Iceland genrepade inför Elitloppet med en ny seger på Solvallas V86-tävlingar. Amaru Boko såg ut att enkelt ta hand om ledningen från sitt innerspår i V86-inledningen men efter en bit fick Per Lennartsson full snurr på Year In Review som utmanade in i svängen.

När Year in Review kom fram så fort på utsidan fick Amaru Boko problem med aktionen och galopperade kort senare.

Sedan radade de upp, med Year In Review i spets, Iceland som skuggade bakom, och Amaru Boko som femte häst i raden efter sin galopp.

I täten eldade Per Lennartsson på genom sista sväng och det såg länge ut att hålla. Stefan Melander lyfte ut Iceland 200 kvar men såg inte ut att nå fram till ledaren i det läget. Sista 100 var dock Year In Review lite stum och Iceland kunde ta sig förbi kort före mål.

Segertiden på Iceland 1.11,8a/1640 meter medan Amaru Boko fullföljde starkt som trea efter sin galopp.

Finfin duell

En finfin duell blev det mellan ledande Up Date Hoss och utvändige Friction och med full fart hela vägen. Efter varvning på 10,7 lyckades Up Date Hoss snyggt hålla undan före en mycket tapper Friction som inte såg som bäst ut i aktionen.

Här fick också Mellby Sambuca sig segerrad bruten efter 8 raka. Mellby Sambuca svarade dock också för en stark prestation då han spurtade in som trea efter en köresa.

Segertiden på Up Date Hoss 1.11,3a/1640 meter, och tiondelen sämre för Friction. Erik Adielsson körde den Stig H Johansson-tränade vinnaren.

I Vårfavoriten – med 200.000 kronor till vinnaren – ledde Åke Svanstedt hela vägen med nyförvärvet Global Offshore.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Lotteriasegern gav Mack Grace SM en elitloppsplats

Lotteriasegern gav Mack Grace SM en elitloppsplats

Segern i Lotterialöpningen gav Mack Grace SM en elitloppsplats. Under Solvallas V86-tävlingar meddelade Tore Fyrand att den italienska sexåringen blir häst nummer 10 in i årets Elitlopp.  

Lucio Colletti tränar Mack Grace SM och hästen kommer att köras av den italienske toppkusken Roberto Andreghetti som efter Lotteriaviktorian i söndags uttryckte sin önskan att vara med i Elitloppet. Och Roberto har varit på Solvalla förr, han körde tex Ghibellino i ett elitloppförsök 2009. Då blev det dock ingen finalplats för det italienska ekipaget efter en galopp i försöket.

– Nu blir det ingen mer häst in i Elitloppet förrän efter helgen och tävlingarna i Oslo, meddelade Tore Fyrand på Solvalla.

De tio klara;

Arch Madness
Beanie M.M.
Commander Crowe
Iceland
Mack Grace SM
Rapide Lebel
Sanity
Timoko
Windsong Geant
Yarrah Boko

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikgenomgång Solvalla V86
Nästa nyhet
Statistikgenomgång Solvalla V86

Statistikgenomgång Solvalla V86

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång.

Sju streckfavoriter vann senast! Den enda som förlorade var omgångens största… och då vann andrahandaren. Naturligtvis en hopplös rad att hitta, så spelar man ju bara inte. Det finns rader med miljonutdelningar som varit betydligt lättare. En del av fascinationen med travspel är att det inte finns något rakt samband mellan svårighetsgrad och utdelningsnivå. I slumpspel som roulette står odds och chans alltid i proportion till varandra.

Man kan också notera att den som spelade en enkelrad med alla åtta streckfavoriterna fick 108 gånger pengarna – trots att raden inte gick in. Det blir effekten av 7 rätt, 25 öres radpris och utdelning 27 kr.

10 800 på en spelad hundring. Man skulle vinna ofta på en sådan rad, om 6 rätt gav utdelning oftare. Även 1 kr är ju 4 gånger pengarna…

Favoriterna har vunnit osannolikt ofta på V86-spelet. Det borde ju egentligen vara ohyggligt svårt att hitta åtta rätt, i stället har det varit för lätt och ATG har tvingats att sänka jackpotgränsen. 4 eller fler streckfavoriter, alltså 50% och uppåt, har redan segrat vid nio omgångar i år. Så stora ska favoritchanserna inte vara, helt enkelt. Varför blir loppen så lättlösta just på Solvalla, kanske har det (som många spekulerar i) något att göra med körkulturen där? Några toppkuskar underlättar för varandra.


V86-1: Autostart, kort distans

1 Amaru Boko är en undantagshäst. Han är den enda svenskfödda 4-åringen i V75:s historia som segrat i Gulddivisionen. Det är en indikation om att han har en lysande karriär framför sig. Nu var han inte så bra senast, och man kan över huvud taget sätta ett stort frågetecken kring stallformen för dagen. Han har chans att hålla ledningen, vilket normalt är avgörande i sådana här lopp. 75% vinns från den positionen.

2 Iceland har bättre meriter och dokumenterad form. Men han är också fantastiskt ojämn; hur tränaren utrustar honom för dagen avgör ofta prestationen. Det är inte ofta han vinner två lopp i rad, senast var i samband med elitloppssegern för två år sedan.


V86-2: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp

Ett renodlat stolopp är det också. Man finner inga särskilda skillnader mellan sådana och ”vanliga” 3-åringslopp. Favoriterna vinner marginellt oftare i stoloppen, medan skrällrisken (rank 5 eller sämre) vinner 2/10 oavsett.

Favoritchansen är 5/10 om det är en favorit med spår 2-5, annars 3/10. Hur stark favoriten är på strecken spelar här mindre roll.

Spelmässigt är det här ganska trista historier. Spelarna brukar vara rätt ute, propositionen genererar sällan intressanta spelobjekt. Det gäller årgångslopp generellt. De finns till för att dela ut pengar till hästägare, inte för att stimulera spelare.


V86-3: Lopp med ett tillägg, medeldistans, hög mellanklass

Tilläggshästarna är generellt en aning gynnade vid den här propositionen och just 2:a-spåret på tillägg visar närmast osannolikt positiva resultat – så långt positivt för betrodde 14 Mugger MM.

Samtidigt är bakspårshästarna på start (här nr 8-12) tydligt missgynnade. De som blir favoritstreckade klarar sig ok, men övriga snittar på låga 1/34. Från spår 12 har ingen tidigare lyckats vinna, men det är förstås ganska sällan så många som 12 startande där framme också. Läget talar i alla fall mot den andre betrodde, 12 Handler. Samma sak med ganska hårt spelade 8 Global Millionaire.

I vanlig ordning är det spetshästen man i första hand bör bevaka mot ”bästa hästen”. Vid just den här propositionen är andelen spetsvinnare ganska låg; det är bara i 26% av favoritfallen som det är spetshästen som håller undan. Det gör förstås ledningen till överlägset bästa position, men ändå inte lika överlägsen som man är van vid. Näst bästa position är rygg ledaren med 9%.

6 Jimi El Bombo har gjort ett par riktiga topplopp från spets. I de senaste loppen har han varit dålig, men för ganska precis ett år sedan tog han två raka från ledningen och i den senare segrade han på en 13-tid över medeldistans. Kapaciteten finns, men spets är nog en förutsättning.

1 Dax är också ute efter ledningen och har form. Räknas på spetschansen.

Favoritskapet ser ut att bli svagt. Sådana favoriter har en grundchans om blott 12%. Bäst ser det ut för 3:e-4:e-handare, som vinner 20% vardera.


V86-4: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp

Spårstatistiken för sådana här lopp visar att spår 4 är det enskilt bästa spåret med 18% segrar totalt. För favoritstreckade hästar är infriandet så högt som 75%.

Man behöver förstås inte kunna spårstatistik för att hitta 4 Friction, han är så bra att inte behöver ha tur i spårlottningen för att vinna. Annat är avgörande. För fem starter sedan vann han en V75-final på ett imponerande sätt och var plötsligt mycket bättre än tidigare – barfota. Två veckor senare slog man på bakspår och han var plötsligt 40 m sämre. Ungefär samma i starten efter det. I de två senaste har han gått barfota igen och varit så bra att det talas om Elitloppet för hans del, trots att han bara tävlat i Bronsdivisionen.

Balansen avgör säkert igen. I förhandspratet sägs att han ska gå barfota nu, men säkrast att kolla så sent som möjligt. Tränaren kan ibland ändra sig i sista stund.


V86-5: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp

Samma statistik gäller här som för V86-2; att det inte är ston gör marginell skillnad i resultatprofil.

2 Dreams Take Time kan möjligen bli omgångens största favorit. Han har vunnit 9 av 12, galopperat 2 och bara förlorat felfri en gång. Felfri förlorar han knappast nu heller. Spår 2 är inte optimalt för en osäker häst, men galopprisken ska väl knappast värderas högre än 2-3 av 10. Spikbud.


V86-6: Lopp med ett tillägg, kort distans, låg klass

Den här typen av lopp har en sällsynt resultatprofil med endast 8% favoritsegrar. Andrahandarna vinner lika ofta som en normal favorit, 36%. Men för det mesta vinner alltså ingen av dessa, och då är det jämna chanser mellan alla rankade i intervallet 3-9.

Streckfavoriter kan vinna även från tillägg, men för det mesta förlorar ju favoriten och för ickefavoriter är mönstret tydligt. En med framspår på start har en snittchans om 1/10, en med bakspår snittar på 1/30. Och tillägg är värst, där är genomsnittschansen bara 1/35. Däremot spelas det ganska jämnt; de på tillägg spelas alltså alldeles för hårt i förhållande till verklig chans och är dåliga spelobjekt.

45% av loppen vinns från ledningen, vilket är en delförklaring till de överlägsna resultaten från spår 1 och 6.


V86-7: Autostart, medeldistans, stolopp

Hög mellanklass är det också. 60% vinns av rank 1-2 medan skrällar rankade 6 och nedåt vinner 3 av 10. Ett par strykningar gynnar förstås alla som startar, men allra mest de högst rankade.

Två hästar är mer streckade än resten. Den ena tränas av Svanstedt, med toppform på stallet, och den andra av Nurmos med mer tveksam form. Å andra sidan har den senare framspår och hemmaplan, samtidigt som Svanstedts nu kanske ska tävla med bakskor – då är hon nog inte lika bra som sist. Tipsettan till 11 ändå.


V86-8: Klass I, voltstart, lång distans

1 Donald Duck Tooma var usel senast. Då var han hårt betrodd, streckfavorit till och med, och loppet gick på V75. Därför ligger loppet kvar på näthinnan hos Spelarna, och han ratas denna gång. Innerspår visar dock fantastiska resultat i de här loppen, man tjänar fina pengar om man spelar det varje gång. Invändiga resor är naturligtvis extra viktiga i långlopp, och det är också lite bättre chans att luckan kommer om man missar ledningen.

Streckfavoriterna vinner 4 gånger av 10, och de spelas faktiskt inte så hårt som de borde. Man går ihop och lite till om man spelar dem också. Denna gång, när loppet ligger sist, blir favoritoddset sannolikt gångbart. I slutet av tävlingsdagarna brukar folk ha tröttnat på att spela favoriter, och oddsen blir lite högre än de borde. Och de som lever på streckspelen har förstås i regel favoriten med, och då är dessa inte benägna att också kliva in på vinnarspelet. I alla fall inte på favoriten…

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Guldtäcke-soppan - ägarna kompenseras
Nästa nyhet
Guldtäcke-soppan – ägarna kompenseras

Guldtäcke-soppan – ägarna kompenseras

Svensk Travsport har schabblat rejält i den uppmärksammade Guldtäcke-frågan. Till det det anrika kallblodsloppet Guldtäcket på Dannero kvalar hästar in under ett helt års tid. Man kan kvalificera sig till finalen på ett antal banor, där den segerrikaste hästen på varje bana blir finalist.

Färjestads Myran och Bollnäs Ivarsqvick finns dock inte med i finalen på lördag sedan Svensk Travsports sportchef Per Wetterholm förra veckan – efter kvaltidens utgång – plötsligt beslutat ändra reglerna i efterhand så att montésegrar inte ska räknas in. Därmed var plötsligt inte den montésegrande duon, som först presenterats som finalklara, med i finalen.

När första kritiken kom mot beslutet sa Danneros sportchef B-O Månsson till op.se;

– Jag har lite ont i magen över att reglerna ändrades efter slutställningen.

Per Wetterholm försvarade dock beslutet och sa till Travronden i början av veckan;

– När propositionen skrevs fanns inte monté och det här har inte varit aktuellt tidigare år. Det är Dannero som sköter Svensk Travsports Guldtäcke och när frågan om montévinsterna dök upp fick vi lov att ta ställning. Vi fick fråga oss, vad är andemeningen med Guldtäcket? Då kom vi fram till det här beslutet efter som sulky och monté är så pass olika tävlingsformer, sa Wetterholm då.

Faktum är dock att det tidigare varit hästar som blivit finalklara just med hjälp av montésegrar så det är inget nytt, bara Wetterholm som var dåligt påläst. Och nu backar Svensk Travsport, och ett belopp motsvarande ett fjärdepris 22.500 kronor kommer att betalas ut till både Myran och Ivarsqvick, men några V75-starter på lördag kan det dock såklart inte bli tal om.

Och Wetterholm säger i en pressrelease efter kompensationsbeslutet;

– Jag utgick ifrån att Guldtäcket är en final, och vi bör nog inte blanda monté och sulky när det gäller att kvala till finaler. Jag tror inte att de som en gång skapade Guldtäcket hade tänkt annorlunda. Frågan är dock absolut inte solklar och kanske fattade jag fel beslut, säger Wetterholm.

Men om man nu inte bör blanda ihop monté- och sulkylopp när det gäller ett finallopp enligt Wetterholm är det då logiskt att du kan få en plats i ett V75-lopp på startpoäng som kommer från montéstarter?  En V75-start som sedan kan leda till en V75-final.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ingen enkel årsdebut för Beau Mec
Nästa nyhet
Ingen enkel årsdebut för Beau Mec

Ingen enkel årsdebut för Beau Mec

Ett lagom billigt eftermiddagslopp – det hade nog Timo Nurmos tänkt som en perfekt årsdebutsuppgift åt Beau Mec när han anmälde till Gävle idag. Någon enkel promenadseger blev det dock inte tal om – det krävdes 1.14,3/3200 meter för att gå i land med en knapp seger och 20.000 kronor in på kontot.

Beau Mec stod med 60 meters tillägg och med 40 meter fram till Goofy Bermon som härdats i V75 på slutet. Dessutom blev det ingen bra inledning för fjolårets derbyvinnare.

– Vi fick ingen bra start utan tappade 20 meter extra i början, sa segerkusken Jorma Kontio.

Efter att ha sladdat inledningsvis tog sig Beau Mec fram i femte par utvändigt som så småningom blev tredje par utvändigt. Cirka 900 kvar var Jorma Kontio tvingad gå ut i tredjespår och ta upp jakten på ledande Net och utvändige Goofy Bermon. Kort senare tappade dock Beau Mec stilen och det blev ett par galoppsteg 800 kvar som Jorma fick parera.

På sista bortre jobbade sig dock sen Beau Mec närmare täten och kunde forceras fram fint i andra spår genom slutsvängen. In på upploppet hade Goofy Bermon knäckt ledande Net samtidigt som Jorma styrde ut Beau Mec för en sista ansträngning. Beau Mec sög sig allt närmare hela upploppet ner och fångade snyggt in Goofy Bermon på linjen.

– Han var bra i första starten efter vila och det var också första gången han var inne på en bana efter uppehållet. Han var mjuk och fin och visade bra skalle, sa en nöjd Jorma Kontio.

Goofy Bermon höll mycket bra som tvåa och visade att den sämre insatsen på V75 senast troligen berodde på banan då.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kaj Widell klev in i tusenklubben

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson