Just nu:
09.39 Stenhårt när Empire vann årsdebuten
09.19 Cleangame påbörjar ny segerrad?
08.23 VM-loppet ställs in i år
23.53 Starkt startfält i Cutler Memorial
23.33 Missle Hill var tuffast
13.15 Lindesberg 1 juli: Hennessy Am – en stark spetsvinnare!
12.41 Efter 141 starter – nu slutar den danske kämpen
12.15 Propulsion-utredning klar tidigast i augusti
11.20 Seismic Wave siktar mot sjätte raka segern
10.48 Vincennes: Gu d’Héripré övertygade direkt

Varför så sena auktionskvällar?

STRÄNGNÄS: Kyliga mornar och kvällar numera. Hösten är här.

Auktion

Det blev en sväng till Infra-City igår kväll. Inte så mycket folk på plats. Dock verkar köpintresset varit relativt gott.

Inga miljonköp, men priserna kändes hyggliga.

De stora vinnarna i travsporten de senaste åren är några få hingstägare. Höga levande fölavgifter för de allra populäraste hingstarna har gjort ett fåtal aktiva lyckliga.

Auktionen fortsätter ikväll och avslutas sent imorgon vid midnatt. Finner det lite märkligt att vi i Sverige måste hålla auktionerna så pass sent på kvällarna, och det både i mörker och kyla.

Jämför gärna med Frankrike och USA. Helt annat upplägg gällande auktionerna där.


Kriteriet & Oaks

Svenskt Trav-Kriterium och Oaks körs på söndag på Solvalla. Numera är det ”all-in” som gäller i dessa lopp. När premiechansen infördes 2013 ändrades unghästtävlandet drastiskt i Sverige. Nu erbjuds hela 4 miljoner kronor i förstapris i Kriteriet om unghästen är premiechansad, i Oaks kan en premiechansat sto vinna 2,8 miljoner kronor.

Dessa typer av prissummor gör att våra unghästar pressas hårt för att nå framgång.

”Pressas hårt för framgång”

Har egentligen inga problem med höga prispengar. Däremot skulle det enligt mig vara på sin plats att unghästarna slapp springa med maxad modern balans såsom barfota och ”bajk”.

Den senaste vinnaren av Svensk Travkriterium som sprang med skor runt om är Raja Mirchi som vann år 2010.

Är det läge för Kolgjinis i år igen?


Amatör

Är amatören på väg bort från svensk travsport? Ja, det verkar inte bättre. I alla fall verkar det som amatörloppen försvinner efter årsskiftet.

Ett mycket märkligt beslut av ST kan tyckas. Att sedan basorganisationen Star sparkas ut ur ST också det vid årsskiftet kanske är ännu märkligare.

Det är mycket som förändrats i svensk travsport de senaste åren. Allt verkar inte blivit bättre. Vi tappar allt fler aktiva i landet. Omsättningen pekar neråt.

Det stundar en tuff resa framöver.

 

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Senaste krönikorna

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:39, 24 juni

Snart kommer beslut om Propulsions Elitloppsseger

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 10:26, 16 juni

Bättre kunderbjudande med ljus anmälan

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 13:57, 04 juni

ST har godkänt Propulsion tre gånger för tävling och avel

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 13:43, 27 maj

Flera Elitloppshästar med dunkel form

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 13:40, 13 maj

Gocciadoro överlevde korsfästningen

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 15:19, 04 maj

Ett helt galet beslut av ST

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 10:34, 27 april

Trångt på Åby i lördags

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa krönika
Kommer fler svenska uppfödare lägga av framöver?

Kommer fler svenska uppfödare lägga av framöver?

NORMLÖSA: En fin dag idag i Östergötland. Dock märks att hösten numera är här. Höstkylan på morgonen märks numera betänkligt.

Marcus Melander

Jisses amalia vilka framgångar unge Marcus Melander noteras för där borta i Nordamerika. Han får de andra tränarna ”over there” i unghästloppen att framstå som rena nybörjarna. Team Melanders hästar vinner sina lopp i princip överlägset för stunden. Mäktigt givetvis.


Greenshoe

Några ord också om Greenshoe. Jisses, vilken häst. Intressenterna i hästarna för dagen utmanar verkligen Meadowlands ägare Jeff Gural (som menar att hingstar som betäcker redan som fyraåringar då är inte avkommorna välkomna till hans banor).

I samma pressrelease från förra veckan så sägs det som bekant att Greenshoe skall tävla vidare i höst. Enda chansen för att få slippa Jeff Gurals bannbulla är vad jag förstått att vinka med ett veterinärintyg om allvarlig skada.

”Greenshoe. Jisses, vilken häst”

Hur som helst, Greenshoe är en häftig häst. Låt oss hoppas och tro att han får vinna något stort lopp under hösten innan han ligger tävlingsskorna på hyllan.


Diamantstoet

De svenska stoloppen som ingår i Diamantstoserien har de senaste åren blivit stenhårda. Allt som oftast med 15 märrar bakom bilen. 1.12-tider som segrartid är numera vardagsmat. Att då stå i tredjeled bakom bilen måste betecknas som hopplöst vill jag tycka.


Nadal Broline

Vilken vinnarskalle Nadal Broline fortsatt besitter. Att vinna Gulddivisionen på det sättet han gjorde i lördags på Bollnäs är få förunnat.

Nadal Broline må haft sina krämpor genom åren men det verkar inte bekymra hans inställning i loppen. Häftig häst denna Yankee Glide-son.


Janne Korpi

Finske körsvennen Janne Korpi blev ordentligt sågad av experterna V75-sändningen i lördags. De tyckte att han gick ut snävt med sin häst No Limit Royalty gentemot Robert Berghs Mellby Granat på bortre långsidan.

Detta togs upp ordentligt av experterna på en större TV-skärm efter loppet. Känns som om det är lättare att skjuta mot en mindre känd kusk än när de stora eventuellt kör snävt.

”Lättare att skjuta mot en mindre känd kusk”

Måldomarna på Bollnäs hade en annan uppfattning än experterna i TV-studion och inga böter eller avstängning tilldelades Janne Korpi.


Lutfi Kolgjini

Allas vår ”Ludde” meddelade för någon vecka sedan att han kommer sluta föda upp hästar, i alla fall till den svenska stamboken.

Givetvis oerhört tråkigt för oss avelsfans som genom åren blivit ordentligt bortskämda av Kolgjinis goda öga för just avel.  Antalet stjärnor från Vomb är oerhört många.

Kolgjini har säkerligen goda skäl för sitt beslut.

”Kolgjini har säkerligen goda skäl”

Det jag mest blir orolig för är att fler större uppfödare kommer göra Kolgjini sällskap med att upphöra med sin uppfödning. Dels av åldersskäl (vill kanske göra något annat i livet också) samt givetvis av dessa uppfödare trots allt tappar lusten för sporten.

Jag menar, återväxten bland uppfödarna i Sverige inte är speciellt stor. Vi lever med andra ord väldigt farligt när dessa uppfödare lägger av.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Enbart skuggboxning av de svenska proffstränarna?
Nästa krönika
Enbart skuggboxning av de svenska proffstränarna?

Enbart skuggboxning av de svenska proffstränarna?

MANTORP: En arbetsdag på Östgöta-slätten idag. Bönderna i princip klara med årets skörd. Stora volymer ( i alla fall ) här i Östergötland av både säd och halm. Stor skillnad mot ifjol.

Travtränarna och starttiden på V75

De svenska A-tränarna skuggboxades mot ST/ATG vid årets Sprintermästar-helg på Halmstad. Travtränarnas riksförbund gick ut med en omröstning gällande starttiden på V75 efter mötet med ST/ATG på Halmstad. Svaret blev överväldigande ( kring 80% ) att tidigarelägga starttiden på första V75-avdelningen till klockan 15.00.

Bakgrunden är givetvis den halvering av publiksiffrorna samt att inte ens hästägarna med starthäst på V75 kommer till tävlingarna längre. Senareläggningen av V75 infördes av ST/ATG i augusti 2015.

Dock biter inte sådana här omröstningar på ST/ATG. Självklart står dessa bägge organisationer benhårt kvar i sitt tänk att kl.16.20 är det absolut bästa för svensk travsport och dess aktiva.

Nyckeltal som vikande spelomsättningar, vikande antal licenser, vikande antal hästägare är egalt för ST/ATG.

Märkligt, men föga överraskande kan jag tycka är att ST/ATG vidhåller att det allra viktigaste för svensk travsport och dess framtid är att synas i någon av TV4-gruppens kanaler, och helst då mellan kl.18.00-19.00.

Trist naturligtvis att avståndet mellan administrationen i svensk travsport och de aktiva fortsätter i dramatisk takt att öka.

Ibland måste man ge och ibland måste man ta för att få ett förhållande att fungera.

Det blir knepigt när ena parten bara vill ta (läs bestämma)

Blir intressant att följa om de svenska proffstränarna kommer att börja boxas på riktigt mot ST/ATG under hösten efter att blivit totalt överkörda av ST/ATG i frågan om starttiden på V75.

Kanal75

Såg att pseudonymen ”Travsiffror” på twitter granskat kostnaderna vad travsportens mediabolag Kanal75 kostar hästsporten.

Timkostnaden är dryga 32.000 kr i timmen dygnet runt under ett år.

Det blir under ett år ca 280 milj kr.

Hiskeliga pengar naturligtvis. Bara gratulera de som på något sätt har sin avlöning från Kanal75. De har hittat en riktig guldkalv att ösa pengar ur.

Självfallet kostar mediabevakning, och jag tror också att den kostar mycket.

Men 32.000kr i timmen dygnet runt varje dag av året känns bara helt orimligt.

Derbyt

Attraversiamo var bäst i söndags i Svensk Travderby. Extra roligt kan jag tycka är att han är fallen efter Reve d´Udon-sonen Kiss Francais. En ”vanlig” hingst som inte kostade skjortan att betäcka med.

Attraversiamos möderne är guldkantat. Vi hittar längre bak det fenomenala avelstoet Ah So som gjort så mycket gott för travsporten i världen. Mor till bl a Workaholic som gjorde stor succé som statshingst i Frankrike.

Racing Brodda vann Derbystoet. Mycket rättvist. Prodigious är far. Racing Broddas möderne är kantat av riktigt tuffa tävlingshästar såsom bl a Super Arnie och Yankee Bambino.

Trevligt med Racing Brodda är att hon delägs av min gamle skolkamrat från Bandhagens Gymnasium Göran Bergqvist.

Solänget

Anrika Silverörnen körs på lördag på en av mina favoritbanor, nämligen Solänget. Hederspriset är magnifikt.

Minns sådana vinnare av Silverörnen från förr som Tim Cross, Don Ego, Rodney Express.

Mer moderna vinnare är Shadow Woodland, Knows Nothing och Nahar.

Ha det gott!

Björn

 

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Är det en god idé att sitta still i Lord Skarplöths båt?
Nästa krönika
Är det en god idé att sitta still i Lord Skarplöths båt?

Är det en god idé att sitta still i Lord Skarplöths båt?

VISBY: En kort visit på rosornas ö Gotland hinns med idag. Underbar sensommarvärme för tillfället och det kan säkerligen finnas tid för ett snabbare dopp på en lämplig badplats under eftermiddagen.

The Owners Trophy

Gläds stort över resultatet igår kväll på Solvalla i storloppet (200 000 kronor i förstapris) The Owners Trophy.

Bengt Axelsson lånade ut sin fina Pablo Andover till Jorma Kontio. Jorma förvaltade sitt pund skickligt och segern togs säkert till slut.

77-årige Sten Carlsson (Mariefred?) lotsade in sin 12-årige On The Dot till en fin tredjeplats i samma lopp som Pablo Andover.

Sådant här glädjer i alla fall mig när lite mindre stjärnor tar åt sig rejält av prisbordet. Mer sådant önskas tack.


Sundsvall Open

Drygt 11 000 personer hittade ut till Bergsåker i lördags eftermiddag/kväll. Det går ju naturligtvis inte att jämföra med de publiksiffror som Bergsåker nådde upp till innan senareläggningen av V75 infördes 2015.

Nu vill ju travsportens ledande personer ha det på detta sätt. Jag tycker det är tråkigt givetvis när V75-banorna i princip halverat sina publiksiffror på grund av senareläggningen.

”Halverat sina publiksiffror på grund av senareläggningen”

Ringostarr Treb har hittat tillbaka till fornstora dagar. Segern i årets Sundsvall Open togs nästan med en gäspning efter att ha lett från start till mål.


Empire

Blev stort imponerad av Tomas Malmqvists treåriga fux Empire (e.Västerbo Prestige) i söndags på Charlottenlund.

Snacka om driv i steget. Plättlätt seger på danskt rekord för treåriga hästar över medeldistans (1.12,4a/2000m).

Nu siktas detta råämne mot Danskt Travkriterium. Låt oss hoppas på att Empire får fortsätta att vara frisk och kry framledes.

Fler segrar väntas denna talang. Inget snack om den saken.


Lord Skarplöth

Något att tänka på inför ST:s förtroenderåd nu på fredag i Malmö.

Finns det någon anledning för svensk travsport att fortsätta rygga Lord Skarplöth?

Detta med tanke på att ATG:s vd visar upp för tillfället i år (första halvåret) -10% i omsättning.

Alla viktiga nyckeltal lyser det rött om, och det i en oerhörd högkonjunktur.

Vi tappar massor med publik, vi tappar massor med aktiva. Att då fortsätta följa Lord Skarplöth känns i alla fall för mig oerhört knepigt. Jag vet faktiskt inte vad för båt Lord Skarplöth har hittat.

”Alla viktiga nyckeltal lyser det rött om”

Att som ST och de svenska travbanorna nu gör, det vill säga sitta still i Lord Skarplöths båt känns inte alls bra faktiskt. Tycker nog att det läcker in vatten i hans båt både här och där.

Att storbanorna (läs Solvalla, Åby och Jägersro) köper det nuvarande upplägget från ST/ATG är för mig den största gåtan under mina 45 år som travintresserad.


Derbyt

Derbydags på söndag. Jag var på plats i Malmö under uttagningarna. Jag vill nog tro att skåningarna är oerhört segervissa gällande Campo Bahia.

Är det så enkelt?

Nja, tror jag.

Inti Boko verkar vara tillbaka i toppform igen.

Attraversiamo kan oerhört mycket.

Pinto Bob kan överraska vid överpace.

Men visst, Campo Bahia är definitivt hästen att slå i årets Derby.

Som vanligt numera på Jägersro är det tunt med anmält i flera lopp. Fel på propparna, eller är hästbristen redan här?


Nevele Pride

I dagarna (på lördag tror jag) var det 50 år sedan legenden Nevele Pride noterade klassiska 1.11,3 i ett rekordförsök i Indianapolis tillsammans med sin tränare Stanley Dancer.

Bodde ett par dagar på Stoner Creek Stud i Kentucky i slutet av 80-talet under Nevele Prides avelskarriär.

Nevele Pride var känd för sitt tuffa temperament. Dock under de dagar jag var där så var han snäll som ett lamm. Personalen på gården hade stor respekt för honom, säkerligen med all rätt.

67 starter gjorde han, 57 slutade med seger, 55 av dem togs från ledningen.

Röstades fram son årets sulkyhäst i USA under alla sina tävlingssäsonger, det vill säga som två, tre och fyra år.

Nevele Pride – en alldeles unik häst.

 

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Vill vi ha demokrati eller diktatur?
Nästa krönika
Vill vi ha demokrati eller diktatur?

Vill vi ha demokrati eller diktatur?

VALLÅKRA: Det blev en mycket trevlig kväll på Jägersro igår. Derbyuttagningar i både öppen klass samt för enbart för ston fanns på agendan.

Campo Bahia

Skåningarnas nya kelgris Campo Bahia imponerade stort. Han verkar inte behöva några lopp i kroppen för att vara i toppform. Hans upploppsraka var enormt snabb.

Visst, inga träd växer till himlen. Dock är Campo Bahia hästen att slå för de övriga nästa söndag.


Övriga

Inti Boko var tillbaka igen efter en smula stressig debut på Sundbyholm dryga månaden sen.

Ferrari Sisu duktig för Marc Elias.

Pinto Bob enormt stark från dödens som tvåa i sitt heat.

Alone, vilken spurt han levererade. Snabbaste upploppet igår på Jägersro?


Derbystoet

Det verkar nog kunna bli en duell igen mellan Conrads Rödluva, Racing Brodda och Activated.

Alla dessa tre fina tjejer gjorde jobbet igår med betyget ”Med beröm godkänt”.

Tror nog att segrarinnan hittas bland de tre nämnda.


V75-start

Nej, det blir ingen tidigareläggning av V75-starten på lördagarna framöver som exempelvis Travtränarnas Riksförbund vill.

Stora samtalsämnet på Jägersro igår kväll är att ST och ATG ”kör över” medlemmarna i tränarnas riksförbund.

Inget snack om demokrati här inte.

Travsportens viktigaste timme enligt ST/ATG är ”untouchable” .

Alltså tiden i TV4 mellan kl.18.00-19.00 som ST/ATG köpt av TV4-gruppen för dyra pengar är viktigare än publikbortfallet som V75-banorna nu redovisat under flera år enligt ST/ATG.

”Inget snack om demokrati här inte”

Ingen travintresserad i Sverige skall tro att TV4-tiden som ST/ATG har är gratis. Travsporten betalar mycket pengar för den, troligtvis kring 150 miljoner kronor per år.

I sammanhanget skall också det tas in att sporten fortsätter tappa viktiga nyckeltal såsom aktiva och omsättning.

Att då som ST nu gör att fortsätta sitta still i båten kan ses som en smula olyckligt kan tyckas.

Och varför orkar/kan inte ST/ATG visa för oss vanliga travaktiva hur mycket vi ”tjänar” på att ligga så sent med V75 numera på lördagarna? Upp till bevis ST/ATG.

Undrar hur de aktiva kommer ta ST/ATG:s officiella svar nästa vecka i denna intressanta fråga.


Sundsvall Open

Måste tillstå att Bergsåkers nya sportchef inte direkt imponerade efter anmälningarna i söndags när han efter anmälningstidens utgång började vifta med wild-cardkortet.

Borde vara bättre för sportchefens renommé att presentera inbjudna hästar innan utgången av anmälningstiden.

Nu luktar arbetet kring Sundsvall Open mycket unket tycker jag. Trist naturligtvis.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Publiken har övergivit våra storbanor

Travtips

Lindesberg 1 juli: Hennessy Am – en stark spetsvinnare!

Travtips
onsdag 13.15, 01 juli
Snacka om klang och jubel för spelen i lördags. Inte ofta man rekar en 18-oddsare som sitter dessutom, men så var fallet med Bordeaux S. och han var riktigt bra. Min bästa vinnare var Barbro Kronos och precis så ska en slipsten dras för jäklar vad bra ...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.35, 30 juni

Solvalla 30 juni: Mycket trevlig sport och ledningen är bra

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.01, 30 juni

Lunch-draget Axevalla: Tack så Micke för den 27-oddsaren

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.34, 29 juni

Mantorp 29 juni: Nu Intar Kontio Arenan

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.01, 29 juni

Lunch-draget Årjäng: Många plus på mitt drag

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.04, 28 juni

Hagmyren 28 juni: Bara kalla vinnare i sommarvärmen

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:39, 24 juni 2020

Snart kommer beslut om Propulsions Elitloppsseger

STRÄNGNÄS: Tropisk värme i Mälardalen för stunden. Tufft för människor på landet som bor i täta trähus. Tufft för hästarna som just nu bland annat får tävla (i alla fall vid lunchtrav) när solen står i zenit. Proppen-gate Snart har det gått 30 dagar sedan ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson