Efter en lång avstängning och många turer gjorde Pierre Levesque comeback i tävlingssulkyn under söndagen.

Den franske stortränaren Pierre Levesque tilldömdes i fjol en avstängning på ett år efter att ha brutit mot reglerna för dopning upprepat. Efter att först fått tillbaka licensen via en civil domstol överklagade det franska travförbundet och från den 1 april i år stängdes Levesque av på nytt.

Därefter har hans hästar tränats i under kollegan Mike Lenders namn, men den 14 september löpt Levesques avstängning ut. Under söndagen, den 16 september, var han tillbaka i tävlingssulkyn.

Det skedde på den lilla banan Le Mont-Saint-Michel i nordvästra Frankrike. På de tre uppsittningar som Levesque hade blev det en tredjeplats som bäst.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Goop inte helt nöjd efter Kusk-EM

Goop inte helt nöjd efter Kusk-EM

Det blev en spännande kamp mellan Björn Goop och Enrico Bellei om segern i Kusk-EM. Den senare avgick dock med slutsegern med knapp marginal. Goop var dock inte helt nöjd med italienarens agerande.

Helgens Kusk-EM, som avgjordes i tyska Hamburg, var redan från början en jämn match mellan Sveriges Björn Goop och Italiens Enrico Bellei. När samtliga lopp var körda var det emellertid titelförsvararen Bellei som avgick med segern, det med fyra poängs marginal till Goop.

Fast helt nöjd med Belleis styrningar och domarnas insats tycks inte silvermedaljören vara.

– Två gånger blev jag grovt störd av Bellei i loppet. Första gången i första svängen då han tryckte ner mig mot innerbanan och, som jag upplevde det medvetet körde  ner mot min sulky för att få min häst i galopp. Jag menar bestämt att domarna kunde dömt för detta så jag är inte helt nöjd, sa Björn Goop till danska Racing News efteråt.

Goop får chans att revanschera sig mot Bellei nästa år. Det då Kusk-VM körs i Frankrike. De sex främsta i helgens EM är direktkvalificerade dit.

Läs även: Björn Goop fick silver i Kusk-EM

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt: "Sebastian K. bättre än Torvald Palema"
Nästa nyhet
Svanstedt: ”Sebastian K. bättre än Torvald Palema”

Svanstedt: ”Sebastian K. bättre än Torvald Palema”

Sebastian K. övertygade stort då han tog hem Åby Stora Pris i två raka heat. Stjärnan tycks ha hittat ytterligare en växel hos Åke Svanstedt som nu strör lovord över hästen.

– Han var fantastiskt bra och jag tycker att han är bättre än Torvald Palema, säger Svanstedt på sin hemsida.

Efter att ha vunnit Finlandia Ajo och nått final i Elitloppet i år för Lutfi Kolgjini flyttades Sebastian K. till Åke Svanstedt i juli. Därefter verkar det som om sexåringen hittat ytterligare en växel; Sebastian K. har varit lysande – först som tvåa på 09,0 i Hugo Åbergs, sedan fullträffar i Sundsvall Open Trot och Åby Stora.

Nu reflekterar Åke Svanstedt över sin nya världsstjärna.

– Jag har aldrig åkt så fort som det gick sista 300 metrarna. Jag har ingen tid men det gick under 1.06 sista 500 och det kändes att det gick bra mycket snabbare över upploppet. Det var en våldsam avslutning och jag har då aldrig åkt så fort i slutskedet av ett lopp tidigare, säger han på sin hemsida om avslutningen i det första heatet av Åby Stora och fortsätter om det andra:

– Det var en otroligt snabb öppning. Jag satsade allt och tänkte att jag måste göra vad som går för att komma förbi de som är på insidan. Jag tror aldrig att jag har åkt så här fort ifrån start någon gång. Sebastian K. är den mest startsnabba hästen jag har tränat, det kan jag slå fast efter det här. Han accelererar ännu värre än vad Torvald Palema gjorde.

Med Torvald Palema, en häst som sprang in över 26 miljoner i sin karriär, vann Svanstedt inte bara Åby Stora Pris utan även Elitloppet, Hugo Åbergs, Forus Open och Olympiatravet. Bland mycket annat. Ändå tycker han att Sebastian K. kan vara en än bättre häst.

– Jag har tidigare sagt att han är en av mina bästa hästar jag har tränat någonsin. Jag tycker att han är bättre än Torvald Palema. Han är mer komplett än vad han var, säger han.

Vilken som blir nästa start för Sebastian K. är ännu inte helt spikat men tankar finns om att prova i Trotting Masters-finalen på Solvalla om knappt två veckor.

– Nu får Sebastian K. ta det lugnt och vila i hagen några dagar. Sedan får vi se om det blir Masters du Trot på Solvalla om två veckor eller om vi tar SM på Åby istället. Men jag tror bara att vi kör ett av loppen. Sedan är det slut för i år. Hästen ska få en rejäl vintervila och sedan uppträning inför nästa säsong.

Läs även: Sebastian K. i två raka heat!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så kördes försöken till Kriteriet och Oaks
Nästa nyhet
Så kördes försöken till Kriteriet och Oaks

Så kördes försöken till Kriteriet och Oaks

Det var idel treåringar på Solvalla under söndagseftermiddagen. Det då sex uttagningslopp varderar till Kritieriet och Oaks kördes. Bland många imponerade vinnare stod Chelsea Boko för en grym insats i sitt Kriteriekval och Fascination var strålande på nytt svenskt rekord vid sig Oakskvalseger.

Uttagningarna till Svenskt Trav-Kriterium:

Kriteriet, uttagning 1: Casanova Boko blixtrade till ledningen då bilen släppte fältet. Favoriten Quid Pro placerades perfekt i andra ytter. 600 kvar stötte Ulf Ohlsson ut Quid Pro Quo i tredjespår och hästen om snabbt fram mot ledaren. Bakom avancerade Lutfi Kolgjini med El Mago Pellini från fjärde utvändigt. In mot upploppet såg Quid Pro Quo ut att ha grepp om Casanova Boko men denne kontrade sista biten. Ingen hade dock chans att svara El Mago Pellini som avslutade bländande och vann lätt före Casanova Boko. Segertid: 1.14,2a/2640.

Kriteriet, uttagning 2: Mellby Apollo tog hand om ledningen och fick Pine Cool utvändigt om sig då 1300 meter återstod av loppet. I fjärde utvändigt satt Jorma Kontio bakom Chelsea Boko – fram till 700 meter kvar. Då lyftes Chelsea Boko ut i tredjespår och hästen flög fram mot ledaren och skaffade sig ledningen redan i sista sväng. Därefter stegade Chelsea Boko bara undan i synnerligen imponerade stil och vann överlägset. Bakom spurtade Herbie Ås, från andra ytter, ner Melly Apollo i striden om andra finalbiljetten. Segertid: 1.14,1a/2640.

Kriteriet, uttagning 3: Santiago Wibb var kvickast ut men lämnade över till favoriten Julle efter lite mer än 400 meter. Efter en kilometer landande Romeo Amok i dödens men avlöstes av Tell Me No Lies och Håkan Skoglund när 1100 återstod. In över upploppet hade Julle gjort sitt och Tell Me No Lies kopplade greppet och gick undan till imponerande seger. Bakom fick Santiago Wibb fritt och gick in som tvåa före sent störtdykande Falcon Håleryd. Segertid: 1.15,5a/2640.

Kriteriet, uttagning 4: Skogans Avec tog ledningen för Fredrik Persson. Fram i dödens kom Lillen Sisu efter att ha blivit över i tredjespår (och markförlust före start). Denne avlöstes av Licence Holder som övertog utvändigt om ledaren. Genom slutsvängen och över upploppet pressade Licence Holder på ledaren men Skogans Avec vägrade ge sig, stretade på berömvärt och höll undan till segern. Segertid: 1.15,0a/2640.

Kriteriet, uttagning 5: Till ledningen gick Ballero som fick lämna över till Viking America som kom snabbt fram och spetsade med två varv kvar. Favoriten Standout satt i tredje utvändigt med Örjan Kihlström men bytte ut den positionen mot dödens lite mer än ett var från mål. Mitt på sista bortre långsidan sände Johnny Takter iväg Velociraptor som forsade fram mot täten samtidigt som Standout fick ledningen då Viking America galopperade. Något som dock även Velociraptor gjorde med 300 kvar vilket lämnade Standout i ensamt majestät mot segern. Bakom stred Ballero med Time Machine men då den senare felade fick Ralf Karlstedt in Ballero till finalen. Segertid: 1.14,4a/2640.

Kriteriet, uttagning 6: Ed Rapide gick till spets för Olle Goop men fick ordentlig press av Val d’Amour och Erik Berglöf. Den senare valde dock att kliva ner i ryggen. 1500 meter kvar tryckte Stefan Melander favoriten Increased Workload till ledningen efter att dittills tagits lugnt i dödens. Över sista bortre drog ledaren undan med någon längd och i sista sväng fick Val d’Amour fritt. Men någon chans mot Increased Workload hade han inte utan ”Tarzans” treåring stack undan i toppfin stil. Val d’Amour tog andrapriset före Ed Rapide. Betrodde Dreams Take Time galopperade i starten. Segertid: 1.15,1a/2640.

Så här utformade sig finalfältet (häst –tränare):

1 Skogans Avec – Fredrik Persson
2 El Mago Pellini – Lutfi Kolgjini
3 Chelsea Boko – Timo Nurmos
4 Standout – Stefan Melander
5 Increased Workload – Stefan Melander
6 Casanova Boko – Timo Nurmos
7 Val d’Amour – Erik Berglöf
8 Santiago Wibb – Stefan Persson
9 Tell Me No Lies – Håkan Skoglund
10 Licence Holder – Stefan Melander
11 Herbie Ås – Åke Svanstedt
12 Ballero – Ralf Karlstedt

Uttagningarna till Svenskt Trav-Oaks:

Oaks, uttagning 1: Alchemilla Rich tog ledningen men lämnade över till Full Forward efter 700 meter. Favoriten Mousse bidade sin tid i fjärde utvändigt men fick draghjälp i tredje spår på sista bortre. Ur sista sväng vred Örjan Kihlström på Mousse i fjärde och avslutningen var av bästa märke; segern var säker före Full Forward. Segertid: 1.13,8a/2140.

Oaks, uttagning 2: Jättefavoriten System Performance galopperade kort direkt i startögonblicket. Sophias Blush övertog ledningen tidigt men fick just System Performance i dödens med lite mer än varvet kvar. Sophias Blush hade dock full kontroll på händelserna medan System Performance tappade aktionen sista biten och gick över i galopp, då som trea. Vidare till final i stället Johanna Roc som följde med fint i rygg på ledaren. Segertid: 1.14,2a/2140.

Oaks, uttagning 3: Favoriten Meteor Easy galopperade bort alla chanser redan innan bilen släppt fältet och till ledningen drog Digital Media för Marcus M Melander som öppnade första 500 efter snabba 08,4. I andra ytter hamnade Xena Brick som fick marschorder av Jorma Kontio in på sista bortre. Xena Brick kom raskt fram mot ledaren, de båda gick undan med flera längder och ur sista sväng tackade Xena Brick för sällskapet och länsade undan i överlägsen stil. Digital Media höll starkt bakom och knep andraplatsen. Segertid: 1.14,1a/2140.

Oaks, uttagning 4: Fortuna Sund spetsade men fick överge positionen till Kiss Me Kemp som pressade sig förbi efter 600 meter. Favoriten My Golden hamnade för Kajsa Frick i femte utvändigt men gav sig iväg då fältet gick in på sista bortre långsidan och fick strax senare draghjälp. In mot sista sväng var My Golden framme utvändigt om Kiss Me Kemp och dessa båda stred om segern upploppet ner. My Golden den starkare sista biten emellertid om än stort överbetyg åt båda finalisterna. Segertid: 1.14,1a/2140.

Oaks, uttagning 5: Mygodwhata Face gled enkelt till ledningen och fick Honeydew  i dödens, denna kröp senare ner i rygg ledaren då Cabrea F.C. felade. 650 kvar styrdes Marcus M Melander på med Technology från andra ytter och bakom fick nu Ready Steady Go en rygg. Över upploppet kopplade Technology greppet om ledaren men Ready Steady Go hade nu fått upp ångan rejält och hann fram till segern. Honeydew fick luckan för sent och såg ut att ha krafter kvar i mål som trea. Segertid: 1.14,8a/2140.

Oaks, uttagning 6: Här övertog T.P. Emily ledningen in i första sväng men fick lämna över taktpinnen till storfavoriten Fascination efter 500 meter. Trapiche kom då fram i dödens, provade en kort bit att pressa på men lugnade sig snart. Mellby Amulett bytte ut andra utvändigt mot tredjespår och kom fram i dödens in mot sista sväng. Men ledande såg enorm ut i spets och över upploppet brisade hon bara undan i härlig stil på nytt svenskt rekord. Bakom tog Mellby Amulett andra finalbiljetten i kamp mot T.P. Emily. Segertid: 1.13,4a/2140.

Så här utformade sig finalfältet (häst – tränare):

1 Sophias Blush – Stig H Johansson
2 Ready Steady Go – Ola Samulesson
3 Xena Brick – Timo Nurmos
4 My Golden – Leif Witasp
5 Fascination – Lars I Nilsson
6 Digital Media – Stefan Melander
7 Full Forward – Stefan Melander
8 Kiss Me Kemp – Robert Bergh
9 Mousse – Catarina Lundström
10 Mellby Amulett – Fredrik Persson
11 Johanna Roc – Per Lennartsson
12 Technology – Stefan Melander

Båda finalerna körs på Solvalla den 30 september.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop fick silver i Kusk-EM - Enrico Bellei vann
Nästa nyhet
Björn Goop fick silver i Kusk-EM – Enrico Bellei vann

Björn Goop fick silver i Kusk-EM – Enrico Bellei vann

Det blev till slut en silverplats i Kusk-EM i Hamburg för Björn Goop. Vann gjorde titelförsvararen Enrico Bellei från Italien.

Björn Goop hade ett fint läge efter lördagens fyra lopp i kusk-EM i tyska Hamburg. Då hade Goop sex poäng upp till Italiens representant Enrico Bellei. Förhållandet dem både emellan skulle dock inte ha ändrats särskilt då de fyra sista loppen avverkats under söndagen.

Goop körde dock bra under söndagens tävlingar och noterades för en seger, en andraplats, en fjärde men också en diskning. Det var också diskningen som blev förödande för Goop som då bara tilldelas ett poäng medan Bellei fick sex  poäng – då hans häst ströks.

Det gav ett slutresultat där Enrico Bellei, precis som förra gången, gick segrande ur segerstriden med 94 poäng att jämföra med Björn Goop 90. Bronsplatsen gick till Österrikes Gerhard Mayer på 73 poäng.

Slutställningen:

1 Enrico Bellei, Italien
2 Björn Goop, Sverige
3 Gerhard Mayer, Österrike
4 Pierre Vercruysse, Frankrike
5 Rene Kjaer, Danmark
6 Antonio Frontera Pocovi, Spanien
7 Mika Forss, Finland
8 Eirik Höitomt, Norge
9 Roland Hülskath, Tyskland
10 Noel Baldacchino, Malta
11 Csaba Lakatos, Ungern
12Marc Huygens, Belgien

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Commander Crowe sjuk efter Åby Stora - fick startförbud

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson