Travnet
ANNONS
Krönika
Westholm krönika working class hero

Foto: ALN.se

Westholm: Så kan vi vinna gladiatorspelet

Foto: ALN.se

Publicerad kl 16.33, 23 maj 2024

av Jörgen Westholm

Jag hade lyckan att få köra en travhäst första gången när var 11 år. Det gav mig en sån kick.
Från den dagen har jag aldrig tänkt mig nåt annat än att jobba med hästar. Det har rullat på och blivit bättre och bättre. Nu lever jag mitt drömliv och har varit proffstränare i 28 år.

Till en början hade jag inte råd med egen gård, hyrde in mig och kunde inte jobba som jag ville.

I dag uppfattas jag kanske som en workaholic, det är inte så jag tänker – men av de runt omkring mig.Jag fixar med banorna själv, njuter av att titta på hästarna; naturen och att träffa på nån älg, ibland en kronhjort. Och framför allt: jag får träna mina hästar. Ibland är jag med från födsel till vinnarcirkeln, jag älskar att vara med de första momenten och roligast är att få besöka vinnarcirkeln med några delägare.

Det var farten och spänningen som gjorde att jag fastnade för hästsporten, och jag blir mer och mer intresserad hela tiden.

Utifrån kan jag klassas som gnällig på etablissemanget. När jag lägger mig i olika saker. Men ur mitt perspektiv är det av välmening. Konstruktiva idéer kan göra saker och ting bättre. Det är ytterst sällan jag driver saker för egen vinning, utan för sportens framtid, och nutid. Eftersom jag älskar att hålla på med hästar – vill jag se en framtid för alla som vill hålla på med trav. Därför måste vi förbättra tävlingsschemat. Svensk travsport tävlar för mycket, eller åtminstone för ofta.Det sliter på personalen, hästskötare som gör en fantastisk insats. Men som med våra hästar tvingas tävla på konstiga tider som inte ger omsättning.

Av 840 tävlingsdagar så genererar de 178 sämsta dagarna endast en procent av omsättningen!

De sämsta dagarna sliter mer på alla aktiva än vad de ger positiva utfall omsättningsmässigt. Lösningen: några flera lopp per tävlingsdag. Hellre det än att tvinga ut personal och hästar till tävlingsdagar i ur och skur. För min del kan vi gärna köra tolv lopp per tävlingsdag med tanke på hur extremt dyrt det är att sätta igång tävlingarna. Jag kan mycket väl tänka mig att lägga så kallade breddlopp i samband med vanliga tävlingsdagar för att öka möjligheterna för bredden.

I helgen är det fokus på eliten. Vi visar upp det bästa vi har för den största publiken. Tyvärr hörde jag att ett antal tränare nekat media. Både allsvenskan i fotboll och SHL i hockey har öppna träningar i samband med viktiga matcher och slutspel. Det är viktigt att vi i travet öppnar upp – inte tillåts stänga igen när som flest visar intresse.

Till nästa år förväntar jag mig att man i Anders Malmrots Elitloppsinjudan förväntas ställa upp för media. 11 350 00 i prispengar i Elitloppet – då får alla se till att ansvara för att bidra till showen. Om man vill vara med!

ELITLOPPET

Det skulle vara väldigt roligt om Joviality blåste till ledningen i försöket, fick spår ett i finalen – och vann. Extra speciellt för mig eftersom hon tränas av min tidigare lärling Sabine Kagebrant som jag haft förmånen att vara läromästare för. Min drömvinnare!

Troliga vinnaren är Horsy Dream: en häst av oerhört hög kaliber, grym senast, körs av Eric Raffin som kan 1000-metersbana, med bike och fullt påställ.

ELITKAMPEN

En av mina anställda, Jukka Kivelä, var i helgen över och hälsade på hos Antti Ojanperä som tränar Evartti. Hästen såg väldigt fin ut och kommer vara minst lika bra det här året – det borgar för finsk seger.

HARPER HANOVER

Gladiatorspelet! Vi har Lady Silver som överraskat oss hela vintern och gick bra senast i Örebro international, är inget för vinnarspelarna denna gång men roligt för William Ekberg – det är hans första miljonlopp och det kommer garanterat bli fler.

Vi har även Working Class Hero som varit nere i Frankrike, gjort fyra starter och tjänat 700 000. Har fungerat väldigt bra med Björn Goop, bland annat vunnit Derbykval från dödens på imponerande sätt. Står nu perfekt inne i loppet och är fjärdehäst för mig. Izoard Vedaquais är naturligtvis favorit, Keep Gamble om han kommer till från spår ett kommer därnäst för mig och sen har vi High on Pepper. Men jag rankar in min häst efter de tre. Även om Izoard Vedaquais har en av Frankrikes vassaste kuskar så är det innerspåret på tillägg, 40-volten, ovant med 1000-metersbana – så det finns en del som talar emot (även om han är efter Bird Parker som är min favoritavelshingst, så fick jag det sagt). Jag ser faktiskt en möjlighet vinna för oss med Working Class Hero, så kul eftersom Harpers en av helgens mest spekulativa lopp och vår häst är med i spekulationerna.

Krönika
ANNONS
Nästa artikel