Travnet
ANNONS
Marcus Schön

Foto: KANAL 75

V75-favoriten i jobbet: "Bra tryck under vingarna"

Skribent

Publicerad kl 10.31, 05 juli 2024

av Kanal 75

Sex segrar på sju starter.

Snackhästen Janks Morton är tillbaka på V75® – direkt efter fem månaders tävlingsuppehåll.

– Han har tränat på ordentligt och i ett ”Valla-jobb” nyligen var det bra tryck under vingarna, hälsar Marcus Schön.

5 Janks Morton (V75-5) verkar vara en häst utöver det vanliga. Valacken har hunnit bli fem år men har hittills bara hunnit med sju starter. Sex av dem har å andra sidan resulterat i segrar och vid enda ”plumpen i protokollet” var han tvåa.

När V75 avgörs i Halmstad på lördag ser Janks Morton ut att bli en av omgångens mest anlitade streck. Det till trots att det nu gått fem månader sedan hästens senaste start, en mycket imponerande seger från utvändigt ledaren i en Klass 2-final i begynnelsen av februari.

Tränaren Marcus Schön förklarar för oss varför det dröjt så pass länge mellan starterna.

– Vi tog en planerad träningsperiod efter senaste starten. Dels hade hästen sprungit på sig rätt så mycket pengar, samtidigt skulle han behövt springa på vinterbanor och det ville vi kanske inte riktigt, det är en fin häst. Så, som sagt, vi tog en träningsperiod men sedan när han var redo att börjat starta igen i våras började det härja något skit i stallet, så vi fick backa lite och stå över.

Men hästen kommer väl förberedd inför lördagens start?

– Det känns så. Han har tränat på ordentligt senaste tiden och var också nyligen inne i ett ”Valla-jobb” där han gick 1.15 över 2000 meter och då var det bra tryck under vingarna, om man säger så… Det känns som det kommer vara bra form på honom direkt, säger Marcus

I comebacken på lördag är det en klass högre än senast som gäller för Janks Morton.

Hästen syns i Klass 1-försöket som dessutom avgörs över lång distans, 2640 meter med bilstart. Att tränaren tror att talangtravaren räcker långt även i den här omgivningen råder det inga tvivel om.

– Jag vill ju tro det, att han har ganska mycket kvar att hämta framöver, så det känns väl som att han borde duga en bit upp i klasserna fortfarande. Den långa distansen tror jag nästan också är en fördel, han har ju gjort en start på distansen tidigare och det känns som en häst som gillar att tåga på.

Planerar du några ändringar till det här loppet, alla skorna får sitta kvar alltjämt?

– Exakt, de är kvar. Eventuellt blir det att vi provar rycktussar på honom den här gången, men jag vet inte än, har inte bestämt mig. Samtidigt blir det i så fall den enda ändringen som vi gör och jag vill väl tro att hästen är så pass ärlig att han springer på så mycket som han orkar ändå.

Solvallatränaren har ytterligare en, högst intressant häst, med på V75.

11 Secret Volo(V75-7) har häftiga meriter från USA där stoet föddes och inledde sin tävlingskarriär hos Marcus Melander. Fyraåringen har över fyra miljoner kronor på bankkontot och var förra sommaren bland annat fyra i Hambletonian Oaks.

Nu har Secret Volo gjort tre starter för Marcus Schön och senast blev det seger i ett Breeders’ Crown-försök på Hagmyren under midsommarhelgen.

– Hon gick ju jättebra senast efter ett litet uppehåll och med det loppet i kroppen så har hon flyttat fram formen. Sedan blev läget svårt i Silverdivisionen och man får väl vara lite realistisk ändå, men om vi får lite flyt så kommer hon att ha en bra avslutning. Det är överpace som behövs, men får vi det så är jag inte främmande att hon kan vara med bland de två, tre främsta. Men som sagt, då behövs det att det blir överpace också.

Hur ser matchningen ut framöver med en sådan häst?

– Det är ju Breeders’ Crown som är det enda lopp som hon får vara med i, så det är kanske det. Utöver det så får vi se helt enkelt, det finns lite olika vägar att gå för den här hästen, men vi tar det här loppet först så får vi se hur vi gör senare, säger Marcus Schön.

ANNONS
Nästa artikel