Monté var tydligen melodin för Rapide Lebel. Valacken var överlägsen mot starkt motstånd då han segrade i Prix Reynolds på Vincennes – på tangerat banrekord.

Rapide Lebels säsong så här långt i år har inte blivit vad man på förhand hade hoppats på. I dag gjorde stjärnan första starten sedan Prix d’Eté i början av september och debut i monté. Det hela slutade i en mycket imponerande seger.

Loppet kom iväg först i det fjärde försöket, något som väl knappast kan ses som gynnsamt för den lynnige sjuåringen. Men Rapide Lebel höll sig cool och kom iväg allra längst ut i banan då den giltiga starten gick.

Oddsaren Picsou de Villabon tog ledningen men in i första sväng hade Rapide Lebel landat utvändigt och pressade sig genast mot ledningen. Ganska snart började en lucka öppna upp sig mellan ledaren och övriga fältet.

Fort gick det också. Första 675 meterna avverkades efter 07,3 medan noteringen för 1175 meter löd 08,0. Men Rapide Lebels ledning bara utökades genom den långa slutsvängen.

Den på förhand värste motståndare, vasse montéspecialisten Sourire de Voutre inledde långt bak i kön men arbetade sig nu fram som tredje häst. Men åt ledaren fanns rakt inget att göra.

Sin vana trogen bröt Rapide Lebel ut några spår när fältet gick in över upploppet men någon fara på taket var det aldrig fråga om. Sebastien Guarato-stjärnan gick ifrån till mycket enkel seger och ridande Eric Raffin firade med segergest då mållinjen passerades på tangerade banrekordet 1.10,8/2175. Förstapriset i loppet var 60 000 euro.

Andraplatsen gick här till Riglorieux de Bois, sju tiondelar från vinnaren på 11,5, medan Risque Tout slutade trea på 12,2. Sourire de Voutre kom in som trea i mål med flyttades ned i resultatlistan.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fin Bazire-seger med Quoumba de Guez

Fin Bazire-seger med Quoumba de Guez

Jean-Michel Bazire är i högform. Från ledningen kontrollerade han fältet bakom Quoumba de Guez i fina Prix des Cévennes.

Vintermeetinget på Vincennes har kickat igång och under onsdageftermiddagen kördes härliga Prix des Cévennes med flera tänkbara Prix d’Amerique-kandidater. Segrade gjorde Jean-Michel Bazire med samma häst som var den sista han körde innan han olyckligt drabbades av en stroke i juli: Quoumba de Guez.

Det var Marielles som tog hand om ledningen initialt för Christophe Martens med Bazire vandrade snart fram utvändigt och genom nedförsbacken tryckte han Quoumba de Guez till ledningen. Tempot fick sedan bedarra betänkligt och det stod tidigt klart att det hela skulle bli en slutlig speeduppgörelse.

När upploppet nalkades anfölls det på flera händer; i tredjespår attackerade Rêve de Beylev och än längre ut Rodrigo Jet. Men ledarinnan hade full koll på händelserna även om hon tilläts bryta ut något spår sista biten.

Åttaåriga stoet Quoumba de Guez segrade säkert på 1.14,3/2700 meter och bärgade förstapriset på 55 000 euro.

Favoritspelad var årets Prix de France-vinnare Royal Dream. Denne gavs dock inledningsvis ett mycket försiktigt lopp och låg en bit som sista häst invändigt. Royal Dream avslutade emellertid fint på innerspår sista biten och lurade precis Marielles på andraplatsen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikgenomgång V86 Solvalla
Nästa nyhet
Statistikgenomgång V86 Solvalla

Statistikgenomgång V86 Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

”Årets skräll på Solvalla” stod att läsa i efterhandsreferatet på ATG:s hemsida. Det är ett understatement – det kan ha varit den största skrällen någonsin. Min statistik sträcker sig bara tillbaka till mitten av 90-talet, men HR On Line är värst sedan dess i alla fall.

Han var streckad på 0.43% av systemen. Det gör honom inte till den största V86-skrällen – Lomar var streckad på 0.40% då han slog Hallsta Lotus i juli. Detta lopp avgjordes dock på Solänget. Man kan jämföra med den största skrällen alla kategorier i modern tid – Conrads Epilog, som var streckad på vart 260:e system (0.38%) vid seger på V75 2008. HR On Line var streckad på 1/235 system och Lomar på 1/252.

Skrällarna är dock av olika karaktär. När Lomar vann, var överraskningen egentligen att Hallsta Lotus (96%) förlorade. Skulle man tänka bort honom ur loppet var Lomar ett givet bud, rankad i mitten av ett jämnt lopp. Och vinnaroddset blev också ”bara” 44 gånger.

HR On Line var en helt annan typ av skräll. Han var rankad allra sist i loppet. På förhand var loppet en tvåhästarsuppgörelse mellan Perfectly Enough och Disco AE, men även om båda dessa varit strukna hade HR On Line ändå setts som chanslös. Det fanns nio andra med större chans, och den sistrankade av dessa var ändå dubbelt så hårt streckad!

Vinnaren hade 1/348 av alla streck i loppet på V86-spelet. Översatt till vinnarodds (20% spelavdrag) motsvarar det 278.76. Men det riktiga oddset blev ”bara” 174.08 (ändå rekord på Solvalla det här årtusendet?). Det här återspeglar det faktum, att skrällhästar överspelas i de sista loppen under en tävlingsdag. Hade loppet gått som avdelning ett hade oddset (välförtjänt) varit ännu högre.

På en spelform som V86 är det dock tvärtom. Där vill många göra ”TV-system”, med gott om garderingar i början och tunt på slutet, för att ha spänningen kvar så länge som möjligt. Även detta fenomen märktes av tydligt i onsdags. HR On Line rensade som en 0.18-procentare, han var bara streckad på vart 568:e av de kvarvarande systemen! ”Alla” satt med bara favoriterna kvar. Det senare har vi sett väldigt många gånger innan; vid favoritseger i sista rensar vinnanren som 98%-are även då den varit helt normalstreckad. ”Alla” som överlevt sju lopp sitter med spik på favoriten i sista.

I de flesta omgångar vinner faktiskt streckfavoriten sista V86-loppet. Men de gånger den inte gör det, blir det över-rens!

V8-spelarna omsatte 1.3 miljoner i onsdags, och fick 2.0 tillbaks – 152% av insatserna. Motsvarande omsatte de vanliga V86-spelarna 16.1 miljoner och fick 9.3 tillbaka, 58%. Same old.

Stallform är viktig att hålla ögonen på. Nurmos varkar ha kommit tillbaka i normalform efter en lång svacka, och kanske har Melanders långvariga formtopp nu mattats ut? I onsdags blev det inte en enda seger trots en mängd hårt betrodda hästar. Några underpresterade tydligt. Inga framgånger i lördags heller, däremot föll två av stallet bästa guldhästar mot ”silverhästen” Truculent i ett uppmärksammat lopp.

ATG hade en knepig uppgift att få ihop en spelbar V86:a, med tanke på loppens karaktär i onsdags. Men man lyckades bra: I de fyra lopp man valde bort, vann tre jättefavoriter och en andrahandare till 2.83. Inom V86 vann förvisso fyra favoriter, men också vinnare rankade 2, 3, 4 och 12.  Man lyckades få med alla de öppnaste loppen på kupongen.

 

V86-1: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp

Fyraåriga och låg klass är det också. Man kan tänka sig att det blir lättare för spelarna med färre startande, men det syns inte i statistiken. Att två extra, ”chanslösa” hästar saknas gör ingen tydlig skillnad i resultatprofilen.

2/3 av de här loppen vinns av häst rankad 1-2. Den inbördes fördelningen avgörs av favoritens startspår – har den 3-5 så infriar den i 59% av fallen, annars ”bara” 32%.

Bland spåren visar 5 överlägsna resultat, och spetshästen håller till mål i 53% av loppen.

 

V86-2: Autostart, kort distans, stolopp

Hälften av de här loppen vinns av favoriten och hälften av spetshästen. I hälften av fallen är dessa en och samma individ, vilket lämnar 25% kvar för hästar som varken är favorit eller spetshäst.

Den statistiken talar för 4 Digital Darling, som är favorit och dessutom sannolik spetshäst. Spåret är bra, för favoriter faktiskt det med allra bäst infriandeindex. Det är också lönsamt på vinnarspelet.

Men hästen kommer från tre svaga prestationer och kanske är hela stallet på väg lite nedåt efter en enormt lång topp. Räknas egentligen bara på spetschansen, från ledningen kan vem som helst vinna. Det blev man påmind om i lördags (Truculent, Wiss Rambo m fl…).

10 Abborren är säkert bäst i fältet för dagen. Vid andraplatserna på slutet har hon bara varit slagen av Svanstedts Braås Palema och Beckman, helt annat motstånd här. Dessutom är Abborren i en positiv formfas. ”Bara läget emot” på samma sätt som det är ”bara läget för” för favoriten.

 

V86-3: Autostart, kort distans, låg klass

Dagens största brukar infria på V86-spelet, det har den gjort 8 av de 10 senaste veckorna och till 60% om man går tillbaka ända till spelformens födelse. Här har 4 Canal Skater samma gynnsamma förutsättningar som favoriten i föregående lopp, skillnaden är att den här visat färsk form. Chansen är i alla fall inte mindre än 6/10, snarare lite större.

Spåren 4-5 visar överlägsna resultat i sådana här lopp, och 5 är allra bäst. Nu är 5 Hamras Napoleon inte lika bra som favoriten, men han har bra kusk (extra viktigt på Solvalla!!) och får med största sannolikhet en fin löpning. Som 2%-are på V86-spelet kan man i alla fall säga, att han garanterat är underskattad i förhållande till verklig chans, och därmed ett bra spelobjekt. Vinnaroddset blir säkert snäppet för högt. Men det är klart att vinstchansen i absoluta tal inte alls är lika fin som för favoriten. Tvilling och platsspel finns också…

40% av de här loppen vinns från ledningen, 14% från dödens och 12% från 3:e ytter. Övriga positioner är mycket sämre, med vardera 1-4% vinstchans.

 

V86-4: Lopp med ett tillägg, lång distans, låg klass. Struken: 8.

Lärlingslopp är det också, det är inte så ofta i långloppen. Statistiken visar att tilläggshästarna är marginellt gynnade, samt också att de underspelas en aning i förhållande till chansen. När bara lärlingar kör, gynnas normalt tilläggshästarna lite extra. Det gäller i alla fall i medeldistansloppen, där det finns ett statistiskt underlag att gå på.

Favoritens grundchans är 24% och spetshästens chans är 42%. Det gäller i alla fall för lopp som inte är lärlingslopp; med bara lärlingar kan resultatprofilen ändras. Normalt blir loppen då mer skrällbenägna och spetshästen vinner kanske aningen mer sällan.

Övre halvan av fältet, rank 1-7, vinner 91% av loppen medan den undre halvan alltså segrar i 9%.

 

V86-5: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp

12 startande och låg klass. Zzzzz…. Tråkig typ av lopp, som tyvärr är jätte-vanlig på Solvalla och som det därför finns en stor och pålitlig statistik kring.

Av någon anledning är startspår viktigare i årgångslopp än annars. Det märks i sådana här lopp också. Favoriten infriar 5/10 om den har spår 2-5, annars bara 2/10. En stor och tydlig skillnad, värd att ta hänsyn till då man spelar.

”Får bevisa sig här innan vi streckar” skriver Aftonbladet om 5 Vicomte Wood (1%). Men då är det ju för sent, det är den här gången vi får jätte-oddset. Inte nästa gång, om han vinner detta överlägset. Chansen är naturligtvis svår att bedöma, men generellt lyckas franska hästar bra i Sverige, inte minst i de låga klasserna. Dessutom underspelas de. Spåret är överlägset bäst. Chansen är rimligen större än de 1% hästen är streckad på i alla fall.

 

V86-6: Klass II, autostart, kort distans

Tredje loppet i omgången med spelvänliga förutsättningar; 1640a och jämn klass. Det bör bli lite annan profil på den här omgången, än det blev förra veckan.

Det här är ett ”V75-lopp” för lägsta klassen. Det körs lite annorlunda i den lägsta klassen, vilket gör spåren mindre viktiga än de annars är vid sådana här förutsättningar. Hästarna är också mer ojämna än de är i Klass I eller Brons.

Man kan notera att de mest betrodda, 1 och 6, bara är tre år. Normalt kan treåringar inte segra i ordinarie klass, men nu är vi snart inne i november, och de allra sista månaderna kan de iböand hävda sig, i alla fall i lägsta klassen. Då är de ju nästan fyra.

Favoritens grundchans ligger på 32%, och 6:e-spåret visar ganska fina siffror. Vid favoritfall är det ganska jämna chanser ända ned till rank 10.

 

V86-7: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp. Struken: 7.

14 Aloe Vera har varit hur bra som helst på slutet. För tre starter sedan fick man upp ögonen för henne, då hon som 112-oddsare stod för loppets prestation. Senast besegrade hon Tidied Accelerator, som nu är favorit i betydligt tuffare V86-8. Då var det Carlos Lightning i spets – inget ont om 3 Uranium, men troligen är hon inte lika bra. Omgångens intressantaste spik.

Statistiken visar att det är jämna chanser mellan start- och tilläggshästar, med ett litet plus för de på tillägg. Streckfavoritens grundchans är 20%.

 

V86-8: Lopp med ett tillägg, medeldistans, hög klass

Det här loppet, The Owner’s Trophy, har avgjorts med samma proposition under hela 2000-talet. Tilläggshästarna brukar ha det svårt, två gånger av tolv har de lyckats vinna, och då som hårt betrodda. Den här gången finns tre mindre betrodda med, och man ska rimligen våga räkna bort dem direkt.

Fyra gånger har favoriten segrat, och övriga vinnare har rankats 2, 4, 4, 4, 5, 9, 10 och 12. Sammantaget ändå en ganska tydlig skrällprofil.

Favoriten 2 Tidied Accelerator har vunnit tre av de sju senaste, och slutat trea övriga gånger. Vid segrarna har han varit osannolikt bra, för bra för aktuell klass, medan han varit med ”normalbra” vid tredjeplatserna. Senast var han bara sådär, och jag spekulerar också lite i att stallformen kan vara på väg nedåt efter en lång topp. Alla kan inte vara i toppform året runt…

7 Carlos Lightning vann loppet senast och är spetsfavorit igen. Han är säkert favorit när spelst stängs, och bör vara det också. Han brukar ha korta formtoppar, men då han kommer från seger, brukar han topprestera en gång till. Dock bara en gång, men det är ju just idag, och det som räknas nu.

Loppet verkar hålla favorit-eller-skräll-profil. 7 får tipset, men skrällarna 4 Nimbus Hackstable och 12 Thai Goldie kan också vara streckvärda, sett i ljuset av deras låga streckprocent.

 

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Klart för uttagningar till Uppfödningslöpning
Nästa nyhet
Klart för uttagningar till Uppfödningslöpning

Klart för uttagningar till Uppfödningslöpning

Årets största tvååringsslag börjar närma sig. Uttagningsloppen till Svensk Uppfödningslöpning ska köras i kommande vecka.

Sveriges äldsta årgångslopp Svensk Uppfödningslöpning ska kora årets bästa tvååring. Något som sker som vanligt på Jägersro den 24 november då 600 000 kronor delas ut i förstapris.

Men först ska tre uttagningslopp avverkas. De två första körs på Jägersro på tisdag och det tredje på Solvalla under onsdagen. Startlistorna till Jägers-försöken är nu klara och ser ut som följer:

Uttagningslopp 1, 1640 auto

1 M.T. I’mEasygoing – Kim Eriksson
2 Djali Boko – Per Nordström
3 Nostalgic Face – Thomas Uhrberg
4 See Me Tomorrow – Örjan Kihlström
5 Tiberius F. – Ola Samuelsson
6 Nugget’s Face – Christoffer Eriksson
7 Caligula F. – Johnny Takter

Uttagningslopp 2, 1640 auto

1 Celebrity Lane – Christoffer Eriksson
2 Marquis Ås – Johnny Takter
3 Nero F. – Stefan Persson
4 Donna di Quattro – Lutfi Kolgjini
5 Alfas Farao – Johnny Takter
6 Denim Boko – Per Nordström
7 Poochai – Stefan Söderkvist
8 Bigtime Exploit – Kenneth Haugstad

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Raja Mirchi laddar vidare mot Prix d'Amerique
Nästa nyhet
Raja Mirchi laddar vidare mot Prix d’Amerique

Raja Mirchi laddar vidare mot Prix d’Amerique

Raja Mirchi ströks kort före start i lördags. Men rapporterna är lugnande. Planen står fast: målet är Prix d’Amerique.

Raja Mirchi var stor favorit till segern i V75 International på Jägersro i lördags men efter värmningen ströks den välanlitade V75-spiken. Nu har femåringen genomgått en veterinärundersökning och beskedet är positivt.

– Det är ingen fara alls med honom. Han var lite svullen i en kota, det är möjligt att han fastnat i boxen eller något liknande. Nu blir det tio dagars jogging, sedan kan vi börja gasa med honom igen, berättade Lutfi Kolgjini under Jägersros tisdagstävlingar enligt kanal75.

Dock får den svenske mästarens anhängare vänta innan de får se honom på tävlingsbanan igen. Raja Mirchi ska nu gå igenom en träningsperiod för att laddas mot start i det stora franska loppet Prix Tenor de Baune. Ett lopp som körs för sexåringar på Vincennes den 13 januari och har 60 000 euro till vinnaren, dessutom ingår en plats i Prix d’Amerique – vinterns stora mål för Raja Mirchi.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Travsportens Hästombudsman avvecklas

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson