Tre svenskar finns med på Vincennes när det andra ”B-loppet” Prix du Bourbonnais avgörs på lördag eftermiddag.

På lördag tas ytterligare några steg mot Prix d’Amérique. Det andra, för superloppet kvalificerande, ”B-loppet” är Prix du Bourbonnais och avgörs över den något längre sträckan på 2850 meter som grunddistans. De allra mest välbetalda hästarna inleder dock med ytterligare 25 meter att springa och det är två hästar som finns med på tillägg.

Det är Ready Cash som här gör uppmärksammad comeback, det här är första starten på nästan tio månader för den franska nationalhjälten. Franck Nivard sitter i sulkyn och ett defensivare upplägg så här i comebacken är att förvänta sig. På tillägg finner vi även PdA-tvåan Up And Quick som här ska köras av sin tränare Franck Leblanc.

Tre svenskar finns med. Solvato gör högintressant debut i Frankrike och kretsen kring hästen hoppas kunna vinna för att på så vis säkerställa en plats i Prix d’Amérique, dit hästen inte lär komma enbart på prispengar. Veijo Heiskanen överlåter tömmarna åt Örjan Kihlström.

Lutfi Kolgjini kör själv dubble Derby-vinnaren Mosaique Face som enligt tränaren också laddas mot PdA. Robert Bergh låter Dominik Locqueneux styra Kadett C.D.

Andra heta namn i Prix du Bourbonnais är Fabrice Souloy-tränade Un Mec d’Héripré som var hårt betrodd i det första ”B-loppet” Prix de Bretagne, men där slutade nia. Här finns också etablerade stjärnor som Texas Charm (som fortsatt letar efter formen) och Uhlan du Val.

Avstår loppet gör emellertid vinnaren av Prix de Bretagne, Tiégo d’Etang. Några fel på hästen är det inte fråga om, tränaren Christian Bigeon väljer att vila hästen på grund av det späckade schema som gäller framöver i vinter; hästen lär laddas både mot Prix d’Amérique (som den redan är klar för) och montéclashen Prix de Cornulier, bara en vecka innan.

Det är ett förstapris på 54 000 euro i Prix du Bourbonnais och startlistan ser ut så här:

2850 volt

1 Viking de Val – Eric Lambertz
2 Tornade de Digeon – Jean-Michel Bazire
3 Solvato – Örjan Kihlström
4 Une Fille d’Amour – David Thomain
5 Soleil du Fossé – Thierry Duvaldestin
6 Tango Quick – Roger Coueffin
7 Kadett C.D. – Dominik Locqueneux
8 Village Mystic – Louis Baudron
9 Mosaique Face – Lutfi Kolgjini
10 Uhlan du Val – Cédric Mégissier
11 Napoleon Bar – Enrico Bellei
12 Sévérino – Christian Bigeon
13 Un Mec d’Héripré – Pierre Levesque
14 Texas Charm – Julien Dubois
2875 meter
15 Up And Quick – Franck Leblanc
16 Ready Cash – Franck Nivard

Senaste vinnarna:

2013: Triode de Fellière – Anthony Barrier
2012: Ready Cash – Franck Nivard
2011: Ready Cash – Franck Nivard
2010: Private Love – Matthieu Abrivard  
2009: Quarla – Franck Nivard

Vägen till Prix d’Amérique:

15 november: Prix de Bretagne (Tiégo d’Etang)
6 december: Prix du Bourbonnais
28 december: Prix de Bourgogne
11 januari: Prix de Belgique
(De fem bästa poängplockarna ur ”B-loppen” får plats i PdA).

Dessutom erbjuds en plats i PdA vinnarna i:

21 december: Critérium Continental (4-åringar)
11 januari: Prix Tenor de Baune (6-åringar)

Läs även: Tiégo d’Etang övertygade i Prix de Bretagne

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Onceforall Face misslyckades i kvallopp

Onceforall Face misslyckades i kvallopp

Det vill sig inte för fjolårets tvååringskung Onceforall Face. Lutfi Kolgjini-talangen var nödd till ett kvallopp under tisdagen – men blev inte godkänd.

För drygt ett år sedan var Viking Kronos-hingsten Onceforall Face stor segerherre på Jägersro när han, på nytt svenskt rekord, hemförde Svensk Uppfödningslöpning för sin tränare Lutfi Kolgjini. Men efter den storsegern har det varit enbart stolpe ut.

I år har det inte alls lyckats för den numera treåriga travaren. Sju starter har resulterat i en tredjeplats som bäst och 25 000 kronor inkört. Fem av starterna har slutat i galopp och diskning. Det föranledde Onceforall Face att gå ut i ett kvallopp på hemmabanan under tisdagskvällen.

Onceforall Face, som kördes av Adrian Kolgjini, kom i väg bra i loppet och gick fort fram mot ledande V75-bekante Calvin Borel över sista bortre långsidan. Men med 600 meter kvar av kvalloppet högg hästen över i galopp och fick sina möjligheter spolierade igen. Onceforall Face diskades och blev således inte godkänd. Calvin Borel ”vann” loppet på 1.16,6 över 2140 meter.

Onceforall Face kommer göra ett nytt försök till ett godkänt kvallopp redan kommande tisdag på Jägersro.

(uppdaterad 11.30)

Du kan se kvalloppet här. 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Domstolen fråntog Stig H-hästen Derbysegern
Nästa nyhet
Domstolen fråntog Stig H-hästen Derbysegern

Domstolen fråntog Stig H-hästen Derbysegern

Det rättsliga efterspelet från det tyska Derbyt 2012 har lett till många turer. Nu verkar det som om Stig H Johansson-tränade Chaepau återigen blivit av med sin seger.

Tyskt Travderby 2012 på banan Mariendorf i Berlin har varit en rättsligt pågående process i sedan målgång för över två år sedan. Orsaken till händelsen var att Stig H-tränade Chapeau var först i mål, men diskades och fråntogs seger sedan banans domar ansett att Erik Adielsson (med Stig H:s andra häst) Indigious gett stallkamraten fördelen då denne galopperade. Segern tilldömdes därför måltvåan Dream Magic B.E.

Det var inget som Chapeaus (och Indigious) ägare Harald Krogmann, stallpseudonymen Stall Express, var nöjd med och efter en lång civilrättslig process trodde man att man vunnit målet när tingsrätten i januari i år fann att Chapeau var loppets segrare.

Det resultatet stod sig emellertid bara några veckor. I slutet av februari inkom det tyska travförbundet, HVT, men en överklagan. Ärendet togs upp i den tyska motsvarigheten till Hovrätten.

Under tisdagen, nästan elva månader efter tingsrättens dom, kom beslutet: Dream Magic B.E. är, trots allt, vinnaren i tyska Derbyt 2012 och Chapeau kvarstår som diskad.

Förstapriset i tyska Derbyt 2012 uppgick till 110 000 euro.

Läs även: Stig H-hästens Derbyseger – avgörs i Hovrätten

Läs även: Stig H-hästen vann Derbyt – i domstolen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Åby
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla/Åby

Statistikanalys: V86 Solvalla/Åby

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Åby.

Det vann en femtehandare i tredje avdelningen i onsdags. Den var spelad till 3% och inte helt lättfunnen. I övrigt var det dock i vanlig ordning oerhört favoritbetonat och skrällbefriat. Bland annat vann jättefavoriten Nahar som gjorde spelet till en V75:a med 25 öres radpris.

96 000 på åtta rätt är bra. Det har man sett flera gånger tidigare också: Blir det en lite större skräll än rank 5, så är det omedelbart sexsiffrigt. Och skulle det någon gång bli två skrällar – ja, då är det miljonutdelning! Det gäller ”bara” att helgardera rätt lopp så blir man rik på V86…

83%-83%-34%-45%-60% -73%58%.
Det är, i kronologisk ordning, de enorma omsättningsframgångarna för V86 de senaste sju omgångarna. I media fokuseras mer på att flaggskeppet V75 tycks ha vänt sin negativa trend och ser ut att kunna plussa 1-2 procent i år.

Vid fjolårets motsvarande omgång omsattes 15.2 miljoner på V86 och 1.3 miljoner på nedlagda V8. Även om man lägger ihop siffrorna lär de ändå överträffas idag!

På grund av tidsbrist blir det lite kortfattat den här gången, men här några rader med statistikfakta kring loppen i alla fall:

V86-1: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp
Åbys spårstatistik är intressant, inte minst därför att så många andra inte har koll på den. Den avviker ofta markant från andra banors och den naturliga förklaringen stavas förmodligen dubbla open stretch som påverkar löpningsförloppen – men inte alltid på det sätt man tror.

I sådana här lopp är faktiskt bakspåren de mest vinstrika. Det är inte spelarna inne på, så oddsnivån blir hög. Man plussar om man spelar båda bakspårshästarna varje gång.

Den här gången är det hästar spelade till 1-2% och då ska man förstås inte haussa chanserna för mycket. Men man kan anta att de har bättre chanser än sin spelprocent i alla fall.

Favoriterna vinner 37% av loppen och överspelas generellt en aning. De mest vinstrika spelen har historiskt varit de rankade 7-8 av spelarna, trots att dessa ”bara” vinner 12% av loppen.

Flemming Jensen är en pålitlig favoritinfriare som satt dit 8/12 favoriter på V86 i år, och 4/8 på V75. 60% är klart över förväntan, då man jämför med hur spelarna spelat dem.

V86-2: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp i hög mellanklass [sidan 92]
Den här propositionen genererar intressanta resultat. Till att börja med dominerar bakspåren, det gör de normalt verkligen inte i 2140a-lopp. 10-11-12 är kanonlägen här.
Men – det som underskattas mest är i vanlig ordning spår 5. Det är det enda man går plus på om man kliver in på vinnarspelet varje gång. Det segrar ofta, och till fascinerande goda odds.

Favoriterna segrar sällan, 23%. Från innerspår är infriandet låga 10%. Oftast segrar andrahandaren: 31%.

V86-3: Autostart, kort distans, 12-hästarslopp i mellanklass. Struken: 6
De spår som visar finast siffror i sådana här Åby-lopp är 5-6. Båda genererar vinst vid regelbundet spel. Spår 5 visar toppresultat på andra banor också så det är sexan som är skillnaden. Favoritens tredjespår visar resultat strax över genomsnittet.

Favoriterna vinner 35% av loppen och är faktiskt i regel lite underspelade i förhållande till chans. Skräller (rank 5-) gör det i 22% av loppen.

Till skillnad från föregående Åby-lopp finns här inte en pålitlig favoritinfriare. Anders Svanstedt har 0/4 i år och det har väl överhuvudtaget gått under förväntan. Sedan 13 november har man tvingats stryka åtta hästar för förkylning.

V86-4: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp [sidan 56]
Det skräller sällan i sådana här lopp. 84% vinns av rank 1-3 och 4 gånger av 10 vinner favoriten. Lika ofta vinner spetshästen.

Här är det förmodligen en och samma: 3 Underpaid Hanover är en bra favorit och spikförslag. Han borde inte hunnit tappa formen på elva dar och då visade han att han till och med kunde vinna med skor. Såväl motstånd som distans är lämpligare nu än i V75-loppet i Norge senast.

V86-5: Autostart, lång distans, låg klass
Efter sju år med open stretch är underlaget fortfarande svagt för 2640a-loppen. Man slås i alla fall av rejält svaga resultat från ytterspåren 6-8. Det är också anmärkningsvärt att andrahandaren segrar oftare än favoriten. Tillsammans vinner de 2/3 av loppen och det är väl ungefär så de blir spelade också. Men de inbördes proportionerna…

Veijo Heiskanen har bränt med några jättefavoriter i år, men har på slutet rätat upp siffrorna och ligger nu på ganska genomsnittliga resultat i nivå med spelarnas förväntningar. Han varken över- eller underspelas.

V86-6: Autostart, kort distans, 12-hästarslopp för 3-åriga i öppen klass [sidan 71]
Det här loppet har funnits med på kupongen tio gånger under 2000-talet. Favoriten har segrat fyra gånger och lika ofta har det skrällt (rank 5-10). Typiskt stolopp: En favorit-eller-skräll-profil.

Favorit ser 6 Deepfish ut att bli, och som ”alla vet” är 6 ett minusläge. Samtidigt är 5 det allra mest gynnsamma, så vid nedstrykning kan det vara ett spikalternativ!

Tino Ärling har tidigare infriat 4 av 7 favoritskap.

Det finns tre miljonärer i loppet, alla från knepiga spår (1, 7, 8), men på pappret har de ju en fantastiskt fin uppgift. De två senaste åren har loppen vunnits just från spår 1 och 7 – båda enprocentare!

V86-7: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp för ston
Just här – den första DD-avdelningen – har favoriten segrat sju gånger i rad. Och sviten ser inte ut att brytas den här gången.

I sådana här lopp avviker åbysiffrorna inte speciellt från andra banor. Spåren 4-5 vinner mest och båda genererar vinst på vinnarspelet. Favoritens tredjespår ligger lite över snittet för favoritinfriande (och lite under snittet för ickefavoriter, precis som det brukar se ut på andra banor).

Johnny Takter överspelas en del; eller så har det sett ut under 2014 i alla fall. Man får dividera spelprocenten med 1.3 ungefär för att få fram den riktiga chansen.

V86-8: Lopp med ett tillägg, kort distans [sidan 130]
Det här loppet återkommer varje år. Under 2000-talet har starthästar segrat 9 gånger och tilläggshästar 5. Särskilt svårt har det inte varit; alla vinnare har rankats 1-5. Tilläggshästarna spelas överlag lite hårdare än chanserna motiverar. De tre senaste åren har loppet vunnits från ledningen.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elit Håleryd trea på Vincennes
Nästa nyhet
Elit Håleryd trea på Vincennes

Elit Håleryd trea på Vincennes

Mats Bucht-tränade Elit Håleryd gjorde andra starten i Frankrike – och slutade på en fin tredjeplats i tisdagens första lopp på Vincennes.

Offshore Dream-valacken Elit Håleryd gjorde debut på Vincennes för några veckor sedan, då blev det galopp. Men när Mats Bucht-träningen provade samma bana under tisdagen gick det bättre. Understödd av Franck Nivard grejade svensken en tredjeplats i ett sexåringslopp.

Elit Håleryd fick en fin start och ett perfekt lopp, tidigt placerad i rygg på ledande Universal Rider som hade kontroll över händelserna och vann säkert för Mathieu Mottier. Bakom kämpade Elit Håleryd upploppet ned mot Unique de l’Iton men fick sträcka vapen om andrapriset med knapp marginal.

Vinnaren noterades för 1.14,4 över 2700 meter och tjänade 22 500 euro. Elit Håleryd kom i mål tre tiondelar senare och kammade hem 7000 euro.

Flera andra svenskhästar fanns med i loppet. Bäst gick det för Svante Båths Rico Follo som kom i mål som femma. Sem Jafet slutade nia efter att ha galopperat i tidigt skede. Oplacerad blev Buck Boko och norske Crazy News. Tidig galopp och diskning för Long Night.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svensktätt i Paris - Beckman gör comeback

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson