Lätt för Evartti i Kungstravet

Evartti vann de båda första ronderna. Då hjälpte det inte att den regerande mästaren Tähen Toivomus gjorde sitt yttersta i avslutningen. Evartti tog hem Kungstravet.

Seinäjoki var skådeplatsen för årets Kungstravet; normalt Finlands största publikfest men i år avgjort inför en betydligt mindre skara personer. Upplägget var det vanliga – kallbloden möts i ett lopp över medeldistans på lördagen och sprinter och stayern väntar under söndagen. Årets seger blev överlägsen.

Hade en ointaglig ledning

För det var Evartti, tränad av Antti Ojanperä och körd av Santtu Raitala, som lätt tog hem lördagens möte och när nioåringen inledde söndagen med seger på banrekordet 1.20,5a i sprintermötet var den totala ledningen stor. I långloppet gjorde fjolårsvinnaren Tähen Toivomus ett tappert försök att dra musten ur sin konkurrent, men Evartti följde med lätt för att bli tvåa – något som föranledde Santtu Raitala att göra segergest som slagen. Totalsegern var dock i hamn; Evartti blev ”kung” med 1,4 sekunder till godo på Tähen Toivomus.

Virin Camilla drottningen

I Drottningmötet var det Hetviina som vann de båda första mötena – men det skulle ändå inte räcka till totalsegern. I stayerloppet hade hon föga lycka vilket fick till orsak att loppets vinnare Virin Camilla också kunde bärga totalen. Hannu Torvinen körde Virin Camilla som tränas av Reino Miettinen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Här är Åby Stora Pris

Här är Åby Stora Pris

Kraftmätning över tre varv. Två miljoner kronor till vinnaren. Nu är allt rustat inför Åby Stora Pris som avgörs på lördag.

Startfältet till årets Åby Stora Pris blev komplett under söndagen sedan de två sista pusselbitarna fallit på plats – hemmahästen Mindyourvalue W.F. samt Cyber Lane tog platserna. På lördag avgörs styrkeprovet som för tredje året körs över långa 3140 meter. Vinnaren blir två miljoner kronor rikare.

Cokstile från perfekt läge

Det är ett meriterat gäng som samlas bakom bilens vingar. Oslo Grand Prix-vinnaren Blé du Gers, tvåan från Elitloppet, Kymi Grand Prix och Hugo Åbergs – Cokstile, hamnade på de innersta spåren. Bra läge också för Handsome Brad som i år vunnit Jämtlands Stora Pris och kommer från övertygande seger i Axevallalöpning. Moni Viking, som noterade världsrekord i Harper Hanovers, är nu tillbaka över sin favoritdistans.

Spännande att se blir givetvis även Who’s Who som gjort två starter efter uppehåll och senast tog en snygg seger i Malmö Stads Pris. Meriterade namn som Makethemark och Velvet Gio kompletterar, liksom uppstickare i form av Very Kronos, Pacific Face och den i Finland tränade segermaskinen Don Williams.

Åby Stora Pris, 3140 auto:

1 Blé du Gers – Per Oleg Midtfjeld
2 Cokstile – Wilhelm Paal
3 Handsome Brad – Carl Johan Jepson
4 Pacific Face – Giuseppe Lubrano
5 Velvet Gio – Jorma Kontio
6 Who’s Who – Örjan Kihlström
7 Don Williams – Mika Forss
8 Moni Viking – Björn Goop
9 Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh
10 Makethemark – Ulf Ohlsson
11 Cyber Lane – Johan Untersteiner
12 Very Kronos – Erik Adielsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lätt för Face Time Bourbon
Nästa nyhet
Lätt för Face Time Bourbon

Lätt för Face Time Bourbon

Face Time Bourbon dansade undan i ledningen och tog en överlägsen seger i Grand Prix de Wallonie. Samtidigt tog en av vår tids största hjältar farväl – Bold Eagle avslutade med en fjärdeplats.

Belgiens största lopp Grand Prix de Wallonie avgjordes under söndagen på hippodromen i Mons och såg Prix d’Amérique-mästaren Face Time Bourbon i en stor favoritroll. Sébastien Guaratos stjärna gjorde heller inga misstag och vann för Björn Goop i lekande lätt stil karriärens 22:a seger i den 26:e starten.

Lekande lätt från ledningen

Valokaja Hindö tog sig till ledningen i den första kurvan men lämnade strax senare välvilligt över till Face Time Bourbon som sedan kom att göra loppet i ensamt och ohotat majestät i täten. Favoriten joggade undan med ett par längder över upploppet för att fastställa segertiden till 1.11,0a/2300 och tjänade på det 57 600 euro.

”Örnen” över 5 miljoner euro

Samtidigt var loppet en avskedsföreställning för Bold Eagle. Den franske nationalidolen gjorde sin 76:e och sista start och kördes av sin ständiga skötare Hugues Monthulé. ”Örnen” inledde som fjärde häst på innerspår men lyftes ut som första häst i andraspår när man travade in på sista bortre. Bold Eagle avslutade en sista gång över upploppet, men kunde inte närma sig Valokaja Hindö som säkert tog andrapriset. Bold Eagle slutade fyra i målfotostrid mot Viking d’Hermès. Båda klockades till 1.11,4.

Bold Eagle hade behövt bli tvåa i loppet för att passera Timoko som Frankrikes vinstrikaste travare genom tiderna, men tog sig genom sitt fjärdepris värt 9600 euro över 5 miljoner euro totalt i sin sagolika tävlingskarriär.

Här kan du se loppet:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sebastian K. är död
Nästa nyhet
Sebastian K. är död

Sebastian K. är död

En av tidernas bästa svenska hästar och världsrekordstravaren Sebastian K. har hastigt ryckts bort. Hästen drabbades av kolik och gick inte att rädda.

Det är ägarna Knutsson Trotting som kommer med de sorgliga nyheterna att Sebastian K. är död. Efter sitt arbete som avelshingst i Nordamerika befann sig hästen i Australien där han var i förberedelserna inför en ny avelssäsong då han drabbades av kolik på lördagen. Stjärntravarens liv stod inte att rädda.

Gick inte att rädda efter kolik

– Det är med stor sorg i hjärtat som vi måste meddela att Sebastian K. vandrat vidare till de evigt gröna ängarna. Han fick kolik på lördag eftermiddag och även om alla insatser gjordes, så gick hans liv inte att rädda, skriver Knutsson Trotting på Twitter.

Sebastian K., först i träning hos Lutfi Kolgjini och senare hos Åke Svanstedt, travade under sin karriär in över 20 miljoner kronor och tog 34 segrar på 77 starter. På meritlistan fanns åtskilliga stora segrar, så som Trotting Masters, Åby Stora Pris, Oslo Grand Prix, Sundsvall Open Trot och Finland-Ajo men det är kanske framför allt för sitt banbrytande världsrekord på 1.07,7a satt i juni 2014 som Sebastian K. kommer bli ihågkommen. Sebastian K. avslutade sin tävlingskarriär 2015 och har därefter verkat som avelshingst. Han blev 14 år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svenskarna redo för Hambletonian
Nästa nyhet
Svenskarna redo för Hambletonian

Svenskarna redo för Hambletonian

Svensktränarna har halva finalfältet i Hambletonian och Nancy Takter visade upp en fin Ready For Moni som en av försöksvinnarna. Men frågan är om det inte stoet Ramona Hill som gäller som favorit nästa lördag – hennes avslutning var en riktig maktdemonstration.

Marcus Melander har en trio i final, Åke Svanstedt och Nancy Takter har var sitt bidrag. Uttagningarna till Hambletonian avgjordes under lördagskvällen på Meadowlands. Något som återigen resulterade i fina framgångar för de i USA verksamma svenskarna.

Stabilt för Ready For Moni

Nancy Takter har fått blåblodige Ready For Moni (e. Ready Cash) i träning inför den här säsongen och nu har hon en het vinnarkandidat i Hambot. Körd av Yannick Gingras infriade Ready For Moni (vars mormor är Moni Maker) favoritskapet i sin uttagning. Gingras lät sin häst efter en snabb rush överta ledningen efter halva distansen avverkad och kunde sedan lätt åka undan till segern på 1.09,4a över en engelsk mil.

Här spurtade Luc Blais-tränade Threefiftytwo starkt för att bli tvåa, före den av Marcus Melander tränade Capricornus som avslutade på innerspår. Melander tog också Rome Pays Off till final som femma medan Sister Sledge (Ron Burke) nöp fjärdepriset. Det faktumet innebar att för första gången sedan 1996 är två ston med i finalen av Hambletonian.

Ramona Hill med superspurt

För i det första försöket segrade uttagningarnas andra sto – Ramona Hill (e. Muscle Hill) som kan vara hästen att slå i finalen. Tony Alanga tränar jättetalangen som senast vann Delvin Miller på 1.08,7a och nu återigen stod för en glimrande prestation. Andrew McCarthy bidade sin tid bland de sista i fältet men genom sista kurvan blev det full fart på Ramona Hill som efter ett flygande upplopp till slut säkert fixade segern på 1.09,2a/1609.

Ramona Hill fångade därmed in Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck som svarade för en bra insats från ledningen, körd av Scott Zeron. Nifty Normans Amigo Volo trea, före skrällen Big Oil, tränad av Julie Miller, medan Marcus Melanders tredje finalbidrag blev femteplacerade Hollywood Story.

Finalen av Hambletonian, med en miljon dollar i samlad prissumma, körs nästa lördag, den 8 augusti. Då avgörs även bland annat Hambletonian Oaks i en direkt final, samt tvååringarnas uppgörelser Peter Haughton Memorial och Jim Doherty Memorial. Startspåren i Hambletonian utföll enligt nedan:

Hambletonian, finalfältet:

1 Ready For Moni – Nancy Takter
2 Back of the Neck – Åke Svanstedt
3 Hollywood Story – Marcus Melander
4 Big Oil – Julie Miller
5 Ramona Hill – Tony Alagna
6 Threefifitytwo – Luc Blais
7 Capricornus – Marcus Melander
8 Rome Pays Off – Marcus Melander
9 Sister Sledge – Ron Burke
10 Amigo Volo – Nifty Norman

Se uttagningarna här:


Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Glänsande Diamanten

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson