Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Åby.

Spelarna tyckte att förra omgången var svår. Genomsnittsystemet var 146 rader stort, den högsta noteringen någonsin (näst premiäromgången, då systemen var på 158 rader).

Men svårt blev det inte. För åttonde gången av elva möjliga sedan man avskaffade V8-alternativet, så blev det jackpot. Tidigare blev det jackpot i 27% av omgångarna. Dubbel jackpot, inga pengar på vare sig sex eller sju rätt, har det blivit 3 gånger av 11. Tidigare då? En gång. Av 139

Det har nu avgjorts 150 omgångar av V86, som profilerat sig som ett favoritdominerat spel. Senast vann fem favoriter, varav båda inom DD. Den som spelat favoritkomben på DD alla 150 gånger har plussat.

Fick man för sig att spela vinnare på favoriten i alla åtta lopp fick man elva insatser tillbaks. I 39% av V86-omgångarna är det så, att man tjänar pengar på att spela alla favoriter.

Två av favoritoddsen sticker ut extra. De två som på förhand stack ut som de bästa favoritchanserna, drygt 50/50: Olympia Tilly gav 2.62 och Bullyoung gav 3.82. Sådana favoriter ska man förstås kliva in på. Tvååringar som betalar 1.13 är mindre intressant.

För första gången på sex veckor gick 65% av omsättningen tillbaka till spelarna, som det ska vara. Men fördelningen var inte som den ska. 52% gick till 8 rätt och 13% till 7 rätt. Sexorna blev utan.

V8: -100%
V86: + 60%!

Omsättningsutvecklingen på V86 överträffar sig själv. Visst, det var en jackpotomgång, men 60% ökning är ändå remarkabelt.

Idag då? Man möter en usel fjolårsnotering om 14.2 miljoner (15.1 inkluderat V8) så man kommer åter att kunna notera en omsättningsökning som mäts i tiotals procent. Man vill gärna tillskriva framgångarna X-press-konceptet, men jag tror förklaringen är en annan: Återinförda TV-sändningar. Att ligga i medieskugga, och utan marknadsföring, höll på att döda onsdagstravet. Det var inte heller så att det var V86-spelet som var impopulärt, vilket många ville ha det till då.

Så här en vecka före lön blir nog omsättningen ändå lite lägre än de två senaste veckorna. Det innebär att ungefär 95% går tillbaka till spelarna idag – förutsatt att det blir utdelning i alla vinstgrupper som omväxling.

V86-1: Autostart, medeldistans, stolopp
Flemming Jensen är en pålitlig favoritinfriare. 7 av 10 har han satt dit inom V86-spelet i år och 4/8 på V75. Totalt 11/18 gör storfina 61% och kan jämföras med de 37 % som hans favoriter spelats till i snitt.

Omgångens tredje största favorit vinner i 45% av omgångarna.

6 Strong Reasons brukar jag tro på. Senast stod hon i fina 11.50 och avfärdade som beräknat loppets storfavorit Queen Koea (1.80). Men tyvärr hade Flemming Jensen en häst i loppet också…

4 Keeping Julia ska vara bättre än Hairspray, så Strong Reasons får säkert nöja sig med en plats igen. Som vanligt är hon ändå galet underspelad i förhållande till chans. 1%!? Vinstchansen är mångdubbelt större än så, platschansen bättre än 50/50.

2 Paisley (4%) mötte favoriten sist och förlorade på målfoto. Men hon var överlägset bättre: Medan favoriten fick bestämma i ledningen hamnade Paisley bland de sista. Och var alltså nära att vinna ändå! Jag hade inte klagat om hon varit favorit den här gången.

3 Baileys Sweet Grim har plusstatistik i inbördes möten mot stallkamraten.

V86-2: Autostart, kort distans, stolopp [sid 68-69]
I 1640a-lopp är spår en avsevärt viktigare faktor än över medeldistans. Det märks speciellt på Solvalla, där spårfaktorn i medeldistanslopp i princip är försumbar.
Ston är extra spårkänsliga (=mer beroende av gynnsamt löpningsförlopp för att kunna segra). Därför är det inte förvånande att se, att fyra av fem sådana här lopp tidigare i år har vunnits från toppspåren 2-4-5, vilka därmed bättrar på redan urstarka siffror från tidigare år.

1 Ragata har jag skrivit om tidigare. Hon gav mig ett av fjolårets starkaste travminnen då hon en mörk oktoberkväll vann sista loppet under en V86:a på Solvalla. Jag hade spikat Canaka BF (5.8 milj) och hade chans till stora pengar. Ragata såg jag inte som ett hot – hon var ensam treåring mot äldre och hade dessutom haft oturen att lottas till bakspår. 8% verkade på tok för mycket. Precis innan start inkom en stor insats på vinnarspelet och hon stod plötsligt i 4 gånger. Loppets andra åttaprocentare hade gett 15 gånger vid seger. Och i loppet var Ragata överlägsen – det var ingen turseger precis.

Så har hon aldrig presterat vare sig före eller efter. Hon har heller inte spelats på motsvarande hårt sätt i någon annan start. Om hon idag presterar som hon gjorde för ett år sedan – ja, då är hon ”klar”, vinstchansen är nära hundra procent. Men det är ju svårt att tro, när hon kommer från åtta svaga insatser. En sak talar för: Det är ganska exakt ett år sedan hon var sådär underligt bra, och många hästar är ”årstidare”.

Hon lär hamna i rygg ledaren eller i tredje inner. Därifrån vinns 3% respektive 1% av sådana här lopp. Från ledningen vinner man 52%. Det ger en liten bild av, hur mycket en kusk kan förändra vinstchansen för sin häst genom att släppa ledningen.

7 Perfect Cash (18%) släppte ledningen näst sist. Utan tvekan hade hon vunnit plättlätt från spets; nu höll hon istället på att missa finalen, men tog den fjärde och sista platsen. Därmed fick hon uselt spår och galopperade. Med annat taktikval i det där kvalloppet hade hon haft en miljon extra på kontot nu..! Här är hon överlägset bäst och vinner om hon lyckas hålla sig i trav – hon är inte så lite bättre än favoriten och spetshästen 4 Darling Boko. Vinner från dödens.

V86-3: Autostart, medeldistans, 4-åriga i låg klass
7 Linus Wibb har galopperat två gånger i rad på slutet och 7 gånger de 11 senaste. Chansen att han går felfritt kan bedömas vara 3-4 av 10 och då är segerchansen densamma. Det finns en liten risk att han kan förlora felfri, men den kompenseras av att det kan bli som senast: Galopp, men seger ändå. Det här är den häst i omgången som är mest överlägsen sina konkurrenter.

Stefan Söderkvist har bränt med de sex V86-favoriter han suttit bakom 2013-14.

V86-4: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp för 3-åriga i låg klass. Strukna: 4, 6 [sidan 104]
8 Eastar Rapida har tjänat alla sina 372 500 kr från ledningen. Puh, då bör man kunna vara säker på att han inte släpper! Nu brukar ju hästen stanna i spets, och u-tipset är att han gör det igen. Vinstchansen kan inte ses som överstigande 50/50. Men 2% på en spetshäst är alltid för lite.

10 Zigge Silvio (13%) ska gå barfota för första gången, och det vet man vilken grym effekt det brukar ha på Untersteiner-hästar. Bakspår är dock extra missgynnade i treåringslopp, som sällan körs på ett sätt så dessa kommer in i loppet. 4% vinns från spår 10 och 3% från spår 12 – de två spår som loppets bästa hästar hamnat på. Och vinner inte spetshästen, så vinner ju bästa hästen… i normalfallet i alla fall.

12 Cash Gamble (17%) var jättebra senast mot mycket, mycket tuffare motstånd. Han kan inte undgå tipsettan, trots jätteminus för läget, vilket i alla fall är något mindre missgynnsamt efter strykningar.

V86-5: Autostart, lång distans, 12-hästarslopp
Dagens största favorit har segrat vid 93 av de 150 V86-omgångar som avgjorts. Det gör 62% och motsvarar ungefär hur de brukar vara spelade.

2 Even’s First Boy ser ut att få 7/10 av spelet på sig och så stor kan chansen inte vara. Hästen har sett svårkörd ut när Flemming kört honom; minns det konstiga V75-loppet för fyra starter sedan t ex. Och när andra kört har det inte gått alls, de sex senaste har förlorat och då har han också galopperat vid två tillfällen.

Favoriten haussas för att han slog kanonen Lover Face senast. Men om man tänker på att det var målfoto även mot en avsevärt mer medelmåttig häst som Max Bob så framstår prestationen inte lika imponerande. Dessutom var Lover Face ungefär hundra meter sämre än i starterna före och efter: Han gick nämligen med skor.

Favoriten är överspelad. Andrahandaren 6 Sander Esterel (13%) tar ledningen, och spetshästen har fördel mot bästa hästen med proportionerna 4:3 ungefär. Den enda häst som lyckas slå Sander de sex (!) senaste starterna är just nämnde Lover Face – men då gick den barfota! Och Sander slog Max Bob mycket enklare, än Even’s First Boy klarade… Ett spelfynd!

V86-6: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp för 3-åriga i låg klass. Struken: 2 [sidan 104]
Snarlikt föregående solvallalopp. Marginellt lägre klass och bara ston är skillnaden men statistiken är ungefär densamma.

Omgångens svagaste favoritskap har infriats vid 28 av 150 V86:or. Det gör 19%.

Stall Melander har fortsatt lite svårt att hitta den där riktiga formtoppen. 40: 1-4-4 är de senaste resultaten, alla i november. Vinnaren gav 3.70 från spår 5 bakom bilen.
Stallformen, liksom läget, talar mot 12 Bella Beluga. Man ska komma ihåg, att både treåringar och ston är extra spårkänsliga. Bella är både och.

Normalt vinner spetshästen istället. 1 Bella on Tour försöker hålla ut 2 Deepdish. Det är säkrast att ta med båda, speciellt då den senare antagligen är snäppet bättre. Hon vinner nog även med missad ledning, om hon travar och slipper dödens. Får tipsettan.

V86-7: Autostart, medeldistans, hög klass
10 Jaguar Broline är en speciell häst. Med 78 starter har han stor rutin. Han har vunnit 18 lopp och sprungit in 1.6 miljoner. Men – han har aldrig vunnit två gånger i rad! I skenet av det var det inte alls överraskande att han svek som 16-för-10-favorit senast. Han var svag, men presterar aldrig på topp två gånger i rad. Nu när han kommer tillbaka efter vila kan man förvänta sig en topprestation!
Han har bara provat kort distans två gånger och då har det blivit galopp. Men han är åtta år nu och generellt blir hästar mer sprinterbetonade med åren.

37: 0-2-3. Det är formen för stall Södervall sedan juli. 13: 0-0-1 gäller för okt-nov. Senaste segern kom med just 1 Arazi Boko.

Statistiken visar, att sedan Åby införde open stretch så är spår 5 inte längre mest vinstrikt – det är spår 6! Spårlottvinnaren 6 Dead Wood presterar ofta svagt, men tävlar nu i ny regi och barfota, och han har visat maxkapacitet som med marginal räcker. Spännande lågprocentare!

Men mest sannolikt blir det 1 Arazi Boko och 3 MT Harmony i positionerna spets och rygg ledaren – de överlägset bästa på Åby, särskilt i kortloppen. Chansen är ungefär 2/3 att någon av dessa är vinnaren.

V86-8: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp i hög klass [sidan 94]
Det här är något av omgångens nyckellopp. 4 Prince di Poggio ser ut att få ungefär 6/10 av spelet på sig – men jag törs lova att han är streckad på betydligt mer än 60% av de kvarvarande systemen när loppet väl går. Risken är uppenbar att värdet inte stiger en enda krona vid eventuell seger, och risken är också uppenbar att i så fall sexorna blir utan pengar igen.

Tyvärr talar statistiken för favoritseger här. Favoriterna är överrepresenterade vid den här propositionen och inte bara det: De underskattas också, vinner oftare än sina spelprocent och genererar till och med nettoplus vid vinnarspel. Det är annars sällsynt för favoriter.
Sedan har favoriten också ett för infriande gynnsamt startspår.

Stallformen är ett frågetecken. Sedan 14 oktober har man gjort 48 starter och bara vunnit ett lopp. Under samma period har man tvingats stryka fem hästar. Månaden före det vann man ett lopp på 26 starter.

3 Verymuch Kisskarsk kommer från formstall (10: 3-2-2 under november) och individen har aldrig förlorat i ledningen. 4/4 därifrån, 2/31 = 6% från andra positioner. Hästen har efter sex försök med aktuell kusk inte segrat och den statistiken lär hålla i sig: Kusken gillar nämligen att släppa ledningen, även med de mest extremt spetsberoende. Vid eventuellt taktikskifte har man något så spännande som en ”klar” femprocentare, det är värt att lyssna på taktiksnacket i sista stund.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Kampen lever – om allsvenska championatet

Kampen lever – om allsvenska championatet

Kampen om det allsvenska kuskchampionatet är inte över än. För närvarande skiljer åtta segrar mellan Goop och Ohlsson.

Ska Björn Goop för elfte året i rad bli landets segerrikaste kusk? Det ser i vilket fall ut så för närvarande, då sex veckor och 42 tävlingsdagar återstår av 2015. Men, liksom hela året, är det Ulf Ohlsson som skuggar – och knappast är avhängd. Åtta segrar skiljer dem båda åt inför onsdagens tävlingar på Solvalla där de båda deltar.

Ett fullspäckat schema väntar såklart för båda kombattanterna veckan ut, totalt har Ulf Ohlsson (som kör alla dagar) 47 uppsittningar medan Björn Goop har 45. Så här ser tio i topp ut bland segerrikaste kuskar i landet (till och med 18 november):

1 Björn Goop – 306 segrar
2 Ulf Ohlsson – 298
3 Jorma Kontio – 216
4 Peter Untersteiner – 181
5 Örjan Kihlström – 180
6 Robert Bergh – 162
7 Erik Adielsson – 153
8 Johnny Takter – 133
9 Johan Untersteiner – 129
10 Magnus Jakobsson – 90

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tufft för Commander Crowe i Breeders Crown
Nästa nyhet
Tufft för Commander Crowe i Breeders Crown

Tufft för Commander Crowe i Breeders Crown

Commander Crowe var inte särskilt lyckosam när startfältet till Breeders Crown lottades. Med Örjan Kihlström i sulkyn får han inleda från spår nio.

Startfältet är klart till Breeders Crown-finalen som körs på Meadowlands, natten till söndag svensk tid. Commander Crowe, som här sannolikt gör sin sista start i karriären, hade inte turen med sig när spårlottningen genomfördes: hästen fick spår nio bakom bilen (tio hästar ryms bakom vingen). Precis som senast, då fuxen slutade tvåa i International Trot på Yonkers, är det Örjan Kihlström som sköter tömmarna bakom den av Fabrice Souloy tränade hästen.

Motstånd bjuds från bland annat stoet Maven som i sin debut för Jimmy Takter imponerade när hon vann elimineringsloppet inför BC förra veckan. Här finns också Åke Svanstedts Your So Vain, som var tvåa i samma lopp, som inleder på innerspår, liksom välkända kämpar som Market Share och Arch Madness.

Lite tidigare under lördagen avgörs även Breeders Crown för de treåriga hingstarna och valackerna där Jimmy Takters båda superstjärnor Nuncio och Father Patrick antas duellera på nytt. Nuncio är den som gått segrande ur striden de senaste gångerna. Det är en halv miljon dollar i samlad prissumma i båda loppen.

BC för tvååriga hingstar och valacker körs även på lördag. Jimmy Takter har fem av de tio hästarna i final, däribland segersprutan French Laundry.

Övriga BC-finaler körs redan på fredag och bland guldkornen finns tvååriga drottningen Mission Brief och den Takter-tränade treåriga motsvarigheten Shake It Cerry.

Breeders Crown öppen klass, 1609 auto

1 Your So Vain – Åke Svanstedt
2 Market Share – Tim Tetrick
3 Arch Madness – George Brennan
4 Maven – Yannick Gingras
5 Flanagan Memory – Brett Miller
6 Archangel – Brian Sears
7 Creatine – Ron Pierce
8 Wishing Stone – Matt Kakaley
9 Commander Crowe – Örjan Kihlström
10 Intimidate – Sylvain Fillon

Breeders Crown 3-åriga h/v, 1609 auto

1 Datsyuk – Charlie Norris
2 Hillustrious – David Miller
3 Nuncio – John Campbell
4 Don Dorado – Andy Miller
5 Il Sogno Dream – Matt Kakaley
6 Father Patrick – Yannick Gingras
7 Odds On Amethyst – Brett Miller
8 Sumatra – Brian Sears
9 Harper Blue Chip – Tim Tetrick
10 E L Titan – Ron Pierce

Läs även: Inför sista starten: ”Commander” vass i kvallopp

Läs även: Breeders Crown sista starten för Wishing Stone

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Breeders Crown sista starten för Wishing Stone
Nästa nyhet
Breeders Crown sista starten för Wishing Stone

Breeders Crown sista starten för Wishing Stone

Det är inte bara Commander Crowe som tar farväl av tävlingsovalen i Breeders Crown. Även forne Copenhagen Cup-vinnaren Wishing Stone lägger skorna på hyllan efter loppet.

På lördag avgörs Breeders Crown på Meadowlands. Det är tänkt som avslutningen av Commander Crowes karriär. Men det samma gäller också för en annan mycket framgångsrik travare: sjuårige Wishing Stone blir avelshingst på heltid efter loppet, skriver danska travservice.dk.

Den danskägde Conway Hall-sonen tillhörde den amerikanska kulltoppen redan som tvååring och som treåring slutade han trea i Hambletonian för att senare vinna Kentucky Futurity. Påföljande år flyttades hästen över till Europa och kom först till Fabrice Souloy och sedermera Åke Svanstedt och Bo Westergård.

Wishing Stone skördade fina framgångar i Europa och vann bland annat Kungapokalen, slutade tvåa i Sprintermästaren och tog sig till final i Elitloppet. 2012 tog han sin karriärs största seger då han vann Copenhagen Cup. Från och med i fjol återbördades hästen till USA där han fortsatt tävla framgångsrikt. Totalt har hästen, hittills, tjänat 2,3 miljoner dollar och gjort 61 lopp.

Under 2015 ska Wishing Stone stallas upp på Sugar Valley Farm i Ohio och hingstens tjänster bjuds för 4500 dollar.

Läs även: Inför sista starten: ”Commander” vass i kvallopp

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lutfi Kolgjini letar gård i Frankrike
Nästa nyhet
Lutfi Kolgjini letar gård i Frankrike

Lutfi Kolgjini letar gård i Frankrike

Lutfi Kolgjinis planer på att etablera sig i Frankrike kan snart bli verklighet. Just nu jagar Jägersrotränaren en gård i landet.

Åke Svanstedt lämnade Sverige för att bli tränare i USA förra året. Lutfi Kolgjini har en tid nämnt att han varit intresserad av att etablera en större rörelse i Frankrike. Snart kan det bli allvar av det; just nu är han i Frankrike för att studera tänkbara objekt.

– Det känns oerhört spännande och det gäller att passa på, säger han till Anders Engman i dennes blogg på Sydsvenskan.

För närvarande undersöker Kolgjini en gård som rymmer 40 boxar i Le Mans, sydväst om Paris, men ytterligare två tänkbara gårdar ska besökas i veckan. Tanken är, enligt Sydsvenskan, att Kolgjini ska etablera en större permanent filial i Frankrike och därmed även minska på sin verksamhet i Sverige.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Eskilstuna

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson