En norsk Viking i Paris

Om en norskfödd häst ska vinna Prix d’Amérique, ställs de förhoppningarna i år till Moni Viking. Efter dubbla världsrekord i Sverige i fjol dyker han i vinter upp som en joker i kolstybbscirkusen. Ägaren Jan Lyng verkar dock få bevittna sin dröm gå i uppfyllelse från tv-soffan.

För sju år sedan var svenskfödde men norskägde Yarrah Boko trea i det Prix d’Amérique som vi svenskar nog minns extra väl, sedan Maharajah triumferat. Tre år senare slutade norske fixstjärnan Lionel på samma hedervärda bronsplats. Även i år finns ett röd-blå-vitt hopp med i leken när Prix d’Amérique ska köras. När Moni Viking på söndag äntrar banan som en av de arton går drömmen i uppfyllelse för ägaren och uppfödaren Jan Lyng.

Tror inte det är realistiskt

– Det är sådant här som man går och drömmer om. Det är därför som man håller på med det här. Man tror inte att det är realistiskt, men nu står vi här och är med i världens största travlopp. Det här är det största som jag varit med om. Man känner bara värme, säger Jan Lyng till Travnet.

Moni Viking, som förresten är en son till just nämnde Maharajah, susade upp som en komet redan i unga år hemma i Norge. Han slutade tvåa i Kriteriet 2016 och det är faktiskt en insats som säger mycket mer än vid kanske första anblick; Shocking Superman vann den finalen och i det slagna fältet fanns blivande Elitlopps-vinnaren Cokstile, PdA-tvåan Looking Superb, världsrekordshästen Ferrari B.R. och internationella toppen Chief Orlando.

Varit trea i två PdA-kval

På den vägen har det varit, som det brukar heta. Men det var i fjol som den i dag åttaårige hingsten fick sitt stora genombrott med närmare fyra miljoner kronor intravat. Nu är han en häst i Prix d’Amérique, ett lopp han tagit sig till genom att vara trea i såväl Prix du Bourbonnais som Prix de Belgique.

– Jo, man hoppas att allt ska gå bra. Det är ju fantastiskt det att vi bara kvalat in. Alla starter han gjort i vinter har varit bra, men det är väl den senast i Prix de Belgique som är det jag varit mest nöjd med. Han kördes på ett perfekt sätt och fick gå hela vägen i mål, det blev en perfekt uppladdning.

”Det är ju fantastiskt bara att vi har kvalat in”Jan Lyng

I regi Pierre Vercruysse har Moni Viking långsiktigt matchats mot den uppgift som väntar på söndag. Genrepet gick perfekt och även om ägaren är väl medveten om vad som krävs för att slå den franska armén på deras hemmaslagfält, hyser han goda förhoppningar för sin fuxröde krigare.

– Drömmen är ju att han ska vara med på ”trippeln” i alla fall. Sedan om det är realistiskt att tro det kan jag inte säga. Face Time Bourbon kommer såklart att vara svår att slå, men med där bakom och slåss det tror jag att vi kan vara. Man såg ju Davidson du Pont senast i Prix de Belgique; han blev ju fint framdragen, skulle Moni Viking få ett sådant lopp till exempel så kommer de inte att springa ifrån honom till slut i alla fall.

Siktar mot samma succé som i fjol

Den svenska publiken är väl bekant med Moni Viking. Efter förra vintermeetinget, som betydde fyra segrar, bytte hästen regi till Björn Goop. Ett samarbete som innebar stor succé. Hästen krossade sitt motstånd då han först vann Harper Hanovers lopp och efter det även Åby Stora Pris – båda gångerna på nya världsrekord. Mycket talar för att det är den vägen man väljer även i år.

”Skulle Moni Viking få ett sådant lopp, då springer de inte ifrån honom…”Jan Lyng

– Vi kikar lite på Prix de Paris som körs över 4000 meter. Sedan har vi en plan på att ta honom till Björn Goop igen, precis som vi gjorde förra året. Han gick ju väldigt bra. En kombination av Björn Goop i Sverige och Pierre Vercruysse i Frankrike, det är perfekt för hästen, säger Jan Lyng och tillägger:

– Vi får se vilka lopp som det kan bli. Åby Stora Pris är förstås något vi vill vara med i och vi hoppas att han kan få möta Face Time Bourbon där också.

Dörren är öppen för andra lopp

Prix d’Amérique, Harper Hanovers och Åby Stora Pris. Lopp som är utmärkande för att det är styrkan som är det främsta vapnet som krävs av hästarna. Moni Vikings närmste man menar dock att hans häst fungerar utmärkt även på kortare distanser. Om det skulle dimpa ned en Elitlopps-invitation lagom till maj månad, avskriver han inte att Harper Hanovers kanske får klara sig utan Moni Viking.

– Jodå, det kan absolut vara aktuellt. Men man måste få en inbjudan. Jag tänkte nästan att han skulle få en i fjol men det blev ju Harper Hanovers i stället. Han har ju gått över sprinterdistans en gång tidigare och jag tycker han gick bra. Hästen travade ju 1,09,4 då…

Firandet blir det – oavsett

Att ha sin häst med i Prix d’Amérique är en mångårig dröm som nu blir verklighet för Jan Lyng. Men när det väl inträffar har omständigheterna med en pandemi som ännu håller världen i ett struptag, sett till att han inte kommer kunna uppleva den på plats. Fast champagnen, den finns nog ändå på kylning hemma hos Jan Lyng i Levanger, strax norr om Trondheim.

– Nej, vi tror inte vi kan vara på plats tyvärr. Som det verkar är det ingen som kommer att släppas in. Det blir för oss att följa hemma i tv-soffan. Sedan får vi fira, oavsett hur det går. Bara att få vara med i Prix d’Amérique, det är som en seger för oss, säger han.

Läs även: Bergh och Power på nya äventyr
Läs även: Lindqvist: ”Inte lika övertygad”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hyllad efter segern – men nu fokus på avel för Tekno Jerven

Hyllad efter segern – men nu fokus på avel för Tekno Jerven

Insatsen på Bollnästravet förra helgen fick spelarna att häpna. Trots jättegalopp kastade Tekno Jerven runt hela fältet för överlägsen seger. Men det lär dröja före vi får se den nya kallblodsstjärnan på banan igen – nu blir det fokus på avel.

Borträknad efter stor galopp, men sedan överlägsen vinnare. Prestationen som femårige Tekno Jerven (e. Tekno Odin) bjöd på i Andungens Minne på Bollnästravet i lördags blev ordentligt hyllad. Att tränaren Alf Jonsson har ett ämne för kallblodens elit råder det inga tvivel om.

Avelshingst med stort intresse

Fortsatt tävlande får dock vänta för Tekno Jerven som har flera strängar på sin lyra. Monstertalangen med 12 segrar på 22 starter betäckte 40 ston i fjol och har redan passerat den siffran i bokningar för i år. Därför blir det den närmaste tiden fokus på avelskarriären för Tekno Jerven.

– Nej, nu blir det avel, sedan siktar vi på att komma tillbaks någon gång till sensommaren. Får han bara var hel och frisk så är det väl en häst för högsta klassen, det tror jag, säger kusken Jimmy Jonsson i en intervju med Trav 365.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Borta mer än ett och ett halvt år - Jaguar Dream vann direkt
Nästa nyhet
Borta mer än ett och ett halvt år – Jaguar Dream vann direkt

Borta mer än ett och ett halvt år – Jaguar Dream vann direkt

Senaste starten var under Elitloppshelgen 2019. Sedan har skador hållit Jaguar Dream borta i tjugo månader. Men när Claes Sjöströms kanon äntligen fick göra comeback – var det inget som stoppade honom. Hästen slog till direkt på Solvalla.

Solvallas Claes Sjöström hade en unghästtopp i Jaguar Dream (e. Love You). Som treåring slutade han bland annat tvåa i en E3-final och var sedan fyra i Breeders Crown. Fyraåringssäsongen fick ett stopp efter en start i Fyraåringseliten under Elitlopps-helgen. Sedan fick Jaguar Dream hela fjolåret inställd på grund av skador i omgångar – men att fuxen var sugen när det väl blev comeback var det lite tvivel om.

Ville vinna på direkten

Efter en tävlingsfrånvaro på tjugo månader var Jaguar Dream inte särskild betrodd på toton då han på hemmabanan under onsdagskvällen gjorde comeback. Men efter en fin resa i rygg på ledaren skulle det lösa sig perfekt. In i sista sväng fick sexåringen fritt då spårande Dom Perignon ryckte undan och med 200 kvar vred Claes Sjöström ut i andraspår. Jaguar Dream bet till direkt – och fångade säkert in täthästen. Stark comeback värd ett förstapris på 60 000 kronor. Vinnaren klockades till 1.12,1a/1640 efter att loppets avslutande halvvarv avverkats efter 10,5-tempo

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Samtidigt som PdA - Zacon Gio startar i Italien
Nästa nyhet
Samtidigt som PdA – Zacon Gio startar i Italien

Samtidigt som PdA – Zacon Gio startar i Italien

Han är hästen som besegrat Face Time Bourbon vid två tillfällen. Zacon Gio startar också på söndag, men inte i Prix d’Amérique utan i en enklare uppgift i Florens.

Zacon Gio kan skryta med att ha slagit Prix d’Amérique-favoriten Face Time Bourbon två gånger, men samtidigt som den senare försvarar titeln i just Prix d’Amérique slipar italienaren på formen i stället på hemmaplan.

Kan bli Prix de France nästa

Den forne världsmästaren och fjolårets Lotteria-vinnare Zacon Gio startade senast i Nationernas Pris i början av december men slutade då i det slagna fältet. Tränaren Holger Ehlert har tidigare sagt att man hoppas på en Frankrike-resa om några veckor, med fokus på Prix de France. Om så blir verklighet väntar med stor sannolikhet ett nytt möte med Face Time Bourbon. På söndag luftas Zacon Gio i Gran Premio Ponte Vecchio, ett lopp med 14 000 euro i förstapris, på banan i Florens.

Gran Premio Ponte Vecchio, 2020 auto:

1 Alouette – Enrico Baldi
2 Ulisse Effe – Antonio di Nardo
3 Zima Jet – kusk ej klar
4 Vesna – René Legati
5 Vandalo Gio – Francesco Facci
6 Aria dei Venti – Antonio Greppi
7 Antony Leone – Gaetano di Nardo
8 Zacon Gio – Roberto Vecchione
9 Zefiro Gual – kusk ej klar
10 Vento Spritz – Roberto Andreghetti
11 Atik Dl – Marco Pistone
12 Ulra Risaia Trgf – kusk ej klar
13 Zef – Santo Mollo
14 Stepping Spaceboy – Vincenzo Gallo

Läs även: Italienska toppar borta från Prix d’Amérique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Power på nya äventyr
Nästa nyhet
Power på nya äventyr

Power på nya äventyr

Skulle det inte bli något svensktränat deltagande i årets Prix d’Amérique? Jo, det skulle det trots allt. Efter en riktigt plusbetonad seger på den franska nationalarenan förra helgen tog Robert Bergh beslutet. Power blir ensam svensk i den franska lejonkulan.

Fram till för mindre än två veckor sedan såg årets Prix d’Amérique ut att få avgöras helt utan några svenska hästar. Något som, om det hade blivit ett faktum, i så fall hade varit första gången sedan 1986 som loppet körts helt utan svensktränade fyrbenta aktörer. Men så dök Power upp. Femåringen var egentligen inte påtänkt för Prix d’Amérique redan det här året, men något fick tränaren Robert Bergh att ändra inställning.

Fick andra tankar efter loppet

– Det var sättet som han kom ur det där loppet. Det var ju snöstorm och den första gången som han startade över 2850 meter på den banan. Vi tänkte att om han hade varit med bland de fyra så hade han gjort det bra, men man var ju mäkta förvånad över hur fin som han såg ut, berättar Robert Bergh för Travnet.

Loppet som menas var Prix de Croix. Ett femåringslopp med en osedvanligt stark start-lista vilken bland annat innehöll PdA-genrepande jokern Gu d’Héripré. Segern gick dock till Power som länge sladdade sist i fältet men efter en formidabel spurt hann fram på ett vintervitt Vincennes. En avslutning som alltså fick Robert Bergh på andra tankar.

”Tänkte att om han var bland de fyra, så hade han gjort det bra…”Robert Bergh

– Jag följde noga Prix de Belgique som gick dagen efter och kollade de hästarna, sedan tog det mig väl två dygn för att smälta det innan vi bestämde oss, säger Robert som utvecklar hur den här veckan ser ut för stallets hopp:

– Vi kollade igenom honom riktigt noga förra måndagen, innan vi bestämde oss, och han såg väldigt fin ut. Han ska gå lite tempojobb tidigt i den här veckan så kommer det bli lite intervaller på torsdagen. Sedan är det bara lite finputs.

Har skrällt på Vincennes förut

Power är nybliven femåring men förstås ingen duvunge. Sonen efter pacerstammade Googoo Gaagaa har hela tiden tillhört kullens elit och fick sitt stora genombrott när han vann Kriteriet som treåring. Under fjolåret var han fyra i Kungapokalen, med i Derbyt och slog världsrekord i S:t Leger före han klippte till med skrällseger i Grand Prix de l’UET – just på Vincennes. På söndag är han tillbaka för sin hittills kanske största utmaning och han slår ur underläge igen. Frågan är om Power är med för att slåss om topplaceringarna eller om det är mer för att lära för framtiden?

– Ja, men det är väl både och egentligen. Det här blir ju hans första lopp mot den riktiga eliten och jag vill att han ska få känna på banan och motståndet. Jag tror det är bra på sikt att tävla på Vincennes; det får hästarna att utvecklas, både för loppen här hemma och sedan när man ska tillbaka dit ned i framtiden, menar Robert Bergh.

Prix d’Amérique för femte gången

Eric Raffin fick hoppa upp i sulkyn vid senaste segern, men på söndag är Robert Bergh tillbaka vid tömmarna bakom Power med över nio miljoner intjänat hittills i trettio starter. Men det är knappast första gången som tränaren är med Prix d’Amériques hetluft. Det blir femte styrningen i loppet; hittills bästa placeringen är från 2005 då Hilda Zonett var fyra.

– Jag har varit med några gånger förut och har väl aldrig riktigt haft någon chans, det har jag kanske inte nu heller men det är ett mäktigt lopp att köra även om det blir annorlunda i år när det inte är någon publik på plats. Det är ju som en annan sport att köra på Vincennes; jag tycker nästan det är som två sporter att bara köra på den stora eller den lilla banan. Man ser på det på ett helt annat sätt än vi gör hemma.

”Det är som en annan sport att köra på Vincennes”Robert Bergh

Alldeles oavsett hur det går på söndag är den närmaste framtiden därefter redan utstakad för Power. Det blir ingen mer start i Frankrike den här säsongen och det kommer dröja före vi får se hästen på våra svenska ovaler. Power ska i år kombinera tävlandet med avel och de närmaste månaderna är det i tjänst hos Stuteri Broline som gäller.

– Han åker hem redan på måndag, skulle jag tro. Direkt till Stuteri Broline. Efter det här är det avelsarbete i fem månader som gäller och sedan blir det omtag framåt juli någon gång med sikte på nästa vinter. Jag skulle tro att han inte kommer in i träning igen förrän första, andra veckan i juli och så följer ju en träningsperiod efter det.

Måste slå ur underläge igen

Det är ett spännande fortsättning på äventyret Power som väntar för Robert Bergh till helgen. Som sagt, den svenske ungtuppen slår ur underläge mot bland andra tuffa franska lekkamrater som Davidson du Pont och Face Time Bourbon, men skrällt han å andra sidan gjort förut. Om vi föreställer oss en scen där Power står som segrare i Prix d’Amérique på söndag, hur har det då gått till?

– Ha ha…ja, det skulle nog vara en fråga som jag också skulle ställa mig i så fall… Jag ser det nog inte riktigt på det sättet. Jag har respekt för ett par fyra hästar i loppet, men det ska framför allt bli kul för Power att vara med, utvecklande och nyttigt för hästen. Jag tror vi nöjer oss så i nuläget, avslutar Robert Bergh.

Läs även: Lindqvist: ”Inte lika övertygad”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Obesegrad i fjol - Odd Herakles redo för årsdebut

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson