I helgen inleds Kusk-VM som i år avgörs i Kanada. Sveriges representant heter Björn Goop. Han hoppas att ta hem det första guldet åt Sverige i tävlingens historia.

Björn Goop kommer inte skådas på svenska banor i nästa vecka. I stället vistas han i Kanada som den svenska representanten i Kusk-VM.

Sedan starten av mästerskapet 1970 har en svensk ännu inte segrat. Däremot har Erik Adielsson två silver från 2003 och 2005 och Björn Goop silver 2013 och brons 2007.

Nä Kusk-VM senaste avgjordes, i Australien för två år sedan, valde Björn Goop att avstå men nu är han alltså tillbaka för mer än en veckas tävlande på totalt fem kanadensiska banor.

Tävlingen, som avgörs om totalt 22 lopp, tar sin början redan på lördag då de elva deltagande kuskarna beger sig mot västra Kanada för att köra på Century Downs i delstaten Alberta. Kusk-VM avslutas den 18 augusti.

Regerande mästaren är Dexter Dunn från Nya Zeeland. Landet, som för övrigt bärgat hela sex titlar har därför två deltagare då Mark Purdon kompletterar.

Deltagarna från de europeiska länderna utsågs genom Kusk-EM som kördes i Tyskland förra sommaren. Finlands Mika Forss vann då – före Björn Goop. Därför saknas också en fransk representant i årets VM. (Foton: ALN).

Vill du följa och läsa mer om Kusk-VM kan du göra det via den här länken.

Deltagande kuskar:

Australien: Shane Graham
Belgien: Rik Depuydt
Finland: Mika Forss
Kanada: James MacDonald
Norge: Eirik Höitomt
Malta: Noel Baldacchino
Nya Zeeland: Dexter Dunn (regerande mästare)
Nya Zeeland: Mark Purdon
Sverige: Björn Goop
USA: Marcus Miller
Österrike: Gerhard Mayr

Här avgörs Kusk-VM:

12 augusti: Century Downs, Alberta
14 augusti: Mohawk, Ontario
15 augusti: Georgian Downs, Ontario
16 augusti: Hippodrome 3R, Quebec
18 augusti: Red Shores, Prince Edwards Island

Alla tidigare vinnare Kusk-VM:

2015: Dexter Dunn, Nya Zeeland
2013: Pierre Vercruysse, Frankrike
2011: Jody Jamieson, Kanada
2009: Birger Jörgensen, Danmark
2007: Christophe Martens, Belgien
2005: Roberto Andreghetti, Italien
2003: Mark Jones, Nya Zeeland
2001: Jody Jamieson, Kanada
1999: Sylvain Filion, Kanada
1997: Heinz Wewering, Tyskland
1995: Dave Magee, USA
1993: Heinz Wewering, Tyskland
1991: Maurice McKendry, Nya Zeeland
1989: Ron Pierce, USA
1987: Ted Demmler, Australien
1985: Tony Herlihy – Nya Zeeland
1983: Robert Cameron, Nya Zeeland
1981: Ulf Thoresen, Norge
1979: Ulf Thoresen, Norge
1978: Kevin Holmes, Nya Zeeland
1977: Ulf Thoresen, Norge
1975: Keith Addison, Australien
1973: Ulf Thoresen, Norge
1972: Giuseppe Guzzinati, Italien
1971: Adolf Ubleis, Österrike
1970: Herve Filion, Kanada

Läs även: Kanadas VM-kusk avstängd – för dopning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Timoko vann duellen – mot proffscyklist

Timoko vann duellen – mot proffscyklist

Timoko visade upp sig inför publiken på banan i Langon på tisdagen – i en duell mot en cyklist. Och visst, den dubble Elitloppssegraren vann igen.

Årets segerherre i Elitloppet, Timoko har inte sett på tävlingsbanan sedan han vann Prix de Wash-ington på Enghien i början av juli.

Men när det tävlades på landsortsbanan Langon, en bit utanför Bordeaux, på tisdagen fanns Timoko på plats. Fast det i en något annorlunda uppgift.

Frankrikes vinstrikaste travare tävlade i en duell mot proffscyklisten Romain Guillemois. Distansen var 200 meter över banans upplopp. Guillemois fick förvisso en bra start, men till slut var det Timoko som var den starkaste. I sulkyn satt tränaren Richard Westerink. (Foto: ALN).

Du kan se duellen här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Frankrike och USA - finns i planerna för Nuncio
Nästa nyhet
Frankrike och USA – finns i planerna för Nuncio

Frankrike och USA – finns i planerna för Nuncio

Det har varit tyst om Nuncio ett tag. Men tränaren Stefan Melander har stora planer för sin stjärna. Ett förnyat försök mot Frankrike – och kanske även USA.

Förra året elva segrar på elva starter och 9,4 miljoner inkört. I år tre segrar på åtta starter och 800 000 kronor plus på kontot. Nuncio har hittills i år inte fullt levt upp till den overkliga säsong som han hade i fjol.

Senaste starten var i Rättvik i midsommar där han, som storfavorit, slutade trea i ett lopp som On Track Piraten vann. Efter det har det varit tyst om stjärnan, vilket såklart satt spekulationerna i rullning i trav-Sverige.

Nu berättar tränaren Stefan Melander i en intervju med Kanal 75 om varför Nuncio inte setts till – och vad som är framtidsplanerna för hästen med 28 miljoner kronor på bankboken.

– Nuncio är jättefin. Det verkar ruggigt bra med honom. Jag har gett honom ett litet break nu eftersom vi satsar på hösten och vintermeetinget i Frankrike. Jag har även sagt att VM-loppet i USA i mitten av oktober kan vara ett alternativ, säger ”Tarzan” till Kanal 75.

För Nuncio fanns långt framskridna planer att tampas i Vincennes största lopp redan förra vintern, men sjukdomar och svåra träningsförhållanden på hemmaplan satte slutligen stopp. Nu verkar det alltså som man ämnar göra en ny satsning.

– Jag ska köra med honom i träningen ett litet tag till så får vi se sen. Om jag ska åka till Frankrike kan jag inte ha igång hästen nu. Jag måste försöka trappa upp formen så att den är på topp till sista söndagen i januari, säger Stefan Melander som fortsätter:

– Det är ingen hemlighet att det skulle vara läckert att prova. Jag är jättesugen att prova honom i Frankrike och möta Bold Eagle på Vincennes. Hoppas att båda hästarna är på topp då. Det vore kul.

Att Nuncio återvänder till sitt födelseland för att delta i årets International Trot på Yonkers finns alltså en möjligt till dessförinnan. I vilket fall är han eftertraktad i USA; legendariska stuteriet Hanover Shoe Farms vill ha stjärnan som avelshingst.

– De har hört av sig till min bror och vill köpa hästen. Men jag har inte bestämt någonting just nu. Vi får se hur det blir. Först vill jag tävla med honom i Frankrike i vinter, säger Stefan Melander till Kanal 75. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bold Eagle vill till Elitloppet - Här stjärnans schema
Nästa nyhet
Bold Eagle vill till Elitloppet – Här stjärnans schema

Bold Eagle vill till Elitloppet – Här stjärnans schema

Nästa år kommer Bold Eagle tillbaka till Solvalla för att ta revansch i Elitloppet. Det är i vilket fall planen enligt stjärnans schema som sträcker sig fram till nästa sommar.

Segrar i alla de största franska loppen, Prix d’Amérique inkluderat, samt senast i helgen Grand Prix de Wallonie i Belgien. Det enda nederlaget i år för Bold Eagle är den i Elitloppets final.

Nästa vår återkommer den franska nationalidolen till Solvalla för revansch. Uppgiften avslutar i alla fall det preliminära schema som kretsen kring stjärnan med tränaren Sébastien Guarato i spetsen satt upp. Det skriver bland andra franska lequpie.fr.

Närmast väntar, som tidigare planerat, finalen av UET Trotting Masters, som i år körs på hemmaplan Vincennes. Och det är även på kolstybben som alla kommande uppgift också väntar för ”Örnen”.

Efter en drygt två månader lång tävlingsfrånvaro ska Bold Eagle inleda marschen mot tredje raka i Prix d’Amérique genom starter i tre av B-loppen. Det med start i det första, Prix de Bretagne 19 november.

I den preliminära planen ingår, förstås, också att försöka bärga ”triple couronne” för andra året i följd, innan det blir uppehåll till Prix de l’Atlantique 21 april. Samma lopp som Bold Eagle ”genrepade” i även i år inför Elitloppet. (Foto: ALN).

Här är Bold Eagles tävlingsplan:

9 september: UET Trotting Masters final
19 november: Prix de Bretagne
10 december: Prix du Bourbonnais
31 december: Prix de Bourgogne
28 januari: Prix d’Amérique
11 februari: Prix de France
25 februari: Prix de Paris
21 april: Prix de l’Atlantique
27 maj: Elitloppet

Läs även: Lördagspromenad i Belgien för Bold Eagle

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt om kritiken: "Ta seden dit man kommer"
Nästa nyhet
Svanstedt om kritiken: ”Ta seden dit man kommer”

Svanstedt om kritiken: ”Ta seden dit man kommer”

Efter att Åke Svanstedt vunnit Hambletonian med Perfect Spirit har debatten i Sverige lika mycket handlat om den tuffa drivning som han gav sin häst. Nu svarar Svanstedt på kritiken.

– Vill man vinna lopp får man ta seden dit man kommer, säger han till SportExpressen.

Hambletonian fick en oväntad upplösning. Åke Svanstedt vann med Perfect Spirit efter det att What the Hill diskats för trängning. Ett domslut som tränaren Ron Burke för övrigt överklagat, som du kan läsa mer om här.

Men i trav-Sverige har storsegern närmast hamnat i skuggan av den drivning som Åke Svanstedt genomförde över upploppet. Kusken använder sig upprepat av så kallade ”enhandare”, ett tilltag som enligt svenska regler hade gett ett kännbart straff.

I en intervju med SportExpressen berättar Åke Svanstedt själv nu om sin syn på den omdiskuterade händelsen.

– Det är klart att jag drev hårt. Hade jag vetat att han skulle bli tvåa hade jag inte drivit någonting, men jag var tvåa och ville vinna. Sedan vet jag hur reglerna är på Meadowlands och alla kuskar driver hårt, säger han och fortsätter:

– Vill man vinna lopp får man ta seden dit man kommer. Jag var tvåa och hade chans att vinna, då är det klart att man kräver det yttersta. Jag tycker inte illa om hästen som folk tror. Att jag var hård mot honom i 10-12 sekunder, det tror jag han tål.

Reglerna i USA skiljer sig mycket från stat till stat. I New Jersey, där Meadowlands är beläget, är reglerna för drivning betydligt mer liberala än i andra stater.

– Det är klart att det är hårt för hästarna. Det borde vara regler som i Penn-sylvania och New York. Alla kuskar på Meadowlands är hårda mot hästarna. Men det är något som travförbundet måste ta tag i – inte jag eller journalister.

Kritiken i Sverige har varit hård, bland annat har Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg uttalat sig om de drivningar som setts på Meadowlands är ”direkt vidriga” och ämnar ta upp frågan på den pågående travets världs-konferens i Kanada.

– Jag har läst allting, men det spelar ingen roll vad folk i Sverige tycker. Travförbundet i Sverige kan inte påverka någonting för amerikanerna vet knappt var Sverige ligger. De skiter fullständigt i vad som händer på andra sidan Atlanten så folk kan skriva och debattera – men de bryr sig noll, säger Åke Svanstedt till SportExpressen. (Foton: ALN).

Läs även: Svanstedt vann Hambletonian – efter jättedrama
Läs även: Kritiken efter Hambletonian: ”Borde få spöstraff”
Läs även: Diskade What the Hill – nu överklagar tränaren

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Diskade What the Hill - nu överklagar tränaren

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson