Tvåa i Hambletonian och vinnare av Kentucky Futurity. På lördag ska Nuncio försöka ta första steget mot seger i Yonkers Trot.

Jimmy Takters treåringar har tagit hem det mesta i år och när det nu drar ihop sig till det tredje och sista benet i ”Triple Crown” lär han sela ut favoriten även i Yonkers Trot. Nuncio är en av totalt 16 hästar anmäldes till treåringsklassikern vilket gör att två elimineringslopp ska avgöra finalfältet.

De båda uttagningsloppen avgörs på halvmilebanan Yonkers Raceway på lördag och finalen körs en vecka senare, den 25 oktober. Det samlade prissumman i finalen är 580 000 dollar. Utöver Nuncio provar även Åke Svanstedt med Dd’s Hitman i samma uttagning. I det andra finns Nancy Johanssons Resolve och Staffan Linds Muscles And Spice. Så här ser startlistorna ut:

Uttagning 1, 1609 meter

1 Expressive Action – Jason Bartlett
2 Dd’s Hitman – Åke Svanstedt
3 Way Outta Here – David Miller
4 Don Dorado – Tim Tetrick
5 Nuncio – John Campbell
6 Journey – Daniel Dube
7 Amped Up Hanover – Matt Kakaley
8 Skates N Plates – George Brennan

Uttagning 2, 1609 meter

1 Gural Hanover – Jim Morrill Jr
2 Hillustrious – kusk ej klar
3 Muscles And Spice – Brett Miller
4 Resolve – Corey Callahan
5 King City – kusk ej klar
6 Flyhawk El Durado – Mark Macdonald
7 Datsyuk – Charlie Norris
8 E L Titan – Ron Pierce

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Intressant Frankrike-debut för Alfas da Vinci

Intressant Frankrike-debut för Alfas da Vinci

På fredag gör Joakim Lövgrens stayerkung Alfas da Vinci en högintressant debut på fransk mark. Valacken möter flera svenskbekantingar på Vincennes.

Sexårige Orlando Vici-sonen Alfas da Vinci har gått fram som en ångvält i stayerklassen hemma i Sverige i år och har travat in nästan en miljon kronor. Senast blev det en imponerande seger i Walter Lundbergs Memorial på Solvalla. På fredag gör fuxen en riktigt spännande debut i Frankrike när han, med Joakim Lövgren i vagnen, finns med i startlistorna till Prix Thémis på Vincennes.

Loppet som har 29 250 euro i ser för övrigt flera andra svenskbekanta hästar i startlistan. Här finns Nantucket som numera återfinns i Sofia Aronssons regi och kommer från seger nyligen. Från 25 meters tillägg finns även gamle Derbyvinnaren Beau Mec med Robert Bergh själv vid tömmarna samt även Armando Kievitshof, numera i belgisk regi. Så här ser startlistan ut:

2850 meter

1 Utopiste – Tony le Beller
2 Umsara – Guillame Cardine
3 Nantucket – Pierre Vercruysse
4 Ultra de Vindecy – Serge Peltier
5 Tess de Villeneuve – David Thomain
6 Rowicki – Franck Nivard
7 Alfas da Vinci – Joakim Lövgren
8 Sire de Janzé – Eric Raffin
9 Ulexa des Plans – Pierre Levesque
2875 meter
10 Nancy Sco – Alexandre Abrivard
11 Trebol – Gabriel-Angelo Pou Pou
12 Quartz de Gautiers – Gabriele Gerolmini
13 Ubu de Saint Marc – Vincent Raimbault
14 Beau Mec – Robert Bergh
15 Up the Green – Jean-Michel Bazire
16 Speed du Lombart – Jo Corbaine
17 Armando Kievitshof – Rik Depuydt
18 Quick Master – Jos Verbeeck

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stig H mister fyraåringsstjärnan
Nästa nyhet
Stig H mister fyraåringsstjärnan

Stig H mister fyraåringsstjärnan

Stig H Johansson mister den fyraåriga stjärnan Remo Gas från sitt stall. Italienaren har vänt hemåt till sin ägare Alberto Zagni.

I våras kom den italienske fyraåringsstjärnan Remo Gas (e. Varenne) till stall Stig H Johansson. Hästen inledde direkt med en prestigefyllde seger i Ina Scots Ära. I söndags slutade hingsten femma i Grosser Preis von Deutschland i Hamburg – men det blev också sista loppet för Remo Gas i Solvallatränarens regi. Efter loppet fick hästen följa medägaren Alberto Zagni tillbaka till Italien.

– Det var bestämt redan innan loppet i Tyskland. Ägaren var inte nöjd med de resultat Remo Gas har nått hos oss, säger Stig H på sin hemsida.

Remo Gas har hittills i sin karriär vunnit 8 av sina 24 lopp och travat in drygt 2,7 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svenskt rekord för Kolgjini-talangen
Nästa nyhet
Svenskt rekord för Kolgjini-talangen

Svenskt rekord för Kolgjini-talangen

Lutfi Kolgjini visade upp en riktigt talangfylld tvååring på Jägersro under tisdagskvällen. Stoet Pecadille Face travade nytt svenskt rekord – i sin andra start i livet.

Lutfi Kolgjini har plockat fram många fina unghästar genom åren och nästa att lägga på minnet är Pecadille Face. Det tvååriga Muscle Hill-stoet visade prov på riktigt fin och tidig talang då hon tog en utklassningsseger på Jägersro under tisdagen.

Pecadille Face gjorde här sin andra start i karriären. I den första, för en månad sedan, blev det galopp, men denna gång klarade hästen volten och gasade iväg mot ledningen direkt. Där skulle stoet förbli resten av loppet.

Fältet drogs ut mer och mer över sista bortre långsidan och då Teddy Boy O.K. felade i början av upploppet lämnades Pecadille Face helt ensam sista biten mot mål. Klockorna stannade på 1.14,7 över 1640 meter och den imponerande tiden är den snabbaste någon svensk tvååring travat med voltstart. Det var Vanessa Boko som innehade det tidigare en tiondel långsammare rekordet från 2005 (då över 1660 meter). Förstapriset i loppet var 30 000 kronor.

– Det är en underbar häst som visat lite ”nerv” före loppen och galopperade bort sig senast. I dag kändes hon helt stabil hela vägen. Vi är långt framme med våra tvååringar i år och vi har verkligen kämpat på jag och min personal. Jag tycker att vi lyckats rätt så bra hittills, sa Kolgjini efter vinsten enligt Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Bergsåker
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Bergsåker

Statistikanalys: V86 Solvalla/Bergsåker

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Bergsåker.

Nybrink sa i TV-sändningen i onsdags att han inte gillar lopp över ett varv, som V86-1 då och V86-4 idag. Det blir liksom ingen taktik över bara ett varv, man kan inte räkna på ”det taktiska spelet” och det blir omöjligt att räkna ut vem som vinner.
Jag instämmer i analysen men kommer till motsats slutsats. Jag tycker det är roligt med lopp där bästa hästen faktiskt vinner, och inte bara den slugaste taktikern. Över bara ett varv spelar positioner mindre roll. Det är inte så arbetsamt att gå i andraspår loppet igenom. I små fält, som det dessutom handlar om i sådana lopp, är det heller inte så hemskt att hamna sist.

Det här visade Neo Holmsminde då han låg sist utvändigt loppet igenom och ändå bara vann. Han var överlägset bäst. Var detta då svårt att lista ut? Nejdå, alla visste innan att han tävlade på en annan nivå än motståndarna. I tipstidningarna handlade resonemangen om att han säkert skulle hamna sist från sämsta läget, och att någon i spets skulle rinna undan. Som om det vore ett långlopp, sådana som man är mycket mer van att analysera. Man överförde tankegångarna till denna typ av lopp, där de inte passar.

Neo Holsminde hade tjänat över 5 miljoner och tävlade i en annan division än motståndarna. Två av dem hade nått upp i 2 miljoner. Dessa blev tvåa och trea. Det är alls inte omöjligt att räkna ut utgången av 1140m-loppen.

26 897 268 kr. Där går en intressant brytpunkt. Om omsättningen stannar där, kommer exakt 100% att delas ut i vinster till Spelarna. En lägre omsättning skulle innebära att Spelarna för första gången får mer än sina insatser i retur. Det var nära 7 augusti förra året, då 99.95% av insatserna betalades tillbaka.

Resonemanget förutsätter utdelning i alla tre vinstgrupperna. Ju högre omsättning idag, desto mer missgynnsamt för de som deltar. Jackpotpengarna späds ju ut.
Sex gånger har utdelningen varit högre än dagens brytpunktsbelopp, fyra av dessa under V86-spelets första månad. Initialt var spelformen en jättesuccé, sedan fick negativ press inflytande på Spelarna.

Det här är andra gången det är en dubbeljackpot på V86, och första gången detta beror på att ingen hittat åttan under två omgångar i rad.

V86 är ett fascinerande spel. Det har hänt att fyra favoriter segrat, resten tredjehandare utom en, som var en rejäl skräll. Då hittade ingen åtta rätt. Och det kan bli som senast: Ingen riktig skräll alls, alla vinnare rankade bland de fem främsta av spelarna – och ingen hittar åttan ändå, eftersom ingen av vinnarna var favorit.

28 miljoner är en rimlig omsättningsgissning idag. Då finns 16.7 miljoner i åttarättspotten.

V86-1: Autostart, lång distans, mellanklass. Struken: 8 [sidan 117]
12 Speed Delicious svarade för karriärens överlägset bästa prestation senast. Då var det en V75-final med 200’ i förstapris och Robert Bergh är mästare på att toppa hästarna till precis rätt uppgifter. Hästen är säkert inte lika bra i detta lopp med 40’ i förstapris.

Man kan notera ett intressant spelarbeteende kring spår 12. När det som nu är lång distans, säger tipsters ofta att ”läget spelar mindre roll” och man tippar påfallande ofta tolvan. Spelarna hänger på, och den med bricka 12 favoritspelas tre gånger oftare i långloppen än i medeldistansloppen. Och i kortloppen blir den med bricka 12 ”aldrig” favorit – mindre än en gång på 500 i alla fall.

Men kollar man resultaten finner man, att spår 12 vinner 6% av loppen över kort- och medeldistans, men 5% av långloppen. På spelet går man jämnt upp om man spelar 12:an i kortlopp, eftersom oddsen blir jättehöga vid segrarna. I långloppen överspelas 12:an så enormt, att bara 20% av insatserna kommer i retur!

Spårstatistiken i långloppen avviker på så sätt, att 1 och 9 är bättre än annars. Varför? Troligen för att dessa lägen genererar invändiga löpningar, och sådana blir viktigare ju längre distansen är – inte tvärtom, som en del verkar resonera.

V86-2: Lopp med flera tillägg, 4 km [sidan 163]
”Fyra kilometer” har funnits på kupongen varje år utom 2003. 12 gånger av 13 har vinnaren varit rankad 1-3 och sex gånger var den favorit. Spetshästen har vunnit fem gånger, bland annat den enda gången som det skrällt.

5 Linus Wibb blir andrahandare på spetschansen och på en fin upphämtning efter galopp senast. Men det är ingen vinnarhäst precis. 2 segrar på 25 starter så här långt: För treåriga med max 50’ och för treåriga med max 60’… Här är han också ensam fyraåring i fältet (precis som favoriten i föregående lopp!) och det är inget plus för spelvärdet precis. Unghästar överspelas i möten med äldre.

Om man tror att favoriten gör bort sig igen, ska man nog ha 14 Jacky Glide som första garderingsbud. Tillägg brukar inte spela roll över så här lång distans, fältet kommer att spricka upp och det är enormt stora skillnader mellan de bästa och de sämsta.

V86-3: Autostart, medeldistans, stolopp i låg klass. Strukna: 1, 2, 5 [sidan 97]
Tur är en viktig faktor i travlopp. Det går i alla fall sällan att vinna med otur, överlag är loppen för jämna för det. Här hade favoriten först osis och lottades till spår 8, men har sedan haft super-tur och fått idealiska spår 5 efter tre invändiga strykningar. Bör vara ”klar”.

V86-4: Autostart, 1 140 m [sidan 52]
Här är det inte lika stor klasskillnad mellan hästarna som det var i motsvarande lopp förra veckan. Spelarna har löst det på det normalt förnuftigaste sättet: Spetshästen är favorit och ”bästa hästen” andrahandare. Ledningen är förstås alltid gynnsam, men över den här extremkorta distansen spelar positioner mindre roll.

8 Traveling Man har tjänat mest pengar och har klart bäst meriter, men det finns stora frågetecken kring formen. Stallets hästar har en tendens att överspelas rejält dessutom (minns t ex favoriten i det senast avgjorda V86-loppet). De ser helt enkelt fina ut och det är en faktor det tas överdrivet stor hänsyn till. Bättre att spela en oansenlig häst som faktiskt vinner.

V86-5: Kallblod, ett tillägg, medeldistans. Struken: 7
På V75 har de här loppen en resultatprofil som sticker ut. Andrahandaren segrar i 38% av loppen, det är en bättre chans än en normal favorit har. Samtidigt segrar favoriten bara en gång på sex. Det här är inget nytt fenomen, utan något man kunnat observera sedan V75 startade 1993 och kanske längre tillbaks än så också.

Ett skäl till det avvikande mönstret är patriotiskt spelande. Många gånger har spelarna gjort bästa svenska hästen till favorit – men den bästa norska har sedan segrat, som andrahandare.

Det här talar för 4 Remelden. Med bara tre hästar på start är det inte orimligt att han tidigt sitter i ledningen dessutom, och då har favoriten i praktik ett extra tillägg att ta in. Det är alls inte säkert att han är så mycket bättre.

Statistiken visar även att tilläggshästarna överspelas kraftigt.

V86-6: Autostart, medeldistans, 3-åriga låg klass. Struken: 12 [sidan 104]
Statistik berättar bara hur saker och ting ligger till, och ingenting om de bakomliggande orsakerna. Som spelare behöver man sällan bry sig om det sistnämnda; huvudsaken är att man kan räkna ut hur det går. Vad det beror på är sekundärt.

När man betraktar statistiken ser man, att spåren är en mer betydelsefull faktor i årgångslopp än i ”vanliga” lopp. Kanske beror det på att kuskarna ogärna ger unghästar offensiva upplägg och då vill det till att man har bra startspår och hamnar bra till direkt. Inte oväntat visar femtespåret då tydligt bäst resultat och det ger nettoförtjänst vid vinnarspel.

De här årgångsloppen – 3-åriga med maxgräns – är de minst lättlösta för spelarna. Bara 34% vinns av spelfavoriten. 41% vinns av spetshästen och i 13% av loppen vinner den i dödens.

Många tipsters ser 1 New Generation som spetsfavorit och om det stämmer är det rätt att ge honom tipsettan. Men det är svårt att spetsa från innerspår och man kan sätta frågetecken för stallformen; 2 segrar på 34 starter under oktober är under pari. Som kusk har Goop tappat förstaplatsen i allsvenska körsvensligan.

V86-7: Autostart, kort distans, hög klass [sidan 67]
För två veckor sen svarade stall Bergh för två av V86-spelets tyngsta favoritfall. Det ser ofta ut så: Succé eller fiasko. När två favoriter kommer från samma stall vinner antingen båda eller ingen. När det här loppet körs vet man hur favoriten presterat i V86-1.

2 Poker Kronos har visat vikande form på slutet efter en lång topp. Bergh har ganska svaga infriandesiffror på V86; 3 av 12 favoritskap har infriats och då har de ändå snittat på 50 spelprocent.

Inte någon av omgångens tre största favoriter har segrat i någon av de tre senaste omgångarna. Så lär det förstås inte fortsätta, normalt har storfavoriterna jättebra chanser på V86-spelet. Dagens största vinner nära 2/3. Näst största och tredje största snittar på 43%.

V86-8: Autostart, kort distans, mellanklass [sidan 65]
Förra veckan avslutades omgången med ett typiskt tvåhästarslopp: Spetshästen mot favoriten, jämna chanser inbördes med i vanlig lite fördel den förstnämnde. Tillsammans låg chansen runt 9/10.

Spetshästen vann och favoriten blev tvåa, som det oftast blir. Det intressanta i det hela är att observera spelarbeteendet. Om favoriten vunnit hade värdet ökat med 0 kr – precis som jag förutspådde i analysen. Men nu när den andra hästen vann – ja, då hade ingen alls åttan! Samma hade hänt vem som än vunnit. Folk gillar att spika favoriten i sista loppet!

När 3 Quality Questioned vann senast bröt han en 42 starter lång förlustsvit för stall Hultman. Så långa formsvackor brukar man inte ha. Det är ett av landets bästa stall som normalt segrar i var fjärde start. Hästarna startar sällan och man tar inte ut dem om man inte är säker på vinst. Efter det loppet har man gjort fem starter, blivit femma med en mindre betrodd och tagit placeringarna 1-5-6-0 med betrodda hästar.

Det var visserligen ett dåligt V75-lopp favoriten var ute i senast (Pedro Bi var tvåa…), men det här är ju ännu sämre. Vid bibehållen form ska han inte kunna förlora. Det blir intressant att se om värdet ökar någon krona den här gången!

5 Vulcan Brick har haft Drömläget två gånger tidigare. Det var i mars-april i år, och han placerade sig 3-0. Om favoriten blir struken får 6 Aaron Boko Drömläget så han är en lämplig första reserv.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ron Burke - fortsätter att slå rekord

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson