Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Tingsryd.

V86 kan vara ett fascinerande spel. För två veckor sedan, då Åmål arrangerade, vanns 6 av 8 lopp från ledningen vilket var helt i linje med förväntingarna på den speciella banan. Spelarna var med på noterna, det blev inte en enda skräll utan alla vinnare var rankade 1-4 på strecken. Ändå blev utdelningen 174 000 kr och det var vettiga pengar i alla vinstgrupper.

Nu i onsdags vann förvisso en 5:e-rankad häst (avd 2, där det var streckat just så att fem hästar var mycket mer betrodda än resten). Sedan hände INGENTING. Resterande sju vinnare var samtliga rankade 1-3, och bland dem fanns omgångens särklassigt största favorit – hon rensade som en 92%-are vid segern. Ändå fick man 39 000 kr på alla rätt, och åter var det utdelning i alla vinstgrupper.

Kontrasten mot V75 är tydlig. Med en motsvarande resultatprofil där hamnar utdelningen på ett par tusenlappar, och femmorna ger inget alls. Tänk vad ett extra lopp gör skillnad. Men å andra sidan är ju radpriset halverat.

Jag tror att V75-spelarna spelar bättre system. ”Alla” storspelare väljer att fokusera på spelet där omsättningen är störst och de största vinsterna finns. Det är nog inte lika många som spelar system med effektiva reduceringsverktyg (Joker, Copema…) på V86, och man spelar inte lika stora system heller.

I onsdags var favoriten 11 Winning Love (63%) streckad på drygt 95% av de 616 system som levde efter sju avdelningar. Fenomenet är inte unikt för senast, utan man ser i princip varje gång, att så gott som samtliga kvarvarande system har streck för favoriten i sista. Det blir ett våldsamt underrens när den vinner, men när den inte vinner blir det bra. Nu vann andrahandaren det loppet, och till och med den över-rensade något!

Det är tydligt att många inte riktigt spelar V86 på allvar, utan gör ”TV-system” med alla garderingar i början och spikar favoriterna på slutet. Samtidigt som det är naturligt, att de som överlevt så många lopp inte kan ha många streck kvar. Särskilt inte när storspelarna verkar rata spelformen.

För övrigt är det nog så, att även de bästa spelarna tar semester. En indikation om detta, är att andelen V8-spelare varit sällsynt låg de senaste två veckorna. Det är mest storspelare som går in för att spela för bara 8 rätt, av naturliga skäl. Konkurrensen för oss som spelar är lite enklare under sommarmånaderna.

Många analyserar inte V86 så bra. Man kan jämföra med V75, där många läser in sig redan på tisdagen då Travronden och tidningarnas spelbilagor kommer, och sedan fortsätter läsa in sig på omgången hela veckan med ständigt ny information. På V86 har man i princip bara ett drygt dygn på sig, från tisdag eftermiddag och fram till spelstopp onsdag vid 19. Och det dygnet behövs verkligen, men hur många har den tiden? För den som kan lägga ned tillräckligt med tid på spelformen finns fantastiska möjligheter, bättre än på något annat travspel skulle jag nog vilja säga.

Det är ganska naturligt, att skickliga spelare gynnas, ju fler lopp/svårighetsmoment en spelform innehåller. Om skicklighetsfaktorn i ett lopp bara är några procent, så blir den ändå stor då man upphöjt den till åtta. Skillnaden mellan de bästa och sämsta blir väldigt tydlig då siffrorna multipliceras.

poker är skicklighetsfaktorn väldigt liten. Så liten, att man nyligen fick gå ända upp i Högsta Domstolen för att avgöra, om det alls var ett skicklighetsspel, eller om det skulle klassas som lotteri. Om jag mötte världsmästaren i poker i en hand, skulle jag i princip ha 50/50-chans att vinna. Jag kan lika gärna få de bättre korten. Men om vi satt uppe en hel natt och spelade hundratals händer, vem skulle vinna då? Den lilla skicklighetsfaktorn ger utslag i längden, då tur och otur jämnar ut sig. Jag har ingen chans.

Inom travet är skicklighetsfaktorn mycket större. Ett tydligt exempel på detta är att streckfavoriterna vinner sådär 35% av loppen medan den som rankas sist har en chans som mäts i promille. Om det varit ett slumpspel, skulle samtliga startande ha 9% chans vardera (det startar i snitt 11 hästar i ett travlopp). Om jag möter en nybörjare, som fyller i en V86-kupong utan att ha tittat i programmet, är chansen ofantligt stor att jag har fler rätt på min lika stora kupong. Någon har sagt att V75 är världens bästa skicklighetsspel, men V86 är nog snäppet bättre.

V86-1: Kallblod, autostart, medeldistans

Ett typiskt ”V75-lopp”; högt förstapris och hög klass. Den här lopptypen toppar flera listor. Till att börja med kan man konstatera att ingen favorit förlorat under de här förutsättningarna sedan 2004.

Det förekommer inom travet inte så stora vinstchanser, som för favoriter i sådana här lopp. Av de starkaste favoriterna, de streckade med än 84%, har aldrig någonsin något förlorat (tideräkningen börjar med V75-spelets införande 1993…). Det är väldigt hög segerfrekvens för de svagare favoriterna också.

I varmblodslopp förekommer inte segerchanser alls på den här nivån. Inte ens de allra största stjärnorna i Guld har samma pålitlighet som de bästa kallbloden. Faktiskt kan man se på insatsfördelningen, att storfavoriterna i kallblodsloppen många gånger varit underskattade. De är alltså BRA spelbojekt. De får ofta 80-90% av Spelarnas pengar på sig, men chansen är tydligt bättre än så.

Den här gången får väl 5 Hallsta Lotus bra nära 100% av spelet på sig, men det ska han ha också. Får han under 95% är han ett streckfynd! Som kuriosa kan man notera att han fått bästa startspåret också; det minimerar galopprisken och maximerar chanserna till såväl tidig spets som seger.

Det här loppet gör att V86-spelet den här gången får en intressant karaktär. I praktiken är det idag V75 med 25 öres radpris. Hur fungerar det, då vi ”vet” att alla andra vinnare också kommer att vara rankade 1-4? V86 har klarat detta bra ett par gånger, men det fungerar inte med en så här stor favorit, utan det blir 6-rättsjackpot? Det ska bli spännande att se. Samtidigt kan man gissa, att de bästa spelarna inte kommer att delta den här gången heller…

V86-2: 4-åringslopp, två tillägg, medeldistans

Från statistiken finns inte mycket att berätta, eftersom det i princip inte körts några sådana här lopp inom några av de största spelformerna de senaste decennierna.

Man kan i alla fall konstatera, att hästarna på dubbla tillägg fått en väldigt dålig proposition, de tar normalt inte 20 m på de närmast framför när det skiljer så pass lite i prissumma.

Vid tilläggsgräns på 60’ är normalt hästarna 20 bakom något gynnade, men nu får dessa bara ha tjänat 150’ (normalt 180’). Det bör väga över för dem längst fram.

Sammantaget bör de på start ha goda möjligheter. Att 1 Rite Passion blir klar favorit är sannolikt rätt liksom att 5 Finding Nemo GL är andrahandare.

V86-3: Kallblod, lopp med ett tillägg, lång distans

Kallblod igen, men lägre klass än V86-1 och inte riktigt jämförbart med V75-lopp. Från V75-statistiken kan man ändå se en sällsynt låg favoritfrekvens, bara 6%, för svaga och normalstarka favoriter (under 72%). En sådan favorit blir det sannolikt här. Vinnare ned till rank 9 har varit vanliga, men då har det å andra sidan i regel varit fler startande.

Det skräller sällan på V86, men det här kan vara ett lopp värd att täcka mer än topp-4. En snabbanalys identifierar endast 3 och 7 som ”chanslösa”.

V86-4: Klass II, autostart, medeldistans

Det här är verkligen ett ”V75-lopp” och från den spelformen finns gedigen statistik. Distansen nu är udda, men att loppet är 8 m längre än vanligt spelar sannolikt ingen roll.

Det verkar som att spelarna anser att detta är omgångens öppnaste lopp. Vid lunchtid är det här man lagt flest streck, och det är också här man finner det svagaste favoritskapet.

Statistiken visar, att rank 1-3 segrar under de här förutsättningarna 8 gånger av 10. Det är sällsynt högt. Resterande två gånger vinner någon rankad 4-7, skrällrisken är förvånande liten.

Innerspåret utmärker sig med högst segerfrekvens, och man har gått plus på vinnarspelet om man spelat det i alla hundratals likadana lopp som körts förut. Näst bäst är spår 5.

V86-5: Voltstart, lång distans, mellanklass

Inom V75 ligger loppet närmast till hand att jämföras med Klass I, men loppet håller lite lägre klass och är mer jämförbart med de som tidigare avgjorts på Solvallas V64/V86-tävlingar. Från den statistiken finner man att rank 1-3 tar hem 2/3 av loppen, och att chanserna är jämna inbördes i den gruppen.

Bland spåren visar 1 upp överlägsna resultat. Inget annat är jämförbart eller något riktigt tydligt plus egentligen. 11 utmärker sig som sämst.

40% av de här loppen vinns av den som tar ledningen. Näst bästa position är märkligt nog inte dödens, som brukligt är, utan rygg ledaren som vinner hela 14%. Det är speciellt viktigt att gå på innerspår just i långloppen, det blir för lång väg att springa annars. Dessutom är det lite bättre chans att det öppnar sig, och luckan kommer. Från dödens vinner bara 5%, det är jämförbart med 3:e inner.

Att skrällrisken är relativt stor beror delvis på att det händer, att ”chanslösa” slinker ut efter gynnsamma, invändiga resor – bortglömda av Spelarna, som hellre tar med de som är bäst, även om det står i programmet att dessa kommer att få tunga löpningsförlopp.

V86-6: Stolopp, tillägg, medeldistans. Struken: 12.

Åter ett ”V75-lopp”, den här propositionen är vanlig där, och förstapriset brukar ligga på 100’. Man kan titta mycket i den statistiken.

7 Exotic Launcher blir omgångens största favorit, om man räknar bort Hallsta Lotus. Storfavoriter vinner strax under 50/50 i den här typen av lopp. Startspåret ska vara ett marginellt plus. Andrahandaren 9 Kiss Me Kemp är missgynnad av sitt startspår samt av att vara yngst i loppet. Dessutom har hon ju aldrig vunnit.

V86-7: Autostart, medeldistans, hög klass

Det här loppet kan utan vidare jämföras med ett ”vanligt” guldlopp. Med 150’ i förstapris är det Solängets största lopp för året, men för en gulddivision är det standard. Den yttersta eliten har flera andra lopp med ännu större prispengar den här tiden, men det här har samlat upp dem strax under. Precis som vanliga guldlopp brukar göra.

”Alla” kan tippa lopp med så här välbekanta hästar. Det skräller naturligtvis sällan. Rank 1-2 vinner 2/3. De tre lägst rankade har ingen chans alls.

V86-8: Autostart, kort distans, mellan/hög klass. Struken: 9.

Spåren betyder massor i den här typen av lopp. Spår 5 är överlägset, därefter spår 4. Någon av dessa brukar vinna, det är mindre viktigt hur de ligger i spelarranken. Den här gången är de dock rankade som 1:a-2:a, och det är naturligtvis inte någon negativ indikation angående chanserna.

5 Go Green Pellini har sprungit in alla sina pengar i 2-3-åringslopp. Nu är han fyra år, och i år har han inte alls räckt till. Nu ska han möta äldre i ordinarie klass. Hade det inte varit för det fantastiskt gynnsamma läget och spetschansen hade han varit bland de första att stryka över som chanslös.

4 Flip a Coin är äldre och har visat toppform i V75 på slutet. Given tipsetta.

43% av de här loppen vinns från ledningen.

/Jens Sjödén Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ready Cash är tillbaka – tävlar på lördag

Ready Cash är tillbaka – tävlar på lördag

Lördagens Prix de Buenos-Aires på Enghien blir en spännande tillställning – inte minst då Ready Cash gör comeback i loppet.

På lördag är det dags. Då gör dubble Prix d’Amerique-vinnaren Ready Cash comeback efter sin avelssäsong. Det sker i långloppet Prix de Buenos-Aires som körs på Paris-banan Enghien och med tränaren Thierry Duvaldestin själv i sulkyn.

Motstånd av klass saknas då rakt inte. Med i loppet finns också Quaker Jet, som här genrepar inför Hugo Åbergs, Elitloppsfinalisten Oyonnax och med 25 meters försprång succéhästen Texas Charm. Förstapriset är 60 000 euro.

4125

1 Quickly Paris – A Thomas
Prince Vinoir – Eric Raffin
3 Sancho Turgot – Franck Anne
4150
Treskool du Caux – Tony le Beller
Queroan de Jay – Axel Lenoir
Thorens Vedaquais – Jean Ruaults
7  Texas Charm – Julien Dubois
4175
Roi du Lupin – Anthony Barrier
Perlando – Dominik Locqueneux
10 Quaker Jet – Jean Etienne Dubois
11  Oyonnax – Yves Dreux
12  Ready Cash – Thierry Duvaldestin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fyraåringsfest på Sundbyholm
Nästa nyhet
Fyraåringsfest på Sundbyholm

Fyraåringsfest på Sundbyholm

Det blir en riktigt härlig match mellan några av landets bästa fyraåringar på Sundbyholm på tisdag.

Eskilstunas Fyraåringstest över derbydistansen 2640 meter bjuder som vanligt på ett stjärnspäckat startfält i kamp om förstapriset på 400 000 kronor.

Opitergium, som glänste på samma banan senast, återkommer och stöter nu på patrull i form av bland andra Breeders Crown-vinnaren Perfectly Enough, Sprintermästarfinalisten Prawns, ”Tarzans” vasse Disco A.E. och Björn Goop-nyförvärvet V.C. Chocoholic.

2140 auto

1 Ghetto Blaster – Pasi Aikio
Prawns – Johan Untersteiner
3 Long Night – Per Lennartsson
4 Perfectly Enough – Örjan Kihlström
Obama Gel – Jorma Kontio
Angelo – Ulf Ohlsson
Oasis Bi – Torbjörn Jansson
V.C. Chocoholic – Björn Goop
Opitergium – Lutfi Kolgjini
10 Disco A.E. – Stefan Melander

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stig Lindmark allvarligt skadad i bilolycka
Nästa nyhet
Stig Lindmark allvarligt skadad i bilolycka

Stig Lindmark allvarligt skadad i bilolycka

Travlegendaren Stig Lindmark vårdas på intensiven. Det efter att den 76-årige förre travtränaren blivit påkörd av en bil.

En av Sveriges genom tiderna främsta travtränare, Stig Lindmark vårdas på intensivvårdavdelningen på Skellefteå lasarett efter att ha varit inblandad i en svår bilolycka i Gärdsmark, Västerbotten under tisdagen.

Enligt norran.se ska Lindmark ha suttit vid sidan av vägen med sin rollator då en bilist kom körande i starkt motljus. Bilisten hann inte uppfatta vad som skedde och kolliderade med den förre travtränaren.

Stig Lindmarks tillstånd beskrivs för närvarande som allvarligt men inte livshotande. Till trav365 säger barnbarnet och travtränaren Anna Lindmark:

– Han har flertalet brutna revben men det sämsta är att han har fått blödningar i hjärnan. Hade det varit en ung, frisk människa hade kanske kroppen kunnat ta hand om det, men med hans bakgrund så är det inte bra. Han har tidigare fått två strokes och genomgått en hjärtoperation.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Orecchietti laddas mot Hugo Åbergs
Nästa nyhet
Orecchietti laddas mot Hugo Åbergs

Orecchietti laddas mot Hugo Åbergs

Efter fullträffen i Årjäng – nu laddas Orecchietti mot superloppet Hugo Åbergs Memorial.

Det var i sin blott 25:e start i karriären som Orecchietti på allvar slog igenom i den äldre eliten. Det då han i lördags segrade i en riktigt klassig upplaga av Årjängs Stora Sprinterlopp – från dödens. Lägg där till att han dessförinnan gått i mål med ”allt” sparat i ett Elitloppsförsök på 09,6 och vi förstår att det rör sig om en femåring med oerhörd potential.

– Det var en riktigt skön seger och Orecchietti fick visa hur bra han är. Jag menar, hur många hästar på den här nivån vinner stora lopp från dödens? Alltså, det är riktigt bra gjort och dessutom utan att Örjan behövde dra tussarna! Jag är verkligen imponerad av hästen som gör detta trots att han är så orutinerad och inte har samma hårdhet som de flesta av de hästar som är med i de här loppen, säger tränaren Stefan Hultman om helgens prestation till travkompaniet.se.

I och med segern i Årjäng direktkvalificerade sig Orecchietti till Hugo Åbergs Memorial som körs om knappa två veckor. Ett lopp som From Above-sonen nu har fullt fokus på.

– Det är klart att vi siktar mot Åbergs med Orecchietti. Han ser ut att ha tagit lördagens lopp på ett bra sätt även om han bara har fått tagit det lugnt sedan dess. Han får vila fram till fredag då han får ett litet lätt träningsjobb och så hoppas jag att han är fin då. Som vi sagt tidigare så tar vi ett lopp i taget med honom och det är han som bestämmer om han är redo eller inte. Åbergs blir förstås ett stentufft lopp som det skall vara på den här nivån. Jag hoppas på ett bra spår för normalt är det mer eller mindre ett villkor för att man skall ha chans att vinna sådana här lopp. Det skall i alla fall bli väldigt spännande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inget Hambletonian för Pojke Kronos

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson