Moni Viking och Björn Goop mot segern i Åby Stora Pris. På söndag är han det norska hoppet i Prix d'Amérique. Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån
En norsk Viking i Paris
Publicerad kl 08.55, 28 januari 2021
av Daniel Olsson
Om en norskfödd häst ska vinna Prix d’Amérique, ställs de förhoppningarna i år till Moni Viking. Efter dubbla världsrekord i Sverige i fjol dyker han i vinter upp som en joker i kolstybbscirkusen. Ägaren Jan Lyng verkar dock få bevittna sin dröm gå i uppfyllelse från tv-soffan.
För sju år sedan var svenskfödde men norskägde Yarrah Boko trea i det Prix d’Amérique som vi svenskar nog minns extra väl, sedan Maharajah triumferat. Tre år senare slutade norske fixstjärnan Lionel på samma hedervärda bronsplats. Även i år finns ett röd-blå-vitt hopp med i leken när Prix d’Amérique ska köras. När Moni Viking på söndag äntrar banan som en av de arton går drömmen i uppfyllelse för ägaren och uppfödaren Jan Lyng.
Tror inte det är realistiskt
- Det är sådant här som man går och drömmer om. Det är därför som man håller på med det här. Man tror inte att det är realistiskt, men nu står vi här och är med i världens största travlopp. Det här är det största som jag varit med om. Man känner bara värme, säger Jan Lyng till Travnet.Moni Viking, som förresten är en son till just nämnde Maharajah, susade upp som en komet redan i unga år hemma i Norge. Han slutade tvåa i Kriteriet 2016 och det är faktiskt en insats som säger mycket mer än vid kanske första anblick; Shocking Superman vann den finalen och i det slagna fältet fanns blivande Elitlopps-vinnaren Cokstile, PdA-tvåan Looking Superb, världsrekordshästen Ferrari B.R. och internationella toppen Chief Orlando.
Varit trea i två PdA-kval
På den vägen har det varit, som det brukar heta. Men det var i fjol som den i dag åttaårige hingsten fick sitt stora genombrott med närmare fyra miljoner kronor intravat. Nu är han en häst i Prix d’Amérique, ett lopp han tagit sig till genom att vara trea i såväl Prix du Bourbonnais som Prix de Belgique.Jo, man hoppas att allt ska gå bra. Det är ju fantastiskt det att vi bara kvalat in. Alla starter han gjort i vinter har varit bra, men det är väl den senast i Prix de Belgique som är det jag varit mest nöjd med. Han kördes på ett perfekt sätt och fick gå hela vägen i mål, det blev en perfekt uppladdning.
"Det är ju fantastiskt bara att vi har kvalat in"Jan Lyng
I regi Pierre Vercruysse har Moni Viking långsiktigt matchats mot den uppgift som väntar på söndag. Genrepet gick perfekt och även om ägaren är väl medveten om vad som krävs för att slå den franska armén på deras hemmaslagfält, hyser han goda förhoppningar för sin fuxröde krigare.Drömmen är ju att han ska vara med på ”trippeln” i alla fall. Sedan om det är realistiskt att tro det kan jag inte säga. Face Time Bourbon kommer såklart att vara svår att slå, men med där bakom och slåss det tror jag att vi kan vara. Man såg ju Davidson du Pont senast i Prix de Belgique; han blev ju fint framdragen, skulle Moni Viking få ett sådant lopp till exempel så kommer de inte att springa ifrån honom till slut i alla fall.
Siktar mot samma succé som i fjol
Den svenska publiken är väl bekant med Moni Viking. Efter förra vintermeetinget, som betydde fyra segrar, bytte hästen regi till Björn Goop. Ett samarbete som innebar stor succé. Hästen krossade sitt motstånd då han först vann Harper Hanovers lopp och efter det även Åby Stora Pris – båda gångerna på nya världsrekord. Mycket talar för att det är den vägen man väljer även i år."Skulle Moni Viking få ett sådant lopp, då springer de inte ifrån honom..."Jan Lyng
Vi kikar lite på Prix de Paris som körs över 4000 meter. Sedan har vi en plan på att ta honom till Björn Goop igen, precis som vi gjorde förra året. Han gick ju väldigt bra. En kombination av Björn Goop i Sverige och Pierre Vercruysse i Frankrike, det är perfekt för hästen, säger Jan Lyng och tillägger:
Vi får se vilka lopp som det kan bli. Åby Stora Pris är förstås något vi vill vara med i och vi hoppas att han kan få möta Face Time Bourbon där också.
Dörren är öppen för andra lopp
Prix d’Amérique, Harper Hanovers och Åby Stora Pris. Lopp som är utmärkande för att det är styrkan som är det främsta vapnet som krävs av hästarna. Moni Vikings närmste man menar dock att hans häst fungerar utmärkt även på kortare distanser. Om det skulle dimpa ned en Elitlopps-invitation lagom till maj månad, avskriver han inte att Harper Hanovers kanske får klara sig utan Moni Viking.Jodå, det kan absolut vara aktuellt. Men man måste få en inbjudan. Jag tänkte nästan att han skulle få en i fjol men det blev ju Harper Hanovers i stället. Han har ju gått över sprinterdistans en gång tidigare och jag tycker han gick bra. Hästen travade ju 1,09,4 då…
Firandet blir det - oavsett
Att ha sin häst med i Prix d’Amérique är en mångårig dröm som nu blir verklighet för Jan Lyng. Men när det väl inträffar har omständigheterna med en pandemi som ännu håller världen i ett struptag, sett till att han inte kommer kunna uppleva den på plats. Fast champagnen, den finns nog ändå på kylning hemma hos Jan Lyng i Levanger, strax norr om Trondheim.Nej, vi tror inte vi kan vara på plats tyvärr. Som det verkar är det ingen som kommer att släppas in. Det blir för oss att följa hemma i tv-soffan. Sedan får vi fira, oavsett hur det går. Bara att få vara med i Prix d’Amérique, det är som en seger för oss, säger han.
Läs även: Bergh och Power på nya äventyr Läs även: Lindqvist: "Inte lika övertygad"