Travnet
ANNONS
Krönika
Artikelbild

Westholm: Hästen är oskyldig – vakna till!

Foto: ALN.se

Publicerad kl 12.03, 29 juni 2024

av Jörgen Westholm

Hästen är oskyldig.

Fixa reglementet snabbt nu – så att inte fler blir lidande.

Det är inte ägarna som ska drabbas.

ST har på slutet kommit ut med flera straff för en typ av förseelser där liniment gjort att hästen fått brännskador på benet eller vaccineringen blivit en dag fel.
Startförbud har utdömts i både tre och sex månader.

Här hoppas jag att hästägarföreningarna vaknar till. Hästarna ska självklart alltid vara startberättigade när veterinärintyg visar att hästen är frisk. Det måste vara tränarens ansvar som gäller.

Satsa mer på grästrav

Vi var på Bro Park och tävlade – och fick dessutom vinna med Guli Hector. Jag gillar verkligen grästrav. Extra mycket på en så fin arena.

Galoppen har en perfekt bana där ute även för travhästar som skulle kunna hjälpa till att variera travsporten. Förutom gräsunderlaget, så är den stor och det skulle gå att testa tarmstart som i Frankrike.

Varför inte köra tre tävlingskvällar per år? Låt en grupp med aktiva komma med idéer om hur Bro Park skulle kunna nyttjas bäst även för travet. Jag ställer gärna upp om de hör av sig.

I Frankrike tävlas mycket på gräs på småbanor och vi haft stora framgångar där med vår franska filial. Där finns också en storloppsserie som heter Trophy Vert.

Gräs är skonsamt för ben och hovar (för de som tävlar barfota) och det är inte ovanligt att vissa hästar tänder till rejält av att byta underlag.

Alla trivdes ute på Bro Parks publikplats med takterrass. Hästarna likaså. Guli Hector gillar förresten inte bara gräs, utan går bra på grus – ett nyförvärv som vi fått fin stil på och har framtiden för sig.

Skaffa en kartbok, ST

Svensk travsport pratar ofta om att optimera tävlingsschemat. Men hur har man tänkt nästa år?

V75 i mars: 1 Halmstad, 8 Axevalla, 15 Bjerke, 22 Åby.

V75 i april: 5 Bollnäs, 12 Jägersro, 17 Gävle, 18 Färjestad, 20 Romme, 26 Örebro.
Ena månaden bara Sydsverige, andra nästan bara i Mellansverige. Skaffa en kartbok!

Härligt uppe i Boden

Vi hade en otroligt trevlig helg uppe i Boden där Castor the Star var kanonfin tvåa i Norrbotten Stora Pris

På bilden till den här krönikan hade jag precis vunnit med Working Class Hero i Silverdivisionen och gratulerades av sportchefen David Zimmer som var framme och sa att även den hästen kan vara något för storloppet nästa år.

Vi kommer gärna tillbaka! Zimmer & Co gör ett kanonjobb där uppe.

Jag älskar konkurrens. När man utmanas så höjer man sig. Men vi kanske bör se över hur vi delar ut prispengar.

Hjälp uppfödarna!

Frankrike låser 86 procent av sina prispengar för franskfödda hästar Sverige låser i dagsläget 8 procent för inhemska hästar (ST säger att det är 13 procent, men då har de räknat in 50 miljoner i insatspengar från ägarna som jag inte tycker ska räknas i dett fall).

Jag tror att svenska uppfödare behöver hjälp här.

Vi vill gärna att Gocciadoro, Hagoort med flera skaffar svenska hästar Precis som jag i Frankrike blivit lockad till Deauville-auktionen för att köpa deras.

UET säger att vi får låsa 20 procent. Det tycker jag definitivt att vi ska göra eftersom det skulle gynna svensk uppfödning, ägare, tränare – tre viktiga aktörer inom sporten.

En röst per häst

Synd att sportchef Anders Malmrot och vd Jörgen Forsberg väljer att säga upp sig på Solvalla. Har inte riktigt koll på orsakerna – hoppas det inte har att göra med att de inte kan driva banan som de vill.

Jag tror att det är viktigt att alla som satsar på sporten kan vara med och rösta i viktiga ärenden – med en röst per häst, starthäst och fölsto.

Ordet sportchef tycker jag förresten att vi kan byta till eventchef, vilket är det viktigaste vi behöver. Just Solvalla ska nog specifikt ha en person som kallas Elitloppsmanager (behöver inte bli så dyr tjänst, många slåss nog om det) sen en annan annan tjänst som eventchef för resten av året.

Min bästa chans på V75

Otroligt spännande i dag på Färjestad. Vi är enda stallet som har två hästar med i E3-finalen för hingstar och valacker.

Båda är premiechansade – så de jagar två miljoner i förstapris.

Dream Mine är uppfödd hemma på gården. Så jag kan allt om den hästen. Conrads Stefan såg jag på auktion och gillade skarpt. I öppet lopp tycker jag båda är värda ett streck.

I övrigt på V75:

Cameron har gått bra hela säsongen, lite lurigt läge här – så får ses som ett garderingsstreck. Ready West vara med i segerstriden, lite blek på Solvalla men bättre distans i dag. Stallets bästa segerchans är Working Class Hero.

ANNONS
Nästa artikel