Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla.

Palmermo Caesar var den 11:e enprocentare som segrat inom V86-spelets knappt tvååriga historia (fyra nollprocentare har också vunnit). Han är, som sexa, den högst rankade av dessa och han gav också det hittills lägsta vinnaroddset för en segrande enprocentare: 23 gånger.
Han segrade givetvis från spets – som vanligt är det SÅ avgörande att läsa spetsstriderna rätt. Den kanske inte var så svårfunnen trots allt, så här i backspegeln?
”Hästen har aldrig gått i ledningen. Han brukar vara lite trög, men nu när han kom först bara lunkade han på i bra tempo” sa Åke Svanstedt i vinnarcirkeln. Alla hästar höjer sig en klass i spets, man ska vara extra vaksam när någon står till för att nå ledningen för första gången.

Även enprocentare segrar när de får ledningen, det är bara så sällan det händer. Det bryter mot körkulturen som säger att man ska släppa ledningen om det kommer en mera betrodd. Det kan behövas en Svanstedt för det – han har spetsvunnit med enprocentare på V75 också.

Det blev till slut bara rekordlåga två spetssegrar i omgången, men oddsen 23.02 och 2.36 gör att den som gick in med en hundring på alla åtta spetshästarna fick 2 538 kr tillbaks den här gången. Det blir fina vinster varje vecka!

I vanlig ordning vann tre streckfavoriter, men i vanlig ordning var oddsnivån på dem för låg för att spel skulle gå ihop. V86 visade ändå än en gång att det är ett fantastiskt spel, då tre streckfavoriter (däribland omgångens särklassigt största) och två andrahandare vann och raden gav nära en miljon tillbaka – med en radinsats på 25 öre. 2.36 miljoner fick den vinnare som valde V8-alternativet (system för över 1000 kr, inlämnat på nätet).

Som grupp betraktad fick V8-spelarna 249% av sina insatser i retur, medan vanliga V86-spelarna stannade vid 54%. Det vanliga mönstret.

Omsättningen backade 6% jämfört med motsvarande V86:a ifjol. Ganska säkert hade spelet istället visat plussiffror, om TV-sändningen funnits kvar. Övriga travspel har vänt uppåt igen.

Spelmässigt är dagens V86:a årets sämsta. Den består helt av uttagningslopp till storlopp. I dessa är hästarna seedade, så att det finns en eller ett par överlägsna i varje lopp. Man vill ju inte att de bästa ska möta varandra förrän i finalen. Resultaten brukar naturligtvis bli mycket favoritdominerade och utdelningarna hamnar i botten. Och risken blir inte mindre av, att man i fem av åtta avdelningar inte lyckats få ihop fulla fält. Och sedan är årgångslopp generellt mer favoritfrekventa och lättlösta än ”vanliga” lopp; det gäller inte minst 4-åringsloppen där hästarna hunnit bli mer pålitliga och växlar mindre i prestationerna.

Man kan hoppas på 6-rättsjackpot som i så fall faller ut löneveckan. Tidigare har 6-rättsutdelningen underskridit 10 kr, och därmed genererat jackpot, vid 15 tillfällen. Det motsvarar 16% av de 91 omgångar som avgjorts – en ganska liten risk/chans alltså. Men nog är den förhöjd idag.

V86-1: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp för 4-åriga. Struken: 4. [sidan 29]
52% av de här loppen vinns från spets och 41% av streckfavoriten. Skrällrisken är låg, 86% av vinnarna rankas 1-4.

5 Chelsea Boko har varit sämre i år än i fjol, och var sämre senast än näst senast. Samtidigt har motbudet 2 Mosaique Face gjort sitt livs bästa prestationer i de två senaste starterna. Senast vann han som bekant Derbyt och därmed titeln som kulletta. Då han är mycket mer startsnabb, och därtill har spår invändigt om konkurrenten, är tipset givet. Spikidé som är väldigt underskattad på spelet under onsdagseftermiddagen; han är inte ens mest streckad i loppet.

V86-2: Autostart, lång distans, 11-hästarslopp för 3-åriga [sidan 61]
I de här uttagningsloppen brukar det inte skrälla precis. Favoritfrekvensen i de lopp som körts tidigare under 2000-talet är 52%. De som rankas 4 och nedåt på strecken vinner tillsammans 12% vilket innebär genomsnittliga segerchanser om 1/64.

4 Västerbo Loveboat har vunnit fem av sju lopp i år – då han varit spelad i intervallet 12-17 för 10. Då motståndet varit hårdare än så har han förlorat. Hästen vann också många lopp som tvååring, och sådana hästar brukar stagnera ungefär nu.

Favoriten har trots allt spetschans och det betyder mycket. I 46% av loppen håller ledaren in i mål, än mer naturligtvis när det är favoriten som sitter där.

Andrahandaren 10 Call Me Keeper tävlade inte som tvååring. Och hästen har efter sex starter aldrig förlorat. Även i detta lopp tycker jag att andrahandaren kan vara en förnuftig spik. Trots skillnader i förutsättningar till favoritens fördel så är det här nog helt enkelt för dagen en så pass mycket bättre häst.

V86-3: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp för 4-åriga [sidan 29]
Statistiken är densamma som för V86-1 och enligt spelarna ytterligare ett tvåhästarslopp. Här är det jämnt spelat mellan spetshästen 5 Indigious och ”bästa hästen” 7 Quid Pro Quo. 5 är effektiv i spets och löper mindre risk att få en oförmånlig löpning och därför får han tipset.

4 New Approach utmärkte sig senast inte bara genom att vinna på svenskt rekord, han var också den enda under hela tävlingsdagen som lyckades segra från en position längre bak än rygg ledaren. Han har ännu inte samma meriter som favoriterna, dessa har han framför sig. Som strecken sitter på eftermiddagen, är spelvärdet störst på honom. Han kanske rentav kan spetsa?

V86-4: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp för ston i öppen klass. Struken: 12. [sid 50-51]
Det första lopp i omgången som blivit fullbesatt, och också det lopp med jämnast chanser enligt ATG – därför ligger det som avdelning fyra.

Statistiken talar ändå för att favoriten har god chans. I precis likadana stolopp har favoriterna tidigare infriat 35 gånger av 77 vilket gör 45%. Rank 2-3 har segrat 23 gånger, 30%. Hästar rankade lägre än 5 vinner i princip inte.

5 Katla Celeber hade jag spikat senast, då hon var spelad till 23 gånger. Då blev hon fast och fyra i mål. Nu är hon i stället favorit… jag tror också hon vinner den här gången, men spelvärdet är inte alls lika fint som förra gången – trist.

V86-5: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp för 4-åriga [sidan 29]
Samma statistik gäller här som för V86-1 och V86-3.

9 El Mago Pellini bedömer jag vara kullens bästa häst och hade som spik i Derbyt. Där galopperade han dock, och då vann istället stallets andrahäst (2 Mosaique Face, V86-1). Här kommer kanske ett kvitto på om jag var rätt ute.

Motbudet är förstås favoriten 6 Molle CD. Han bör tidigt sitta i ledningen, och all statistik visar att det fördel spetshästen mot ”bästa hästen” med proportionerna 4:3 ungefär.

De här två ser ut att utmärka sig, men norska gästen 7 Thai Broadway är svår att sätta in och generellt blir de utländska gästerna underskattade på spelet. Tredjestrecket om man nu tar så många i loppet.

V86-6: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp för ston i öppen klass [sid 50-51]
Ett likadant lopp som V86-4 men tydligen lite mer ojämnt eftersom man placerat loppen som man gjort. I tidigare omgångar har favoriten bara segrat 22% i fjärde avdelningen, men 29% i den sjätte.

3 Neona Princess blir hela omgångens största favorit, och sådana infriar till 6/10 inom V86-spelet. Med den noteringen ska hon förstås ha omgångens bästa segerchans.

Peter Untersteiner tävlar inte så ofta inom V86. Under 2010-11 förlorade han med de åtta streckfavoriter han satt bakom på Solvalla, men under 2012-13 har han infriat med tre av fyra.


 

V86-7: Autostart, lång distans, 11-hästarslopp för 3-åriga [sidan 61]
Samma som V86-2. 5 Final Oak blir klar favorit och det får man köpa; han har bästa spåret och kanske också bästa spetschansen. Första motbud är förstås 3 BB Tigger som aldrig förlorat. Spår innanför kan förefalla vara gynnsamt, men det är lättare att ta ledningen från spår 5. Hursomhelst har spetshästen bästa chansen att vinna loppet.

4 Screen Height ser ut att bli underskattad på spelet. Spåret är bra och respekten för tränaren stor, särskilt i sådana här sammanhang. Hästen kommer säkert att svara för sitt livs hittills bästa prestation här.

V86-8: : Autostart, lång distans, 12-hästarslopp för 3-åriga [sidan 61]
Samma som avdelning två och sju.

Det här är kanske omgångens mest spelintressanta lopp. 5 Boys Going In och 6 Djali Boko är mycket mer streckade än resten, vinner någon annan blir det bra rens. Då ska man också väga in effekten av att favoritvinster i sista avdelningen alltid ger under-rens och man ofta får över-rens om någon utanför de topprankade segrar.

Båda favoriterna har vunnit som tvååringar; de är också de enda i loppet som gjort det. Därmed har de också hunnit skaffa sig bättre meriter, har vunnit fler lopp och tjänat mycket mer pengar än resten. Därför blir de så betrodda. Men meriter som tvååringar, och även från den tidiga treårssäsongen, ska man som spelare senare se som anti-meriter. Det gör hästar till dåliga spelobjekt, även om vissa förstås fortsätter att vinna ett tag till. Dock då ”alltid” till underodds.

Jag väljer att gardera hårdast i sista loppet:
2 Mosaique Face
10 Call Me Keeper
4 New Approach
5 Katla Celeber
9 El Mago Pellini
3 Neona Princess
3 4 5 8 9
5 6 7 9 10 12

Det där kostar 7,50 kr och vore intressant att spela X 10 och bara i sexrättspotten… Normalt sätter man bara tre spikar av sex, den här gången är det lite lättare och det bör finnas en realistisk möjlighet att klara fyra! ”Omvända TV-system” är för övrigt rent generellt goda upplägg.

 

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Bazire och Bakker i kval till Europaderbyt

Bazire och Bakker i kval till Europaderbyt

Vaux le Vicomte och Clint W. Boko. Det är de två första försöksvinnarna då det kördes uttagningar till Europaderbyt på Vincennes.

Finalfältet i Grand Prix de l’UET, även kallat Europaderbyt, ska utses i dagarna och de två första uttagningsloppen avverkades på Vincennes under tisdagskvällen.

I det första försöket gick segern till Jean-Michel Bazire som satte dit sin egentränade Vaux le Vicomte (e. Nahar de Beval) som vann väldigt säkert från ledningen på 1.13,9a över 2100 meter på Vincennes långa bana.

Andraplatsen knep Vive Majyc och trea i mål Hugo Langeweg J:r med sin Conway Fortuna.

I det andra uttagningsloppet blev det holländsk triumf. Det genom fjolårets Derbyvinnare Clint W. Boko.

Abano As-sonen, som tränas av Paul Hagoort, kördes av Robin Bakker och vann säkert efter att ha övertagit täten. Segertiden här en sekund snabbare: 1.12,9a över 2100 meter.

Tvåa i mål Bazire med Jean-Michel Baudoin-tränade stoet Varade d’Hermine och trea Jean Etienne Dubois med Villeroi.

Exakt hur många hästar som i slutändan kvalificerar för finalen bestäms efter att onsdagskvällens tre försök på Solvalla avklarats.

Se de båda försöken på Vincennes här:

Försök 1, cirka 3.50 in i videon.

Försök 2, cirka 4 minuter in i videon.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Äntligen Rakas - vann på banrekord
Nästa nyhet
Äntligen Rakas – vann på banrekord

Äntligen Rakas – vann på banrekord

Det var drygt två år sedan och tjugo starter sedan som Rakas senast vann. Men under tisdagen slog han till på Sundbyholm – och noterade nytt banrekord.

Våren 2011 var Per Lennartsson-tränade Rakas en av landets hetaste hästar och slutade trea i Elitloppets final.

Men senaste segern före tisdagen härrörde sig från maj månad just 2011. Men efter tjugo starter utan seger visade sig Victory Party-åttaårigen återigen från sin absolut bästa sida.

I snabbloppet på Eskilstunaovalen under kvällen segrade Rakas överlägset på 1.10,8a över 1640 meter. En notering som är den snabbaste som någonsin gjorts på banan.

Rakas fick god hjälp i loppets början då Ruby Ransom pressade hårt på Leader of the Gang för att få överta och klockades till 07,4 första halvvarvet.

Per Lennartsson gick ut som första häst i andraspår med varvet kvar och när första tusen meterna stannade vid 10,9 pressade Rakas gasen i botten, övertog täten och försvann undan med flera längder.

Övriga kunde aldrig gå i närkamp och segern blev både enkel och imponerande.

Förstapriset i loppet var 35 000 kronor. Favoritspelade Disco A.E. spurtade in som tvåa före Magnifik Gelj.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jim Oscarsson återvänder till Sverige
Nästa nyhet
Jim Oscarsson återvänder till Sverige

Jim Oscarsson återvänder till Sverige

Åbytravet kommer på tränarsidan att förstärka med ett toppintressant namn i höst. Det är Jim Oscarsson som återvänder till Sverige efter en framgångsrik sejour i Nordamerika.

Det är travronden.se som bekräftar det som det en tid har spekulerats kring: Jim Oscarsson kommer under hösten återvända tillbaka till Sverige.

Oscarsson flyttade till USA för att etablera sig som proffstränare där för knappt två års sedan, under hösten 2011.

Framgångarna lät inte vänta på sig och Oscarssons hästar har synts i de allra största årgångsloppen i Nordamerika de två senaste säsongerna.

Allra främst gäller det den nu treårige Aperfectyankee som i fjol vann tvååringarnas största lopp Peter Haughton Memorial och i år slutade fyra i Hambletonian.

Nu vänder alltså Jim åter till Sverige. Med sig i bagaget kommer han ha ett tiotal hästar – däribland Aperfectyankee.

Enligt travronden.se ska tränarrörelsen inledningsvis etableras på Forssa Gård i Bollebygd, knappt fyra mil öster om Göteborg. En anläggning som drivs av Stefan Söderkvist.

Planen är att Jim Oscarsson ska inleda sin nya svenska rörelse den 15 oktober.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tillståndet förbättrat för Gylden Balder
Nästa nyhet
Tillståndet förbättrat för Gylden Balder

Tillståndet förbättrat för Gylden Balder

Efter att tillståndet varit kritiskt för kallblodsstjärnan Gylden Balder för en vecka sedan, går rapporterna nu betydligt mer i dur.

Det var förra söndagen som den norska kallblodsfantomen Gylden Balder insjuknade i kolik och fick strykas ur Unionskampen på Färjestad.

Under måndagen försämrades läget för stjärnan och tillståndet beskrevs som kritiskt.

Men efter en akut operation förbättrades hingsten och under måndagen rapporterar tränaren Pål Sem att det värsta nu är över för den tillfrisknande Gylden Balder.

– Han äter själv nu och är ute och luftar sig dagligen. Hästen är inte friskförklarad ännu men det värsta är över och det ser bra ut. Han blir kvar på Veterinärhögskolan några dagar till. Förhoppningsvis kan vi få hem honom igen i början av nästa vecka, säger Sem till tgn.no.

Läs även: Tillståndet lite bättre för Gylden Balder

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tio kallblod till avelsvärdering

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson