Müllers Memorial blev en lätt munsbit för Propulsion. Världsstjärnan tog sjätte raka segern och efter att ha tjänat nästan elva miljoner kronor bara i år, är ändå känslan att det är starter i Frankrike i vinter som hägrar bakom hörnet.

Efter att ha gjort rent hus i de största loppen efter Elitloppet, var Propulsion såklart megafavorit när han dök upp i startlistan till lördagens clou C.L. Müllers Memorial på V75. Någon större dramatik var det heller aldrig tal om. Daniel Redéns och Stall Zets super-stjärna tog segern värd 400 000 kronor med gott om luft under vingarna.

– Hästen kändes så fin som kan kännas, han kan nog inte vara bättre än så här helt enkelt, valde kusken Örjan Kihlström att sammanfatta insatsen i ATG Live.

Cyber Lane var inte otippat kvickast från start och frontade. Örjan Kihlström stannade i spåren med Propulsion som direkt kom fram och ställde den allvarliga frågan. Inga dispyter uppstod, favoriten fick välvilligt överta taktpinnen med två varv från mål efter att klockorna visat 10,7 första 500.

Vi kör fast forward fram till upploppet. För loppet var redan i hamn. Platon Face tog sig fram i dödens men var slagen redan före sista sväng. Carabinieri gick en stark spurt men kunde inte komma ledaren nära. Cyber Lane förblev kvar i vinnarhålet och kom i mål med krafter kvar för framtiden. Propulsion stegade undan högst problemfritt till seger på 1.12,6a över 2640 meter. Frågan är mest vad som händer i framtiden. Tränaren Daniel Redén har menat att det här kunde vara hästens sista start, men högst troligt var det nog ändå inte det. En satsning mot Frankrike och Prix d’Amérique ligger på lut som närmaste stora mål.

– Det såg bra ut, Örjan hade ett bra tag om honom och huvan och norsken var kvar. Det känns som han bara blir bättre och bättre och det vetetusan om han inte kan ta ytterligare ett steg till nästa år, om vi fortsätter att tävla med honom det vill säga. Jag ser ingen anledning till att inte göra det, jag hoppas och tror och han tävlar även nästa år. Det såg ju bra ut i dag, så Frankrike vore kanske kul?, sa Daniel Redén.

*****

*Favoritseger i Silverdivisionen då Johan Untersteiners formstarka Dear Friend återupptog segerraden. Femåringen stod för en riktigt stark insats. Dear Friend fick öppna tufft för ledningen, första 500 travades i underkant 1.07. Förklarligt hårdnade det till den sista biten, men ledaren höll stilen hela vägen och kunde vinna säkert på 1.11,4a över 1640 meter.

*Klass 2 till hemmatränaren Thomas Uhrberg som har en trevlig variant i fyraårige Orlando Vici-sonen Cobbys Olifant. Valacken fick en perfekt resa i andra utvändigt och kunde dröja med attack till knappt 600 meter kvar. Ledande favoriten Nolimitjimmit fick inte aktionen att stämma helt och hade ingen chans att freda sig över upploppet. Cobbys Olifant gick enkelt undan till seger på 1.13,9a full distans.

*Favorit i Oktoberstayern gjordes Vincent As till och Magnus Dahléns urstarke fyraåring levererade, det här var andra raka över maratondistansen. Carl Johan Jepson i jollen placerade sin häst i fjärde utvändigt men motståndet fick hejda sig då man tog rejäl sats och svepte fram till spets med 1400 meter kvar. Med Vincent As i täten var loppet avgjort – valacken höll farten utan problem hela vägen till mål för att klockas till 1.14,7 över 3180 meter.

*En fin styrning stod Klas Olsson för i lärlingsloppet. Med den av Peter Untersteiner tränade Happy Steel tog han sig fram tidigt för att kunna krypa ned i andra par utvändigt. I den positionen fick man sedan avvakta ända till utgången av sista sväng, innan attacken sattes in. Ledande Navy Blue stretade emot bra, men var maktlös att stå emot Happy Steel över rakan. Lätt viktoria på 1.13,8a/2140.

*I Klass 1 var det Peter Untersteiner själv som stod som segrare med Heart of Steel. Loppet öppnades i överljudstempo där Norton Commander pressade sig förbi Can Lane för att ta spets, men det kostade förstås – första 500 gick efter 05,6. Heart of Steel avvaktade bakom och synade så småningom dödens. Därifrån kopplade han enkelt greppet om den tröttnade ledaren ur första sväng och stack bara ifrån med många längder över upploppet. 1.10,4a/1640 blev en snygg segertid.

*Timo Nurmos-tränade Global Trust har hittat stilen ordentligt som valack. I Bronsdivisionen kom nu den tredje segern på lika många starter i år – men fick dela den. Björn Goop bakom Global Trust valde att kliva fram mot dödens på Bandit Brick efter ett varv och en bit in på upploppet hade man fått grepp om ledaren. Bakom lurpassade dock Erik Adielsson med Esprit Sisu, tränad av Svante Båth, som kom snabbt till slut. De båda hästarna möttes på ritsen i en uppgörelse helt i publikens smak. Efter en check på målfotot kunde konstateras ett dött lopp. 1.13,4a på 2640 var segertiden.

*Dagens högst doterade löpning gick utanför V75-kupongen. Finalen av Breeders Course för de tvååriga talangerna betalade 600 000 kronor i förstapris, pengar som gick till Amelie Grif som här i sin andra start i karriären stod för en liten skräll med sin tränare Björn Goop i vagnen. Varenne-dottern skulle leda varje meter av loppet, var hårt ansatt in över upploppet av favoriten Eric the Eel, men då denne olyckligt gick över i galopp i striden blev segern säker. Det på 1.13,8a/1640 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Problemfritt när Ferrari BR vann comebacken

Problemfritt när Ferrari BR vann comebacken

Borta från tävlingsbanan sedan mitten av maj men inga som helst problem med att ta hem sin comeback. Nu är Ferrari B.R. tillbaka.

Efter lite skadeproblem sedan starten i Copenhagen Cup i våras, stod Ferrari B.R. över sommarens tävlande. Men nu är den norske fantomen tillbaka. Vid lördagens tävlingar i Bergen gjorde femåringen med sin tränare Per Oleg Midtfjeld i sulkyn comeback efter drygt fem månader – och det såg mycket positivt ut.

Förstapriset på 125 000 norska kronor i Kniksens Äreslopp blev en lättförtjänt slant för den snabbe segerstaplaren. Ferrari B.R. kördes fram till ledningen efter ett halvvarv och fick sedan lugna ned farten betänkligt. In över upploppet kunde Midtfjeld mest sitta och tittat sig bakåt för att konstatera att favoriten var helt ohotad på sin väg mot segern. Klockorna i mål visade segertiden 1.14,3a/2100 meter.

– Han vann lätt och jag är väldigt nöjd med honom. Nu blir det nog ett lopp till på hemmaplan, så får vi se sedan vad som händer, men vi har självklart Frankrike i tankarna, sa Per Oleg Midtfjeld efter segern enligt tgn.no. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ingen stoppar Aubrion du Gers - tog elfte raka
Nästa nyhet
Ingen stoppar Aubrion du Gers – tog elfte raka

Ingen stoppar Aubrion du Gers – tog elfte raka

Aubrion du Gers hade ingen överman den här gången heller. Med Jos Verbeeck i sulkyn noterades den elfte raka segern när ekipaget tog hem Grand Prix de la Toussiant på fredagen.

Den belgiska huvudarenan i Mons var banan som under fredagskvällen fick njuta Aubrion du Gers fortsatta jakt på segrar. Och det gick vägen även den här gången för Jean-Michel Bazires segerstaplare som såklart spelats till stor favorit. Tränaren hade överlåtit tömmarna åt Jos Verbeeck och belgaren kunde ge sin häst en komfort-abel resa på vägen mot elfte raka segern.

Aubrion du Gers placerades i andra par utvändigt men sändes fram och fick från Billie de Montfort ta över när man travade in på det sista varvet. Fram för att göra jobbet i dödens kom Valko Jenilat som höll ångan uppe och därmed bidrog till att Billie de Montfort inte fick fritt spelrum i tid. Stoet sköt till vasst när det blev fritt kort före mål, men det var för sent. Aubrion du Gers hade full kontroll och gick över mållinjen på 1.13,6a över 2300 meter.

Vinnaren prisades med 48 000 euro. Loppet var också finalen av serien Tour Européen du Trotteur Francais och det var silvermedaljören Billie de Montfort som därmed knep slutsegern i serien. Anna Mix fanns med i startlistan till fredagskvällens lopp men kom aldrig till start, sedan hon liksom tidigare vägrat att vända upp bakom bilen och därför blev struken. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Spets och slut från spår tolv för Lome Brage
Nästa nyhet
Spets och slut från spår tolv för Lome Brage

Spets och slut från spår tolv för Lome Brage

Sedan flera hästar strukits förvandlade Lome Brage bricka tolv till en vinstlott. Det fartfyllda kallblodet satt i spets redan in i första sväng och var sedan helt ohotad.

Jan-Olov Persson hade, som sig bör, goda fram-gångar då fina tävlingar för kallbloden kördes i Gävle på torsdagen. Själv satt han som vinnarkusk bakom elittravaren Lome Brage, som kunde ta hem ett försök i Dubbelcupen trots att han lottats till ett för honom högst opassande tolftespår bakom bilen. Men då flera hästar fått lämna återbud, inkluderad Månprinsen A.M., tog Persson chansen direkt från start.

Lome Brage drog iväg rakt fram, hade fri lejd framåt och satt hastigt och lustigt i ledningen redan när man travade in i första kurvan. Med det löpningsscenariot var förstås motståndet nödda att slåss om andrapriset. Lome Brage höll tempot högt, stack undan över upploppet och fastställde segertiden till 1.21,1a på 1640 meter.

*Dubbelseger blev det för ”JOP” i ett försök till Norr-lands Elitserie för fyra-åringarna. Ulf Ohlsson satt bakom den stora favoriten Tekno Eld och vinnaren av det norska Derbyt gjorde inga misstag. Tekno Eld kom till täten in i första sväng och stannade där till mål. Stall-fränden Månlykke A.M., körd av sin tränare, fick fritt över upploppet och avslutade vasst, men ledaren höll enkelt undan på banrekordet 1.23,8a/1640 meter.

*Öystein Tjomsland har en fin variant i Rappstjernen. I Jöns Olofssons Minne för treåringarna tog han segern på ett nytt svenskt rekord – 1.24,8 på 1680 meter förbättrade noteringen för utländska treåringar i disciplinen. Rappstjernen fick en fin resa som andra häst i andraspår, gick till attack i den sista svängen och kunde sedermera vinna väldigt enkelt sedan ledande Guli Roy felat en bit in över upploppet. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Formstallet med dubbla segerchanser
Nästa nyhet
Inför V75: Formstallet med dubbla segerchanser

Inför V75: Formstallet med dubbla segerchanser

Magnus Dahlén har haft ett strålande år som tränare och stallets hästar fortsätter att gå som tåget. På Jägersro till lördagen har han två starka italienare som båda ska räknas med bra vinstchans.

Halmstadstränaren Magnus Dahlén har setts allt mer i vinnarcirklarna under året, inte minst på rikstoton och statistiken talar sitt tydliga språk. Stallets segerprocent har ökats från 13 i fjol till 23 i år och med lite mer än två månader kvar av året har resultatet för inkörda pengar ökat med mer än det dubbla. Dahléns hästar är alltså alltid värda att bevaka, inte minst vid lördagens V75 på Jägersro där han tar ut en duo som båda tillhör favoriterna.

Vincent As heter hästen i Oktoberstayern (V75-3) som avgörs över maraton-distansen 3140 meter. Alltid en tuff uppgift, men fyra-åringen efter Muscle Massive visade med eftertryck att han diggar den dryga distansen senast då han tog en överlägsen viktoria i S:t Leger på Åby.

– Han var riktigt bra och han känns fin efteråt. Det känns som att han är på gång nu och vi hoppas att den trenden håller i sig, det är en häst under utveckling, säger Magnus Dahlén till travnet.se.

Hur ser du på lördagens uppgift?

– Han kan vara lite osäker i volten, han gillar inte att bli störd och det får inte vara allt för mycket konstigheter under det första varvet, då har han galopperat förut. Man får hålla honom fokuserad. Annars passar distansen bra; ju längre den är desto bättre blir hans chanser nästan. Jag tycker att hästen är så pass bra att om det inte händer något konstigt så räknar jag med att han är med dem där framme.

I Bronsdivisionen (V75-6) tar stall Dahlén ut Vischio Holz, också han en fyra-åring med sitt ursprung i Italien som blommat ut sedan han kom till den svenska regin i våras. Fem segrar på sju starter har det blivit så här långt, vilket inkluderar en seger i Klass 1 och senast också klassiska Walter Lundbergs Memorial där han imponerade på svenskt rekord efter att ha kört sig till spets.

– Det är också en jättefin häst det här. Han är också väldigt stark och var ju väldigt bra senast. Han har varit lite osäker av sig förut men jag tycker att han stabiliserat sig, att han blir bättre och bättre hela tiden så jag har ganska stora förhopp-ningar på honom, säger Magnus Dahlén och fortsätter:

– Det enda minuset är väl spåret, i och med att han blivit stabilare har han också kunna slipa på sin startsnabbhet men jag tror väl inte att han ska kunna svara upp ledningen här. Så det gäller väl att han ska kunna hitta ut i tid.

Det ser ut som två bra vinstchanser alltså?

– Ja, det tycker jag, det är bra chanser båda två, jag vill inte hålla någon framför den andra. Fast det krävs förstås att det flyter på lite; att det löser sig i starten för Vincent As och att Vischio Holz inte blir fast, då kan det vara två V75-vinnare. Men mellan att det skulle kunna bli så, och att det blir, är det ju förstås en viss skillnad. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Han är tillbaka - Bold Eagle startar vintersäsongen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson