Vitruvio åter till Gocciadoro – tar sikte mot Prix de France

Turerna har varit många kring Vitruvio den senaste tiden. En fadäs gjorde att italienaren missade Prix d’Amérique. Nu laddas hästen i stället mot Prix de France – men är tillbaka hos den tidigare tränaren Alessandro Gocciadoro.

Den italienske topptravaren Vitruvio (e. Adrian Chip) skulle genrepa i Prix de Belgique förra helgen, men blev kort före loppet struken. Orsaken var att det hade upptäckts att hästen inte hade genomfört de vaccinationer som krävdes för att starta. Därmed fick den femton-faldige miljonären även startförbud i tre veckor – något som omöjliggjorde en start i Prix d’Amérique nu på söndag.

Siktar mot Prix de France

Vitruvio, femma i Prix d’Amérique i fjol, kom tidigare i höstas till Jean-Michel Bazire i syfte att ta sikte mot årets upplaga. Men de besvikna ägarna har nu tagit hästen ur frans-mannens träning och menar också att man överväger att kräva tränaren på ersättning, skriver italienska Galoppo e Trotto. Vitruvio är nu tillbaka i tidigare tränaren Alessandro Gocciadoros stall – och målet är fortfarande en start i Prix de France som avgörs den 14 februari.

Läs även: Italienska toppar borta från Prix d’Amérique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
”Inte lika övertygad”

”Inte lika övertygad”

De sista pusselbitarna har fallit på plats inför Prix d’Amérique. I Paris rustas för den 100:e upplagan av världens mest klassiska kraftmätning. Det är ett annorlunda år men den svenske utrikeskorrespondenten än den samme. Fast har Anders Lindqvist börjat vackla kring vem som verkligen vinner?

När det handlar om Prix d’Amérique i allmänhet och franskt trav i synnerhet är Anders Lindqvist mannen som alltid har svar på svenskarnas frågor. Den 68-årige tränaren är på sedvanligt gott humör när Travnet når honom i sin högborg på Grosbois. Efter många år som framgångsrik utövare i Sverige valde han att prova lyckan i Frankrike i mitten av 90-talet. Snart tre decennier senare är han alltjämt kvar. Anders minns en särskild händelse som han menar markerade startskottet.

Vågade ta steget efter segern

– På lördag är det 26 år sedan jag vann Prix du Luxembourg med Activity och det var det som fick mig att våga ta det här steget; jag etablerade mig här nere ett halvår senare, säger Anders Lindqvist till Travnet och fortsätter:

– Jag har ju varit allvarligt sjuk i omgångar, men det här är ju mitt liv och det är underbart att få vara en del av det. De senaste åren har det gjort ont att köra men nu känner jag mig bättre och nu kan jag börja vara med i jobben igen.

Främsta anläggningen i världen

”Linkans” hemadress är Grosbois. Ett område sydöst om centrala Paris som en gång i tiden fungerade som kungliga jaktmarker, men som sedan 1960-talet i stället varit epi-centrum för fransk travsport. En plats som den svenske tränaren menar är den främsta anläggningen för travträning i världen.

– Grosbois är en fantastisk träningsanläggning. Jag skulle säga att banorna här ute är bättre än den på Vincennes. Frågar du mig så skulle jag tycka att man skulle skrapa bort den där skitiga kolstybben och göra samma banor som här. Den är faktiskt inte så bra när det blir dåligt väder, kuskarna ser ju ut som kolgruvearbetare när de kommer in. Sedan stjäl det svarta underlaget mycket ljus de gånger som vi tävlar på kvällarna.

”Tycker man skulle skrapa bort den där skitiga kolstybben”Anders Lindqvist

Men det var Prix d’Amérique det skulle handla om. Även om såväl fransk som svensk publik i år tyvärr tvingas följa klassikern från tv-soffan, är intresset förstås i vanlig ordning stort. Hade vi frågat Anders för några veckor sedan hade han haft vinnaren klar för sig. Men när vi frågar så här de sista dagarna före – då är han inte lika säker längre.

– Jag har ju gått ut tidigare och sagt att Face Time Bourbon är oslagbar, men det var för en månad sedan. Nu är jag inte lika övertygad längre. Jag tycker att han har fått jobba för segrarna, men sedan är det möjligt att Sébastien Guarato inte har toppat hästen riktigt ännu. Face Time Bourbon är fortfarande favoriten.

De är de två stora utmanarna

Den svenske i Frankrike verksamme Frankrike-experten tycker att det framför allt finns två riktigt vassa motbud. Båda fanns med bakom Face Time Bourbon också i fjolårets batalj. Det handlar om Jean-Michel Bazires Davidson du Pont (tvåa förra året) och monsterstoet Délia du Pommereux (som var sexa i fjol).

– Davidson du Pont och Délia du Pommereux är de två stora utmanarna. Davidson är väldigt på väg uppåt och Délia såg fantastiskt fin ut senast. De sa ju att de skulle köra preparé i Prix de Belgique och det gjorde de också, men det vara bara det att hon var så jäkla bra…

Ett svenskt PdA-hopp har tänts

Länge såg det ut som om vi inte skulle få några svensktränade hästar med i årets Prix d’Amérique. Något som i så fall skulle ha varit första gången sedan 1986. Lyckligtvis dök Power upp i sista stund. Robert Berghs nyblivne femåring stod för ett strålande lopp i Prix de Croix. Lindqvist tror att det blågula inslaget kommer att kunna hävda sig väl på söndag.

– Vi hoppas ju förstås för svensk del på Power. Han står här i stallet och jag måste säga att han ser läskigt fin ut alltså. Han kan ju inte vara med från start riktigt, han behöver gå bakifrån men skulle det bli överpace så tror jag han kommer starkt till slut. Power är verkligen ingen statist i loppet.

”Jag måste säga att Power ser läskigt fin ut, alltså”Anders Lindqvist

– Gu d’Héripré har ju sett fin ut också, men kanske inte lika bra senast fast han tappade skon då och hade ingen tur. Det är en jäkligt bra häst i grunden och nog den bästa i ”G-årgången”. Om inte annat kan det där absolut vara en framtida Prix d’Amérique-vinnare, säger Anders och berättar vidare:

– Ska vi nämna någon mer så är Bahia Quesnot ju som ett fint vin, hon blir verkligen bara bättre med åren. Jag trodde inte hon skulle ha någon chans i Prix de Cornulier. Vi får även nämna Vivid Wise As; man kan aldrig ta ifrån Gocciadoro att hans hästar går jäkligt bra.

Kan ha en vinnare på söndag

Någon häst i Prix d’Amérique har inte Anders Lindqvist med. I alla fall inte i år. Men det betyder inte att han inte kan ha en vinnare bakom örat att ta fram under söndagens stordag. Tränaren plockar ut ett par hästar och det är särskild en som han vill lyfta fram.

– Jag har A Sweet Dance och Wild Love och kanske också Hard Times ute på söndag. Den senare är ny i min träning; han har haft lite problem men känns mycket bättre nu även om han kanske blir mer aktuell om ett par veckor. Hästarna känns mycket bra i träningen och A Sweet Dance känns det som om hon dansar fram. Jag tror faktiskt inte jag haft någon häst som kan springa så fort som hon gör; hon kan speeda fantastiskt, jag tror hon kan gå iväg 1.02 i 600 meter om man skulle vilja, avslutar Anders Lindqvist.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dibaba till USA - ska betäckas med Gimpanzee
Nästa nyhet
Dibaba till USA – ska betäckas med Gimpanzee

Dibaba till USA – ska betäckas med Gimpanzee

I somras togs beslutet att Dibaba hade gjort sin sista start. När avelskarriären nu tar vid väntar en resa över Atlanten – och ett möte med högintressante Gimpanzee.

Toppstammade Dibaba (e. Ready Cash) lade tävlingsskorna på hyllan i somras. Unghäststjärnan hade då tjänat cirka 4,6 miljoner kronor och vunnit bland annat Drottning Silvias Pokal 2018. Till den här säsongen väntar debut som avelsmärr och det är ett riktigt spännande första möte som väntar – i USA.

Skickar en kvartett ston

Dibaba är ett sto av totalt fem från SRF Stable som nu skickas över Atlanten för att betäckas med den i aveln färske Gimpanzee. Det skriver Travronden. Fenomentravaren Gimpanzee, som slutade att tävla i och med förra säsongen, får också stifta bekantskap med miljonärskorna Aleppo Pine (e. Maharajah), Odessa Celeber (e. Cantab Hall) samt Seaside Bliss (e. Cantab Hall) och Dibaba-systern Mimiro (e. Bold Eagle), från SRF Stable.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kerryn Manning första kvinna till 4000 sulkysegrar
Nästa nyhet
Kerryn Manning första kvinna till 4000 sulkysegrar

Kerryn Manning första kvinna till 4000 sulkysegrar

Världens segerrikaste kvinna i sulkyn har slagit till igen. Australiska Kerryn Manning skrev historia på nytt när hon nådde milstolpen 4000 segrar.

För skandinavisk publik är nog Kerryn Manning, i dag 44, nog fortfarande ihågkommen som kusken i det exotiska ekipage som hon utgjorde bakom Knight Pistol. Det australiska ekipaget turnerade i både Sverige och Norge 1997 och vann bland annat Harley Davidson Race.

Vunnit fler än någon annan kvinna

Hemma i Australien har Kerryn Manning blivit en legendar. Sedan tidigare är hon den kvinna inom trav- och galoppsport som tagit flest segrar i världen och på måndagen noterade hon en ny milstolpe. På banan Stawell, nordost om Melbourne, kunde hon ta sin 4000:e seger i sulkyn. Till sin hjälp hade Manning den egentränade passgångaren Glenavril King. Det skriver harnesslink.com.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Anmält till PdA
Nästa nyhet
Anmält till PdA

Anmält till PdA

Anmälningstiden till Prix d’Amérique har gått ut. 27 hästar finns kvar i den preliminära listan. 11 av dem har redan kvalat in. Det svenska hoppet sätts till Power.

Prix d’Amérique-veckan är här och det är på söndag som världens mest prestigefyllda travlopp körs på Vincennes. Under måndag förmiddag löpte tiden för att anmäla till loppet ut. Den preliminära listan innehåller 27 intressenter – 18 av dem får också plats i den definitiva startlistan.

Power är det svenska hoppet

11 hästar har redan säkrat sina platser genom de totalt sex lopp från vilka man kan kvala in till PdA. Dit räknas förstås den regerande mästaren Face Time Bourbon, som inför det stora mötet har hunnit med att vinna både Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne. Det svenska hoppet får sättas till Robert Berghs Power, som förra helgen segrade i Prix de Croix och har sin PdA-plats säker tack vare sin höga prissumma.

De resterande sju platser som återstår att fylla, tillsätts efter högst startprissumma. För närvarande är Pierre Vercruysse-tränade Drôle de Jet ”sista häst in” i loppet. En strykning sker på onsdag innan den definitiva startlistan spikas på torsdag klockan 12.00.

Anmälda till PdA efter prissumma:

Decoloration, 297 060 euro
Hard Times, 317 576 euro
Conchitana Jenilou, 323 900 euro
Victor Ferm, 332 202 euro (inkvalad)
Féerie Wood, 357 350 euro (inkvalad)
Crêpe de Satin, 373 890 euro
Fakir du Lorault, 520 90 euro
Express Jet, 529 100 euro
Frisbee d’Am, 544 600 euro
Diable du Vauvert, 562 290 euro (inkvalad)
Tamure Roc, 578 964 euro
Etonnant, 581 600 euro
Gu d’Héripré, 585 900 euro (inkvalad)
Moni Viking, 606 953 euro (inkvalad)
Drôle de Jet, 628 075 euro
Looking Superb, 655 911 euro
Feliciano, 689 540 euro (inkvalad)
Chica des Joudes, 711 670 euro
Valokaja Hindö, 748 483 euro
Power, 909 746 euro
Tony Gio, 1 050 415 euro
Délia du Pommereux, 1 051 220 euro (inkvalad)
Vivid Wise As, 1 068 898 euro (inkvalad)
Davidson du Pont, 1 355 610 euro (inkvalad)
Bahia Quesnot, 1 453 408 euro (inkvalad)
Face Time Bourbon, 2 197 440 euro (inkvalad)
Billie de Montfort, 2 348 588 euro

  • vem vinner prix d’Amérique?
Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fältet hade formerats - då fick startbilen sladd

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson