Just nu:
07.40 Gimpanzee förlängde segerraden
15.52 Kusk skadad efter olycka på Bollnästravet
15.02 Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School
12.41 Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?
09.57 Årets fyra första champions klara
09.13 Svenskt Kallblodsderby – Så här körs finalerna
08.15 Lugnt i ledningen för Attraversiamo
15.53 Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion
14.33 Dreammoko ny hos Björn Goop
14.23 Mellby Free får lämna återbud

Två år har Super Ariel spenderat i Frankrike med stor framgång. Nu är hon hemma i Sverige igen – och som hon presenterade sig. Åttaåringen formligen exploderade över open stretch till seger i Sto-SM.

Det var länge sedan vi såg Super Ariel på hemmaplan efter ett par fina säsonger i Frankrike, men när det var dags för Sto-SM var Kennet Häggströms trippelmiljonärska tillbaka – och taggad till tusen. Motståndet stod handfallet när Super Ariel fick fritt över upploppet.

– Vilken jävla häst!, utbrast tränaren Kennet Häggström i ATG Live och fortsatte: vad ska man säga, hon är helt grym. Det är en otrolig häst; hon har varit så bra i Frankrike och nu kommer hon hem och gör det här, det är det största som jag vunnit.

Favorit blev Flemming Jensens Nancy America som också kom att anföra loppet. Super Ariel fick av Micael Melander ett perfekt lopp i vinnarhålet. Galactica kom starkt fram mot ledarinnan över sista bortre långsidan.

När upploppet nalkades hade dock Nancy America fortsatt greppet, men tämligen temporärt. För Super Ariel inväntade bara open stretch och när det blev fritt – var loppet över på några få steg. Stoet smällde undan med flera längder sista biten.

– Hon har alltid varit bra, men det kändes att hon utvecklats i Frankrike. Det kändes jäkligt skönt med tussarna kvar när vi kom in på open stretch. Det var fulländat, sa segerkusken Micael Melander.

1.12,1a över 2140 visade klockorna, ett nytt löpningsrekord. Vinnaren belönades med en halv miljon kronor. Nancy America tvåa, medan Withma kirrade bronspengen.

*****

*Monté-SM gjorde entré på V75-kupongen, något som fått mycket rubriker i veckan. Sofia Adolfsson visade att hon är drottningen i sadeln och redde ut uppgiften med favoriten Candor Hall, tränad av Björn Goop.

Candor Hall, som här gjorde andra starten i monté noterades också för andra segern. Och det var en grym prestation som nioåringen stod för. Värsta motbudet Nantucket fick bestämma i spets, men med varvet kvar sände Adolfsson iväg sin häst.

Candor Hall fick jobba återstoden av loppet i spåren, men tuggade ändå säkert ned Nantucket, som bröt ut över upploppet, sista biten. 1.12,9a över 2140 meter var segertiden. Trea, efter en fin invändig avslutning, slutade montédebutanten Highspeed Call.

– Det har varit en sådan hysteri i veckan med hur jag valde häst i loppet och allt, så nu har jag knappt ord. Vilken häst han är, Candor Hall; det gick ju alldeles för sakta och Nantucket fick bestämma i ledningen. Tack till Björn Goop, hans hästar alltid i toppform, sa Sofia Adolfsson direkt efter segern i ATG Live.

*Äntligen var det dags för Handsome Brad. Ulf Stenströmers fine fyraåring spräckte årets nolla genom seger i Bronsdivisionen. Carl Johan Jepson rattade favoriten som övertog spets tidigt och sedan var ohotad i loppet. Handsome Brad gjorde 2640 meter på 1.13,7a.

*Anders Svanstedt fick fira efter Klass 2 sedan han satt dit lillskrällen Viking’s Topline som efter en resa i tredje utvändigt och fin avslutning kunde avgöra till segern i en jämn slutstrid. 1.14,8a över långa 2640 meter var segertiden.

*Lätt värre blev det i Klass 1 sedan Magnus Jakobsson kört Masterglide till ledningen. Fyraåringen fick regera som han ville i spets och vann obekymrat på 1.12,6a över full distans. Peter Untersteiner tränar.

*Stenhårt i mål blev det i Silverdivisionen. Per Lennartsson kom att anföra loppet med Cab Hornline som dock fick hålla tempot stenhårt; första varvet travades efter 09,7. Furious Francis kom med en rykande avslutning över upploppet, men Cab Hornline höll undan på målfoto och belönades med både tapperhetsmedalj och förstapris. Segertiden var lysande – klockorna visade 1.10,1a över 1640 meter.

*Montéryttar-SM inledde dagen och fick även det se skickliga Sofia Adolfsson ta en väntad seger med Göran B Andersson-tränade Supreme Court som ledde från start till mål på 1.13,7a över 2140.

*Ungdoms-SM såg Henriette Larsen anföra hela vägen med Peter Untersteiner-tränade Rex Lane. Hästen som tog sin tredje raka, klockades till 1.13,7a full distans.

*Oskar J Andersson heter årets mästare i Lärlings-SM. Robert Bergh bidrog med Sambuca Knight och ekipaget hade inga problem att, även här, leda hela vägen till seger på 1.13,0a på 2140.

*Även Ponny-SM (kat. A) avgjordes på Åby under lördagen. Här styrde Elina Miettunen in Pomona till segern.

Läs även: SM: Readly Express nu också svensk mästare

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
torsdag 14:23, 18 juli

Mellby Free får lämna återbud

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:48, 18 juli

Ringostarr Treb och Lionel till Hugo Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:14, 18 juli

Magiskt, Who’s Who

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 13:29, 17 juli

Nadal Broline och Uza Josselyn till Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:13, 17 juli

Familjen Eggen avvecklar stallet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 09:04, 17 juli

Bazire om Aubrion du Gers: ”En enastående champion”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:08, 17 juli

Montdore tog ned Spartan Kronos från dödens

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
SM: Readly Express – nu också svensk mästare

SM: Readly Express – nu också svensk mästare

Readly Express fortsätter att leverera. På sin väg mot Prix d’Amérique stannade han vid Åby för att bärga det svenska mästerskapet – på nytt löpningsrekord.

Det är några månader kvar ännu förstås, men tempen inför Prix d’Amérique stiger allt mer. Sverige har en häftig kandidat i Readly Express. Timo Nurmos megastjärna tog tolfte raka segern när han från spets kunde säkra SM-guldet på Åby.

– Absolut är han bra nog för att möta de allra bästa i Paris. Den långa distansen passar honom bra också; han gick ju 11,8 i dag och jag tyckte inte det gick så fort, sa kusken Jorma Kontio i ATG Live.

Segerföljetongen fortsatte alltså, precis som nog alla förväntat sig. Readly Express var storfavorit i SM och kunde öppna snabbt, men inte förmå sig hålla ut Västerboonthenews som stack till ledningen för Örjan Kihlström.

Fast Jorma var såklart med på noterna och vred direkt ut favoriten i andraspår och kunde efter att de första 500 meterna öppnats efter 11,1 överta täten.

Efter det var det förstås ett mission impossible för köhästarna att blanda sig i segerstriden. Carabinieri provade spåren över sista bortre, Dante Boko följde i rygg, men förgäves. Digital Ink som klivit fram i dödens fick överge slaget med halvvarvet kvar. Då stack Readly Express.

Lite nerv blev det dock ändå till slut. Västerboonthenews var riktigt taggad, klev ut i andraspår över upploppet och tog faktiskt på ledaren sista biten. Men Readly Express visade ett uns av sitt enastående löphuvud och svarade ut attacken med lätthet.

– Han är alltid bra och han var lika bra i loppet i dag också. Han är enkel att köra och han svarade säkert själv till slut i dag, sa Jorma Kontio i ATG Live.

Segertiden blev återigen riktigt vass. 1.11,8a över 2640 meter var en putsning av löpningsrekordet i SM med två tiondelar. Tiden är också en tiondel från det svenska rekordet, tillika världsrekord över aktuell distans.

Readly Express tjänade här en halv miljon kronor och noterades för sin 19:e seger i 22:a starten, vid sina blott tre förluster har han varit tvåa. På kontot ligger nu precis under tio miljoner kronor.

Stort beröm för Västerboonthenews som visade fortsatt toppform som silvermedaljör. Trea slutade Reckless efter en invändig resa och en fin avslutning över open stretch. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Läs även: V75: Explosiv avslutning gav Super Ariel segern

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Marcus Schön till USA: "Dags för något nytt"
Nästa nyhet
Marcus Schön till USA: ”Dags för något nytt”

Marcus Schön till USA: ”Dags för något nytt”

Marcus Schön har gjort sig ett namn som en av landets mest lovande talanger men inom kort bryter lärlingen ny mark – och flyttar till USA.

Från en Melander till en annan Melander – på andra sidan Atlanten. Det är planen för framgångsrike lärlingen Marcus Schön.

25-åringen har de sex senaste åren fungerat som lärling hos Stefan Melander men kommer längre fram i höst att ta flyttlasset till USA och Stefans brorson Marcus Melander.

– Jag har haft en jättebra tid hos Stefan, jag har lärt mig väldigt mycket. Det är väldigt fritt arbetssätt, vilket har gjort att man utvecklats, säger Schön till travronden.se.

Lärlingen som redan har blivit utsedd till Stig H-stipendiat och vunnit Guldklockan, jobbar cirka fem veckor till i Sverige innan karriären tar en ny vändning i USA.

– Nu känner jag däremot att det är dags för någonting nytt. Jag har varit hos Stefan i sex år, det är läge att se sig om. Jag har sneglat på att återvända till USA under en längre tid och nu känner jag att det är dags att göra slag i saken, säger han till travronden.se. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Mera monté melodin för Nantucket
Nästa nyhet
Inför V75: Mera monté melodin för Nantucket

Inför V75: Mera monté melodin för Nantucket

SM-dags på Åby den här lördagen och bland alla SM ska även det för monté avgöras – och nu gör sadelhästarna också entré på V75. Något som montékungen Nantucket och hans tränare Mercedes Balogh ser på med glädje.

SM avgörs i parti och minut på Åbytravet till lördagen; inte mindre än sju svenska mästare ska utses. ”Stora” SM ser Readly Express som jättefavorit, men det är kanske inte framför allt det loppet som fått mest rubriker i veckan.

Debut på V75 gör nämligen montésporten. När gräddan av den svenska sadeleliten ska fajtas i Monté-SM föräras loppet plats i finrummet. Ett faktum som delat trav-Sverige i två olika läger. De som gillar det – och de som inte gör det.

– Det är klart jag tycker det är jätteskoj att vi får vara med på V75, konstigt vore väl något annat. Särskilt som vi har en bra häst som kan vara med i loppet. Det känns som en bra tid för det här nu; tidigare har det varit lite ojämnt i monté-loppen men de har blivit bättre med tiden, säger Mercedes Balogh som är tränare till Nantucket, till travnet.se.

Monté har ingått på V86 några tillfällen under året och när man nu också tar plats på V75 är det inte alla som är fullt lika positiva. Något som Mercedes också har förståelse för.

– Jag kan förstå det ur spelarens synvinkel. Det blir ju svårare att tippa och alla har kanske inte samma koll på monté. Samtidigt tycker jag att vi ska vara med, kanske inte så att det är varje vecka, men vi vill ju också synas i de här sammanhangen.

Nantucket är hästen som började sin bana hos Stefan Hultman, hade en längre sejour i Frankrike i regi Sofia Aronsson och som nu på ”äldre dagar” förvandlats till montékungen i Sverige. Han kan skryta med elva segrar på fjorton starter med sadel på ryggen. Vad är det som gör Nantucket så bra i just monté?

– Framför allt tycker han det är kul. Det här är ju ingen dålig häst direkt, men han får en annan aktion i monté och han kan bruka sig för fullt; han har kunnat dra ett bakben litegrann för sulky men det är inget vi sett under sadel.

Nantucket har hunnit bli elva år, men några ålderskrämpor märker vi knappast av?

– Nej, det är svårt att tro att han är så gammal som han är. Han är så pigg och glad och fånig; han gillar allt och alla. Han har hittat sin grej nu och jag tror nog det finns ett år till kvar i honom att tävla innan han faller för åldersstrecket, säger Mercedes.

Nantucket har kommit att bli del i ett framgångsrikt par med Sofia Adolfsson men i lördagens SM har den duktiga ryttarinnan valt att istället ta sig an Candor Hall. Därför blir det Sofia Aronsson som sitter i sadeln nu.

– Ja, hon känner hästen väl och hade ju honom i träning när han var nere i Frankrike och hon vann ju faktiskt första montéloppet med hästen här i Sverige, så det är inte något jag är orolig över.

Nantucket har gjort fem starter i år (vunnit tre). Inför förra starten, då han blev trea Åby Stora Montépris, hade han varit borta två månader. Nu har det gått ytterligare två månader sedan dess.

– Allt känns bra med honom. Han hade en liten halsinfektion efter senast och det är därför han inte startat, men han har gått bra efter uppehåll förut så det där är inget som oroar mig. Jag körde hästen i ett jobb inne på Örebrotravet i fredags, och det var helt okej.

Hur ser du på lördagens uppgift då?

– Fjärdespåret är inget jag kan klaga på något vis över, därifrån kan han få ett vettigt lopp. Han har vunnit sina flesta lopp från ledningen, men det är också lite av tillfälligheter; han är inte beroende av några särskilda positioner, säger Mercedes Balogh som tillägger:

– Man vet aldrig vad de andra ska hitta på och det här motståndet är bra och så ska det såklart vara i ett sådant här lopp, men jag är optimist.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Aubrion du Gers vs Anna Mix i Frankrike
Nästa nyhet
Aubrion du Gers vs Anna Mix i Frankrike

Aubrion du Gers vs Anna Mix i Frankrike

Det är storloppsdags på söndag i Frankrike. När Grand Prix du Sud-Ouest ska köras möter Aubrion du Gers bland andra Anna Mix.

90 000 euro rikare blir vinnaren av söndagens Grand Prix du Sud-Ouest som i år ska avgöras på banan i Beaumont-de-Lomangne. Startfältet ser en del riktigt starka namn.

Favoritskapet lär vila tungt på Aubrion du Gers, årets Trotting Masters-vinnare som kommer till den här starten med fem raka segrar i bagaget.

På utmanarnas lista står Anna Mix, som är tillbaka på fransk mark efter att senast vunnit på Mallorca. En tuff kandidat är också Billie de Montfort som inför det här loppet har tre raka andrapris. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2400 auto

1 Brissac – Jean-Alain Eliphe
2 Vulcain de Vandel – Anthony Barrier
3 Billie de Montfort – David Thomain
4 Anna Mix – Franck Nivard
5 Arazi Boko – Frédréric Clozier
6 Aubrion du Gers – Jean-Michel Bazire
7 Vicomte Boufarcaux – Pierrick Le Moel
8 Olmo Holz – Roberto Andreghetti
9 Tun Winner – Denis Brossard
10 Diadora B.R. – Christophe Martens
11 Universal Rider – Manuel Criado

Senaste vinnarna:

2016: Timoko – Björn Goop
2015: Pascia’ Lest – Yann Lorin
2014: Swedishman – Franck Nivard
2013: Timoko – Jos Verbeeck
2012: Roi du Lupin – Anthony Barrier

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Planerna: Mantorp byggs ut till 1200-metersbana

Travtips

Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School

Travtips
fredag 15.02, 19 juli
Axevalla kör sin andra dag av tre i helgen och sporten är god. Milligan's School är en av de största fyrbenta profilerna och visst har han bra chans att infria sitt favoritskap. Från spets. Han spelas trots rätt blygsamt odds men det finns även andra och m...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.53, 18 juli

Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.37, 17 juli

Tips Eskilstuna 17 juli: Fantastisk vinnare från Tietz

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
tisdag 16.08, 16 juli

Tips Jägersro 16 juli: Världsmästare med dubbelchans

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.51, 15 juli

Tips Skellefteå 15 juli: Vi inleder med B.W. Sture

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 14.27, 12 juli

Tips Årjäng 13 juli: Barfota Lukas Rauen är draget

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 12:41, 19 juli 2019

Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?

STRÄNGNÄS: Vädret inför Stochampionatshelgen på Axevalla ser på förhand lovande ut. Prognoserna talar möjligtvis enbart om regn på söndag förmiddag. Blir spännande att ta del av publiksiffrorna från Axevalla kommande helg. Vi ser numera i ett svenskt trav ...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni 2019

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Så här ska det se ut! Åtta lopp av bra klass och Solvalla som kör tävlingarna på egen hand. Jag gillar expresstravet med saxade tävlingar som spelprodukt och framför en dator eller TV passar det utmärkt, men på banan är det ett iskallt koncept. Solvallas t...
Spelredaktör Daniel Berglund
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Spelkrönika Berglund
Daniel Olsson
Ulf Nilsson