På tisdag är det tid för en av årets mest intressanta årsdebuter. Kulldrottningen Fascination gör sitt första framträdande som fyraåring.

Fascination har gått fram som en ångvält i kullen såväl som två- och treåring. Det har blivit segrar i Uppfödningslöpning, Oaks och Breeders Crown. Hittills har det blivit mer än fyra miljoner kronor in på kontot.

På tisdag gör Lars I Nilssons sto(r)stjärna årets första start. Den fyraåriga Super Arnie-dottern går ut i ett stolopp för jämnåriga kamrater med 40 000 kronor till vinnaren. Som vanligt är det Johnny Takter som sköter tömmarna.

2140 auto

1 Mygodwhata Face – Lutfi Kolgjini
2 Simb Salida – Christoffer Eriksson
3 Borups Lina – Jörgen Sjunnesson
4 SurinamF.H. – Kasper K Andersen
5 Fascination – Johnny Takter
6 Pearl Axe – William Eriksson
7 Hanna Nalan – Catrin Fajersson
8 It’s Thyme – Joakim Lövgren

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Franskt toppmöte på Vincennes

Franskt toppmöte på Vincennes

Vincennes bjuder på ett förstklassigt lopp för den högst klassen på fredag kväll. Möjliga kandidater i Elitloppet testar styrkeprovet Prix Jamin.

Grunddistansen är 3525 meter och med hela 50 meters tillägg för de som tjänat mest. Det är förutsättningarna i Prix Jamin som avgörs på Vincennes under fredagskvällen.

Loppet som har 49 500 euro till vinnaren har samlat ett riktigt starkt startfält där ett par hästar som uttryckt intresse för de nordiska storloppen, Elitloppet inkluderat, finns med.

Här tar Jean-Etienne Dubois ut The Best Madrik som var femma i Prix d’Amerique och senast slutade tvåa bakom redan Elitloppsklare Timoko i Criterium de Vitesse. The Best Madrik är även aktuell för Finlandia Ajo den 27 april.

Med finns även Main Wise As, årets bronsmedaljör i Prix d’Amerique som galopperade bort sig i Cagnes-sur-Mer.  Intressanta att skåda blir Texas Charm, titelförsvararen Quoumba du Guez, Quinoa du Gers (som slagit Sanity två gånger) och Rêve de Beylev.

Så här ser startlistan ut:

3525 meter

1 Snob de Cordray – Pierre Vercruysse
2 Quickly Paris – Aymeric Thomas
3 Roc de Montfort – Damien Bonne
4 Soleil du Fosse – Thierry Duvaldestin
5 Partout Simoni – Dominik Locqueneux
6 Striking Actions – Franck Nivard
3550 meter
7 Texas Charm – Julien Dubois
8 Quinoa du Gers – Matthieu Abrivard
9 Rêve de Beylev – Eric Raffin
10 Quoumba du Guez – Jean-Michel Bazire
3575 meter
12 The Best Madrik  – Jean Etienne Dubois
12 Main Wise As – Pierre Levesque

Gilla travnet.se på Facebook!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tänkbara Elitloppshästar på Meadowlands
Nästa nyhet
Tänkbara Elitloppshästar på Meadowlands

Tänkbara Elitloppshästar på Meadowlands

Ett spännande lopp för den äldre eliten körs på Meadowlands denna fredag. Tänkbara Elitloppshästar gör årsdebut.

De allra bästa hästarna börjar röra på sig även i Nordamerika. Det märks i fredagens snabblopp på Meadowlands.

Det är vassa travare som gör upp i loppet som har 30 000 dollar i samlad prissumma. Trond Smedshammer har uttalat att Arch Madness är aktuell för en tredje tur till Elitloppet och här gör hästen årets första start.

Bland motståndet finns Jimmy Takters Hambo-tvåa från i fjol, Guccio, som också nämns som en möjlig häst i Elitloppet, Wishing Stone i årsdebut och första starten för tränaren Ron Burke, samt Hambo-trean från 2011, Opening Night.

1609 auto

1 Guccio – Jimmy Takter
2 Beatgoeson Hanover – kusk ej klar
3 Affirmed Action – kusk ej klar
4 Opening Night – John Campbell
5 Wishing Stone – kusk ej klar
6 Ice Machine – Corey Callahan
7 Arch Madness – Trond Smedshammer

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stig H vill sälja - till ABBA-Björn
Nästa nyhet
Stig H vill sälja – till ABBA-Björn

Stig H vill sälja – till ABBA-Björn

Stig H Johansson vill sälja en stor del av sin mark på Stora Alby – till ABBA-Björn Ulvaeus. Men myndigheterna säger nej. Ännu så länge.

Sedan 1978 har Stig H Johansson huserat på gården Stora Alby, i Upplands Väsby. Nu vill han sälja en del av marken. Närmare bestämt 48 hektar mark, varav 18 hektar av dessa är åker.

Den aktuella marken har sedan köpet för 35 år sedan arrenderats ut till en bonde. Men nu har Stig H hittat en köpare: Björn Ulvaeus.

– Jag vet faktiskt inte vad Björn har tänkt använda marken till. Man kan ju idka lantbruk på marken och på sikt kan man nog tänka sig att exploatera marken för bostadsbebyggelse, säger Stig H Johansson till expressen.se.

Ulvaeus är beredd att betala åtta miljoner kronor för marken. Problemet är dock att myndigheterna har sagt nej till försäljningen.

Anledningen är att länsstyrelsen och Lantmäteriet inte finner det lämpligt att stycka mark som kan komma att exploateras. En viktig orsak är att det kan finnas fornlämningar i den aktuella marken.

Än är det dock inte säkert att försäljningen stoppas. Björn Ulvaeus har överklagat beslutet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86 - Statistik Solvalla
Nästa nyhet
V86 – Statistik Solvalla

V86 – Statistik Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

V8-spelarna visade ännu en gång sin överlägsenhet. Trots att de bara stod för 5% av omsättningen (0.79 miljoner) så var det två av dessa som var kvar inför de två avslutande (DD-)loppen. En av dem hade spikat vinnaren i sista och han fick hela potten – men i och med att han valt V8 fick han inte en krona för alla sjuor och sexor. Systemet var på ”över tusen kronor” enligt ATG och innehöll två spikar (i de två sista avdelningarna). Med 25 öres radpris var det alltså kolossalt många rader, uppskattningsvis förlorades ca 0.7 miljoner kr i utebliven 6-7-rättsutdelning.

Spelare två fick sju rätt men inte någonting alls. Det här är ett av många bra exempel på att man aldrig ska välja V8-alternativet om man spelar rader med många skrällar på. Man kan ändå aldrig vinna mer än hela potten. Däremot riskerar man att förlora stora summor, ibland t o m miljonbelopp, i uteblivna vinster på 6-7 rätt. Som tur var för Spelare 2, blev utdelningen i undergrupperna denna gång sällsynt låg.

(Att alla de bästa systemen inte får någonting för alla sina sexor och sjuor gynnar naturligtvis de skickliga, ”vanliga” V86-spelare som för 6-7 rätt. Utdelningen blir ju högre, än om V8-alternativet inte funnits, och de skickligaste spelarna varit tvungna att spela in i alla poolerna).

Som grupper betraktade fick V8-spelarna 553% av sina insatser tillbaka, medan de vanliga V86-spelarna fick nöja sig med 39%. Jag brukar ta upp det här mest varje vecka, och mönstret syns mest varje vecka. Tänk om man hade tillgång till ATG:s datorer, och kunde se hur V8-systemen såg ut? Innan inlämningsstopp – då hade det bara varit att kopiera, lämna in och sen hämta ut. De vinner varje gång.

Det kunde vara intressant att åtminstone få se separatredovisade streckfördelningar, ett för V8-systemen och ett för de vanliga V86-systemen. De hästar som är mer streckade på de förras system, är också de som sedan segrar i loppen.

En reflektion: Den strecksvagaste favoriten på V86 vinner ”aldrig”, senast var för 30 omgångar sedan i somras. Trots att man vet om detta, spelades 2 Zerbina i V86-5 i onsdags ned på vinnarspelet till 3,80 gånger sista minuterna. Det är ju ett galet lågt odds på en häst man ”vet” ska förlora. 30 gånger så hade det varit ett bra spel, men allt under 10 är orimligt dåligt. SÅ sällan vinner de här svagfavoriterna.

Ytterligare en reflektion: Två av de dominerande stallen på Solvalla, Nurmos och Hultman, har tränare som använder sig av optimistiskt språkbruk. Så här såg det t ex ut på Nurmos hemsida senast, inför V86-chanserna:

7 ORDER BY MACKIE (V86-1) Var mycket bra senast i första starten efter vila… Normalt sett går hon mycket framåt då hon inte hade startat på länge. Hästen känns fin och är snabb ut.
11 POMONA WIBB (V86-1) Är mycket fint i ordning… Senast gick hon nytt rekord… formen kan inte bli mycket bättre än den här för hon känns fortsatt jättefin.
8 NEW APPROACH (V86-2) Har utvecklats mycket bra sedan han kom till oss och vunnit varje gång… känns faktiskt bara bättre och bättre… mycket snabb ut bakom bilen… trots spåret så måste han räknas tidigt igen.
5 SALT AND LIME (V86-3) …måste räknas med vinstchans här. Jag måste vara optimist med en så här fin och formstark häst.
2 GRANDSEIGNEUR (V86-4) …känns fin och jag måste återigen säga att det här är en mycket bra häst i grunden… Han kan mycket väl räcka långt redan nu om han går felfritt. Så pass bra är han.
3 MISS GOLIGHTLY (V86-6) Är en mycket fin häst som är väldigt fint i ordning… är under kraftig utveckling. Hon är snabb ut bakom bilen och jag måste vara optimist och tro på bra chans.
2 ENGLA HÅLERYD (V86-8) Har jag alltid tyckt varit en fin och kapabel häst… Hon har tagit tre raka på ett bra sätt och senast var hon väldigt bra… väldigt stark och rejäl och gynnad av lång distans… måste jag tro mycket på henne igen.

Sju ”klartecken” kan man tolka det där som. Resultaten då? 6-3-5-1-d-2-d. Inte dåligt, hästarna presterade bra, men som spelare kan man tänka på att de många gånger blir överspelade i förhållande till chans som en följd av de optimistiska tongångarna. Ett par förlorade som spelade till 1,60 och 1,80. Den som spelade en tia vinnare på alla fick 29 kr tillbaks på 70 investerade den här onsdagen.

Favoritfrekvensen på V86-spelet ligger på låga 27% hittills i år, efter 112 avgjorda lopp. När man sammanfattar året kommer noteringen att hamna nära 40%, vilket innebär att de återstående 36 omgångarna kommer att ha en andel något högre än så.

Efter tisdagen var det omsatt 1 267 151 kr (varav 17 835 på V8), 25% mer än förra veckan vid samma tid. Det tyder på att det blir en mer normal omsättning idag, senast blev den bara 15.6 miljoner vilket är en av de lägsta noteringarna någonsin.

V86-1: Autostart, lång distans, låg mellanklass [sid 59-60]
”Lång distans är en fördel” säger man om favoriten 3 Royal Peak. Statistiken visar 9: 1-0-0, en seger på nio starter över lång alltså. Resultaten över kort distans är 8: 2-3-0, märkbart bättre. Hästen har också två segrar över medeldistans, men är ingen segermaskin precis – 5 segrar på 39 starter.

20/3: 10 0-1-2
27/3: 5 0-2-0
3/4: 8 0-1-1

Så ser resultaten ut för stall Melander de tre senaste V86-omgångarna. 23 starter utan seger, och då har det ändå överlag varit betrodda hästar. T ex finns en 10-för-10 och en 13-för-10-spelad häst bland förlorarna; några av de tyngsta favoritfallen inom V86 någonsin.
Statistikprofilen över sådana här lopp är speciell. 47% vinns av favoriten, oavsett styrka – det är en sällsynt hög notering. Sedan vinns 18% av andrahandaren, normalt. I princip är det alltså så, att 2/3 av loppen vinns av den topprankade duon och 1/3 av resten. Den där tredje gången är det påfallande jämna chanser mellan samtliga återstående, det finns alltså en relevant skrällrisk att ta hänsyn till.

Spårstatistiken är också intressant. T ex finner man att spår 3 är allra sämst, det blir intressant just för att favoriten lottats till det läget. Man hamnar ofta på vingel från det läget, det är helt enkelt inte så bra att starta i 3:e-spår. 3% av loppen vinns från spår 3.

Spår 5 är ganska överlägset, det har högst segerfrekvens och man går med förtjänst om man spelar det på vinnarspelet varje gång. Näst bäst är spår 4, och sedan visar också spår 6 mer oväntat plusresultat. Nurmos är optimistisk kring sin lägesgynnade 6 Albright: ”Hon är i livets form. Jag tycker att hon ska kunna vinna när som helst och den långa distansen passar bra eftersom hon är stark”

41% av loppen vinns av spetshästen.


V86-2: Autostart, kort distans, stolopp [sid 13-14, 16-17]

Det är i sådana här lopp man ofta får in högoddsare från spåren 4-5. Dessa lägen har högst segerfrekvenser OCH ger höga odds.

Innerspåret vinner sällan, bara 2%. Samtidigt vinner spetshästen 50% av loppen. Det är mycket sällsynt att en häst med spår 1 bakom bilen håller upp ledningen, vilket närmast är en förutsättning för att kunna vinna loppet. Från rygg ledaren vinns 6%.

1 Leonas Yaffa har vunnit över kort distans en gång (på 8 försök). Då höll hon faktiskt ledningen från spår 1/1640a, och sedan blev det delad seger, med en hals ned till trean. Den gången var det bara ston, bara 4-åringar, och max 250’ intjänat… Det här loppet är tuffare på alla vis. För fem starter sedan hade hon också spår 1/1640a på V86, då höll hon ledningen men fick ge sig mot dödenshästen Robis Sara (330’). Den här gången blir det en tuffare häst på utsidan (Abborren?) och LY är inte en trolig vinnare.

”Jag tycker aldrig att jag har känt henne så fin som hon är nu” skriver Nurmos om 8 Abborren. Spåret är inte så illa som sitt rykte, t ex är det avsevärt mycket bättre än 1 och 9, som många anser är bra spår. Kort distans är hästens bästa, två starter de senaste åren har gett två segrar. Hon provade distansen två gånger som treåring också, 3:a och galopp.

V86-3: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp [sid 47-48]
I sådana här lopp infriar favoriten 5/10 om den har spår 2-5, men bara 2/10 från övriga spår. Just spår 1 visar ännu svagare siffror. Det talar mot loppets favorit 1 Ivar Sånna.

Sju gånger av tio vinner någon rankad 1-3. Här talar mycket för 2 GG’s Magic Dream och 3 Najad Tilly. Även spårstatistiken talar till deras fördel, just spåren 2-3 är klart mest framgångsrika i sådana här lopp.

Tre gånger av tio vinner någon rankad utanför topptrion, och då kan det bli vem som helst. Det är helt jämna chanser ända ned till de lägst rankade.

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp [sid 83-84, 89-90]
Statistiken visar på en liten men tydlig skillnad till tilläggshästarnas fördel vad gäller segerfrekvens i sådana här lopp. Bland spåren på tilläggsvolten är det ganska jämnt, men man finner tydligt plus för spår 2 (9 Oki I Can) och naturligtvis stort minus för spår 8 (15 BWT Firefox).

Favoritens grundchans ligger i intervallet 20-25% och 80% av vinnarna återfinns rankade 1-5.

Favoriten 12 Caddie Geisha ”gör kanonlopp varje gång och är i sitt livs form. Hon måste få vinna lopp snart” skriver Nurmos på hemsidan.

V86-5: Autostart, kort distans, lärlingslopp [17-18]
2 Miss Golightly blir omgångens största favorit, och tränaren är – liksom förra veckan – optimistisk: ”Jag tycker att det är stallets klart bästa chans under kvällen” – det säger inte lite det, och mycket av Spelarna förtroende bygger förstås på detta uttalande.

Förra veckans lopp var stängt vid 115’, ändå gav hon sig från ledningen. Nu är det hästar med upp till 180’ och alltså är uppgiften snäppet svårare nu.

I lärlingslopp är kuskfaktorn mer betydelsefull än annars. Man kan notera, att favoritens kusk endast kört fem lopp de senaste fem åren.

Spårstatistiken för lärlingslopp ser ungefär ut som för 1640a-lopp i allmänhet; 4-5 är bäst och båda lönar sig på vinnarspelet. Man kan notera att sju favoriter tidigare haft spår 2, ingen har lyckats infria.

V86-6: Autostart, kort distans, låg klass. Strukna: 3, 9. [sid 11-12]
Kolossalt låg klass; med en maxgräns på 95’ har det bara körts en handfull sämre lopp på Solvalla under 2000-talet.

Annars ska spår vara viktiga även i låga klasser, men det här loppet ligger nära lunchklass. I så riktigt lågklassiga lopp har man kunnat se att spår betyder mindre – ofta är loppen då så ojämna, att någon eller några enstaka är så mycket bättre att de kan segra oavsett utgångsläge.

Hursomhelst, i Statistiken från Solvalla ser man förstås att spåren 4-5 är bäst och båda lönar sig på vinnarspelet. Tredje bäst är faktiskt spår 11, vilket är gynnsamt för favoriten som blivit nedstruken till detta spår. Att loppet innehåller ytterligare en strykning är också gynnsamt, liksom att de som lottats till spåren 4-5 (de med startnummer 5-6) är så pass svaga.

Nurmos är naturligtvis positiv kring favoriten 12 Chip Lane: ”Bra i ordning och har hög kapacitet för klassen… Spår tolv över 1600 meter är normalt iskallt men det här är så pass bra häst att han inte är borta om det stämmer.” (alla citat från hans hemsida, timonurmos.com)
Spåret har alltså nu förbättrats efter strykning och chansen bör ses som minst ”normal”.

V86-7: Autostart, medeldistans, hög mellanklass. Struken: 7. [sidan 37]
Sådana här lopp har en väldigt speciell statistikprofil. Favoriten segrar bara 17%. Andrahandaren segrar till 30% och har den enskilt bästa chansen. Rank 1-3 vinner tillsammans 2/3 av loppen, medan den sista tredjedelen vinns av någon rankad 4-9.

Bakspåren har märkbart bättre chanser än vid andra propositioner med samma förutsättningar (2140a). Spetshästen vinner så pass sällan som 32%.

Tre hästar är mer streckade än resten, och chansen bör som sagt ligga kring 2/3 att vinnaren finns i den trion. Som det ser ut, verkar mest plus finnas kring 9 Twigs Tiffany.

V86-8: Autostart, medeldistans, 4-åringslopp [sidan 54]
Favoriterna segrar till 50% och andrahandarna till 21%, ändå är det de senare som lönat sig på vinnarspelet. Oddsen har varit tillräckligt höga.
Det skräller nära nog aldrig i sådana här lopp. Nära 100% av vinnarna återfinns på den övre rankinghalvan, 1-6.

Två Melander-hästar med tveksam form slåss om favoritskapet, det kan göra loppet spelintressant. Stallet har som sagt visat tveksam form på V86 (se under avd 1), men det är knappt ett par veckor sedan som Porthos Amok och Indescribable slog till med sina livs bästa prestationer i V75 på Romme. Det är typiskt för stallets hästar; de slår ibland oväntat till och presterar klasser bättre än tidigare på en gång. Formen kommer inte gradvis utan plötsligt. Därmed kan de vara goda spelobjekt när de är skrällrankade men mindre intressanta som favoritspelade.

3 New York US förlorade senast i spets som 10-för-10-favorit, en historisk svag prestation. Man kan inte ha som u-tips att han ska vara förbättrad; snarare ser formen ut att vara på väg åt fel håll.

5 Nato Dream är mer svårbedömd. Startspåret är i alla fall betydligt bättre än för stallkamraten, och att tränaren sitter upp själv är ett tydligt plus för segerchansen. Men i regel behöver stallets hästar fler starter innan de börjar prestera.

Nato kan släppas till spets (av sin formsvage stallkamrat), och det är i regel avgörande. 51% av de här loppen vinns från ledningen – det här är det lopp i omgången, där spetshästen har bäst chans att hålla till mål.

För övrigt är det ganska tydligt, att det är i detta lopp som omgångens svagaste favoritskap kommer. Och som sagt – det var 30 omgångar sedan en sådan senast vann, spela den inte till under 30 gånger…

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Därför får Martens inte köra Commander Crowe

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson