 13:27, 24 maj

Aldrig har Elitloppet varit så efterlängtat

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
måndag 10:32, 29 juli

Den gången när ”Tarzan” landade på månen

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 09:38, 21 maj

Meadow Road 1985 – en evig klassiker…

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 09:10, 19 februari

Vourasie kan bli ihågkommen för mycket

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
onsdag 13:08, 06 februari

Eléazar – en historia om att avsluta på topp

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 10:53, 22 januari

Egentligen är ju allt det här ”Lokets” fel

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Jänkare i Elitloppet – fågel eller fisk?

Jänkare i Elitloppet – fågel eller fisk?

I helgen som kommer, natten till söndag närmare bestämt, avgörs Arthur J Cutler Memorial på Meadowlands i New Jersey.

Ett lopp som inte bara är det första riktigt stora för den äldre eliten i Nordamerika, utan i år även, efter att det återkommit till början av maj, förvandlats till ”Elitlopps-kval”.

Inte sällan hör man röster som vill göra gällande att amerikanska travare är mer eller mindre överskattade när det kommer till Elitlopps-snacket. Trötta, gamla travare som bränt sitt krut under det tuffa unghästtävlandet, brukar det heta.

För egen del har jag ingen annan åsikt än den att det som gör Elitloppet, det som är Elitloppets själva essens, är att hästar från ett brett urval av travnationer finns representerade. Egentligen oavsett huruvida de är bättre eller sämre än någon annan. Med det resonemanget är jänkare givetvis självskrivna i Elitloppet (och jag fullkomligt älskade när ”chanslösa” hästar flögs hit från Australien eller Nya Zeeland…).

Det här förde mig in på tanken: hur har egentligen amerikanska hästar hävdat sig i Elitloppet på sistone? Och då menar jag inte de som är importerade till Sverige eller Europa.

Fågel eller fisk? Eller kanske mittemellan?

Här är Elitloppet de tio senaste åren, sett ur amerikanskt (jag räknar USA och Kanada som samma just i detta sammanhang) perspektiv. Klicka gärna på hästens namn för att se aktuellt lopp (Foton: ALN).

2016:

Resolve – tvåa

Blott en i USA tränad häst deltog. Dock inte vilken som helst. Låt vara att Resolve tränas av en från Sverige utflyttad tränare (ja, Åke Svanstedt). Resolve var stark som tvåa i försöket bakom Timoko och fick bricka tre i finalen. Svanstedt hittade tredje utvändigt, men fick gå själv 600 kvar. Resolve närmade sig hela vägen men kunde aldrig komma förbi ”landsmannen” Nuncio som var heroisk från dödens.

2015:

Maven – sjua
Wind of the North – femma i försöket

Solvalla kritiserades av valet att bjuda in Wind of the North, sedan det framkommit att hästen tävlat med otillåtna medel i ett kvallopp tidigt på året. Hästen kom ändå, men kunde inte göra sig gällande och slogs ut som femma i försöket. För stålstoet Maven, tränad av Jimmy Takter, gick det lite bättre. Fin som tvåa bakom slutsegraren Magic Tonight i försöket och blev i finalen andrahandare bakom den samme (och mer spelad än Nuncio). Fast trots en resa som trea i andraspår, kunde hon inte ta något i den jämna slutstriden och slutade sjua.

2014:

Maven – sexa
Uncle Peter – sjua i försöket

Tidigare unghäststjärnan Uncle Peter var hårt betrodd i sitt försök, men fick en stenhård resa i dödens på hårddragande Raja Mirchi, som sedan fick se sig knappt slagen av Panne de Moteur som vann på lysande 1.08,9a. Uncle Peter slagen redan i sista sväng och blev sist felfri. Bättre, även detta år, gick det för Maven (ännu tränad av Jonas Czernyson). Gick som trea i andraspår även nu, men kunde aldrig närma sig vinnaren Timoko och slutade sexa.

2013:

Arch Madness – tvåa
Take My Picture – sexa i försöket

Relativt okände valacken Take My Picture gjorde ingen succé och tröttnade från andra ytter och blev sexa. Arch Madness däremot, nu nio år och i sitt sista Elitloppet, kördes av sin tränare Trond Smedshammer och knep sista finalbiljetten i det andra försöket. Arch Madness blev minst spelad i finalen – och fick backa sig sist. Men han kunde följa vinnaren Nahar i rygg och avslutade fint – för att knipa silvret. (Det var ett jäkla väder det här året förresten…).

2012:

Arch Madness – tvåa
Windsongs Geant – sexa i försöket

Windsongs Geant floppade och kunde aldrig komma in i matchen trots rygg på ledande Sebastian K (ännu hos Kolgjini) som dock fick se sig slagen av överraskningen Yarrah Boko. Men Arch Madness (som nu gjorde sitt andra Elitloppet) funkade det bättre för. Arch Madness, nu körd av Brian Sears, anförde försöket men åkte dit på linjen för Commander Crowe. Resultatet blev sedan det samma i finalen; Arch Madness blixtrade till spets, men släppte (oförklarligt?) till Commander Crowe knappa varvet kvar – och blev sedan tvåa med krafter kvar.

2011:

Arch Madness – sexa
Define the Worlddiskad försök
(Wishing Stone – åtta)

Kanadicken Define the World var tredjefavorit i försöket men kom aldrig in i matchen. Var förvisso fyra i mål, men diskades sedan för trängning – något som blev Brionis lycka. Brioni kom som bekant till final ”via ett bananskal” och ja, resten kan ni. Arch Madness dock (i hans första Elitloppet) kördes till lätt seger i sitt försök av Björn Goop. Arch Madness blev klar favorit i finalen och jag minns att jag tänkte det här ”lägger” han aldrig när rycket kom in i sista sväng. Men in på upploppet var tanken plötsligt tom och jänkaren fick nöja sig med att bli sexa. Parentes: Här kanske vi också kan räkna Wishing Stone, tvåa i försöket och sist i finalen, men han tränades av Fabrice Souloy vid tillfället så det är ett gränsfall.

2010:

Lucky Jim – sjua försök
Define the Worldfemma försök
Enough Talksjua försök

2010 får sägas var ett amerikanskt fiasko-år. Tre hästar kom till Elitloppet, men ingen nådde final. Störst fall gjorde Lucky Jim. En femåring som radat segrarna i Nordamerika och kanske rentav räknades som favorit på slutsegern. Men försöket blev katastrofalt; Lucky Jim blev kvar i tredjespår hela loppet och var, förklarligt, slagen redan 500 kvar. Ilaria Jet skrällvann. Define the World (första Elitloppet) och Enough Talk var med i det andra försöket men missade båda att avancera vidare. Define the World fast med krafter bakom ledande Beanie M.M. och Enough Talk sist felfri. Iceland vann ju hela faderullan sedan förstås.

2009:

Enough Talk – sexa försök
Buck I St Patsjua försök

Även 2009 får sägas vara ett år som jänkarna inte minns med stor glädje. Enough Talk, som travat absolut världsrekord hösten före, var favorit i första försöket men var tidigt slagen efter att ha synat dödens på vinnaren Sahara Dynamite. Än större fiasko i försök två. Ron Burke och Tim Tetrick kom med stora förhoppningar på superstoet Buck I St Pat som gjordes till stor favorit. Men de blev en förödande galopp redan före start, Tetrick försökte sig sedan på en hjältebravad, körde fram Buck I St Pat i dödens men redan halvvarvet kvar kastade stoet handduken. Jaded vann försöket från spets. Torvald Palema spurtade hem finalen.

2008:

Enough Talk – trea

Enough Talk, i sitt första av tre raka Elitloppet, var ensam amerikansk representant och gjorde det med den äran. Säker tvåa bakom Oisaeau de Feux i försöket. Luc Ouellette körde för spets men kunde ej komma förbi Oiseau de Feux och kröp i stället ned i rygg på ledaren. Där blev han kvar till sista biten då han sköt till bra som trea. Exploit Caf vann loppet före stallkompisen, efter en rykande avslutning.

2007:

Mr Muscleman – tvåa

Kanske USA:s bästa försök de senaste åren att vinna Elitloppet. Mr Muscleman var enda jänkare i fältet och slutade ”bara” trea i försöket men satte färg på finalen. Ron Pierce gasade till ledningen och körde hårt. Lite för hårt kanske. Det blev full spruta genom sista sväng och Mr Muscleman såg ut att gå mot segern, men när Going Kronos felade i dödens öppnade sig luckan för L’Amiral Mauzun från rygg på ledaren. Fransmannen fångade in ledaren på linjen i en giftig speeduppgörelse.

En summering då:

De senaste tio åren har 18 i USA eller Kanada tränade hästar varit med i Elitloppet. Av dessa har 8 gått vidare till final. Det har resulterat i hela 4 andraplatser – samt ett tredjepris.

Senaste i USA tränade hästen som vunnit Elitloppet då? Jo, Moni Maker såklart. 1998. Förvisso tränad av Jimmy Takter. Det där tycker jag är en sådan klassiker så vi kollar på det loppet också som avslutning.

Det har alltså gått 19 år! Kan det bli ändring på det i år?

Vad säger du, Bold Eagle?

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Veni, vidi, vici, Varenne
Nästa nyhet
Veni, vidi, vici, Varenne

Veni, vidi, vici, Varenne

Året 2000 var det första gången som jag besökte Prix d’Amérique. Första gången jag såg Eiffeltornet, första (och hittills enda) gången jag såg Mona Lisa. Till och med första gången jag satt på ett flygplan.

En för mig väldigt betydelsefull resa. Jag har kommit att återkomma till Paris nästan varje år sedan dess. Alltid sista helgen i januari.

Det mest bestående minnet från jungfru-resan 2000 var dock Géneral du Pommeau. Jag minns rysningen i kroppen när Jules Lepennetier vred ut hästen inför sista sväng och han bara forsade fram i kurvan, stack undan över upploppet. Kusken rörde sig knappt. En explosion. En travmaskin. Orange och vitt.

Det var så mäktigt.

Bara några månader senare skulle jag få återse Géneral du Pommeau, säkert inte bara i mitt huvud världens bästa travhäst, just då.

Men denna gång på hemmaplan. På Åby. I Olympiatravet. Jag lyckades komma ned till min ordinarie plats vid staketet, alltid 150 meter från mål. Även om det var betydligt trängre om plats nu än vad det brukade vara.

Framför mig skulle mitt allra bästa minne från Olympiatravet utspela sig. Saken var bara den att det inte var Géneral du Pommeau som skulle spela huvudrollen, så som jag förväntat mig.

Nej, i det här ögonblicket föddes en annan stjärna. Om inte den stjärnan redan hade fötts, så gjorde han det definitivt nu.

Jag skrev i en blogg för en tid sedan om 30-talets superstar Greyhound, och menade då att det är egentligen omöjligt att jämföra hästar från olika epoker, men skulle jag ändå ”tvingas” att ge mitt svar på frågan om vem som varit den bästa genom alla tider, skulle jag aldrig tveka.

Foto: ALN.

Varenne.

”Il Capitano”.

Då, på Vincennes, drygt tre månader tidigare, hade Varenne en av birollerna. Men hamnade i skuggan av mäktige Géneral du Pommeau.

Varenne, blott nybliven femåring förresten, gjorde ett heroiskt lopp i Prix d’Amérique. Han forcerades kraftigt över sista bortre långsidan, drog fram mot täten, men kunde förklarligt inte värja sig mot vinnaren som fått ett förmånligare lopp. (Han fick förresten släppa förbi sig även Galopin de Ravary i spurten).

Tillbaka nu. Åby den 8 april 2000.

Géneral du Pommeau, den stora favoriten, som stod som segerherre just här i Åby Stora Pris hösten före, var tillbaka för ny triumf. Varenne var utmanaren.

Loppet kryddades även upp med franske Giant Cat, fjolårsvinnaren och en av svensk travsports största hjältar, Scandal Play och härliga Fridhems Ambra, för att nämna några.

Det var Tipton och Jörn Laursen som friskt vågat gasade till spets. Fridhems Ambra tog dödens. Génreal du Pommeau landade som trea i andraspår, medan Varenne, från bakspår, hamnade som fyra i andraspår.

1300 kvar stötte Giampaolo Minucci bakom Varenne. Lepennetier var med direkt, sände ut ”Generalen” före och avancerade fram mot dödens. Och nej, han hade inte för avsikt att släppa den positionen till Varenne. Därmed hade italienaren dragit nitlotten.

Trodde jag.

Det är exakt vid 500-meterspålen som det händer. In mot sista sväng. Den delen av banan som Varenne älskade mer än någon annan. Tipton vinkas adjö. Ja, resten av fältet också. En ruskig tempoväxling sker.

Géneral du Pommeau tar över. Men det är inte han som ska ha huvudrollen i dag. Varenne suger sig fast som en sugpropp. Borrar ner sig, springer fortare än någonsin genom svängen.

Redan in på upploppet är det avgjort. Varenne sticker. Travar vidare mot månen och stjärnorna. Minucci börjar vifta och fira redan hundra kvar varpå ”Il Capitano” stannar av lite sista biten. Men det är en del av showen.

Nu ska vi titta på det här oförglömliga loppet. Jag förvånades lite, grämde mig till och med, att det inte går att hitta en originalupptagning från loppet. Jag hittar bara en med italiensk kommentator (!) men inser samtidigt att, det är ju jäkligt passande.

Från den dagen var Varenne bäst i världen.

Jag tycker ingen skugga på något vis ska fall över vare sig Victory Tilly, detta unikum, eller Géneral du Pommeau som veckorna senare utkämpade en ny batalj i Elitloppet där svensken drog det längsta strået i en av Elitloppets största klassiker…men jag funderar ibland på vad Varenne hade kunnat göra där, om han inte hade slagit på en förödande galopp i starten…

Varenne fick förvisso ”revansch” så det räckte, kanske.

Nästföljande två år var han outstanding. Vann Prix d’Amérique och Elitloppet båda åren. En makalös dominans. Och förresten, Olympiatravet igen 2002.

Jag var där. Såg alla fem loppen på plats. Ändå är mitt bästa Varenne-minne det från Olympiatravet 2000. Sista varvet i tredjespår. Med Prix d’Amérique-vinnaren innanför. Hej och tack och lyfta på hatten över upploppet.

Jag ryser.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ego Boy - en evig ikonstatus
Nästa nyhet
Ego Boy – en evig ikonstatus

Ego Boy – en evig ikonstatus

Det brukar sägas att om man ber en person att slumpvis säga en siffra mellan 1 och 10, så kommer personen i 90 procent av fallen säga antingen 7 eller 3. Trots att man har sitt fria val att säga precis den siffra som man vill.

Det där har ju inte ett jota med trav att göra, men jag kom tänka på en sak.

Om man, i samtal med någon som inte alls har något intresse av travsport, ändå, för skojs skulle ber vederbörande om namnet på en travhäst, vilken som helst som de har hört…vilken säger de då?

Legolas kanske. Eller, just det, Ego Boy.

Det finns ingen travhäst, och kommer troligen aldrig att finnas någon, som blivit så populär som denne Ego Boy att hans namn är välbekant ännu många, många år efter att han sedan länge ätit sin sista havre på jorden.

Namnet är för alltid inetsat hos svenska folket.

Ego Boy.

I onsdags, den 12 april, var det exakt 50 år sedan som hästen föddes.

För egen del är Ego Boy förknippat med en enda sak. Det där Elitloppet från 1973. Duellen. Det som fler gånger än tusen beskrivits som ”Davids kamp mot Goliat” och det mest klassiska av alla klassiska lopp som körts i Sverige, möjligen tangerat av ”uppföljaren” Copiad vs Pine Chip 21 år senare.

Det är först nu, när jag kollar tillbaka på hästens karriär, som jag begriper att Ego Boy var mer än just Elitloppet 1973. Han var, vad vi brukar kalla, en segermaskin.

Han är en ikon.

På de, bara lite drygt, fyra säsonger som han fick på tävlingsbanan, gjorde han 67 starter och av dem vann han hela 50 gånger.

Inledningen av karriären var emellertid inte den absolut mest lysande. Han begick sin debut, för Ingemar Olofsson (som förresten skulle köra honom i samtliga starter) först i slutet av september som treåring. Det resulterade i en sjundeplats (värd 150 kronor, för övrigt) på Rättvik. Tiden: 1.30,6 över 1700 meter.

Det blev ytterligare några starter i oktober; först fyra i mål, sedan två andrapris. I sin femte start tog han första segern. I Gävle den 30 oktober 1970.

Och här tycks ”polletten ha trillat ned” som man brukar säga. Ego Boy skulle avsluta sin första säsong med sex raka segrar.

Som fyraåring gjorde hästen 24 starter – och vann 17 lopp. Blott vid en av de 24 starterna slutade han utanför medaljplats; det var faktiskt i Fyraåringseliten på Solvalla under Elitloppet.

Ego Boy var tyvärr aldrig anmäld till vare sig Derbyt eller Kungapokalen, men i den allra första årgången av Sprintermästaren fick han visa upp sig. Där fick han dock nöja sig med bronset bakom vinnaren Cirro och Sören Nordin.

Den här säsongens stora seger skulle i stället komma i S:t Leger på Åby (som vid den här tiden var ett stort lopp). Förstapriset på 35 000 kronor kan jämföras med 100 000 i Derbyt.

Under 1972, som femåring, gjorde han ”bara” 8 starter – men vann å andra sidan 7 av dem. Storsjöpokalen och Bollnäsloppet var de största segrarna; det känns som om Ego Boy tog det lite ”lugnt” som femåring, med andra ord.

Det var förresten det här året som han gjorde sitt första lopp ”utanför totalisatorn” (Rättvik i juli). Totalt kom han att gå hela sju lopp utanför toton (vinst i samtliga). En företeelse som för mig tycks märklig sett ur dagens ögon, men jag antar att det var så man tog sig an för överlägsna hästar helt enkelt…

1973, då Ego Boy var 6 år, blev hästens största. Det som skulle lägga grunden för den eviga ikonstatusen. Säsongen tog sin början redan tidigt i januari och när vi bläddrat fram till den 27 maj, alltså då Elitloppet skulle avgöras, hade han vunnit 16 raka segrar.

Ego Boy gick alltså in i Elitloppet, det berömda, ”David mot Goliat”, med 16 raka segrar…

Hur många Flower Child hade, eller exakt hur bra han var egentligen amerikanen, kan jag inte hitta någon info om, olyckligtvis. Men det var den allmänna uppfattningen att han var världens bästa just då.

Men, i vilket fall, vi kollar på det där Elitloppet nu då. Det mytiska.

Det avgjordes, just det här året, som ett heatlopp. Samma hästar gjorde upp i två heat och utifall de blev två olika vinnare – ett skiljeheat.

Flower Child spelades till 20 för 10 i det första heatet. Ego Boy till 23 för 10. Ganska jämnt alltså. Men Ego Boy lattjade med jänkaren i heatet och vann lätt från spets.

I det andra heatet var rollerna ombytta, i dubbel bemärkelse. Ego Boy klar favorit (15 för 10). Och dalahästen provade samma variant även här. In på upploppet såg han ut att gå mot en andra raka heatseger från spets – men Flower Child och Joe O’Brien avslutade sylvasst och hann upp precis på linjen (Ego Boy gick förresten svenskt rekord här, 1.13,8.).

Låt oss nu stanna upp ett ögonblick och fråga oss, om Elitloppet 1973 hade haft precis samma ikoniska status ännu om Flower Child inte hade hunnit fram? Om Ego Boy vunnit i två raka heat?

Det måste ju vara skiljeheatet som är själva magin.

De två skulle alltså göra upp heads-up om titeln i Elitloppet. Den lilla svensken med den lilla tränaren mot den stora amerikanen som räknades som världens bästa. I alla fall ännu några minuter.

Flower Child väntades nu bolla med svensken, som ändå gjort det så tappert och varit så nära att fixa det i andra heatet.

Okej. Nu kollar vi på det då. Slutbiten av de båda heatet och sedan skiljeheatet. Det här är andakt.

Jag tycker det är så fascinerande det där loppet. Får alltid en rysning när hästarna svänger ur sista sväng. Jag har alltid undrat vad Joe O’Brien tänkte där, när första 500 gick i 1.28-tempo…? Vad var egentligen hans plan?

Det sägs att det här var det moderna Elitloppets födelse. Att det var första gången som publiken köade utanför Solvalla redan innan grindarna öppnade på söndagen. Jag förstår nu varför.

Det är också intressant att det här med heatlopp i Elitloppet försvann direkt efterföljande år. Då och hädanefter har det ständigt avgjorts med försök och final. Ego Boy-succén till trots.

Ego Boy fortsatte efteråt sin Eriksgata, bland annat i Nederländerna där han vann Grote Prijs der Landen (som också var betydligt större då än nu) och så väl svenskt som skandinaviskt mästerskap – samt, ska inte glömmas, Hugo Åbergs Memorial. Också det efter skiljeheat (!) men nu med Emter W. som duellant.

Var helst han drog fram, möttes han av jubel, upptryckta t-shirts och ständiga publikrekord.

Hästen var förresten inbjuden till VM-loppet men Olofsson valde att avstå en USA-resa.

Något mer Elitloppet skulle det inte bli för Ego Boy. Påföljande år, 1974, hann han endast med fyra lopp. Det sista blev i Åby Stora Pris som då avgjordes i maj. Men Ego Boy slutade oplacerad och hade drabbats av en lättare skada. Därmed kunde han aldrig försvara sin titel på Solvalla veckorna senare.

Starten i Åby Stora Pris blev hästens sista. Den 1 juni påträffades Ego Boy, bara 7 år gammal, liggande i sin box. Han hade fått en komplicerad fraktur på en nackkota. Hur hästen hade åsamkats den har man aldrig kunnat få fullständig klarhet i, men den ändade hästens liv.

Ett tragiskt slut för den kanske, om inte säkert, mest betydelsefulle travhästen som vi haft i det här landet.

Ego Boy begravdes på sin hemmabana Rättvik. Och där, passande i vinnarcirkeln, ligger han än i dag.

Och ibland kan man ännu höra det…

”Ego Boy… oj, oj, oj…!”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
En norrman med händer av guld
Nästa nyhet
En norrman med händer av guld

En norrman med händer av guld

I sammanhang där det ska diskuteras vilken kusk som egentligen är eller har varit den vassaste i världen noterar jag att det finns en som nästan alltid nämns. Och mångas listor toppar han.

Han hette Ulf Thoresen.

Det finns nästan ett sägnens skimmer över norrmannen. Mer en myt än en man. En kusk som hade ett par körhänder som världen aldrig skådat vare sig före eller efteråt.

Mitt problem är dock att jag är för ung. Jag minns helt enkelt inte Ulf Thoresen särskilt väl, även om jag har bilder av honom som en kusk i de stora loppen, inte minst bakom kallblodsfantomen Alm Svarten och jag kommer ihåg honom när han körde Grades Singing till tredjeplatsen i Elitloppet 1989.

Men that’s it, mer eller mindre.

Så jag bestämde mig för att undersöka mer. Vem var egentligen Ulf Thoresen och vad är det som skapat denna mytiska särställning bland världens bästa kuskar?

Om Ulf hade levt i dag hade han nyligt firat sin 71-årsdag. Han föddes, i Larvik, 12 februari 1946. 18 år och 2 månader senare vann han sitt första lopp – på Momarken (hästen hette förresten Turist Ford).

Det skulle bli startskottet för en enastående kuskkarriär. Under 28 år som aktiv kusk skulle han vinna 4006 lopp. Det är i alla fall den officiella siffran. Den gäller dock bara segrar på norsk mark och sådana med norsktränade hästar i utlandet.

Faktum är att ingen (i alla fall vad jag kunnat finna) verkligen vet exakt hur många lopp som han vann. Thoresen, som verkligen föll in på beskrivningen ”catch driver” långt innan begreppet blev vedertaget, var nämligen en flitigt anlitad kusk med världen som arbetsfält, som det heter.

Man tror att han har minst 200 segrar i Sverige enkom, och cirka 500 ytterligare i andra länder. Uppgifter gör gällande att han segerdefilerat i 14 olika länder.

Ett bevis för Thoresens enorma förmåga torde vara hans framgångar i internationella kuskmatcher. Han korades till EM-vinnare vid två tillfällen och plockade hem titeln i Kusk-VM vid hela fyra gånger. Oöverträffat.

Till saken hör att han nog hade en femte titel i VM på gaffeln. Det var 1978 och det årets VM avgjordes i USA i maj månad. Men Thoresen valde, mitt under pågående mästerskap, att åka tillbaka till Norge för att köra den stora stjärnan Grand Frances i Oslo Grand Prix.

Stoet försvarade också sin titel i hemlandets största lopp – men Thoresen missade en VM-dag och gick därmed miste om ett femte VM-guld.

Just i USA tog förresten Thoresen sina kanske största och mest beryktade segrar. 1986 hade han av landsmannen Per Henriksen fått uppdraget att köra Nuclear Kosmos i självaste Hambletonian. En uppgift som den då 30-årige sulkyvirtuosen förde i hamn till perfektion.

Nuclear Kosmos var knappast favorit till Hambo-segern, var femtehandare i försöksheatet men kunde avgöra till seger efter en fin resa i rygg ledaren. I finalen var det däremot ledningen som gällde.

Thoresen sände Nuclear Kosmos till spets direkt men fick Speedy Tomali pressande utvändigt om sig vilket bidrog till att öppningstempot blev hårt. När väl uppvaktningen lugnat ned sig, kunde Ulf dämpa farten för att i stället spara på hästens krafter till avgörandets ögonblick.

Klar favorit till segern var Berndt Lindstedts fine Royal Prestige, men han hade hamnat invändigt som trea och fritt spelrum uppenbarade sig först in mot upploppet. Det var då Thoresen ryckte med Nuclear Kosmos.

Royal Prestige avslutade som skjuten ur en kanon och närmade sig oerhört fort de sista stegen, men mållinjen låg precis där Ulf Thoresen hade tänkt sig. Seger i Hambletonian med minsta marginal. Kolla på loppet här.

Ulf körde för övrigt Hambot även nästföljande år, det klassiska 1987 där Mack Lobell vann före Napoletano. Norrmannen var sexa med Beseiged.

Men tillbaka till 1986. Ett stort år för Thoresen och ett stort år för Norge i travsporten. I VM-loppet, det vill säga International Trot (som ännu avgjordes på Roosevelt Raceway) ordnade han och tränaren, inte helt obekante Roger Walmann, en av Norges mest klassiska triumfer.

Habib hette hästen och återigen en riktigt väldisponerad körning av Ulf Thoresen. Habib skulle leda varje meter av loppet. Från innerspåret höll han ut franske Mon Tourbillon i dödens. Med varvet kvar attackerade Grades Singing kraftfullt, men blev utsvarad och fick göra återstoden av loppet i tredjespår.

Svenske Mack the Knife kom ut till anfall ur den sista svängen – men då var Habib redan på väg mot segern. Ta och titta på loppet här.

Två av Thoresens största segrar. Och två av Thoresens många segrar. Allra flest vann han 1989 – 309 segrar, vilket då var norskt rekord. Tretton gånger blev han Norges segerrikaste kusk, varav tio år i rad under åren 1971-1980. Totalt noterades han för 31 banchampionat i hemlandet.

Tillbaka till hästen som är den enda som jag egentligen kommer ihåg Thoresen med. Alm Svarten. Sin tids bästa kallblod. Kolla här den fullständiga krossen i Elitkampen på Solvalla 1987. Alm Svarten bombade till spets och bara ökade. Att säga att han vann med ”halva upploppet” är väl snarare än underdrift.

1.21,5a över 1640 meter var då nytt världsrekord. Det var förresten nästan tre sekunder ned till tvåan… Ulf Thoresen kom att köra 172 lopp med Alm Svarten – tillsammans vann de 117 lopp. Hästen gjorde förresten 388 starter (!) och vann totalt 183 lopp…

För dig som har lite extra tid över vill jag varmt rekommendera den här dokumentären som ligger ute på Youtube. En timmes långt inslag om Thoresen och hans karriär med många godbitar att titta på.

Någon hemlighet var det knappast att Ulf Thoresen vid sidan av banan hade en destruktiv personlighet och att han kämpade med problem med alkohol. Något som bidrog till hans alltför tidiga bortgång. Den 11 juli 1992 avled han i sitt hem. Då var han bara 46 år.

I sommar körs på Jarlsberg den 18:e upplagan av Ulf Thoresens Minneslopp, för att ära en av vår sports största namn genom tiderna.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Långa segerrader och brutna segerrader

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson