Prins Daniels lopp på Gävletravet lockar alltid ett topp-startfält i kampen om en av de sista biljetterna till Elit-loppet. Blir det Volstead som säkrar platsen även i år?

Det är på söndag som årets startfält i Elitloppet fastställs. Kvällen innan avgörs som vanligt HKH Prins Daniels lopp, en guldfinal med ett antal wild cards, på Gävletravet.

Volstead skrattar bäst igen? Foto: ALN

Utöver ett förstapris på 400 000 kronor så väntar vinnaren också en invitation till Elitloppet.

Loppet brukar vara en garanterad fartfest; de senaste fem vinnarna har alla travat under 1.10. I fjol var det Volstead som tog segern och det kan han göra även i år. Efter att galopperat i försöket till Lotterian är man nu tillbaka för att säkra en plats i Elitloppet. Erik Adielsson kör.

Eller Wild Honey? Foto: ALN

För Örjan Kihlström kör nämligen Wild Honey. Daniel Redéns stjärnsto har vunnit sina båda starter i Sverige efter vinterns eskapader i Frankrike.

Loppet innehåller även Twister Bi som efter överlägsen seger i Seinäjoki-Race och brons i Finlandia-Ajo fått ett perfekt innerspår.

Twister Bi vill ha platsen i Elitloppet? Foto: ALN

Andra starka kort är Shadow Woodland med två segrar på lika många försök i år, Lutfi Kolgjinis raske Target Kronos, Peter Untersteiners topp Poet Broline som senast felade i Finlandia-Ajo och finländska gästen Workout Wonder.

Spekulationer har funnits om Nuncio skulle starta i Prins Daniels lopp för ett finslipande test inför Elitloppet, men hästen blev aldrig anmäld till loppet.

Här är startlistan:

1609 auto

1 Twister Bi – Christoffer Eriksson
2 Magic Tonight – Kenneth Haugstad
3 Highspeed Call – Anders Eriksson
4 Shadow Woodland – Ulf Ohlsson
5 Target Kronos – Lutfi Kolgjini
6 Volstead – Erik Adielsson
7 Wild Honey – Örjan Kihlström
8 Workout Wonder – Tommi Kylliäinen
9 Poet Broline – Peter Untersteiner
10 Rod Stewart – Jorma Kontio

Senaste vinnarna:

2016: Volstead – Stefan Meander  
2015: Mosaique Face – Lutfi Kolgjini
2014: Truculent – Johnny Takter
2013: Nahar – Robert Bergh
2012: Brioni – Joakim Lövgren

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Copenhagen Cup: Cruzado dela Noche efter drama

Copenhagen Cup: Cruzado dela Noche efter drama

Cruzado dela Noche fortsätter att övertyga. Femåringen tog hem Copenhagen Cup från dödens – men loppets upplösning blev dramatisk.

Väntar Elitloppet om två veckor för Cruzado dela Noche? Säsongen har börjat strålande för den i USA födda femåringen. På söndagen tog han hem Copenhagen Cup på Lunden – den tunga vägen.

Cruzado har börjat året riktigt starkt. Foto: ALN

– Han är fantastisk. Otroligt tacksam att köra; stark, rejäl och oöm. Det är inte så mycket jag som ska äras för den här segern, sa Per Linderoth som körde Stefan Melander-träningen till segern.

Buzz Mearas var pilsnabb när bilen lämnade fältet och gick till spets. Ulf Ohlsson var snabbt framme för att överta täten strax före halvvarvspasseringen med Nadal Broline. I spets öppnade man 13,4 första 500.

Cruzado dela Noche fick därmed finna sig i en resa i dödens. I rygg, andra par utvändigt, hade Örjan Kihlström placerat In Vain Sund perfekt. Kilometern gick efter samma notering som halvvarvet och det drog ihop sig mot ett snabbt slutvarv.

Ur den sista kurvan var Nadal Broline ansatt och Cruzado dela Noche började koppla greppet, trots sin resa utvändigt. Fast bakom hade nu In Vain Sund sänts ut till attack och Daniel Redéns femåring kom fort till slut.

Linderoth lostade in Cruzado till ny seger. Foto: ALN

När mållinjen passerades var de båda duellanterna jämsides. Dramatiken blev extra stor då In Vain Sund tappade aktionen sista biten och skar mållinjen i vad som såg ut som galopp.

Det dröjde några minuter innan resultatet kunde ropas ut: segern till Cruzado dela Noche – och In Vain Sund var först över mål men diskades för galoppen.

– Det här var ju ett litet elddop för hästen, även om de allra värsta kanske inte var med i dag, sa Per Linderoth i segerintervjun.

Olyckligt för In Vain Sund. Foto: ALN

Vinnaren klockades till 1.11,1a över 2011 meter, den tredje snabbaste segertiden i Copenhagen Cups historia. Förstapriset var 375 000 danska kronor.

Måltrean Nadal Broline fick nu andrapriset efter en bra insats i ledningen. Buzz Mearas som aldrig fick riktigt fritt spelrum från vinnarhålet tog tredjeplatsen.

Titelförsvararen Your Highness travade som trea på innerspår, men föll över i galopp på sista bortre långsidan och fick lämna Köpenhamn som diskad.

Carabineri fick en knepig resa på innerspår, men avslutade bra en bit bakom täten. Hemmahoppet Takethem gick som femma i andraspår och gick en okej slutrepa utan att kunna blanda sig i tätstriden.

Du kan se loppet här.

*****

…I övrigt från Copenhagen Cup-dagen.

…Danska men i Norge tränade Patricia Hastrup var riktigt fin i Summer Meating Mares. För Lars Anvar Kolle blev det överlägset från ledningen.

Dubbel för Jensen. Foto: ALN

…Peter Ingves skrällde i Klass 2 genom att sätta dit danske Way To Go Chief efter en resa i rygg på ledaren.

…Skräll i fyraåringsloppet där Flemming Jensen ledde varje meter med fine Yankee Glide-sonen Shotproof. Segern togs på 1.12,9a över 2000 före starkt avslutande Mindyourvalue W.F.

…Flemming Jensen noterades för tränarseger även bakom Victory Kåsgård, men det var Birger Jörgensen som körde valacken till viktoria, det efter att ha övertagit täten.

…Formen för Christoffer Eriksson fortsätter. I Silverdivisionen satte han dit Robert Bergh-tränade Re Doc som var starkast i spurten i en tät uppgörelse.

…Örjan Kihlström agerade skrällkusk när han efter en invändig resa måttade in Springover till segern i stayerloppet. Det är Tomas Malmqvist som tränar vinnaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kungapokalen: Diamanten tog guldet i spurten
Nästa nyhet
Kungapokalen: Diamanten tog guldet i spurten

Kungapokalen: Diamanten tog guldet i spurten

Kungapokalen skulle lösa sig perfekt för Diamanten. Robert Bergh-träningen spurtade starkast på innern och gav Christoffer Eriksson en ny storseger.

Det här var en dag som Christoffer Eriksson sent ska glömma. Efter att ha tagit en dubbel på V75 slog han till med seger också i Kungapokalen.

Det blev en kul dag för Christoffer. Foto: ALN

Jägersrokusken fick av Robert Bergh förtroendet bakom Diamanten – och det skulle lösa sig helt perfekt för den fyraårige Adrian Chip-sonen. Liksom i Drottning Silvas Pokal togs segern från bricka tolv.

– Det är en enorm glädje. Det är väldigt stort att bara få köra de här loppen och ännu större att få vinna. Det är det här man jobbar för, sa Christoffer Eriksson i vinnarcirkeln.

Diamanten fick från sitt trista utgångsläge börja som femma på innerspår. Snabbast ut var National Prince som strax före halvvarvspasseringen släppte till Deimos Racing.

Kriterie-ettan öppnade 500 efter 10,3 men kunde lunga ned till 14,2 på varvet. Favoriten Makethemark var den som fick kliva fram i dödens. Bakom skuggade Gareth Boko och denne gick till attack med 700 kvar.

Fast de utvändiga hästarna kunde aldrig göra sig gällande. I stället länsade Deimos Racing undan genom sista sväng. Men Christoffer Eriksson hade hittat ut i andraspår och när man nådde upploppet drog han ned Diamanten på open stretch.

Diamanten störtdyker på open stretch. Foto: ALN

Loppets upplösning blev hundraprocentig för Robert Bergh-hingsten. Diamanten avslutade riktigt fort på innerspåret och fångade in den undflyende Deimos Racing på linjen.

– Vi hade ett tråkigt utgångsläge och var tvungna att spara på meterna. Men det blev verkligen bingo, vi hade flax med alla positioner och jag kände att vi grejade det över mållinjen, sa segerkusken.

Klockorna visade upp segertiden 1.12,6a över 2140 meter. Diamanten, som ägs av Peter och Kent Forsberg, belönades med precis under en miljon kronor i förstapris.

Hemmaseger i Kungapokalen. Foto: ALN

Deimos Racing höll bra som knappt betvingad tvåa på samma tid som vinnaren. Trea i mål slutade Monark Newmen (12,7) som efter en resa som trea på innerspår, fick sent fritt och sköt till rappt.

Fjärdepriset gick till Handsome Brad (12,7) som levererade en riktigt bra spurt långt ute i banan. Femma efter en godkänd avslutning blev Gandhi Boko (12,9). Sista prisplatsen grejade Gareth Boko (13,1).

Galopp i sista sväng blev det för National Prince, då travande i rygg ledaren. Galopp i slutskedet, utan chans på tätplats, för Dominion Beach och Makethemark.

Du kan se loppet här.

Läs även: Drottning Silvias: Mäktigt, Cash Crowe!
Läs även: V75: Veteranen vann – Spring Erom till Elitloppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Veteranen vann - Spring Erom till Elitloppet
Nästa nyhet
V75: Veteranen vann – Spring Erom till Elitloppet

V75: Veteranen vann – Spring Erom till Elitloppet

Han är tolv år – och är bättre än någonsin. Spring Erom drog runt Algot Scotts Minne på 1.10,3 – och är nu klar för Elitloppet!

Vinnaren av Algot Scotts Minne på Åby hade en biljett till Elitloppet att vinna, förutom förstapriset. Den ville Spring Erom ha allra mest – tolvåringen tar plats i finrummet på Solvalla.

Välkommen till Elitloppet. Foto: ALN

– Det är klart vi ska vara med, vi tackar ja. Det känns nästan lite overkligt att jag står här och pratar om det här, sa tränaren Dan Widegren i segerintervjun.

För Björn Goop höll Spring Erom upp spets i kamp mot Kadett C.D. men tvingades till en 07-öppning första 500. Fast det skulle inte bekomma den gamle kämpen.

Det här var Spring Eroms dag. Ur den sista svängen galopperade Kadett C.D. som slagen om segern. Quick Fix fick fritt över open stretch men kunde inte utmana. Spring Erom skar mållinjen på 1.10,3a över engelska milen – nytt personligt rekord.

Vann på 1.10,3. Foto: ALN

– Det är väldigt roligt. Han var väldigt hingstig i dag, men efter värmningen blev han helt fokuserad. Det är en enorm individ det här, sa Dan Widegren.

Quick Fix ordnade andrapriset, medan oddsaren Billy Flynn tog tredjepriset. On Track Piraten gav sig iväg i spåren 800 kvar men kunde aldrig blanda sig i tätstriden. Galopp i starten blev det för Magic Tonight i årsdebuten.

*****

Donato E runt om. Foto: ALN

*I Bronsdivisionen var det ingen som rörde Donato E. Örjan Kihlström (55 år i dag) körde den av Ulf Stenströmer tränade sexåringen till täten och kunde från den positionen vinna lätt. Det på 1.14,3 över 2640 meter.

*Lutfi Kolgjini och stall Courant har en kapabel sort i Bravo Navarone. Segern i Silverdivisionen togs enkelt i Christoffer Erikssons händer. From Above-sonen övertog täten i den första svängen och var sedan ohotad. 1.12,8a över 2640 meter var vinnartiden.

Kanonen Navarone. Foto: ALN

*Svante Båth och Erik Adielsson grejade Klass 2. Segerherren var fyrårige Upstream som ledde runt om i ett galoppfyllt lopp. Dino Baggio kom med en rykande avslutning med ledaren höll undan precis. 1.13,4 över 2140 var segertiden.

*Christoffer Eriksson använde ”stretchen” för att vinna Klass 1. Med sin egen träning Nonstop Cheri spetsade han men släppte till Ferrari River som anförde i bra tempo. In på upploppet kunde Nonstop Cheri avgöra på innern före bra avslutande Great King Wine. Favoriten Springfield gick ned som trea på innerspår men kunde inte vara med i striden. Vinnaren kom i mål på 1.12,6a över 2140.

Läs även: Kungapokalen: Diamanten tog guldet i spurten
Läs även: Drottning Silvias: Mäktigt, Cash Crowe!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Drottning Silvias Pokal: Mäktigt, Cash Crowe!
Nästa nyhet
Drottning Silvias Pokal: Mäktigt, Cash Crowe!

Drottning Silvias Pokal: Mäktigt, Cash Crowe!

Petri Puro har plockat fram en ny stjärna. I sin sjunde start i karriären och trots sämsta läget – vann Cash Crown Drottning Silvias Pokal. Efter ett mäktigt slutvarv blev det miljonseger på Åby.

Strax före jul gjorde Cash Crowe sin första start i karriären. Knappt fem månader senare står hon som vinnare av Drottning Silvias Pokal. Den svarta Ready Cash-dottern visade sin fruktansvärda kapacitet.

Stark vecka för Puro. Foto: ALN

Cash Crowe galopperade i uttagningarna, men lyckades greja sista finalplatsen. Det gjorde dock att hon fick tolftespåret i finalen – men det skulle inte hindra henne.

– Vi ändrade skoningen lite och banan var bra i dag, allt stämde. Det var andra miljonsegern vi vann på en vecka, så nu är man back in business, sa tränaren Petri Puro i vinnarcirkeln och åsyftade vinsten med D.D.’s Hitman i Finlandia-Ajo i söndags.

Det här var den blott sjunde starten i karriären för Cash Crown – men den sjätte segern. Hästen som inte bara tränas av Petri Puro, utan även ägs och är uppfödd av den samme, fixade en knapp miljon.

– Hon har bara gjort sju lopp, men hon har den rätta kapaciteten för att komma upp till den högsta nivån, sa Puro.

Cash Crowe - miljonär. Foto: ALN

Cash Crowe började loppet i sjunde par utvändigt. I spets gick Quebec C.D. som efter 700 meter fick Caddie Lisieux utvändigt om sig.

Efter 11,9 första 500 passerades varvet på 15,7. Det var nu som Cash Crowe klev in i matchen.

Johnny Takter lät stoet avancera framåt via tredjespår, Cash Crowe tog sina kraftfulla steg över den sista bortre och nådde dödens 500 kvar när Caddie Lisieux gav slaget förlorat.

Redan ur sista sväng var saken avgjord. Cash Crowe gick ifrån, samtidigt lirkade Björn Goop loss Inga In Heaven från tredje invändigt och ekipaget avslutade sylvasst invändigt. Men Cash Crown sträckte på sig och vann säkert.

– Hon fick göra jobbet, men jag håller henne väldigt högt, speciellt efter den förra starten. Jag trodde det skulle till en mycket bra häst för att slå henne i dag, sa Johnny Takter.

Drottningen. Foto: ALN

1.12,7a över 2140 meter blev vinnartiden. Det efter att Cash Crowe klarat det sista varvet på underkant 1.10.

– Det var en snabb avslutning och hon blev lite bekväm sista biten, men sträckte på sig när Björns häst kom. Det är en fantastisk häst, hon har allt, sa Takter.

En fin framgång för Gävles Fredrik Wallin blev det när Inga In Heaven tog andrapriset på samma tid som vinnaren. Överraskningen Utrecht Rapid (13,4) knep bronset efter att ha följt vinnaren i rygg.

Olycklig galopp i sista sväng blev det för Ginny Weasley som travade in rygg på ledaren, en fin placering gick därmed upp i rök. Även Quebec C.D. felade en bit in på upploppet.

Fyra slutade D’Laina (13,4) efter en invändig resa och avslutning över open stretch. Femma Undine (13,5) och sexa Luck is Back (13,6).

Du kan se loppet här.

Läs även: Kungapokalen: Diamanten tog guldet i spurten
Läs även: V75: Veteranen vann – Spring Erom till Elitloppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Finländskt hopp i Elitloppet - Elian Web är klar

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson