Mycket på spel i Paris

Face Time Bourbon ska genrepa inför Prix d’Amérique – med att möta Campo Bahia i Critérium Continental. Who’s Who hoppas få visa fransmännen vad han går för i Prix Ténor de Baune. Det är mycket som står på spel på Vincennes den här söndagen.

Vincennes bjuder in till en fullspäckad söndag där inte bara stora eurobuntar och prestige står på spel, utan också två biljetter till Prix d’Amérique som avgörs på dagen fem veckor senare. Huvudnumren på kolstybben är Critérium Continental och Prix Ténor de Baune.

Face Time vs Campo Bahia?

Critérium Continental som körs för fyraåringar och som förutom PdA-platsen har den inte oansenliga summan om 90 000 euro till vinnaren, lär se Face Time Bourbon som stor favorit. Hästen som vunnit 17 av sina 20 lopp och som körs av Björn Goop, gäller som alla bookmakers favorit i det stora mötet den sista söndagen i januari.

En ur svenska ögon sett högst intressant motståndare finns i Campo Bahia. Conrad Lugauer har satsat mot det här loppet en längre tid och här möts för första gången vad som kanske är Europas två bästa fyraåringar – Campo Bahia får börja loppet från innerspår bakom bilen.

Duo från Jerry Riordan

Jerry Riordan har två vassa kort i leken. Zarenne Fas har övertygat stort i höst med bland annat seger i Grosser Preis von Deutschland och körs på söndag liksom tidigare av Rikard N Skoglund. Från samma stall hämtas Betting Gangster, som tillsammans med David Thomain fick fina spår två. En annan häst som säkert vill ha ett ord med i laget är Thierry Duvaldestin-tränade Falcao du Laurma som i år vunnit Critérium des 4 Ans, men som vid sitt senaste möte med Face Time Bourbon galopperade.

En häst som dock inte finns med i Critérium Continental är Fredrik Wallins toppsto Activated som var tänkt att starta i loppet – men som inte kom med på grund av en anmälningsmiss.

Tar Who’s Who chansen?

Prix Ténor de Baune ser femåringarna i sin startlista och ger förutom ett förstapris på 45 000 euro även vinnaren en PdA-plats till förfogande. Det stora svenska hoppet här är Pasi Aiko-tränade Who’s Who som nu gör sin tredje start på Vincennes i vinter efter att tidigare inte skördat några framgångar i de två första B-loppen. Som vanligt är det Örjan Kihlström som vaktar tömmarna. Den andra svenska hästen i fältet är Speedy Face och Adrian Kolgjini.

Han ska utmanas av bland andra Alessandro Gocciadoros stjärnor Vivid Wise As, som körs av Björn Goop, samt Vitruvio med tränaren själv i vagnen. Här finns också franska toppar som Eugenito du Noyer (som vann Critérium des 5 Ans), Erminig d’Oliverie, Excellent och Enino du Pommereux. Jean-Michel Bazire kör norske Ghazi B.R. – sedan landsmaninnan Calina fått lämna återbud på grund av sjukdom.

Här är startlistorna:

Critérium Continental, 2100 auto:

1 Campo Bahia – Conrad Lugauer
2 Betting Gangster – David Thomain
3 Face Time Bourbon – Björn Goop
4 Fakir du Lorault – Francois Lecanu
5 Frisbee d’Am – Alexandre Abrivard
6 Fric du Chêne – Francois Lagadeuc
7 Feeling Cash – Eric Raffin
8 Zarenne Fas – Rikard N Skoglund
9 Falcao du Laurma – Franck Nivard
10 Flight Dynamics – Örjan Kihlström
11 Fairplay d’Urzy – Jean-Michel Bazire
12 Fun Quick – Yoann Lebourgeois
13 Favorite Fligny – Sylvain Dieudonne
14 Zabul Fi – Pietro Gubellini
15 Follow You – Matthieu Abrivard
16 Fleche du Yucca – Jean-Philippe Dubois
17 Fighter Smart – Mathieu Mottier
18 File Gin – Guillermo Roig-Baluger


Prix Ténor de Baune, 2700 volt:

1 Volnik du Kras – Gabriele Gelormini
2 Speedy Face – Adrian Kolgjini
3 Ghazi B.R. – Jean-Michel Bazire
4 Eclair du Mirel – Yoann Lebourgeois
5 Tsunamit Diamant – Robin Bakker
6 Alcoy – Christophe Martens
7 Voltaire Gifont – Pietro Gubellini
8 Eugenito du Noyer – Eric Raffin
9 Excellent – Alexandre Abrivard
10 Etoile de Bruyère – Charles Dreux
11 Vivid Wise As – Björn Goop
12 Eridan – David Thomain
13 Enino du Pommereux – Matthieu Abrivard
14 Who’s Who – Örjan Kihlström
15 Erminig d’Oliverie – Franck Nivard
16 Vitruvio – Alessandro Gocciadoro

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Moms-frågan: Nu har dom fallit

Moms-frågan: Nu har dom fallit

Svensk Travsport och Skatteverket har under en längre tid fört diskussioner kring frågan gällande moms på vinster i travlopp. Nu har ärendet avgjorts i domstol.

Ursprunget till frågan är den så kallade Baštová-domen i vilken EU-domstolen slagit fast att prispengar i idrottstävlingar inte är momspliktiga, eftersom alla tävlande inte får prispengar. Men hur den domen ska tolkas, har åsikterna gått isär kring. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) avgjort frågan. Det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

En momspliktig verksamhet

Den nya domen ger travsporten rätt i att de garanterade prispengarna om 500 kronor, som infördes från och med förra året, är en omsättning i momslagens mening. Det innebär att travsporten är en momspliktig verksamhet. Men HFD anser inte att resterande prispengar, som fördelas efter hästens placering, är det. Med andra ord: det blir endast den fasta delen av prispengarna (500 kronor) som ska ses som momspliktig.

– Frågan har förenklat handlat om huruvida prispengar ska vara fortsatt momspliktiga om alla som tävlar i en travtävling får prispengar, vilket är fallet från och med 2018. Det är glädjande att HFD nu slagit fast att de garanterade prispengarna till varje startande häst är momspliktiga. Domen bör inte påverka avdragsrätten för den travhästägare som bedriver en ekonomisk verksamhet och är en beskattningsbar person i momslagens mening, förklarar Mats Norberg som är styrelseledamot vid Svensk Travsport i pressmeddelandet.

I det nu avslutade målet fanns även en yrkan på att föra frågan vidare till EU-domstolen, där den ursprungliga Baštová-domen slogs fast, men HFD valde att inte ta frågan vidare.

Skatteverket har slagit fast att tillämpningen av reglerna kring momspliktighet på pris-pengar gäller till och med den 31 mars 2020.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Milligan's Schools utmanare
Nästa nyhet
Milligan’s Schools utmanare

Milligan’s Schools utmanare

Annandag jul innebär av tradition STL-finaler på Solvalla. I år är inget undantag. Milligan’s School är på jakt efter medaljen av ädlaste valör i Gulddivisionen – men fick en tuff lottning.

Milligan’s School har vunnit tre Gulddivisionen på kort tid och tog i tisdags sin tredje raka seger i raden när han plockade hem Gösta Nordins lopp. Kanske är han även en kandidat för Prix d’Amérique i slutet av januari – det tar tränaren Stefan Melander beslut om efter starten på annandag jul.

Kanske Prix d’Amérique sedan?

Då är det nämligen Gulddivisionens final, också Gert Lindbergs lopp, med 400 000 kronor till vinnaren som väntar på Solvalla. Milligan’s School tvingas dock inleda loppet från spåret längst ut bakom vingen.

Bland hästarna som konkurrerar om segern hittas Global Trustworthy, som faktiskt vunnit de senaste två finalerna i Gulddivisionen. Här finns också Stepping Spaceboy som bjöd på en rykande comeback i Legolas Minne, tioåringen i toppform Digital Ink, finske stjärnan Elian Web och Reckless.

Här är startlistan:

Gulddivisionen final, 2140 auto:

1 Stepping Spaceboy – Admir Zukanovic
2 Global Trustworthy – Jorma Kontio
3 Ragazzo da Sopra – Carl Johan Jepson
4 Evaluate – Örjan Kihlström
5 Mr Golden Quick – Magnus A Djuse
6 Reckless – Björn Goop
7 Eldorado B. – Torbjörn Jansson
8 Milligan’s School – Ulf Eriksson
9 Digital Ink – Robert Bergh
10 Elian Web – Janne Soronen
11 Disco Volante – Ulf Ohlsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stenhårt när Anders Eriksson fick guldklockan
Nästa nyhet
Stenhårt när Anders Eriksson fick guldklockan

Stenhårt när Anders Eriksson fick guldklockan

Anders Eriksson har haft ett kanonår på tävlingsbanan och närmast fördubblat fjolårets resultat sett till inkörda pengar. På Solvalla under onsdagen satte den 29-årige lärlingen pricken över i:et när han tog hem anrika Travrondens Guldklocka.

Att vinna Travrondens Guldklocka, för de under året mest framgångsrika lärlingarna på Solvalla, är något som förpliktigar. K-G Fylking, Torbjörn Jansson, Örjan Kihlström, Stefan Hultman och Stefan Melander är blott några av dem som sedan starten 1957 fått knäppa guldklockan om handleden. När årets uppgörelse kördes under onsdagen – slutade det med seger för Anders Eriksson.

– Det är så klart en skön merit att ha det här med sig i framtiden och det känns lite som pricken över i:et på den här säsongen, sa vinnaren till Travronden.

Stenhård duell om segern

Anders Eriksson var kusken som tog hem grundserien under året och det behövdes för att kunna vinna finalen; i de båda försöken var hans hästar femma och oplacerade men han fick ändå en plats i finalen dit bara nio hästar hade anmälts.

I finalloppet tog Eriksson plats bakom Peter G Norman-tränade All Star som spelades till favorit från sitt innerspår, därifrån kunde man i den första kurvan hitta ut som första häst i andraspår och det var från dödens som ekipaget skulle lägga grunden till guldet. Men det blev en stenhård duell om klockan.

I spets anförde Star Costashorta med Mats E Djuse vid spakarna och de båda tät-hästarna stred hela vägen till linjen, precis vid målgång var det All Star som kunde sätta nosen först för segern. Båda hästarna klockades till 1.14,5a/2140 meter. Förstapriset i finalen var 100 000 kronor.

Förutom den fysiska guldklockan, väntar nu också en resa till Australien för Anders Eriksson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Volstead populär - i Australien
Nästa nyhet
Volstead populär – i Australien

Volstead populär – i Australien

Volstead avslutade sin tävlingskarriär i våras och såldes till USA som avelshingst. Men nu just nu jobbar han i Australien – och är mäkta populär.

Åttaårige Volstead känner den svenska publiken väl till förstås; hästen tränades under flera säsonger av Stefan Melander, tävlade i de största loppen och vann bland annat Kungapokalen och Sweden Cup. Efter en skada i våras lades tävlingsskorna upp på hyllan för gott och Volstead såldes till USA för att i sitt forna hemland arbeta som avelshingst.

Stark start som avelshingst

Fast för närvarande huserar Volstead – i Australien. Närmare bestämt i stallet hos stuteriet Haras des Trotteurs, utanför Melbourne. Det skriver Harnesslink om. Volstead har tagit omvägen ”down under” för att tjäna Australien och Nya Zeelands ston under deras avelssäsong, före han efter vintern alltså återvänder till Nordamerika.

Och Volstead tycks riktigt populär på det södra halvklotet. Ägarna till flera av kontinentens bästa ston har valt Volstead, dit inkluderas Sundonna (mor till Maori Time), My Tribeca och Habibti. Enligt Harnesslink beräknar man att Volstead kommer betäcka ett hundratal ston i Oceanien och han blir också den första hingsten någonsin som från Australien kommer erbjuda fryst sperma till Europa.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Coin Perdu på väg tillbaka

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson