Traders är en häst men en otrolig potential. Philippe Allaires sexåring visade att han tillhör eliten även för sulky när han imponerade stort på 1.10,8 över 2700 meter i Prix Kerjacques.

Fina Prix Kerjacques med 54 000 euro till vinnaren var på förhand tänkt som en match mellan Bélina Josselyn och Bird Parker. Ingen av dem hade dock med segern att göra då det kom till kritan.

Bird Parker gjorde tyvärr bort sig med galopp direkt i starten, medan favoriten Bélina Josselyn lades en bit ned i andraspår. Det blev dock långt fram för fuxan för framme i front drog Viking Blue stenhårt. Första 1200 avverkades efter 10,6 och det fortsatte i samma fart, 1700 meter passerades efter 10,1.

Blott en häst följde den hårddragande Viking Blue. Yoann Lebourgeois liftade med i ryggen med Traders och in i sista sväng klev årets Prix de Cornulier-vinnare in i huvudrollen. På några få meter svepte Traders till ledningen – och stack.

Bélina Josselyn tog upp jakten men snart förstod man att det var förgäves. Traders höll stilen starkt hela vägen och kunde med ett par längder bärga segern på sylvassa 1.10,8 över 2700 meter. Det tidigare löpningsrekordet låg på 1.12,3 och noteringen är fyra tiondelar snabbare än rekordet för Prix d’Amérique som ju avgörs över samma distans.

Kampen om silverpengen blev hård. Sébastien Guarato-tränade Valko Jenilat fixade den precis före stallkompisen Carat Williams och fyra Bélina Josselyn. Samtliga i trion noterades för 1.11,1. (Se loppet här).

*****

*Fyraåringskriteriet, Critérium des 4 Ans (108 000 euro) såg en mäktig upploppsduell mellan favoriten, stoet Erminig d’Oliverie och den av Sylvain Roger tränade Enino du Pommereux. Med minsta marginal slutade det i seger för den sistnämnde – framförd av Jean Michel Bazire som här tog sin femte seger som kusk i loppet.

Erminig d’Oliverie och Franck Nivard fick ett delikat lopp som tvåa i andraspår och gick till full attack in mot sista sväng. Det av Franck Leblanc tränade stoet skaffade sig flera längder och såg ut att gå mot en väntad seger. Men Enino du Pommereux ville annat.

Coktail Jet-sonen hade gjort loppet i de bakre regionerna, men följde i ryggar över sista bortre för att gå till kraftfull attack i vida spår i svängen. Duon fajtades hela vägen till mållinjen, men i de sista steget fångade Enino du Pommereux in favoriten till seger på nya löpningsrekordet 1.11,7 över 2850 meter.

Här slutade Pierre Vercruysse Express Jet trea efter att ha anfört loppet i hårt tempo. Den av Jarmo Niskanen tränade Earl Simon belade fjärdeplatsen efter en resa i rygg på ledaren.

*Prix de Cornulier-tvåan Draft Life stod för en grandios insats som storfavorit i Prix Jean Gauvreau (54 000 euro) för femåringarna under sadel. Med Eric Raffin fick han öppna tufft, underkant 1.10 första 675 för att nå ledningen, men fortsatte i stenhård fart och kunde vinna helt ohotad. Det på den toppfina segertiden 1.10,5 över 2175 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Nurmos: ”Liten chans att Readly Express startar i Elitloppet”

Nurmos: ”Liten chans att Readly Express startar i Elitloppet”

Tiden blir allt mer knapp för Readly Express. Och nu bekräftar tränaren Timo Nurmos det som varit mångas oro. Han menar att det är en mycket liten chans att få se Prix d’Amérique-vinnaren i Elitloppet.

Readly Express stod för en av svensk travsports mest minnesvärda prestationer då han i slutet av januari tog hem Prix d’Amérique. Hästen blev direkt inbjuden till Elitloppet och har ända sedan dess räknats som en av travfestens största namn.

Men eftersom stjärnan hunnit med en kort avelssejour i vår och fortfarande inte setts på tävlingsbanan sedan just segern i Paris, har spekulationerna allt mer tagit fart kring huruvida Readly Express ens ska starta i Elitloppet. I en intervju med SVT Sport bekräftar nu Timo Nurmos de många befarat.

– Som det ser ut nu är chansen mycket liten att Readly Express kommer till start. Jag hade hoppats att kunna köra något lopp innan Elitloppet. Men så har det inte blivit. Det ser mörkt ut, säger han till SVT Sport.

Det faktum att Readly Express ”extraknäckt” som avelshingst i vår, vilket frångick den ursprungliga planen för hästen, har spelat avgörande roll för att det nu ser ut som att han inte kommer att kunna vara med i Elitloppet som avgörs om tre veckor på söndag.

– Han har sett bra ut i träning senaste tiden. Men därifrån till att klara två tuffa lopp på en dag är ett stort steg. Men vi kommer att försöka bestämma oss så nära inpå som möjligt. Veckan innan eller så, säger Timo Nurmos till SVT Sport. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svensk Travsport omorganiserar - tillsätter en vd
Nästa nyhet
Svensk Travsport omorganiserar – tillsätter en vd

Svensk Travsport omorganiserar – tillsätter en vd

Svensk Travsport rustar inför kommande omreglering av spelmarknaden och inleder ett sökande efter en vd. Under tiden har man utsett Ulf Hörnberg till tillförordnad sådan.

Svenska spelmarknaden står inför en förväntad omreglering vid kommande årsskifte. Med den anledningen ämnar Svensk Travsport göra en omorganisation och har beslutat att rekrytera en vd/koncernchef som därmed blir förbundets högsta position.

I ett pressmeddelande skriver Svensk Travsport att rekryteringsprocessen inleds omgående och antas bli klar under andra halvan av året. Under tiden till dess har man utsett Ulf Hörnberg till tillförordnad vd/koncernchef.

– Ulf Hörnberg är ett välkänt namn i trav-Sverige och vi är övertygande om att han är rätt person att kortsiktigt ansvara för verksamheten intill den kommande vd:n är tillsatt, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Ulf Hörnberg har tidigare varit generalsekreterare för ST till 2014. Han kommer närmast från samma post för Svensk Galopp. Den nuvarande generalsekreteraren för ST, Johan Lindberg får nu en förändrad roll.

– Johan får en mer utåtriktad roll med ansvar för, och utveckling av, sporten för att uppnå målen uppsatta i Pegasus 2020. Detta arbete ska ske i nära samarbete med banor, aktiva och basorganisationer med huvudsaklig målsättning att öka publik, hästägare och antalet hästar, säger Marjaana Alaviuhkola i pressmeddelandet. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75:Dags för Charrua Forlan att blomma ut?
Nästa nyhet
Inför V75:Dags för Charrua Forlan att blomma ut?

Inför V75:Dags för Charrua Forlan att blomma ut?

Charrua Forlan genom hela karriären varit en bra häst men aldrig fått betalt med någon riktigt stor seger ännu. Kanske är det som åttaåring som valacken ska blomma ut för fullt. Året har i vilket fall börjat på bästa sätt med två raka segrar.

Charrua Forlan har varit med länge känns det som. Slitit lite så där i skuggan av de allra bästa. Up Front Larry-valacken är numer åtta år och frågan är om inte upptakten av den här säsongen har varit den bästa hittills. Tränaren Hans-Owe Sundberg tycker att hästen höjt sig ett snäpp sedan i fjol.

– Ja, jag tycker det. Han har alltid gjort allt vad han kan, men det känns som om han hittat en växel till i år faktiskt. Vintern var väldigt bra för honom; han slutade i fjol på bra sätt och har kunnat tränas på för fullt. Han har bara gått tung mängdträning i vinter och inte gått något snabbare inför årsdebuten men var bra direkt – och ännu bättre senast får jag säga, säger Hans-Owe till travnet.se.

Senaste loppet som åsyftas var Dartster F:s lopp som blev en riktig munsbit för åskådarna. Charrua Forlan anförde fältet men fick den inför Olympiatravet genrepande Lionel över sig och de båda bjöd på en fajt ända in på linjen. Dött lopp efter 07-tempo sista halvvarvet.

– Det var ett fantastiskt snabbt slutvarv, han var riktigt bra. Hästen har gjort sina vanliga jobb efter det, känns pigg och glad och allt är bara uppåt.

Den här lördagen åker Charrua Forlan till Örebro för ett möte i Gulddivisionen (V75-3). Bricka tre efter bilen och engelska milen är inget som talar emot.

– Vi får försöka köra vad som går från början. Han har ju visat redan förra året att han kan svara upp riktigt startsnabba hästar så han kan öppna väldigt bra. Vi får prova i alla fall, sedan får vi se. Det är alltid svårt att sia om hur det går i de här loppen.

Är hästen bäst i ledningen?

– Det är alltid den närmaste vägen i alla fall. Men han är otrolig hästen och kämpar alltid från alla lägen, han har gjort fantastiska lopp även från dödens och verkar gå lika bra över kort som lång distans. Hästen är komplett.

Hans-Owe Sundberg har ytterligare ett bidrag på V75-kupongen. Sexårige Largo skönjs i Klass 1 (V75-6). Valacken har vunnit hälften av sina sex starter i år, senast i överlägsen stil på Solvalla.

– Largo har gått väldigt bra hela vintern och han kommer också i full form. Sedan är det läget som grusar våra chanser mycket. Det är ett otroligt jämnt och tufft lopp och vi har de sämsta förutsättningarna, säger Hans-Owe och fortsätter:

– Men som jag brukar säga, under har hänt förut. Och skulle det lösa sig perfekt för oss härifrån så är han inte sämre än någon annan i det här loppet, det tror jag inte.

Örebro väntar den här helgen, men nästa på Åby blir också den spännande för den 68-årige Solvalla-tränaren. Hans-Owe Sundberg har nämligen en finalist i båda pokal-finalerna. Electrial stod för en överraskande bra insats i uttagningen som hon vann från spets.

– Det var riktigt positivt, väldigt roligt. Electrical verkar ha hittat kalasform i precis lagom tid. Det var en häst som man kanske inte riktigt tyckte räckte till i fjol men hon börjar hitta stilen och var positiv senast. Hon behövde inte gå i botten då och jag hade både norsken och tussarna oryckta. Vi fick ett bra läge i finalen och vi hoppas kunna få fina pengar med oss.

Till final av Kungapokalen kom också Eldorado B. med. En häst som man har allt större förhoppningar på, även om läget i nästa lördags final inte blev det roligaste.

– Det gäller att ha marginalerna med sig, jag ville inte köra för hårt med honom om spets senast och då blev det tredje utvändigt. Hade vi fått rygg ledaren hade han nog varit tvåa då. Men vi har i alla fall en häst under utveckling som säkert kan gå bra till slut.

Året har börjat riktigt bra?

– Ja, det har det verkligen och det känns roligt, avslutar Hans-Owe.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tillbaka efter olyckan: Jan Norberg vann direkt
Nästa nyhet
Tillbaka efter olyckan: Jan Norberg vann direkt

Tillbaka efter olyckan: Jan Norberg vann direkt

Stålmannen Janne Norberg. Efter att ha varit inblandad i en svår olycka för sex veckor sedan var den 72-årige kusken tillbaka i sulkyn på torsdagen. Och ja visst, han vann direkt.

Det var vid tävlingarna på Umåker den 23 mars som Jan Norberg blev involverad i en dramatisk olycka, som resulterade i frakturer på bäckenbenet och ena handen.

Sex veckor senare var kusken tillbaka i sulkyn vid Skelleftetravets lunchävlingar på torsdagen. Och särskilt mycket ringrost visade inte sulkynestorn – han gick ut och vann direkt.

Segervapnet var den av Robert Bergh tränade Logo Light som inte visade ledaren någon pardon över den sista bortre långsidan, övertog täten och sedan bara länsande undan. Norberg körde senare även Bandit Hornline som slutade fyra. (Foto: ALN).

Läs även: Otäck olycka på Umåker –  Norberg till sjukhus
Läs även: Dubbla frakturer – men Jan Norberg vid gott mod

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lotteria-tvåan Dreammoko aktuell för Sweden Cup

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson