STRÄNGNÄS: Nej, ännu har inte vintern tagit sitt grepp över Mälardalen. Temperaturen pendlar kring noll-strecket. Kanske värsta tänkbara scenario när man vill träna häst?

Den stora franske hingstmagnaten Philippe Allaire höjer sina hingstavgifter rejält inför nästa säsong. Giganten Ready Cash kommer kosta svenska stoägare 11 000 euro i bokning samt 31 000 euro vid levande föl. Helt klart en utmanande prissättning. Kronprinsarna Brillantissime och Bird Parker ligger på styvt 10 000 euro inkluderat bokning samt levande fölavgift säsongen 2019.

Blir mycket intressant att se om svenska stoägare i Frankrike kommer att tycka om blivande avgifter, finner dom de nya avgifterna attraktiva måntro? Lika intressant blir att se om dessa hingstar även hittar nya kunder.

Marknaden är fri och styrs av tillgång och efterfrågan.

Värt att notera är att Ready Cash ligger på 13:e plats i den så viktiga treåringslistan i Sverige gällande de vinstrikaste avkommorna för tillfället.

Kommer också att bli intressant att se vad hingstarna som är stationerade i Sverige kommer kosta inför nästa säsong. Trots allt blir vi ju färre aktiva som bekant.

Jisses vad han fick jobba i söndags Bold Eagle. Sällan jag sett en liknande tömning i ett B-lopp. Har inte en aning om hur kretsen kring Frankrikes kelgris resonerar. Detta upplägg var dock en smula nytt vill jag tycka.

En som däremot sitter och mullar i loppen är Jean-Michel Bazire. Hans fantastiskt fina sto Belina Josselyn fick marschorder först när upploppet nalkades, och som hon gick till slut. Slutade tvåa knappt slagen av vinnaren.

Belina Josselyn är min favorit till segern i nästa års Prix d’Amérique. Vilken fin märr hon är. Gällande Belina kan man nog med fog säga att hon använder varenda led i kroppen. Mjuk som en katt är hon.

Naturligtvis blir det spännande att även följa Readly Express och Propulsion inför bataljen i januari. Om jag förstått rätt tränas de på hemmaplan. Låt oss tro och hoppas att träningsmöjligheterna är goda i Stjärnhov och Örsundsbro.

Självfallet tror jag att både Readly Express och Propulsion räcker långt i nästa års Prix d’Amérique.

Kommer följa den treåriga hästen Tycoon Broline (vilken debut i måndags på Färjestad) med ett extra öga framöver. Segertiden blev för årstiden enorma 1.14,9v/2140m. Med en far som Quarcio du Chene, en mor som Ibiza Broline, en morfar som Varenne och längre bak i mödernet hittas Tibur.

Grundston i mödernet är Janita och Countess Zabetta. Jisses, Tycoon Broline kan bli en enorm häst om han får fortsätta att ha hälsan.

Ännu inga reformbeslut från travets centralförbund ST. Svensk travsport skulle verkligen behövt det. Vi står nu på toppen av en högkonjunktur och trots det hittas inga nya aktiva. Tvärtom, vi tappar aktiva istället.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Senaste nyheterna

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april

Nu är det slut

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
söndag 12:31, 18 april

Månlykke och Gunnar är travgodis

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 12:51, 05 april

Trist med empatilösa domare på Romme

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 10:15, 30 mars

Varför får inte Malte se sitt segerlopp?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 08:37, 25 mars

Invasion av aktiva och hästar att vänta inom kort till Sverige?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 13:57, 15 mars

Lutfi Kolgjini till Mästarnas Mästare nästa säsong?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Utsatt jobb – sportchef på en svensk travbana

Utsatt jobb – sportchef på en svensk travbana

STRÄNGNÄS: En alldeles underbar onsdag, i alla fall vädermässigt. Dock svänger temperaturen här i Mälardalen ordentligt för tillfället. Inte helt lätt att träna häst alla gånger under sådana premisser.

Sveriges mest utsatta arbete för tillfället – sportchef på en travbana?

Ytterligare en sådan får gå. Denna gång har ”turen” kommit till Peter Fahlén på Umåker.

Jag vet inte om jag är helt förtjust i den centralisering som pågår och har pågått i svensk travsport under ett flertal år. Ser vi till antalet minskade aktiva så är inte centraliseringen av godo i alla fall.

Vilken sportchef får sluta nästa gång?

Härlig delad seger i Svensk Uppfödningslöpning i lördags på Jägersro. Tyckte personligen att Belker var den bästa hästen i loppet. Bythebook var inte dålig han heller men Belker gjorde enligt mig ett bättre lopp.

Belkers tränare Sten O Jansson har en enorm förmåga att stöpa till ”vanligt” stammade hästar till storstjärnor. Visst, Belker har ett alldeles underbart svenskt möderne i Oki-stammen, men ändå.

Jämför man Gotlands-tränarens träningsfaciliteter mot vad de svenska stortränarna har så blir Sten O Janssons tränarkompetens frapperande.

En annan tränare som inte heller han behöver de allra vassaste stammade hästarna för att lyckas är den franske tränaren Jean-Michel Bazire. Kan han vara den tränaren i världen som får ut mest av sitt material. Vi snackar ju inte om Ready Cash-hästar direkt hos JMB. I ”bästa” fall får han jobba med någon enstaka Love You-häst.

Kan Robert Bergh vara den svenske stortränaren som har ”sämst” material att jobba med? Förvisso har Bergh köpt dyrt på auktionerna de senaste året. Dock hittas ju inte speciellt många Muscle Hill och Ready Cash-hästar på Berghs träningslista. Utan det verkar vara mest ”vanliga” hästar hos Robert Bergh.

Hemmabanans (Sundbyholm) styrande är för dagen helt knäpptysta. Avhoppen från styrelsen den senaste tiden har varit många. Blir intressant och se vad som händer härnäst.

Kan inte längre tycka synd om de svenska travbanorna och deras förehavanden. Maken till flathet gentemot centralförbundet och dotterbolaget kan knappast ha skådats. Snacka om att stå med mössan i handen inför ST/ATG.

En smula nyfiken på vilken ”skada” kanonhästen Tactical Landing råkat ut för. Stefan Melander skrev i sin blogg i Expressen igår att Tactical Landing var skadad och därför gick i avel redan till nästa år.

Det finns också någon form av ”gummiparagraf” att hästar i USA som är fallna efter en hingst som betäcker redan som fyraåring icke är startberättigade i exempelvis The Hambletonian Stakes. Som sagt, det är nog mest en ”regel” man kan ta med en nypa salt vill jag tro.

Tråkigt dock för sporten att kanonerna redan försvinner efter i Tactical Landings fall med endast 16 starter i kroppen. Visst, ägarna är oerhört rädda om avelsvärdet och detta värde kan snabbt reduceras efter några misslyckanden på banan.

Dock vill jag tro om vi skall ha någon chans att vinna tillbaka någon publik i framtiden är just att producera profiler bland de äldre hästarna. Gör vi inte det kommer vi inte bli fler i sporten.

I Sverige borde det kanske vara läge att lägga några kronor från ”Premiechansen” i något storlopp bland de äldre, kanske i SM och Sto-SM till och börja med?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Vad är det som händer på Sundbyholm?
Nästa nyhet
Vad är det som händer på Sundbyholm?

Vad är det som händer på Sundbyholm?

STRÄNGNÄS: Efter en fantastiskt fin höst, i alla fall vädermässigt. Är det nu miserabla förhållanden i Mälardalen. Stalltjänsten i morse var både blöt och hal. Fryser underifrån och regn kommer uppifrån. Låt oss hoppas på att det blir bättre väder framöver.

Vad är det som händer på hemmabanan (Sundbyholm)?

Ett flertal styrelsemedlemmar har under kort tid lämnat sitt uppdrag. Är det fel på ledarskapet i styrelsen, eller var det ett dåligt arbete av både valberedning samt årstämman att utse de avhoppade styrelsemedlemmarna? Jag som aktiv i utkanten av banregionen har inte fått någon som helst info om rådande läge.

Det verkar blåsa bistra vindar på de svenska travbanorna för stunden. Ett flertal uppsägningar av ledande befattningar har noterats de sista veckorna. Är det så att det är vanskligt att arbeta på en svensk travbana för tillfället?

Svensk uppfödningslöpning avgörs imorgonkväll på Jägersro. Är som alltid kluven till tvåårstävlande. Dock måste nog sägas att de är riktigt fina djur som finns med på startlinjen. Håller en liten tumme för Infinitif-sonen Alien Kronos trots allt.

Jimmy Takter väljer att avsluta (eller är det möjligtvis bara en time-out?”) sin tränarkarriär i dagarna. Framgångarna har varit exempellösa. Inte många tränare (Stefan Melander och Berndt Lindstedt också) som vunnit Hambletonian Stakes, Elitloppet samt Prix de Amerique. Av alla Jimmys fina hästar minns jag allra främst stoet Moni Maker, vilken matrona hon var. Tränades först av Bill Andrews för att sedan gå i träning till Jimmy Takter. Moni Maker vann storlopp över hela världen. En alldeles fantastisk häst.

Annars brukar ju Jimmy alltid framhålla sin senaste stjärna som den bästa häst han tränat. Tror nog att Jimmy håller Moni Maker som den allra främsta trots allt.

Minns också Jimmys dispyter i unga år med Jägersros dåvarande banveterinär Jan Vigre. Det var inte alltid snälla ord som kom över Jimmys läppar gällande Jan Vigres kompetens.

Barfotaförbud från och med imorgon. Skönt att slippa snacket om eventuell barfotakörning under några månader. Det mår min travsjäl gott av.

Som alla travintresserade noterat under ett flertal år så tappar svensk travsport väldigt många hästägare och aktiva. Nu verkar det även gått upp för ST att så är fallet.

Dock har jag ännu inte sett ett enda beslut/åtgärd från ST som kan eventuellt stoppa blodflödet gället tappet.

Visst, ST annonserade ut nyligen att tvångsprissummorna gällande främst amerikanska hästar tas bort. Det tror jag knappast gör att vi blir fler aktiva i framtiden. Eventuellt skall jänkarvagnar förbjudas i voltstart. Det gör nog heller ingen större skillnad på om vi kommer bli fler i framtiden.

Nej, ST måste snarast ta en del riktigt tuffa beslut gällande tävlingsplanering, Xpress-trav, bredda sporten så att fler aktiva tar del av prispengarna än vad som görs idag.

Tyvärr verkar inga sådana beslutsvindar blåsa från Hästsportens Hus idag, sorgligt nog.

 

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Johan Lindberg äkta ödmjuk i tisdags
Nästa nyhet
Johan Lindberg äkta ödmjuk i tisdags

Johan Lindberg äkta ödmjuk i tisdags

STRÄNGNÄS: ”Holger” har gått bort. 88 år gammal. En alldeles suverän hästkarl. Mitt första minne av honom är från Elitloppssöndagen 1974. Han vann ett försök med det magnifika stoet Lime Rodney (Captain Rodney-Liselothe) för att sedan sluta femma i finalen. Tror faktiskt att Holger vann ett lopp till den söndagen. Möjligtvis med Sister Rodney?

Den söndagen ropade Solvalla-publiken ”Hissa Holger” och det var precis var han gjorde. Upp med bägge armarna in på upploppet. Den silkesblåa Longera-dressen (vad fin den var) fladdrade till en smula i vinden och Lime Rodney vann som sagt sitt Elitlopps-försök.

Nu är Holger borta. Dock kommer många av hans gamla käpphästar leva vidare bland yngre hästmänniskor. Holger balanserade sina hästar kanske lite tvärtom mot vad många andra gjorde på den tiden. Långa eller inga checkremmar alls. Barfotakörning med mera.

”Holger” En alldeles fantastisk hästkarl som verkligen gillade sina hästar.

Det var en trevlig tisdagskväll på Sundbyholm. ST:s generalsekreterare Johan Lindberg och Stefan Hultman höll hov.

För första gången på många år upplevde jag Johan Lindberg som äkta ödmjuk. Denna ödmjukhet bottnade i vad jag tror de alarmerande siffrorna gällande nedgången bland de aktiva.

Trots ”fantastiska” tittarsiffror på ATG-Live och TV4-gruppens travsändningar, trots Xpress-trav, trots mer prispengar till de aktiva, trots Lord Skarplöths manifest, trots Pokalår så blir vi inte fler aktiva. Och detta trots att vi har befunnit oss i en högkonjunktur.

Fast travsporten har 26 travskolor runt om i riket så finns det inte fler än 720 ponnykörlicenser bland Sveriges ungdomar.

Helt klart lyckas inte svensk travsport knyta till sig nya proselyter. I alla fall inte till den mängd sporten verkligen skulle behöva.

Svensk travsport är idag inte tillräckligt attraktiv.

Helt klart är att de höga trösklarna för att kunna komma in i sporten på ett vettigt sätt måste tas bort.

Om medicinen för att hitta nya aktiva är att bygga nya tävlingsbanor utan träningsmöjligheter för ”vanliga” aktiva, utökad unghästsatsning i höghastighetsfart, då tror jag att patienten till slut dör.

Svensk travsport måste bland annat bygga upp fyrbenta profiler och marknadsföra dem stenhårt. Det gör vi inte med några unghästar som dansar barfota en sommar/höst.

Att Stefan Hultman är populär i stugorna runt om i Sverige syntes efter Johan och Stefans pratstund. Selfie-kön var lång.

Twister Bi gjorde comeback i onsdags på Solvalla. Tyvärr var han en skugga av sitt forna jag. Om det var hans gamla lungproblem eller något annat som störde honom tar säkert stallets veterinär reda på. Dock kan det nog vara så att sagan om Twister Bi är slut.

Den franske giganten Jean-Michel Bazire behöver inga Ready Cash-hästar för att lyckas i de stora loppen på hemmaplan. Han gör champions av vilken skrothäst som helst verkar det som.

Davidson du Pont vann Prix de Bretagne i söndags på Vincennes på ett imponerande sätt.

Efter att ha sett Jean-Michel Bazire i princip på backen under ett lopp på Vincennes förra veckan där han till slut studsade upp på sulkygaffeln och kom femma i mål är det bara att inse att Jean-Michel Bazire är en riktigt ”Rock-Star”.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Vilka enorma hästar vi har trots allt i Sverige
Nästa nyhet
Vilka enorma hästar vi har trots allt i Sverige

Vilka enorma hästar vi har trots allt i Sverige

UPPSALA: Jisses, vilka fina unghästar vi har i Sverige. Efter finalerna från förra helgens Breeders Crown-finaler på Sundbyholm måste jag få upprepa det igen.

De svenska uppfödarna gör ett fantastiskt fint jobb med att ta fram alldeles utsökta unghästar.

Visst, jag tror säkerligen vi är ”hjälpta” av att vi kan mixa blodet i våra hästar i Sverige. Korsning mellan franskt och amerikanskt blod hjälper till att ta fram underbara hästar i Sverige. Det gäller naturligtvis då också att förstå detta. Vilket många svenska uppfödare gör.

Två av vinnarna (Mellby Free och Global Welcome) i årets Breeders Crown-finaler har enbart amerikanskt blod i ådrorna, vilket kanske motsäger lite av det jag menar med framgångar för korsningsblodet i söndags.

Dock vill jag nog i alla fall påstå att svenska uppfödare tar fram fina hästar och har ännu större möjligheter än sina kollegor i Frankrike och USA att hitta framtidens pärlor.

Mellby Free har haft en relativt lugn inledning i sin karriär. Bara tre starter som treåring och sedan denna enorma explosion som fyraåring. Här har vi kanske möjlighet att hoppas på ännu mer framöver?

Global Welcome har jobbat hårt som unghäst. Vunnit stora lopp redan som tvååring. Lite ovisst kanske hur han kommer tackla ytterligare en säsong i toppen? Han har dock en stor plusvariant i sitt blod. Hans möderne stammar från den unika märren Lady Ann Reed (vilken dam!).

Selmer I.H. visade i söndags att även en storloppsvinnare bland unghästarna inte behöver komma från ett storstall. Det är mycket viktigt att den möjligheten fortfarande finns. Selmer verkar vara av en stenhård natur och jag tror säkerligen att han fixar några ytterligare säsonger i eliten.

Conrads Rödluva, årets treåring 2018 utan snack vill jag nog tycka. Säker som ett lås, stark, oöm, snabb också. En framtida ”Champion” om hon fortsätter att vara frisk.

ATG hade både stor framgång i helgen samt otur. Multijackpoten drog enormt och folk hängde verkligen med och spelade V75. Otur eller något annat möjligtvis att inte ATG-ombuden kunde ta emot spel från kl. 13.00 i lördags.

Jag är kluven till dessa alla Jackpots som ATG tar fram. Visst, det händer verkligen saker vid typ som i lördags. Men att låsa in vinstpengar under så många veckor som ATG numera gör hämmar omsättningen under så pass lång tid. Inte bra blir nog ändå slutbetyget.

”Hela” 96 hästar anmälda i programmet på Jägersro nästa onsdag. Nio lopp på agendan.

Trots ett flertal år av högkonjunktur i världen fortsätter svensk travsport att tappa kunder (läs hästägare).

Visst vi har några stora drakar som kunder i sporten. Dock om de ursäktar så är alla de i princip i pensionsåldern och lite till. Vad händer i sporten när inte de kan vara med längre?

Travsporten har oerhört svårt att attrahera nya kunder. Om det beror på att avståndet mellan land och stad har ökat i Sverige långt mer än exempelvis de andra europeiska länderna, andra fritidsintressen än förr, vi svenskar reser betydligt mer utomlands numera än förr?

Vinklingen från Svensk Travsports organisation har kanske heller inte hjälpt till. Oerhört mycket mer fokus på spelet än sporten har ju funnits på Svensk Travsports agenda under många år nu.

Trots det stora tappet bland hästägare de senaste åren så fortsätter ungefär samma upplägg från de styrande. För mig är det märkligt.

Behöver vi verkligen nå botten innan något kommer hända?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Travsporten i Sverige saknar helt ägarstyrning

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson