Det kommer inte köras på Åbytravet under nyårsdagen. Tävlingarna har blivit inställda på grund av tjällossning.

Det nya travåret skulle inletts på Åby med V64-tävlingar på nyårsdagen. Men banan har under torsdagsförmiddagen tvingats att ställa in tävlingarna på grund av tjällossning. Det är framför allt i första sväng som banan är illa tilltagen av tjällossningen, skriver Åbytravet på sin hemsida.

Beslut om tävlingsdagen ska köras vid ett senare tillfälle, och i så fall när, kommer att tas senare under torsdagen. Alla gjorda insatser återbetalas. V64-jackpoten flyttas till fredagens omgång på Bergsåker.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Nej till Elitloppet för Sebastian K

Nej till Elitloppet för Sebastian K

Världens snabbaste travhäst kommer inte finnas med i Elitloppet nästa år. En start i det svenska superloppet finns inte med i planerna för Sebastian K.

Ingen syn på Solvalla i maj. Foto: ALN

Åke Svanstedt har vistats i Sverige under helgerna och också vunnit några lopp. Många traventusiaster har hoppats att han ska återvända till Solvalla i slutet av maj med Sebastian K. i bagaget, men det tycks nu inte bli verklighet.

– Det gör han inte, det kan jag nästa säga säkert. De stora loppen i USA börjar i slutet av maj och ska man till Elitloppet är det karantän som väntar när man kommer tillbaka och det kan förstöra mycket av säsongen där, berättar Åke Svanstedt för TV4 Sport.

Sebastian K. deltog i Elitloppet både 2012 (då i Lutfi Kolgjinis regi) och 2013. Båda gångerna som oplacerad i finalen. Men något återseende 2015 blir det alltså inte. Världsrekordshållaren stannar i USA och satsar på det nya hemlandets största lopp. Under 2014 gjorde ”Sebbe” 13 starter och vann 8 gånger. Det genererade drygt 4,3 miljoner kronor i inkörda pengar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Takter: "Maven kan slå Solvato när som helst"
Nästa nyhet
Takter: ”Maven kan slå Solvato när som helst”

Takter: ”Maven kan slå Solvato när som helst”

Jimmy Takter har inte varit på Vincennes sedan segertåget med Moni Maker 1999. Men nu är han tillbaka – och han har stora förhoppningar på Maven i världens tuffaste travlopp.

1999 besökte Jimmy Takter den franska nationalarenan senast. Då gästade han Vincennes med det legendariska stålstoet Moni Maker. Det resulterade i segrar i Prix d’Amérique, Prix de France – och förberedande Prix de Bourgogne.

Kan Jimmy Takter triumfera i PdA igen? Foto: ALN

I vinter är han tillbaka. Vapnet heter Maven. Det femåriga stoet, som i våras även tävlade i Elitloppet, hade emellertid inte samma lycka som Moni Maker i söndagens Prix de Bourgogne. Maven fick förvisso en bra start, men blev fast bakom hästar och slutade oplacerad efter att oturligt hamnat mellan de båda galopperande favoriterna Ready Cash och Texas Charm.

Veijo Heiskanen-tränade Solvato, körd av Örjan Kihlström vann som bekant loppet och kunde därigenom säkra sin plats i Prix d’Amérique. Men Jimmy Takter andas stor optimism inför den kommande stora uppgiften.

Till saken hör att Takter väl känner till det stora svenskhoppet Solvato. Han är nämligen uppfödare till hästen och Solvato är helbror till den treåriga superstjärnan Shake It Cerry.

– Solvato är en bra häst, men Maven kan slå honom när som helst. Vad som hände i söndagens lopp var väldigt oturligt för oss, men märren har visat att hon kan utmana dem alla, säger Jimmy till Harness Racing Update.

Ordinarie kusken Yannick Gingras skötte styrningen av Maven i Prix de Bourgogne.

– Hon hade fullt med krafter kvar och gick väldigt lätt i uppförsbacken och trivdes utmärkt på banan. Jag hade bara inget utrymme och jag hade önskat att de hade kört fortare. Vi kunde slutat i alla fall fyra om Texas Charm bara hade hållit sig kvar i loppet, säger Gingras.

Franck Nivard har vunnit PdA tre gånger. Foto: ALN

Men i de kommande uppgifterna för amerikanskan är det en fransk kusk som tar över. Franck Nivard, som hade Ready Cash som tidigare förstahäst, tackade raskt ja till Takters erbjudande att kuska Maven.

– Jag önskar jag hade haft lite mer tid att förbereda henne i vinter, men hon har gjorde det bra och hon bevisade att hon hör hemma här. Jag är inte det minsta oroad över de långa distanserna i kommande lopp. Jag är också glad att jag har fått Franck Nivard som kusk, det är alltid enklare för fransmännen att hitta rätt väg härborta. Maven är tuff och hon kan lyckas, säger Jimmy.

Enligt Harness Racing Update är det Prix Tenor de Baune som blir nästa uppgift och genrepet för Maven. Ett lopp enbart för sexåringar dit både Solvato och Mosaique Face siktar.

Läs även: Välkommen till Prix d’Amérique, Solvato!

Läs även: Ready Cash har gjort sitt sista lopp

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt tillbaka i Axevallas vinnarcirkel
Nästa nyhet
Svanstedt tillbaka i Axevallas vinnarcirkel

Svanstedt tillbaka i Axevallas vinnarcirkel

En trippel på Bergsåker i lördags blev en dubbel vid tisdagskvällens tävlingar på Axevalla. Åke Svanstedt återvände till vinnarcirkeln på den gamla hemmabanan.

Under jul- och nyårsfirandet i Sverige har Åke Svanstedt setts till med några gästspel i sina gamla jaktmarker. I lördags gjorde han succé med en trippelseger på Bergsåker och vid tisdagens händelser på Axevalla slog han till igen.

Åke hade fem uppsittningar under kvällen – och tog sig segrande ur striden efter två av dem. Båda vinnarna (för övrigt båda inom V64-spelet), Lasken Palema och Mr Crazed, kom från sonen Anders Svanstedts stall.

"BG" tog championtiteln på Axevalla. Foto: ALN

– Det märks inte som jag varit borta ett år, det var som i går, sa Åke efter segrarna, enligt Kanal 75.

En annan som tog en dubbelseger den sista tävlingsdagen för året på Axevalla var Björn Goop som därmed fixade kuskchampionatet på Västgötabanan. Det var Björns första på banan sedan 2007. Totat tog han fyra championat under 2014: Färjestad, Mantorp och Åmål utöver Axevalla.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Minns tillbaka - så var travåret 2014
Nästa nyhet
Minns tillbaka – så var travåret 2014

Minns tillbaka – så var travåret 2014

Maharajahs triumf i Paris. Sebastian K:s sanslösa världsrekord. Noras Beans superspurt i Prix de France. 2014 var ett riktigt fint svenskt travår. Vi listar de mest minnesvärda händelserna under året som gick.

Du kan klicka på rubrikerna för att se loppen.

1. Sebastian K. och det absoluta världsrekordet

Sebastian K - snabbast genom tiderna. Foto: ALN

Den 28 juni 2014 är ett redan klassiskt datum i travsportens historia. Sebastian K. hade fram till det datumet redan gjort sig ett stort namn ”over there” med tre segrar på lika många starter. Redan i sin första USA-start, på Meadowlands, hade han tangerat det då gällande världsrekordet på 1.08,5. Men denna dag skulle det gå betydligt fortare. Det till trots att det handlade om tusenmetersovalen Pocono Downs. Åke Svanstedt gasade direkt från start och i loppet fanns egentligen bara Sebastian K. I sista sväng felade Archangel i det stentuffa tempot och svensken tog nu upp jakten mot klockan. Att någon form av världsrekord skulle slås rådde det få tvivel om, men när mållinjen passerades visades de osannolika siffrorna upp: 1.49,0. Översatt i kilometertid: 1.07,8 över den engelska milen. Nytt absolut världsrekord – på en tusenmetersbana! Världens snabbaste travhäst genom tiderna heter Sebastian K.

2. Maharajah och drömmen som slutligen blev sann

Maharjah efter triumfen. Foto: ALN

I tre raka upplagor av Prix d’Amérique hade Maharajah, Stefan Hultman och Örjan Kihlström begett sig till Paris och den beryktade kolstybben på Vincennes för att försöka bärga segern i världens största lopp. Men aldrig lyckats. Nu var den sista chansen kommen. Fast ”Marre” slog under underläge denna gång. Det tycktes som om ingen riktigt trodde på den ”gamle”. Men då stämde plötsligt allt. Allt som inte gått Maharajahs väg tidigare, gjorde det nu. Örjan Kihlström presterade årets kuskinsats (och nominerades till Jerringpriset för det) och gav sin hjälte med millimeterprecision den förmånligaste vägen fram till triumf. Rygg ledaren. Luckan. Upploppet. Maharajah borrade ned huvudet på sitt karaktäristiska sätt. Och där, i det iskalla januariregnet fick slutligen den stora drömmen förverkligas.

3. Noras Bean chockade fransmännen

Äntligen, Noras! Foto: ALN

Noras Bean. Någonstans alltid lite underskattad hur bra han än gjorde ifrån sig. Men den 9 februari var huvudrollen hans och bara hans. Prix de France anses som världens kanske mest prestigefyllda medeldistanslopp och de hugade vinnarspekulanterna var många. Väldigt få trodde dock på den nioårige Axevallahästen. Lika få trodde nog på honom när han låg frenetiskt fastlåst som fjärde häst på innerspår vid ingången av sista sväng. Men Björn Goop trodde. På något närmast magiskt vis lyckades han få ut kämpen i fritt läge, vred på i vida spår och över upploppet kom explosionen. Nu var det Noras Beans tur att få stå överst på pallen. På målfoto hann han dit. Få segrar har känts så rättvisa.

4. Commander Crowe och det fina avslutet

Commander Crowe - en saga med lyckligt slut. Foto: ALN

Commander Crowes karriär är en saga. Från början till slut. Och vilket lyckligt och värdigt slut sedan. Efter fuxens segerstaplande och Derbyvinst som obesegrad fortsatte han sin strålande karriär som en av världens bästa äldre travare genom tiderna. Vem kan glömma hästens knock out på eliten under 2012? Men någonstans på vägen hade glorian hamnat lite på sned. Var han kanske inte lite för gammal och trött? Nej, det var han inte. Commander Crowes avslut på karriären blev det bästa tänkbara. Efter att ha visat att gammal är äldst genom seger i Åby Stora Pris tog han flyget över Atlanten för att avsluta allt med seger i Breeders Crown på Meadowlands. Understödd av Örjan Kihlström gick det vägen. Den 34-faldiga miljonären slutade som en vinnare.

5. Duellen i Derbyt

Ingen ville ge sig i Derbyt. Foto: ALN

Vissa Derbyn minns man mer, andra mindre. Upplagan 2014 kommer definitiv tillhöra den första kategorin. Det var också på förhand ett av det ovissaste och jämnaste någonsin. Men det kom att handla om två hästar. Ivar Sånna tog den tunga vägen och synade dödens. Bakom lurpassade Poochai från Svante Båths fyrhästarsarmada. I sista sväng tryckte Ivar Sånna till, gick till ledningen och satsade allt på ett kort. Bakom skuggade Poochai. Duellen som utspelade sig över upploppet är redan klassisk.

6. Solvato och hemmajublet i Olympiatravet

Solvato och Veijo - kungar på Åby. Foto: ALN

Få av årets storloppssegrar blev så bejublade som den i Olympiatravet. Veijo Heiskanen mottog hemmapublikens stora ovationer efter triumfen med Solvato. Ett rörande ögonblick. Och vilken kross sedan. Solvato var ensam på plan när det skulle avgöras. Loppet hade avverkats i ett ruskigt tempo men Veijo deltog inte i körningen utan sparade sina krafter till slut. Svepningen fram genom sista kurvan är ögongodis för en travälskare.

7. Taktertonian

Vilket år för Jimmy Takter. Foto: ALN

Den dominans som Jimmy Takters treåringar visade under året i USA är närmast obeskrivlig. Inför Hambletonian var det egentligen aldrig fråga om Takter skulle ta sin tredje seger i världens största treåringslopp, utan snarare med vilken häst han skulle göra det. Father Patrick var favoriten, men gjorde bort sig med galopp. Duellen kom i stället att handla mellan Nuncio och Trixton. Den sistnämnde grejade det efter en tuff envig med stallkamraten. Jimmy Takter själv satt i sulkyn bakom vinnaren. Symboliskt nog.

8. Timoko, Björn Goop och pojkdrömmen

Elitloppet. Timoko. Goop. Foto: ALN

Björn Goop hade faktiskt vunnit Elitloppet redan innan. Det var 2006 med Conny Nobell. Men hästen var i loppet bara trea i mål och tillskrevs segern flera månader senare sedan Jag de Bellouet och Lets Go fråntagits sina placeringar. Åtta år senare var dock glädjen hos Goop betydligt större. Äntligen kom segern i Elitloppet. Den riktiga. Hästen som gjorde det var franske Timoko som visade sig trivas ypperligt med den svenske sulkykonstnären bakom sig. Timoko krigade till sig försökssegern och kunde ta ledningen i finalen. Men bakom skuggade Panne de Moteur i ryggen. In mot upploppet kom luckan. Men det här var Timokos dag. Och Björn Goops.

9. Ed You och Robert Berghs starka år

Ett härligt år för Ed You - och Bergh. Foto: ALN

I Åke Svanstedts frånvaro var det Robert Bergh som klev fram som ny tränarkung i Sverige. Hans hästar har gått som aldrig förr under 2014. En av de allra mest framgångsrika var Ed You som under säsongen verkligen fått blomma ut. Segern i Hugo Åbergs kom kanske lite i skuggan av målettan Un Mec d’Hériprés diskning, men i Trotting Masters-finalen några veckor senare slog han till igen. Lika otippad. Torbjörn Jansson gästade i sulkyn, placerade Ed You i vinnarhålet, väntade och väntade på luckan – och så kom den till slut.

10. Åke Svanstedt i världens största tvååringslopp

Svanstedt. Kung även i USA. Foto: ALN

Att redan under sitt första år som tränare i Nordamerika plocka riktigt stora segrar, var ingen självklarhet. Men Åke Svanstedt visade att han tillhör eliten – även i USA. Förutom dominansen med Sebastian K. klev han även fram med seger i Peter Haughton Memorial, världens främsta tvååringslopp med två miljoner kronor i förstapris. Centurion Atm var vinnarhästen. Fortsättning under 2015 lär med säkerhet följa.

Gott nytt år!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop avstår Kusk-VM i Australien

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson