Just nu:
17.17 Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!
12.48 Travnet tackar för sig!
12.45 25 år med Travnet
12.44 Finlandia-Ajo fulltaligt
12.32 Blé du Gers klar för Paralympiatravet
08.45 Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet
07.44 Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag
13.26 Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo
09.46 Vass årsdebut av Next Direction – Finlandia-Ajo nästa
09.23 Nu är det slut

Dagens största lopp på Åby var SM, tillika Gulddivisionen över 2640 meter, och hela segerchecken på 500 000 kronor snoddes med av svenskfödd häst till grannlandet Norge.

Segerekipaget - Foto: ALN

Ivar Sånna är inte ett obekant namn för svenskarna. Jan Hellstedts Derbytvåa firade stora framgångar innan han såldes till Norge där han till slut hamnade i träning hos Frode Hamre.

Efter ett Frankrikeäventyr och halvdana insatser har Super Arnie-sonen verkligen hittat stilen igen och triumfen i SM var sexåringen femte raka seger.

Loppet utvecklade sig annars som man hade trott på förhand. Adrian Kolgjini sände Mosaique Face till ledningen in i första kurvan men fick sedan dämpa tempot rejält och varvet travades på 1.14,5.

Jomar Blekkan hittade tredje utvändigt från sitt bakspår men på sista borta långsidan tog Ivar Sånna sats i spåren och landade i dödens 400 meter från mål. Kolgjini satt rätt lugn i sulkyn, men duon drog ifrån de övriga, och Blekkan kunde smyga ner i rygg och ingjuta mod i sin häst.

Ivar Sånna - Foto: ALN

In på upploppet gjorde sedan norrmannen slag i saken och 200 meter från mål gick man i rejäl närkamp med ledaren.

Övriga fältet var i det läget chanslösa och så mycket till duell blev det aldrig.

Ivar Sånna tuggade ner Mosaique Face med 100 meter kvar och kunde sedan glida in i världseliten med två längder.

En halv miljon in på kontot och segertiden noterades till 1.13,3a/2640 meter. Tvåa blev Mosaique Face och trea Västerboonthenews.

– Ivar Sånna låg på lite väl mycket under loppet men det kändes ändå bra i slutsvängen. Detta är en väldigt bra häst vilket visade han i dag, sa Jomar Blekkan.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: SM-vinnarna avgjorde via stretchen

V75: SM-vinnarna avgjorde via stretchen

Blickarna vändes mot Åbytravet denna lördagseftermiddag och som vanligt utspelade sig avgörande moment i loppen via banans open-stretch.

Sto-SM, med 500 000 kr i förstapris, gick till Peter Untersteiners speediga donna Jetset. Juliano Star-dottern öppnade bra och gled till ledningen tidigt men valde att släppa när Veijo Heiskanen gled fram med favoriten Some Summit.

Ett lysande drag givetvis och in på upploppet gav Untersteiner sjuåringen full marschorder via open stretch. I spåren anföll samtidigt Speedy Foxy Vicane med Stefan Söderqvist, som gick starkt i tredjespår, men speeden ebbade ut en aning och istället fick den blivande vinnaren upp farten ordentligt sista biten.

Jetset avslutade vassast och kunde fånga in Some Summit med 50 meter kvar till linjen. Segertid 1.12,7a/2140 meter och i och med denna triumf klev stoet över 2 miljoner i insprungna pengar.

Ägarna tog ett beslut om att avsluta hennes tävlingskarriär för ungefär ett år sedan. Men jag lyckades övertala dem och sedan dess har hästen sprungit in 1,3 miljoner kronor, sa Peter Untersteiner efter loppet.

*

Igår kväll var Glenn Strömberg-ägde Tobin Kronos oerhört tapper som tvåa från ledningen i Europaderbyt på Vincennes. Idag kom en liten revansch när fotbolllegendens Tudor Kronos tog hem Lärlings-SM på Åby.

Angelica Holm - Foto: ALN

Angelica Holm satt upp bakom Raja Mirchi-sonen som hamnade bra till från innerspår i starten.

Dens Bea stack till ledningen per omgående för Clara Jonasson men Holm hittade rygg på denne och väntade på fritt fram.

Farten var högt uppskruvad hela vägen och den Robert Bergh-tränade fyraåringen höll sedan farten bäst på open stretch.

Greppet kopplades med liten marginal kort före mål och segertiden skrevs till 1.13,4a/2140 meter.

Tapper i nederlaget var tvåan Dens Bea men Clara Jonasson kunde ändå räkna hem en fin eftermiddag eftersom hon tog hem Montéryttar-SM med Veijo Heiskanens Viking Olympic.

Hästen är inte så speedig så jag fick chansa sista biten för att vi skulle hinna fram. Det här är väldigt stort och det känns fantastiskt att få möjligheten att köra en så här fin häst, sade Angelica Holm efteråt.

 

*

I övrig noterades segrar för Bacan Degato som tog hem Klass I-försöket tillsammans med Veijo Heiskanen. Heartbreaker V.S. kördes tidigt till ledningen av Björn Goop och spårade runt om i Bronsdivisionen.

Spets och slut var också segerreceptet för firma Liljendahl/Ohlssons Top Of The World i Silverdivisionen medan Thomas Uhrberg skrällde via open stretch med danske Zorn Brick i Klass-II.

*

Oskar Kylin-Blom - Foto: ALN

Övriga som dessutom kan kalla sig SM-vinnare är Oskar Kylin Blom som tog hem Ungdoms-SM med Pär Hedbergs fyraåring Aron Palema.

Jennifer L Oscarsson satte dit Brasil Boko i Monté-SM. Tränar gör Veijo Heiskanen som totalt noterades för fyra segrar under tävlingsdagen och 670 000 kr in till stallet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prince Tagg lägger skorna på hyllan
Nästa nyhet
Prince Tagg lägger skorna på hyllan

Prince Tagg lägger skorna på hyllan

Prince Tagg charmade hela Travsverige tidigt i karriären. Som fyraåring vann Breeders’ Crown-finalen hingstar/valacker och året efter det blev det först Elitloppsdeltagande vilket följdes upp med seger i Jubileumspokalen drygt tre månader senare. 

Men efter det har Prince R.S.-sonen haft svårt att övertyga och man testade till med och byta tränare till Timo Nurmos under en period. 2012 och framåt har hingsten sprungit in drygt 500 000 kr på 57 starter och nu meddelar alltså Ralf Karlstedt att tioåringens karriär är över.

– Prince Tagg lägger tävlingsskorna på hyllan. Han gjorde sin sista start igår på Mantorp. Tack alla som vart med o stöttat under alla år, skriver Karlstedt på Twitter.

Sammantaget avrundas en fin karriär som innehåller 12 segrar och 3 284 443 kr på kontot.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lätt för både Bold Eagle och Django Riff
Nästa nyhet
Lätt för både Bold Eagle och Django Riff

Lätt för både Bold Eagle och Django Riff

Readly Express i Europaderbyt och Django Riff och Bold Eagle i de Europeiska Championaten för tre och femåringar. Det var verkligen Ready Cash-avkommornas afton på Vincennes under fredagskvällen.

 

Bold Eagle skulle bara vinna det Europeiska Championatet för femåringar och loppet blev lika händelselöst som man kunde ana på förhand. Franck Nivard gled till täten direkt och det enda häpnadsväckande som hände på vägen var att hästen vinglade ut i banan när stallkamraten Bolero Love sändes fram och i samma veva blev man av med ledningen.

Sébastien Guarato - Foto: ALN

Det blev dock inte långvarigt för kort senare hade satt Nivard och Bold Eagle i ledningen igen och därmed var loppet också över.

Det femårige fenomenet fick löpa ut över upploppet, och från rygg ledaren spurtade Bolero Love bra till silvret, men vart förstapriset på 45 000 euro skulle hamna var det aldrig tvekan om.

Tredjeplatsen till Baltic Charm vilket fullbordade en snygg trippel till tränare Sébastien Guarato.

Upplagan för treåringar skulle handla om den stora förhandsfavoriten Django Riff. Körande Yoann Lebourgeois inledde i andraspår men kunde köra sig till ledningen efter 700 meter och sen släppte man förvisso ledningen kort till Deesse De Gueron och Franck Anne.

Men när taktpinnen återtogs fanns det bara ett ekipage på banan och Ready Cash-sonen såg lysande ut när han lämnade konkurrenterna på upploppet. Philippe Allaires adept gick ifrån med flera längder sista biten och kunde vinna lekande lätt på 1.14,1a/2100 meter. I och med förstapriset på 45 000 euro har nu treåringen sprungit in strax under 700 000 euro.

Örjan Kihlström - Foto: ALN

Både andra- och tredjeplatsen gick till Norge där Phantasm Soa spurtade bra till silvret för Örjan Kihlström medan Frode Hamres Moni Viking, körd av Pierre Vercruysse, lade beslag på den sista pallplatsen.

 

Under kvällen segrade också Capitano De Lou samt Sverigebekantingen Cash Gamble som alltjämt återfinns i Fabrice Souloys träning. Även dessa båda är efter Ready Cash.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Readly Express makalös i Europaderbyt
Nästa nyhet
Readly Express makalös i Europaderbyt

Readly Express makalös i Europaderbyt

I ett regnigt Paris bjöd Vincennes på blött underlag när Europaderbyt avgjordes under fredagskvällen. Men det bekom inte vinnaren som avgjorde efter en extremt tung löpning.

Omutlige Readly Express fortsatte sin klättring till världstoppen och fick den här gången visa upp sin styrka och skalle för den franska publiken. För Europaderbyt, med 200 000 euro till vinnaren, blev alltså ytterligare en uppvisning av Ready Cash-sonen.

Kretsen fick fira igen - Foto:ALN

För varken första riktiga långresan, banunderlaget eller tuffast möjliga löpningsscenario stoppade Timo Nurmos travare denna afton. Körande Jorma Kontio blev hängande tredjespår men forcerades framåt i det hårda det stenhårda tempot. Daniel Redéns Tobin Kronos hade hittat ledningen i det läget tillsammans med Örjan Kihlström och Readly Express landade i dödens efter drygt 700 meter.

1000 meter travades i takten av 1.11 och tanken slog nog många att detta inte skulle kunna hålla för tätduon. Readly Express sprang och bröt en del i men i slutsvängen lämnade Kontio och Kihlström motståndarna och in på upploppet skulle det bli en duell mellan dessa två.

Daniel Redén - Foto: ALN

Det stod länge och vägde men Readly Express gjorde då som han gjort så många gånger förr. Han plockade fram krafter som egentligen inte borde finnas och sista 100 metrarna kunde han slå klorna i en mycket tapper Tobin Kronos. 

En klen tröst för tränare Daniel Redén var också att stallkamraten In Vain Sund spurtade till sig tredjeplatsen via en invändigt löpning och som plåster på såren kunde stallet räkna hem 160 000 euro.

Det blev faktiskt blågult på samtliga prisplaceringar. Nappa Scar slutade fyra tillsammans med tränare och körsven Per Lennartsson och femma blev Conrad Lugauers Breidabliks Nubbe. 

Men åt övermakten fanns det inget att göra åt. Detta var en en makalös insats av kullkungen Readly Express  på 1.12,0a/2100 meter och efteråt snålade inte Jorma med lovorden.
– Detta var det bästa loppet i hans karriär. Inte många hästar kommer i mål efter ett sådant här lopp. Efter Varenne är detta den bästa hästen jag kört, sa Jorma Kontio.

Fyraåringen har nu alltså vunnit Svenskt Trav-Kriterium, Svenskt Trav-derby och Europaderbyt. Han har aldrig varit sämre än tvåa i någon av karriärens 17 starter. På kontot finns nu drygt 8 miljoner kronor.

Se loppet här!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Eskilstuna

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson