Publiken i Halmstad fick se en prestation de sent skulle glömma. Uncle Lasse förvandlade Sprintermästaren till en enmansshow – och krossade allt på 1.09,3.

Efter imponerande insatser i uttagningarna från samtliga vinnare, såg det ut att kunna bli en jämn batalj när bilen rullade upp till start inför finalen i Sprintermästaren.         Inför, det vill säga.

Uncle Lasse var favorit i sin uttagning, men kunde där inte ta ned en riktigt fin Breidabliks Nubbe. Men till finalen var Hambo-trean som förbytt. Donato Hanover-sonen stal showen fullständigt – och stod för en insats man ska minnas länge.

Mot segern. Foto: ALN

– Det var en häftig prestation alltså. Stefan och jag visste att vi var tvungna att ändra på något till finalen men att helstängt och barfota skulle få en sådan effekt, det hade jag nog inte förväntat mig, sa en närmast tagen Örjan Kihlström i segerintervjun.

Vem som skulle spetsa i finalen var såklart en angelägen fråga. Efter 50 meter var frågan avgjord. Uncle Lasse formligen exploderade då bilen släppte fältet, drog mot täten och lämnade fältet direkt med flera längder.

– Det var våldsamt vad han drog i väg…, sa Örjan Kihlström efteråt.

Segerpuss. Foto: ALN

Uncle Lasse skulle dock inte direkt sakta ned farten. Första halvvarvet klockades efter 07,9 och ledaren öppnade upp med många längder.

När fältet gick in över bortre långsidan hade Uncle Lasse skaffat sig ett tjugotal meter tillgodo på övriga. Krafterna tröt inte, trots 1.08 blankt på kilometern.

Sprintermästaren var redan avgjort. Det tycktes som om det bara fanns en häst på banan. Publiken kunde ta upp applåderna redan vid upploppets början.

Örjan - i sadeln. Foto: ALN

Uncle Lasse passerade mållinjen på magnifika 1.09,3a över 1609 meter. En tid som inte bara innebar nytt löpnings-rekord (med fyra tiondelar) utan även ett europarekord.

– Det kändes att det gick väldigt fort, men det är en jäkla gång i hästen. Det är inte så ofta man är med om sådana här prestationer, det var en häftig upplevelse, sa Örjan.

Förstapriset var 100 000 euro. För Örjan Kihlström var det här fjärde segern i Sprintermästaren och även för tränaren Stefan Melander var det fjärde triumfen. Den senaste kom ju i fjol med Nuncio.

Snabbast i Europa. Foto: ALN

– Vilket monster! Vi var i chock där på andra sidan. Det gick väl lite i väl snabbaste laget, men han såg grym ut. Han levde upp till förväntningarna kan man säga, sa ”Cattis” Lundström.

Andrapriset gick till Breidabliks Nubbe som, i skymundan av den överlägsna vinnaren, stod för ännu en riktigt bra insats efter att ha löpt först på innerspår bakom Uncle Lasse.

Cruzado dela Noche fick den otacksamma uppgiften att trava först i andraspår, men levererade en bra finish, nästan på linje med Breidabliks Nubbe och slutade trea. Båda noterade 1.09,7.

För Southwind Mozart, som spelades till favorit, stämde det inte i finalen. Han landade som trea i andraspår men föll över i en galopp med 700 meter kvar. Poet Broline (10,8) kom aldrig in riktigt i loppet och slutade oplacerad.

Du kan se loppet här.

Läs även: Uttagningar: Mozart glänste mest

Läs även: Extra v75: Ruggig comeback av Some Summit

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Extra V75: Ruggig comeback av Some Summit

Extra V75: Ruggig comeback av Some Summit

Efter ett uppehåll på nära elva månader var Some Summit tillbaka. Och hon var det på allvar direkt. Veijo Heiskanen hade stor uppvisning med sitt monstersto.

Veijo Heiskanen har tidigare sagt att det är Prix d’Amérique han siktar på med femåriga stoet Some Summit. När fjolårets Stochampionats-vinnare gjorde årsdebut i Halmstad under Sprintermästaren visade hon varför tränaren smider så stora planer.

Some Summit är en undantagshäst, säger Veijo. Foto: ALN

Trots ett uppehåll sedan mitten av augusti, detroniserade Some Summit sitt motstånd i ett lopp för de femåriga stona. Hon landade på 1.12,1a över 2140 meter. Nytt banrekord med gott om kraft kvar.

– Hon hade gått 1.22 som fortast inför det och nu sprang hon tio sekunder fortare, det är verkligen en undantagshäst. Hon har så lätt för sig, det flyter på så bra för henne. Hästen var riktigt imponerande i dag, jag åkte bara med, det var hon själv som ökade sista varvet, sa Veijo Heiskanen i vinnarcirkeln.

Some Summit kunde inte svara ut Evelina Palema som snabbstartade till spets, men Veijo var direkt ute och övertog efter 500 meter efter i underkant 1.10. Här var loppet sedan över.

När Dream Vacation-dottern travade in över sista bortre började en lucka öppnas upp och 400 meter kvar var det tack och adjö. Some Summit vann överlägset. Förstapriset var 125 000 kronor. Stoet tog här sin sjätte raka seger och är fortsatt obesegrad i Heiskanens regi.

Salmela - igen. Foto: ALN

***

*För tredje gången slog Petri Salmela till i populära Upp till Bevis. Utrustad med Ola Samuelsson-tränade Thewayiam Ås svarade han för en snygg kuskinsats.

Tempot hölls högt i täten av Folli och Timo Nurmos. Salmela kunde hitta ut från fjärde invändigt i andraspår 800 kvar och vred på för fullt i fjärde spår 400 kvar. Täthästarna var möra och i stället var det Sylvester America och Jerry Riordan som tog upp jakten.

Riordans travare flög fram sista biten, men mållinjen frälste den undflyende Thewayiam Ås som vann på 1.13,3a över 2140. Förstapriset var 75 000 kronor. Trea blev Reijo Liljendahl med Unique Julia.

– Det är roligt med det här loppet en gång om året, det är nästan så man längtar. Man njuter av varje sekund. Men det är hästen som gör det mesta jobbet och Ola hade fixat en riktigt bra åt mig, sa en glad Petri Salmela.

Rajesh Face - en talang utöver det vanliga. Foto: ALN

*Världsrekord (!) blev det redan i kvällens första race. Lutfi Kolgjini ångade på i täten hela vägen med fina Rajesh Face som höll undan mot Albir och kom i mål på 1.13,2 över 2140 meter. En putsning av voltstart-rekordet med med fyra tiondelar för treåringar.

*Urstark insats i finalen av Summer Meeting när Jairo vann för Örjan Kihlström efter en tung resa. Valacken fick en vid näst sista sväng innan han kom ned i dödens, men lade press på Ultimate Wine. Joakim Lövgren-träningen höll sedan säkert till segern på 1.13,0a över 2140.

Stark Jairo. Foto: ALN

*Summer Meeting Stayer såg en rykande avslutning där Chosen One duellerade mot tungt avslutande Reckless hela upploppet ned, men Johan Untersteiner höll undan med Chosen One på 1,14,4 över 3140.

*Danske Apapmand var ingen bluff. Från tredje utvändigt avgjorde han för Andres F Jensen i en duell mot Sevilla som återkom starkt efter galopp. Vinnaren noterade 1.13,8 full distans.

*Johnny Takter avrundande V75-spelet. Det genom att sätta dit Pioneer Face som anförde loppet från början till slut och vann på 1,13,8a över 2140 i hård duell mot Legoholm Zon.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sprintermästaren uttagning: Mozart glänste mest
Nästa nyhet
Sprintermästaren uttagning: Mozart glänste mest

Sprintermästaren uttagning: Mozart glänste mest

Imponerande segrar av Breidabliks Nubbe och Cruzado dela Noche – men allra värst var nog ändå Southwind Mozart som vann på 1.09,5.

Sprintermästaren avgörs under torsdagskvällen på Halmstadstravet. För att få till ett finalfält krävdes tre uttagningslopp. Så här kördes de.

Breidabliks Nubbe. Foto: ALN

*Uttagning 1:

Uncle Lasse var stor favorit men skulle aldrig kunna rå på Breidabliks Nubbe. Conrad Lugauer hade lånat ut sin juvel till Christoffer Eriksson denna kväll.

Breidabliks Nubbe synade dödens direkt, utvändigt Telecomando Ok som öppnade 500 efter 10,8. Uncle Lasse placerades i andra utvändigt och det var först 350 kvar som favoriten sändes iväg.

Breidabliks Nubbe kopplade greppet om ledaren över upploppet och hade också kraft att stå emot Uncle Lasse. En riktigt stark insats och klockorna stannade på 1.10,6a. Uncle Lasse vidare som tvåa och Telecomando Ok som trea.

– Han var mycket bra, Conrad har gjort ett fantastiskt jobb med hästen. Han var fin att köra, stark och rejäl. Han lade ingen kraft utvändigt och det blev nästan till en speeduppgörelse, sa Christoffer Eriksson.

Cruzado dela Noche. Foto: ALN

*Uttagning 2:

Favoritfall även i andra uttagningen. Poet Broline blixtrade till ledningen och fick öppna lugna 12,1 första 500 meterna. Björn Goop klev snart fram i dödens med ”Tarzans” Cruzado dela Noche och låg lugn när man varvade på 12,4.

Slutet av loppet skulle dock gå i raskt tempo. In på upploppet närmade sig Cruzado dela Noche ledaren rejält och Poet Broline fick motvilligt ge sig sista biten. Vinsten togs med en säker halv längd på 1.11,1a efter underkant 1.09 sista 500. Nappa Scar trea från vinnarhålet.

– Vi vill väl inte bjuda in dem där bak utan göra det lite till en speeduppgörelse. Det gick enkelt att koppla greppet faktiskt, det här är en stark och rejäl häst, sa Björn Goop.

Southwind Mozart. Foto: ALN

*Uttagning 3:

Bländande uppvisning av Southwind Mozart och Veijo i sista försöket. Tempot gick i mördande tempo: Dragster spetsade och nådde 500 efter 08,2 och varvet på 09,6. Southwind Mozart låg placerad som trea i andraspår.

Med 400 meter kvar blev det full gas från favoriten. Heiskanen vred rakt ut i fjärdespår ur den sista svängen och Southwind Mozarts avslutning var mäktig. Segern togs helt ohotad på toppfina 1.09,5a.

In Vain Sund trea från andra utvändigt och Flash Håleryd trea efter fin avslutning. French Laundry fyra, men också till final som bäst rankad.

– Han sprang fort sista biten…Det blev perfekt för oss med så bra tempo hela vägen och i sista sväng kändes det bra. Det känns att han kan röra på sig, kommenterade Veijo Heiskanen.

Så blev finalfältet (turordning inom parentes):

1 (1) Breidabliks Nubbe – Christoffer Eriksson
2 (2) Southwind Mozart – Veijo Heiskanen
3 (3) Cruzado dela Noche – Björn Goop
4 (4) Poet Broline – Peter Untersteiner
5 (6) Uncle Lasse – Örjan Kihlström
6 (8) Nappa Scar – Per Lennartsson
7 (9) Telecomando Ok – Wilhelm Paal
8 (10) French Laundry – Johnny Takter
9 (5) In Vain Sund – Erik Adielsson
10 (7) Flash Håleryd – Johan Untersteiner

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Your Highness med Kihlström - i Frankrike
Nästa nyhet
Your Highness med Kihlström – i Frankrike

Your Highness med Kihlström – i Frankrike

Your Highness är ute efter att återuppta segerraden igen. På söndag kör Örjan Kihlström stoet i ett storlopp i franska La Capelle.

Det är Prix de la Communauté de Communes Thiérache du Centre, ett Grupp 2-lopp ingående i Trotting Masters, som gäller på banan i La Capelle på söndag. Distansen är en engelsk mil och vinnaren föräras 45 000 euro.

Örjan kör. Foto: ALN

Loppet har samlat ett fint startfält där Örjan Kihlström dyker upp som kusk bakom Your Highness. Stoet fick en åtta raka lång segerrad bruten senast som tvåa bakom Bold Eagle i Prix René Ballière.

Det väntar fint motstånd även på söndag. Claes Svensson kör sin egen Moving On som börjar från ett fint andraspår. Även Robert Bergh finns på plats för att styra Going For Gold Zaz.

Robert Bi. Foto: ALN

En annan tuff kombattant är såklart Robert Bi, som senast var tvåa i Prix de Washington, samt Aladin d’Ecajeul (trea i samma lopp) och Elitlopps-hästen Billie de Montfort.

Här är startlistan:

1609 auto

1 Solea Rivèlliere – Philippe Daugeard
2 Moving On – Claes Svensson
3 Billie de Montfort – Pierre-Yves Verva
4 Robert Bi – Robin Bakker
5 Black d’Avril – Frédéric Prat
6 Booster Winner – Bernard Piton
7 Your Highness – Örjan Kihlström
8 Aladin d’Ecajeul – Eric Raffin
9 Going For Gold Zaz – Robert Bergh
10 Orchetto Jet – Michel Lenoir

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rejäl Västerbo HighFlyer tog ned Magic Tonight
Nästa nyhet
Rejäl Västerbo HighFlyer tog ned Magic Tonight

Rejäl Västerbo HighFlyer tog ned Magic Tonight

Västerbo HighFlyer noterades för första årssegern när han på stabilt sätt tog ner Magic Tonight från dödens i Bergslagsloppet.

För andra året i rad tog Daniel Redén och Örjan Kihlström hem Bergslagsloppet då sköna Fornaboda hade hand om onsdagens V86-tävlingar.

I fjol var det självaste Delicious som vann, i år var det Västerbo HighFlyer som stod för prestationen. Fjolårets Åby Stora Pris-tvåa tog årets första seger.

Visade formen. Foto: ALN

Förra årets Elitlopps-vinnare Magic Tonight var också ute efter första pinnen för året och tog säkert täten för Kenneth Haugstad.

Örjan Kihlström, som här stiftade sin första bekant-skap med Västerbo HighFlyer, placerade sin häst i dödens.

Genom sista sväng sög Redén-fuxen sig allt närmare och över upploppet var ledaren slagen. Säker seger för Västerbo HighFlyer på 1.11,5a över 1640 meter. Förstapriset var 100 000 kronor och Årjängs Stora Sprinterlopp, nästa lördag, står på önskelistan för vinnaren.

Magic Tonight fick andrapriset, sedan Reven d’Amour diskats för trängning. Underpaid Hanover lade beslag på tredjeplatsen.

Lubeck. Foto: ALN

*Veijo Heiskanen har många fina hästar i stallet. Treårige USA-importen Lubeck är en. Hästen såg riktigt fin ut när han vann Fornabodas Treåringspris från dödens på 1.12,9a över 1640 meter.

*En annan häst med framtiden för sig är Svante Båth-tränade Le Miracle. För Erik Adielsson tog han 9:e segern i 11:e starten i ett fyraåringslopp efter att tidigt övertagit spets. Tiden: 1.13,4a full distans.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: Extra V75-tips till Halmstad

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson