”Piraten” i Guld

Dagarna efter jul tog On Track Piraten sin senaste seger, i sin sista start som tolvåring. Men den evigt unge gentlemannen fortsätter att ånga vidare. På lördag gör ”Piraten” första starten som trettonåring – när han går ut i Gulddivisionen på Bergsåker.

Sedan 2019 går inte längre den över åldersgränsen för hingstar och valacker vid 12 år utan 14. Något som kommer väl till hands för On Track Piraten. Evighetsmaskinen med nästan 19 miljoner på kontot segrade förra måndagen på Romme och gör årets första start – i Gulddivisionen. Liksom senast är det Magnus A Djuse som sitter i sulkyn när Zoogins lopp körs på Bergsåker.

Inte fältets enda trettonåring

Högst noterbart är dock att han inte är den enda trettonåringen i fältet, även Going For Gold Zaz, som tränas och körs av Nicklas Westerholm, provar lyckan. Bland motståndet i övrigt hittar vi Zenit Brick, Digital Ink (som förresten är 12 år), samt Disco Volante och Selmer I.H. som både drog tråkiga bakspår.

Gulddivisionen, Zoogins lopp, 2140 auto:

1 Narold Vox – Mats E Djuse
2 Västerbo Grosbois – Rauno Pöllänen
3 On Track Piraten – Magnus A Djuse
4 J.H. Mannerheim – Daniel Wäjersten
5 Antonio Trot – Erik Adielsson
6 Super Zantos – Ante Lisell
7 Digital Ink – Robert Bergh
8 Zenit Brick – Jorma Kontio
9 Going For Gold Zaz – Nicklas Westerholm
10 Grainfield Aiden – Hannu Korpi
11 Disco Volante – Ulf Ohlsson
12 Selmer I.H. – Samu Sundqvist

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Två blågula segrar i Frankrike

Två blågula segrar i Frankrike

På Vincennes saknades blågula fyrbenta framgångar under söndagen, men på två andra franska banor blev det seger för svenskarna. Havbergs Knight och Galba Ringeat grävde båda guld.

Fredrik B Larsson-tränade Havbergs Knight (e. Scarlet Knight) gjorde vinterns tredje start på fransk mark och gick segrande ur striden i Cagnes-sur-Mer. David Békaert placerade svensken i tredje par invändigt, men hittade fritt via fjärdespår en bit in på upploppet och det tackade åttaåringen för genom att avgöra väldigt lätt i spurten. Överlägset till slut på 1.12,4a/2150 och 9900 euro plus på kontot.

Galba Ringeat tuffast från dödens

Franskfödde Galba Ringeat (e. Bird Parker) gjorde andra starten i födelselandet och även den andra i regi Jörgen Westholm, när han segrade i Mauquenchy. Och det var en riktigt rejäl insats. Med Franck Ouvrie i vagnen var femåringen, som stod med tillägg, tidigt framme i dödens. Därifrån kopplade han grepp i sista kurvan och gick ohotad ifrån till seger på 1.13,4/2875 meter. Förstapriset var 7200 euro.

Se Havbergs Knight vinna här. Se Galba Ringeat vinna här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ingen stoppar Face Time Bourbon
Nästa nyhet
Ingen stoppar Face Time Bourbon

Ingen stoppar Face Time Bourbon

Ute i tredjespår, fram mot dödens och stenhård press. Inget tycks kunna stoppa Face Time Bourbon på sin väg mot titelförsvaret i Prix d’Amérique. Med Björn Goop vid tömmarna svarade den franske kungen återigen för en toppinsats vid seger i Prix de Bourgogne.

Det tredje B-loppet, Prix de Bourgogne, var söndagens tilldragelse på Vincennes. Ytterligare tre platser i Prix d’Amérique skulle delas ut förutom en förstaprischeck på cirka en halv miljon kronor. Favorit var förstås Face Time Bourbon (e. Ready Cash) som här genrepade inför titelförsvaret om en månad. Och det var verkligen inte tal om något ”preparé” för Sébastien Guaratos stridsvagn. Världens bästa travhäst stod ännu en gång för en femstjärnig insats.

Tuff inledning för Face Time Bourbon

Loppet inleddes efter förhållandevis lugna 09,8 första 600 där taktpinnen växlade ett par gånger före Alessandro Gocciadoro tog över med Vivid Wise As och i sin tur överlämnade åt Davidson du Pont, åter med sin tränare Jean-Michel Bazire i sulkyn, efter cirka halva distansens avverkad. För Face Time Bourbon som hittills arbetat ute i tredjespår, betydde det nu dödens på sin tuffaste konkurrent. Det var dock inget som skulle hindra super-stjärnans framfart.

Face Time Bourbon fortsatte att mangla ledaren och när upploppet nåddes började Davidson du Pont signalera att han återigen träffat sin överman. Fast bakom hade Vivid Wise As sparade krafter och tog sig allt närmare, samtidigt som Délia du Pommereux fick fritt från invändigt läge och avslutade riktigt vasst sista biten. Trion var nästan jämsides över mållinjen – men förbi Face Time Bourbon kommer ingen.

Vivid Wise As klar för ny start i PdA

Face Time Bourbon stod för en riktigt svettig insats då han höll undan för segern på 1.10,4a över 2100 meter. Han kommer därmed till Prix d’Amérique den 31 januari med tre raka segrar och ett resultat hittills i karriären på 28 segrar på 33 starter. För tränaren Sébastien Guarato innebar det här tredje raka i just Prix de Bourgogne; de senaste åren har han vunnit med Billie de Montfort och Bold Eagle.

Vivid Wise As, som för övrigt har samma ägare, är också klar för en ny start i Prix d’Amérique. Det samma gäller för Sylvain Rogers fina sto Délia du Pommereux, som var sexa i förra årets PdA, och nu visade att toppformen åter infunnit sig. Alla i topptrion noterade 1.10,4. Davidson du Pont, fyra på 10,5, fick förvisso sträcka vapen sista biten men stod för en positiv insats inför den kommande drabbningen.

Norska Moni Viking, som redan är klar för PdA, följde i ryggar i tredjespår men kunde inte blanda sig i striden till slut och kom i mål som nia. Bästa norska häst var i stället oddsaren Calina, tränad av Jean-Michel Bazire, som slutade som sexa.

Här kan du se loppet @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sevilla starkast till slut
Nästa nyhet
Sevilla starkast till slut

Sevilla starkast till slut

Favoriten Dragster drog undan med flera längder i ledningen, men Sevilla gav aldrig slaget förlorat. Joakim Lövgrens tuffe valack var starkast den sista biten och noterades för triumf i Gulddivisionen på favoritbanan Kalmar.

Sevilla (e. Ready Cash) gjorde sin femte visit på Kalmartravet – och lämnade bana med sin femte seger. Joakim Lövgrens nyblivne nioårige valack visade en härlig stridsmoral när han arbetade ned loppets favorit Dragster i slutstriden av lördagens Gulddivisionen.

Dragster, som visat strålande form och kom till loppet med tre raka, tog kommandot från start men blev lite väl laddad på kuppen och skickade över sista bortre undan med flera längder i ledningen. Sevilla lämnade andra utvändigt med 700 kvar och tog upp jakten. Dragster hade fortsatt greppet när man nådde Kalmartravets 207 meter långa upplopp men öppningen satt i benen och Sevilla fick sagt det sista ordet kort före mål. Segern togs på 1.12,2a/2140 meter. Gareth Boko, i andra starten efter ett uppehåll, gick fint som trea, noterad till samma tid som Dragster, 1.12,3.


Fortune Mearas tog tredje raka

Johan Untersteiner knep två segrar under eftermiddagen i östra Småland. Fortune Mearas (e. Dream Vacation) har kommit tillbaka mycket starkt efter lång frånvaro på grund av skada. Hästens tredje raka togs i Silverdivisionen där han utan bekymmer tog hand om täten, varvade på underkant 1.16 och höll undan i striden före störtdykande Kennedy och fint avslutande Sir Henry P. Hill. 1.14,9a/2640 var segertiden.


Demon Ima aldrig i förlustfara

Fått chansen att komma tillbaka efter skadebekymmer har också fine Demon Ima (e. Maharajah) som är en bror till både Day Or Night In och Elegant Ima. Efter en frånvaro på elva månader har han nu tagit tre raka de senaste veckorna. Det stora favoritskapet i Klass 2-försöket infriades utan problem; Demon Ima anförde varje meter och vann helt ohotad på 1.13,9a/2140.


M.T. Oscar fick en seger i raden

Tomas Malmqvist-tränade M.T. Oscar (e. Yarrah Boko) fick åter en seger i raden efter att för Mika Forss serverat en liten skräll i Klass 1-försöket. Femåringen var länge sist placerad utvändigt i fältet men kunde avgöra efter en snygg avslutning där segern blev säker sedan First One In felat med grepp mitt på upploppet. 1.14,5/2640 var vinnartiden.


Lorelei gick inte att fånga i spets

Diamantstoet till danska gästen Lorelei Marie (e. Prodigious) som tränas av Thomas Bonde och som kördes till segern av Thomas Uhrberg. Danskan hade en intressant uppgift med innerspår i den första volten och förvaltade chansen mycket väl. Direkt till ledningen, jämn fart hela vägen och undan till seger på obekymrat vis. Det på 1.15,1/2140 meter.


Ottilia bjöd runt om – för storskräll

Dagens största skräll kom i den andra versionen av Diamantstoet. Petter Karlsson tog ledningen med Ottilia Fri (e. Intoxicated) som inte alls var betrodd på toton, men som skulle stanna i den positionen hela vägen till mål. Hemmahoppet Ultra Bright gick en kraftig avslutning men den betydligt mer meriterade motståndaren kunde aldrig fånga Otillia Fri som avgjorde via ett ryck ur den sista svängen. Visbys Ann-Britt Hansson är tränaren av hästen som noterade 1.14,7/2140.


Global Tailwind i stenhård strid

Trots bakspår över kort distans redde Joakim Elfving-tränade Global Tailwind (e. Dream Vacation) ut det i Bronsdivisionen. Efter en tuff öppning, 08,3 första 500, hamnade Rikard N Skoglund i tredje par utvändigt med vinnaren som fick marschorder redan 800 kvar. Anförande Call Me Brodda kämpade tappert, men fick ge sig i de sista stegen. 1.11,6a/1640 klockades vinnaren till.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
De var bäst 2020
Nästa nyhet
De var bäst 2020

De var bäst 2020

Ulf Ohlsson var kusken som vann flest lopp i landet – för femte året i följd. Örjan Kihlström hade ett nytt toppår med över 56 miljoner kronor inkört. Daniel Redén återvände till toppen bland landets vinstrikaste tränare.

Med 2020 nyligen lagt till historien är det läge att sammanfatta vilka kuskar och tränare som lyckades bäst under det gånga året. Inte oväntat var det Ulf Ohlsson som vann den allsvenska kuskligan, det vill säga flest antal segrar i landet, då han totalt hann med 322 segerdefileringar. Det var för femte året i rad som Ulf Ohlsson vann flest lopp i Sverige.

Landets vinstrikaste kusk är däremot, precis som 2019, Örjan Kihlström. Vinstsumman på strax över 56 miljoner kronor var en ökning mot föregående år med lite mer än 6 miljoner och är, sedan resultatlistorna från 2018 korrigerats, kuskens bästa i karriären.

Daniel Redén vinstrikaste tränare

Daniel Redén återkommer till toppen bland Sveriges vinstrikaste tränare. Redéns tränings-stall travade in närmare 41 miljoner kronor under det förra året, vilket är drygt 5 miljoner mer än Björn Goop som är tvåa på listan. Robert Berghs träningsstall landade 2020 som trea bland vinstrikaste, men är, precis som 2019, det stall som vinner flest lopp i landet – 235 segrar.

Stall Zet noteras som förra årets vinstrikaste ägare. En bit över 30 miljoner kronor blev resultatet, vilket passerar Easy KB med bred marginal. Vinstrikaste uppfödare blev precis som föregående år Menhammar Stuteri och i toppen av vinstrikaste faderhingst ser det också ut liksom 2019; Maharajahs avkommor travade in mest pengar under 2020.

(Statistiken är hämtad från Svensk Travsports topplistor och räknar starter på svenska banor. Du kan söka här för ytterligare statistik. Förklaringar: inom parentes fjolårets placering, namn, antal segrar, antal starter, segerprocent, vinstsumma).

Segerrikaste kusk (Allsvenska kuskligan):

1 (1) Ulf Ohlsson, 322 – 3297 – 13,4% – 32 981 429kr
2 (5) Björn Goop, 259 – 1243 – 20,8% – 36 396 000kr
3 (2) Jorma Kontio, 247 – 1492 – 16,6% – 28 991 330kr
4 (4) Örjan Kihlström, 240 – 1175 – 20,4% – 56 269 950kr
5 (7) Rikard N Skoglund, 237 – 1963 – 12,1% – 25 004 100kr
6 (9) Magnus A Djuse, 196 – 1441 – 13,6% – 20 119 590kr
7 (3) Carl Johan Jepson, 171 – 1475 – 11,6% – 20 678 660kr
8 (17) Mats E Djuse, 171 –  1435 – 11,9% – 14 914 100kr
9 (6) Peter Untersteiner, 165 – 1032 – 16,0% – 16 330 100kr
10 (8) Johan Untersteiner, 138 – 813 – 17,0% – 17 762 900kr


Vinstrikaste kusk:

1 (1) Örjan Kihlström, 240 – 1175 – 20,4% – 56 269 950kr
2 (6) Björn Goop, 259 – 1243 – 20,8% – 36 396 000kr
3 (2) Ulf Ohlsson, 322 – 3297 – 13,4% – 32 981 429kr
4 (4) Jorma Kontio, 247 – 1492 – 16,6% – 28 991 330kr
5 (5) Erik Adielsson, 131 – 955 – 13,7% – 28 050 750kr


Segerrikaste montéryttare:

1 (1) Emilia Leo, 56 – 161 – 34,8% – 2 896 200kr
2 (17) Jonathan Carre, 26 – 151 – 17,2% – 1 732 200kr
3 (5) Tova Bengtsson, 26 – 96 – 27,1% – 1 199 400kr
4 (2) Sofia Adolfsson, 17 – 121 – 14,0% – 1 540 400kr
5 (13) Lena Fritz, 16 – 78 – 20,5% – 803 300kr


Vinstrikaste tränare:

1 (4) Daniel Redén, 131 – 466 – 28,1% – 40 961 400kr
2 (5) Björn Goop, 203 – 1152 – 17,6% – 35 627 100kr
3 (1) Robert Bergh, 235 – 1314 – 17,9% – 28 687 800kr
4 (2) Timo Nurmos, 166 – 580 – 28,6% – 20 151 700kr
5 (3) Svante Båth, 161 – 731 – 22,0% – 20 122 750kr
6 (7) Stefan Melander, 75 – 1045 – 7,2% – 19 155 000kr
7 (6) Peter Untersteiner, 184 – 1118 – 16,5% – 18 871 500kr
8 (8) Johan Untersteiner, 107 – 628 – 17,0% – 13 098 800kr
9 (10) Jörgen Westholm, 122 – 907 – 13,5% – 12 574 200kr
10 (13) Jerry Riordan, 67 – 442 – 15,2% – 11 737 150kr


Segerrikaste tränare:

1 (1) Robert Bergh, 235 – 1314 – 17,9% – 28 687 800kr
2 (6) Björn Goop, 203 – 1152 – 17,6% – 35 627 100kr
3 (2) Peter Untersteiner, 184 – 1118 – 16,5% – 18 871 500kr
4 (4) Timo Nurmos, 166 – 580 – 28,6% – 20 151 700 kr
5 (5) Svante Båth, 161 – 731 – 22,0% – 20 122 750kr


Vinstrikaste ägare:

1 (2) Stall Zet (Daniel Redén), 93 – 318 – 29,2% – 30 440 700kr
2 (1) Easy KB, 211 – 1589 – 13,3% – 18 912 800kr
3 (4) SRF Stable, 71, 441 – 16,1% – 12 949 500kr
4 (3) Stall T.Z. (Stefan Melander), 58 – 986 – 5,9% – 12 783 000kr
5 (5) Stall Courant AB, 48 – 200 – 24% – 8 993 750kr


Vinstrikaste uppfödare:

1 (1) Menhammar Stuteri, 228 – 2140 – 10,7% – 24 257 450kr
2 (2) Global Farm AB, 143 – 979 – 14,6% – 15 913 400kr
3 (12) Brixton Medical AB, 40 – 221 – 18,1% – 13 427 350kr
4 (7) Am Bloodstock AB, 102 – 636 – 16,0% – 13 202 150kr
5 (8) Allev. Kronos SRL, 67 – 277 – 24,2% – 12 999 950kr


Vinstrikaste fadershingst:

1 (1) Maharajah, 285 – 2195 – 13,0% – 34 246 628kr
2 (2) Muscle Hill, 200 – 1223 – 16,4% – 29 436 308kr
3 (3) Ready Cash, 214 – 1158 – 18,5% – 27 022 089kr
4 (4) S.J.’s Caviar, 232 – 1715 – 13,5% – 20 821 455kr
5 (5) Scarlet Knight, 184 – 7,4% – 20 745 742kr


Vinstrikaste häst:

1 Hail Mary, 12 – 14 – 85,7% – 6 877 500kr
2 Diana Zet, 5 – 8 – 62,5% – 5 648 000kr
3 Eagle Eye Sherry, 6 – 12 – 50,0% – 5 033 000kr
4 Don Fanucci Zet, 6 – 11 – 54,5% – 4 741 500kr
5 Brambling, 5 – 9 – 55,6% – 4 338 000kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Landets alla champions

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson