Power på nya äventyr

Skulle det inte bli något svensktränat deltagande i årets Prix d’Amérique? Jo, det skulle det trots allt. Efter en riktigt plusbetonad seger på den franska nationalarenan förra helgen tog Robert Bergh beslutet. Power blir ensam svensk i den franska lejonkulan.

Fram till för mindre än två veckor sedan såg årets Prix d’Amérique ut att få avgöras helt utan några svenska hästar. Något som, om det hade blivit ett faktum, i så fall hade varit första gången sedan 1986 som loppet körts helt utan svensktränade fyrbenta aktörer. Men så dök Power upp. Femåringen var egentligen inte påtänkt för Prix d’Amérique redan det här året, men något fick tränaren Robert Bergh att ändra inställning.

Fick andra tankar efter loppet

– Det var sättet som han kom ur det där loppet. Det var ju snöstorm och den första gången som han startade över 2850 meter på den banan. Vi tänkte att om han hade varit med bland de fyra så hade han gjort det bra, men man var ju mäkta förvånad över hur fin som han såg ut, berättar Robert Bergh för Travnet.

Loppet som menas var Prix de Croix. Ett femåringslopp med en osedvanligt stark start-lista vilken bland annat innehöll PdA-genrepande jokern Gu d’Héripré. Segern gick dock till Power som länge sladdade sist i fältet men efter en formidabel spurt hann fram på ett vintervitt Vincennes. En avslutning som alltså fick Robert Bergh på andra tankar.

”Tänkte att om han var bland de fyra, så hade han gjort det bra…”Robert Bergh

– Jag följde noga Prix de Belgique som gick dagen efter och kollade de hästarna, sedan tog det mig väl två dygn för att smälta det innan vi bestämde oss, säger Robert som utvecklar hur den här veckan ser ut för stallets hopp:

– Vi kollade igenom honom riktigt noga förra måndagen, innan vi bestämde oss, och han såg väldigt fin ut. Han ska gå lite tempojobb tidigt i den här veckan så kommer det bli lite intervaller på torsdagen. Sedan är det bara lite finputs.

Har skrällt på Vincennes förut

Power är nybliven femåring men förstås ingen duvunge. Sonen efter pacerstammade Googoo Gaagaa har hela tiden tillhört kullens elit och fick sitt stora genombrott när han vann Kriteriet som treåring. Under fjolåret var han fyra i Kungapokalen, med i Derbyt och slog världsrekord i S:t Leger före han klippte till med skrällseger i Grand Prix de l’UET – just på Vincennes. På söndag är han tillbaka för sin hittills kanske största utmaning och han slår ur underläge igen. Frågan är om Power är med för att slåss om topplaceringarna eller om det är mer för att lära för framtiden?

– Ja, men det är väl både och egentligen. Det här blir ju hans första lopp mot den riktiga eliten och jag vill att han ska få känna på banan och motståndet. Jag tror det är bra på sikt att tävla på Vincennes; det får hästarna att utvecklas, både för loppen här hemma och sedan när man ska tillbaka dit ned i framtiden, menar Robert Bergh.

Prix d’Amérique för femte gången

Eric Raffin fick hoppa upp i sulkyn vid senaste segern, men på söndag är Robert Bergh tillbaka vid tömmarna bakom Power med över nio miljoner intjänat hittills i trettio starter. Men det är knappast första gången som tränaren är med Prix d’Amériques hetluft. Det blir femte styrningen i loppet; hittills bästa placeringen är från 2005 då Hilda Zonett var fyra.

– Jag har varit med några gånger förut och har väl aldrig riktigt haft någon chans, det har jag kanske inte nu heller men det är ett mäktigt lopp att köra även om det blir annorlunda i år när det inte är någon publik på plats. Det är ju som en annan sport att köra på Vincennes; jag tycker nästan det är som två sporter att bara köra på den stora eller den lilla banan. Man ser på det på ett helt annat sätt än vi gör hemma.

”Det är som en annan sport att köra på Vincennes”Robert Bergh

Alldeles oavsett hur det går på söndag är den närmaste framtiden därefter redan utstakad för Power. Det blir ingen mer start i Frankrike den här säsongen och det kommer dröja före vi får se hästen på våra svenska ovaler. Power ska i år kombinera tävlandet med avel och de närmaste månaderna är det i tjänst hos Stuteri Broline som gäller.

– Han åker hem redan på måndag, skulle jag tro. Direkt till Stuteri Broline. Efter det här är det avelsarbete i fem månader som gäller och sedan blir det omtag framåt juli någon gång med sikte på nästa vinter. Jag skulle tro att han inte kommer in i träning igen förrän första, andra veckan i juli och så följer ju en träningsperiod efter det.

Måste slå ur underläge igen

Det är ett spännande fortsättning på äventyret Power som väntar för Robert Bergh till helgen. Som sagt, den svenske ungtuppen slår ur underläge mot bland andra tuffa franska lekkamrater som Davidson du Pont och Face Time Bourbon, men skrällt han å andra sidan gjort förut. Om vi föreställer oss en scen där Power står som segrare i Prix d’Amérique på söndag, hur har det då gått till?

– Ha ha…ja, det skulle nog vara en fråga som jag också skulle ställa mig i så fall… Jag ser det nog inte riktigt på det sättet. Jag har respekt för ett par fyra hästar i loppet, men det ska framför allt bli kul för Power att vara med, utvecklande och nyttigt för hästen. Jag tror vi nöjer oss så i nuläget, avslutar Robert Bergh.

Läs även: Lindqvist: ”Inte lika övertygad”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Obesegrad i fjol – Odd Herakles redo för årsdebut

Obesegrad i fjol – Odd Herakles redo för årsdebut

Sexton raka segrar och obesegrad under fjolåret. Odd Herakles hålls som världens bästa kallblod. Nästa helg ser han ut att vara tillbaka på tävlingsbanan.

Vem som dominerade i kallblodseliten under förra året behöver inte diskuteras. Odd Herakles (e. Moe Odin) gjorde rent hus och segrade i samtliga sina fjorton starter, dit inkluderades Elitkampen. Totalt ståtar den elvaårige norrmannen med sexton raka.

Kan bli årsdebut nästa helg

Nu är Odd Herakles snart redo för årsdebut. Hästen som senast startade då han vann Moe Odins Ärelopp på Klosterskogen den 21 november, siktas mot comeback på Sörlandet nästa lördag. Det skriver Trav og Galopp-Nytt. För närvarande är Odd Herakles kvar i ägaren Odd Paulsens träning, men ska efter påskhelgen flyttas till Sverige och Fredrik Fransson när han ska kombinera tävling med avel.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Activated hemma i Sverige igen
Nästa nyhet
Activated hemma i Sverige igen

Activated hemma i Sverige igen

Svenska stjärnstoet Activated tog sikte mot de största loppen i Frankrike. Men efter två försök utan resultat har hon nu återvänt hem till svensk mark igen.

Sexåriga Activated (e. Jocose), som fyraåring vinnare av Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal, spände bågen mot det franska vintermeetinget och den största loppen. Men efter att ha slutat i det slagna fältet först i Prix du Bourbonnais och senast Prix Ténor de Baune, har hon nu fått återvända hem till Sverige igen.

Tufft i Frankrike

– Det är tufft att tävla i Frankrike. Hon har känts fin på alla sätt och jag tror att det sitter mer mentalt på henne. Nu får hon ta det lite lugnt och kollas upp. Jag har inte bestämt något alls och viktigaste är att hon mår bra, säger tränaren Fredrik Wallin till Kanal 75.

Activated har på 37 starter så här långt i karriären tagit 11 segrar och tjänat 6 miljoner.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bazire hoppas på kvartett i Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Bazire hoppas på kvartett i Prix d’Amérique

Bazire hoppas på kvartett i Prix d’Amérique

Jean-Michel Bazire är alltid en faktor i fransk travsport. Det samma gäller för Prix d’Amérique. I årets upplaga kommer han att sela ut hela fyra hästar. En av dem är Davidson du Pont som ses som den stora utmanaren till Face Time Bourbon.

Det är på torsdag som startlistan blir klar till Prix d’Amérique men den tränare som kommer bli mest representerad i loppet är utan tvivel Jean-Michel Bazire. Tränaren har fyra hästar anmälda, samtliga får plats i loppet – och alla i kvartetten ska starta.

Kommer starta alla fyra

– Jag kommer att starta alla mina fyra aktuella hästar i Prix d’Amérique. Jag har segerambitioner med Davidson du Pont, medan övriga nog i bästa fall får hoppas på pengarna, bekräftar Jean-Michel Bazire för Trav og Galopp-Nytt.

Bazires stora hopp är förstås Davidson du Pont, tvåa i fjol och som vid segern i Prix de Belgique senast gav prov på färsk toppform. Kvartetten kompletteras med redan inkvalade italienaren Victor Ferm, den danskfödde Valokaja Hindö samt norske Looking Superb, skrälltvåa i PdA för två år sedan.

Jean-Michel Bazire har haft tre hästar med i Prix d’Amérique vid flera tidigare tillfällen, bland annat i fjol. Det största succéåret var 2019 då han själv segrade med Bélina Josselyn, före Looking Superb och då Davidson du Pont slutade fyra.

Läs även: Anmält till Prix d’Amérique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vitruvio åter till Gocciadoro - tar sikte mot Prix de France
Nästa nyhet
Vitruvio åter till Gocciadoro – tar sikte mot Prix de France

Vitruvio åter till Gocciadoro – tar sikte mot Prix de France

Turerna har varit många kring Vitruvio den senaste tiden. En fadäs gjorde att italienaren missade Prix d’Amérique. Nu laddas hästen i stället mot Prix de France – men är tillbaka hos den tidigare tränaren Alessandro Gocciadoro.

Den italienske topptravaren Vitruvio (e. Adrian Chip) skulle genrepa i Prix de Belgique förra helgen, men blev kort före loppet struken. Orsaken var att det hade upptäckts att hästen inte hade genomfört de vaccinationer som krävdes för att starta. Därmed fick den femton-faldige miljonären även startförbud i tre veckor – något som omöjliggjorde en start i Prix d’Amérique nu på söndag.

Siktar mot Prix de France

Vitruvio, femma i Prix d’Amérique i fjol, kom tidigare i höstas till Jean-Michel Bazire i syfte att ta sikte mot årets upplaga. Men de besvikna ägarna har nu tagit hästen ur frans-mannens träning och menar också att man överväger att kräva tränaren på ersättning, skriver italienska Galoppo e Trotto. Vitruvio är nu tillbaka i tidigare tränaren Alessandro Gocciadoros stall – och målet är fortfarande en start i Prix de France som avgörs den 14 februari.

Läs även: Italienska toppar borta från Prix d’Amérique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Inte lika övertygad"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson