Nu är allt klart. Startfältet till söndagens superbatalj på Vincennes är spikat. Fyra svenskar ska tampas i Prix d’Amérique.

Klart för travfest. Foto: ALN

Den 96:e upplagan av Prix d’Amérique avgörs denna söndag eftermiddag på Vincennes utanför Paris. Arton hästar ska göra upp om förstapriset på 450 000 euro och en plats för evigt i travhistorien.

Fjolårsvinnaren Maharajah finns inte med, men väl fyra andra svensktränade hästar: Tumble Dust, Solvato, Kadett C.D. och Mosaique Face ska försvara de blågula färgerna mot hemmahoppen och förhandsfavoriterna Up And Quick och Texas Charm.

Så här ser startlistan ut:

2700 volt

1 Vulcain de Vandel – Franck Nivard
2 Tumble Dust – Jos Verbeeck
3 Voltigeur de Myrt – Gabriele Gelormini
4 Solvato – Örjan Kihlström
5 Olmo Holz – Christophe Martens
6 Linda di Casei – Alessandro Gocciadoro
7 Aladin d’Ecajeul – Matthieu Abrivard
8 Kadett C.D. – Robert Bergh
9 Mosaique Face – Pierre Vercruysse
10 Uhlan du Val – Cédric Mégissier
11 Sévérino – Damien Bonne
12 Napoleon Bar – Enrico Bellei
13 Texas Charm – Julien Dubois
14 Maven – Yannick Gingras
15 Up And Quick – Jean-Michel Bazire
16 Tiégo d’Etang – Christian Bigeon
17 Timoko – Björn Goop
18 Roxane Griff – Eric Raffin

Det här är hästarna i Prix d’Amérique:

Svenskarna:

Kadett CD - en av fyra svenskar. Foto: ALN

Kadett C.D. – Vann Europaderbyt och Breeders Crown som fyraåring. Provade i Frankrike förra vintern men misslyckades då. Har gått bra lite i skymundan i årets genrep; fyra respektive femma i Bourbonnais och Bourgogne men galopperade bort sig tidigt i genrepet Prix de Belgique.

Mosaique Face – Var Derbykungen som fyraåring och vann såväl det svenska som Europa-ditot. I fjol som femåring visade han att han också duger som sprinter när han plockade hem försök och final i Sweden Cup. Senare blev han tvåa i Trotting Masters-finalen och SM. Har haft oflyt i de förberedande loppen i Frankrike.

Solvato – Framstår som det stora svenskhoppet efter en stilig seger i Prix de Bourgogne för flera av PdA-favoriterna. Hästen var dock inte alls lika fin i Prix de Tenor de Baune senast varför osäkerhet finns om dagsformen. Den USA-födda sexåringen tog sin karriärs hittills största seger i Olympiatravet i våras. Var sedan trea både i Copenhagen Cup och Oslo Grand Prix.

Solvato vid vinsten i Olympiatravet. Foto: ALN

Tumble Dust – Danskfött stjärnskott som provar Prix d’Amérique redan som femåring. Platsen erhölls efter den prestigefyllda viktorian i Critérium Continental i slutet av december, det är också hästens senaste start. Har vunnit det danska Derbyt och var trea (med galopp) i Sprintermästaren.

Favoriterna:

Up And Quick – Räknas av de flesta franska tidningar som huvudfavoriten i årets PdA. Var med Ready Cash delad favorit redan i fjol. Det slutade med silvret bakom Maharajah. Vann sedan Prix de Paris helt överlägset, men det är hästen senaste seger. Formen har smugits igång med allt fokus på söndagens uppgift. Up And Quick visade att storformen sitter där då han avslutade i härlig stil efter sparsam körning i Prix de Belgique.

Up And Quick - favoriten. Foto: ALN

Texas Charm – Är den stora utmanaren. En häst alltid varit begåvad med enorm potential, har stora fartresurser och styrka, men inte alltid lyckats. Hästen nämndes som tidig favorit inför Prix d’Amérique redan i fjol men skadade sig oturligt veckan före och blev borta länge. Övertygade i en spetsseger i Prix de Bourbonnais och har därefter tagits lugnt med siktet på PdA. Kördes preparé i Prix de Belgique men avslutade mycket fort.

Utmanarna:

Aladin d’Ecajeul – Blott fem år men räknas som Frankrikes nästa stora stjärna. Kullens kung med vinster i Critérium des 3 Ans och silver i fyraåringsmotsvarigheten. Fick stryk som favorit i Critérium Continental (fyra) och har inte startat sedan då. Det här blir första stora mötet med den äldre eliten.

Linda di Casei – Italienskt tioårigt sto som här tar sista chansen i Prix d’Amérique. Tillhör de bästa i hemlandet men har inte visat den allra skarpaste formen på sistone.

Maven och Gingras. Foto: ALN

Maven – Amerikanskt supersto som räknas som ett av de allra bästa på många år ”over there” med ett otal stora segrar. Tog resan över Atlanten för att bli femma i Elitloppet i våras, då i regi Jonas Czernyson. Tränas sedan i höstas av Jimmy Takter och blir den första amerikanska representanten i loppet sedan Moni Maker vann 1999 och körd av Yannick Gingras det första helamerikanska ekipaget sedan S.J’s Photo och David Wade 1996. Har inte direkt övertygat i sina två starter i Frankrike hittills men siktet har varit inställt på detta lopp.

Napoleon Bar – Loppets andra italienare. Har visat god form i hemlandet i höst men ställs inför riktigt tufft motstånd nu.

Olmo Holz – Italienskfödd sjuåring tränad av bröderna Martens som visade färsk toppform när han skrällvann Prix de la Côte d’Azur nyligen.

Roxane Griff - ett sto av stål. Foto: ALN

Roxane Griff – Superstoet med nästan 2,9 miljoner euro på kontot som nu som tioåring gör en av sin karriärs sista starter. Men formen är i zenit vilket hon visade då hon vann Prix de Cornulier för andra året i rad. Gör sin fjärde raka start i Prix d’Amérique; 2012 var hon tvåa och i fjol slutade hon fyra.

Sévérino – Nioårig slitvarg som tog sin stora seger i Critérium Continental 2010. Har varit med i ”B-loppen” utan att göra något större väsen av sig och galopperade bort sig i Prix de Belgique senast.

Tiégo d’Etang – Har genom hela karriären haft ett mycket gott rykte men saknar ännu den riktigt stora segern. Vann Prix de Bretagne efter en härlig avslutning och har sedan hållit jämn form hela vintern. Var senast, för andra året i följd, tvåa i Prix de Cornulier. En slowstarter som alltid kommer starkt till slut. Var förra vintern tvåa i Prix de Paris och trea i tajt avslutning i Prix de France.

Elitloppet och PdA för Timoko och Björn? Foto: ALN

Timoko – Välkänd världsartist som för Björn Goop tog hem Elitloppet i våras. En fransman som främst gjort sina bästa lopp i sprinteruppgörelser men för den sakens skull inte är rädd för de långa loppen. Gör här sin fjärde raka start i PdA och har varit femma 2012 och i fjol. Var trea i Prix de France 2013 och vann sedan Critérium de Vitesse.

Uhlan du Val – Sjuåring som hela tiden figurerat bakom de allra bästa. Var i fjol sexa i Prix d’Amérique och femma i Prix de France. Stärkte sina aktier genom en mycket enkel seger i genrepet Prix de Belgique och kan nu vara mogen att ta klivet in bland de allra största.

Voltigeur de Myrt – Sexårigt stjärnskott som hela tiden löpt med de bästa i årgången. Tog sin hittills största seger i Critérium des 4 Ans och vann i höstas Grand National du Trot.

Vulcain de Vandel – Sexårig uppstickare tränad av Franck Nivard. Tog sin plats genom segern i Prix Tenor de Baune. Har tidigare bland annat varit femma i Critérium des 5 Ans och kämpat bakom kullens allra bästa. Väger månne ännu lite för lätt i de här sammanhangen men har framtiden framför sig.

Senaste vinnarna (klicka för att se loppen):

2014: Maharjah – Örjan Kihlström, 1.13,3
2013: Royal Dream – Jean-Philippe Dubois, 1.11,9
2012: Ready Cash – Franck Nivard, 1.12,0
2011: Ready Cash – Franck Nivard, 1.12,1
2010: Oyonnax – Sébastien Ernault, 1.12,4

Läs även: Leblanc: Up And Quick minst lika bra i år

Läs även: Så är läget i svensklägren

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Starkt svensklag i Prix du Luxembourg

Starkt svensklag i Prix du Luxembourg

Det är väl förspänt för svenskarna i lördagens höjdare på Vincennes. On Track Piraten är en av fyra svensktränade i Prix du Luxembourg.

Grupp 3-loppet Prix du Luxembourg med ett förstapris på 49 500 euro brukar ibland betecknas som ”lilla Prix d’Amérique” och utgör main event under lördagens tävlingar på Vincennes.

Faktum är att vi får gå tillbaka till 2002 innan vi finner den senaste helsvenska vinnaren av loppet; då vann Lutfi Kolgjini med Egon Lavec. Men det blågula laget ser riktigt starkt ut i år då loppets startlista blev definitiv på torsdagsmorgonen.

Chelsea Boko körs av Björn Goop. Foto: ALN

Den dubbla SM-vinnaren On Track Piraten var med i loppet redan i fjol (sexa) och siktar mot revansch i år. Dalahjälten körs av Erik Adielsson och duon inleder från sjättespåret bakom bilen. Högintressant är även Timo Nurmos Chelsea Boko som gått starkt i vinter i Paris och som tillsammans med Björn Goop får börja från det innersta spåret i andra ledet.

Deltar i Luxembourg gör även Backfire, som även var anmäld till Prix d’Amérique. Jos Verbeeck kör från sämsta läget i andra ledet. Längst ut bakom vingen finner vi Juggle Face och ”Ludde”.

De blågula inslagen stannar emellertid inte vid den starka kvartetten, med finns också ”utflyttade” Beckman, Global Manhattan, Vincennes och SHT’s Playmate. Så här ser startlistan ut:

2100 auto

1 Ru de l’Airou – Pierre Levesque
2 Global Manhattan – Eric Raffin
3 Solea Rivellière – Philippe Daugeard
4 Soleil du Fossé – Thierry Duvaldestin
5 Vagabondu Mag – Matthieu Mottier
6 On Track Piraten – Erik Adielsson
7 Une Fille d’Amour – David Thomain
8 Beckman – Franck Nivard
9 Juggle Face – Lutfi Kolgjini
10 Chelsea Boko – Björn Goop
11 S.H.T’s Playmate – Yannick Gingras
12 Remo Gas – Marco Smorgon
13 Olona Ok – Giampaolo Minucci
14 Vincennes – Michel Houel
15 Backfire – Jos Verbeeck

Senaste vinnarna:

2014: Turbo Jet – Jean-Etienne Dubois
2013: Triode de Fellière – Jean-Michel Bazire
2012: Yarrah Boko – Franck Nivard
2011: Rapide Lebel – Eric Raffin
2010: Ismos Fp – Jean-Michel Bazire

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Leblanc: "Up And Quick är minst lika bra i år"
Nästa nyhet
Leblanc: ”Up And Quick är minst lika bra i år”

Leblanc: ”Up And Quick är minst lika bra i år”

I fjol snuvade Maharajah honom på guldet men i år är han allas favorit i Prix d’Amérique. Up And Quick är ute efter revansch.

Bara några dagar återstår till det stora slaget över Vincennes kolstybb. Och när de franska tidningarna listar förhandsfavoriterna till Prix d’Amérique är det Up And Quick som de allra flesta nämner först. Sjuåringen har förberetts i ett års tid för att vinna superloppet.

Buvetier d’Aunou-sonen har alltid haft en sagolik kapacitet och vann exempelvis Critérium des 5 Ans på mäktiga 1.11,5 över 3000 meter på Vincennes sommaren 2013. En tid som utklassade löpningsrekordet med 1,2 sekund. I det slagna fältet då fanns hästar som Univers de Pan och Un Mec d’Héripré.

Franck Leblanc hoppas på första PdA-segern. Foto: ALN

Efter att ha vunnit Prix Tenor de Baune blev Up And Quick delad favorit med Ready Cash i fjolårets Prix d’Amérique. Och det såg länge ut att gå vägen. För Jean-Michel Bazire ledde fransmannen till de sista stegen då Maharajah sluggade sig förbi.

Up And Quick vann månaden senare Prix de Paris i utklassningsstil, men siktet har hela tiden varit riktat mot revansch i Prix d’Amérique. Nu är stunden snart inne.

– Han har fått snälla preparélopp. Han har bara fått lopp i ryggar och gått med skor. Hästen har i princip inte behövt ta ut sig den här vintern, säger tränaren Franck Leblanc till Kanal 75.

Up And Quick har körts vilsamt i varje lopp i vinter. Senast i Prix de Belgique, avslutade han strålande när han fick skjuta till över upploppet och insatsen vittnade om att toppformen perfekt är tajmad till söndagens slag.

– Det är en enkel häst att träna så vi har inte behövt ändra på något. Hästen är bra, minst lika bra som förra året. Kanske lite bättre. Han är verkligen fräschare.

Den definitiva startlistan till Prix d’Amérique blir klar under torsdagen. Up And Quick är med sina nästan 1,3 miljoner euro på banken loppets fjärde vinstrikaste häst. Även i år är det Jean-Michel Bazire som ska köra.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt-stjärnan flyttas till Finland
Nästa nyhet
Svanstedt-stjärnan flyttas till Finland

Svanstedt-stjärnan flyttas till Finland

Ännu en spännande amerikan ser ut att dyka upp i de nordiska storloppen i år. Från Åke Svanstedt flyttas Your So Vain till Finland.

Den nu femåriga Donato Hanover-hingsten Your So Vain gick riktigt bra i Åke Svanstedts regi under fjolåret i Nordamerika. Hästen tävlade mot den högsta äldre eliten och tog en storseger då han vann Hambletonian Maturity.

Men nu plockar huvudägaren, finska storhästägaren Reima Kuisla, hem hästen till Finland. Det uppger travronden.se. Meningen är att femåringen, efter genomförd veterinärgenomgång, ska laddas mot de europeiska storloppen där Elitloppet även finns i tankarna.

Your So Vain har hittills i sin karriär travat in drygt 5,5 miljoner svenska kronor och har vunnit i 7 av sina 23 starter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Missa inte: Dokumentär om Helen A Johansson
Nästa nyhet
Missa inte: Dokumentär om Helen A Johansson

Missa inte: Dokumentär om Helen A Johansson

I år är det 20 år sedan Helen A Johanssons triumf med Ina Scot i Prix d’Amérique. Nu visas dokumentären.

Prix d’Amérique 1995 blev en riktigt klassisk upplaga av världens tuffaste travlopp. Särskilt för oss svenskar. Som första kvinna att delta i loppet vann Helen A Johansson tillsammans med legendariska Ina Scot efter en oförglömlig styrning.

Nu har det alltså gått 20 år. Och i samband med det har en dokumentär gjorts om Helen A. Till helgen visas den i TV4.

– Dokumentären berättar om loppet Prix d’Amérique 1995 och historien bakom Helens seger. Vi följer Helen och vad hon hade med sig när hon som tonåring kom in i travet och vägen fram till tidernas triumf, berättar Lissi Gustafsson på Kanal 75 som gjort filmen, i ett pressmeddelande.

Dokumentären ”Tidernas Triumf” visas i TV4 på lördag klockan 17.30 och går i repris i TV12 på söndag klockan 11.50.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Mantorp: "Det får inte kosta för mycket"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson