Just nu:
17.56 Italien skärper reglerna – Halmstad häver avstängningen
16.12 Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll
13.44 Tunga beskedet: Månprinsen A.M. struken
12.37 Efter Lotteria: Hårdare regler för drivningar i Italien
09.45 Elitloppet: Allt du behöver veta inför travfesten
17.05 ELITKAMPEN: Det stora nordiska slaget
16.48 Två strykningar i Treåringseliten
13.22 Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!
10.34 Gästkrönikör Niklas Borg: Vem vann Elitloppet 2004?
08.33 Cruzado dela Noche ute efter segern i Maxie Lee

Tidigare kallblodsstjärnan död efter olycka

Den tidigare stora unghäststjärnan och senare avels-hingsten H.G. Balder är död efter att ha skadat sig svårt vid en olyckshändelse.

Det är norska tgn.no som rapporterar den tråkiga nyheten att H.G. Balder är död. Hingsten drabbades av ett benbrott tidigare i veckan och fick avlivas efter de skador som han ådragit sig i hagen. Hästen blev 17 år gammal.

– Han stod på tre ben när vi skulle hämta in honom i tisdags. Det visade sig att han fått ett brott på ett ben på det hala underlaget trots att han stod vinterskodd, säger delägaren Iselin S Larsson till tgn.no.

H.G. Balder (e. Lome Elden) dominerade stort framför allt som unghäst och vann både Kriteriet i Sverige och Norge och noterades också för Derby-seger i Sverige för att sluta som tvåa i den norska versionen. Han kom att vinna 19 av sina 36 starter och tjänade cirka tre miljoner kronor. I aveln har han lämnat bland andra de båda trippelmiljonärerna Lome Brage och Gylden Balder.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
onsdag 08:33, 22 maj

Cruzado dela Noche ute efter segern i Maxie Lee

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:13, 22 maj

Lätt när Gotland fortsatte segerraden på Vincennes

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 17:15, 21 maj

SWEDEN CUP: Startlistor och odds till förfesten!

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 11:50, 21 maj

Efter skada: Mofaksan tvingas sluta

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:22, 21 maj

Jepson till Tusenklubben: ”En milstolpe”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 18:19, 20 maj

KUSK-VM: Tar Ulf Ohlsson Sveriges första guld?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:47, 20 maj

Valokaja Hindö och Gretzky B.R. till Oslo Grand Prix

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Därför slutar Jimmy Takter när han ligger på topp

Därför slutar Jimmy Takter när han ligger på topp

Nu gör Jimmy Takter sin sista dag på jobbet som travtränare. Och han väljer att verkligen sluta på topp. Efter att ha varit Nordamerikas ledande tränare under decennier avvecklar han helt sin rörelse – till mångas förvåning. ”Livet är kort och jag vill leva det till hundra procent”, säger han i en intervju.

Det är det amerikanska racingmagasinet Thoroughbred Daily News som gjort en längre och öppenhjärtig intervju med Jimmy Takter. Svensken som flyttade till USA och blev en av kontinentens och världens mest framgångsrika trav-tränare, men som från och med 1 december väljer att sluta. Det trots att han bara är 58 år.

– Jag kände att jag fick jobba hårdare och hårdare för att motivera mig. Jag kände att jag inte kan fortsätta på samma nivå som jag gjort. Om jag inte kan vara på högsta nivån, då vill jag inte göra det alls. Några har sagt att jag kanske kan fortsätta med tio, femton hästar, men det är inte jag. Jag vill ha mycket action eller ingen action alls, säger Jimmy till Thoroughbred Daily News.

De resultat som Jimmy Takter haft i USA är anmärknings-värda. Sex gånger har han utsetts till årets tränare i Nord-amerika; det är fler än någon annan tränare. Jimmy har verkligen ”vunnit allt” – vid fyra tillfällen har han vunnit Hambletonian och monstruösa 34 fullträffar i Breeders Crown. Med Moni Maker har han också tagit hem det finaste som går att vinna i Europa, Elitloppet och Prix d’Amérique. Något som förstås krävt mycket arbete och hängivenhet.

– Jag har aldrig tillåtit mig att ha en hobby, jag har aldrig tagit något ledigt. Det har bara varit jobb och det kan sätta sig lite på hjärnan; om man inte vinner så blir man ledsen. Livet är kort och jag vill leva det till hundra procent.

Men nu är alltså en era över. Och Jimmy Takter menar att det är för att motivationen inte längre finns kvar för att ligga på toppen. Supertränaren är oroad över den utveckling som travsporten haft under de senaste decennierna.

– Jag gillar egentligen inte att kritisera vår sport, men travsporten är inte den samma i dag som den var förr. När jag kom hit för 36 år sedan var det något helt annat, det var glamoröst, det hade en status. Sporten har blivit misskött. Vi har tagit våra kunder och ägare för givna, vi har tagit tränare och deras personal och allt omkring oss för givet. Det här har pågått länge och sporten kämpar i uppförsbacke. Det spelar ingen roll om till exempel Meadowlands får ett kasino; visst, det blir mer pengar att tävla om, men det för inte spänningen tillbaka till vår sport, säger han och tillägger:

– Jag tror att alla som varit med i den här sporten lika länge som jag, vet precis vad jag menar. Det brukade vara mycket mer spännande. I dag är det mer av ett jobb.

Närmast väntar en långresa runt om i världen. Jimmy och hustrun Christina ska först till Australien och Nya Zeeland och senare Europa. Han har beskrivit det hela som en ”time out” och utesluter inte att han en dag gör comeback men ser inte något sådant som aktuellt i dagsläget. Stallet tas över av dottern Nancy Johansson och Per Engblom. Visst ska han finnas till hjälp, men i första hand vill han njuta av livet.

– Jag har vetat att det här skulle bli mitt sista som tränare, så jag har kunnat vara mer avslappnad och inte tagit så hårt på det. Människor har sagt till mig, att det verkar som att jag blivit lyckligare, säger han till Thoroughbred Daily News. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Blågul succé i Paris - svenskarna vann dubbelt
Nästa nyhet
Blågul succé i Paris – svenskarna vann dubbelt

Blågul succé i Paris – svenskarna vann dubbelt

Onsdagen blev en stor svenskdag på Vincennes. Först skrällvann Björn Goop med Tellmeastory – kort senare gjorde Helena Burman-tränade The Bucket List F. repris.

Helena Burmans Derby-finalist The Bucket List F. gjorde andra starten på Vincennes och efter att ha slutat trea i debuten var det nu dags för seger. Svensken stod för en strålande insats när han tog hem Prix de Picardie under onsdagen – en seger värd fina 40 500 euro.

Franck Ouvrie skötte tömmarna bakom The Bucket List F. som direkt stack till ledningen. En position som fuxen sedan aldrig skulle lämna ifrån sig. När fältet travade in genom sista sväng gjorde ledaren ett ryck och skaffade sig flera längder. Den som nu tog upp jakten, efter en resa mestadels i ryggar i tredje spår, var Calle Crown och Björn Goop. Tomas Malmqvist-hästen avslutade riktigt snyggt men fick finna sig i att bli tvåa vilket alltså resulterade i en svensktränad dubbel i loppet. The Bucket List F. passerade mållinjen på segertiden 1.13,2 över 2850 meter. Med i loppet fanns också Transcendence som dock tröttnade efter en resa i dödens och blev sexa, samt Speedy Face som gjorde bort sig med en tidig galopp.

*Björn Goop var som sagt tvåa i loppet, men hade redan innan fått seger-defilera. Det bakom stallets egna Tellmeastory som efter tre raka diskningar på Vincennes nu fick in en riktig fullträff. Valacken delade ut glada 14 gånger pengarna till sina anhängare i quinté-loppet som kördes för sexåringarna.

Björn Goop bidade sin tid sist i kön med Tellmeastory men tempot hölls högt och svenskhästen kunde tassa med i ryggar i tredjespår när anfallet bakifrån drogs upp. När sedan bara upploppet återstod fick Tellmeastory gå till attack för fullt och hästen svarade med en flygande avslutning. En formidabel spurt som direkt talade segerspråk, avståndet ned till tvåan blev till slut med tre längder sedan Goop-hästen kommit över mål på 1.13,6/2700 meter. Förstapriset i loppet uppgick till 24 750 euro. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Norske topptravaren Gentle Star har gått bort
Nästa nyhet
Norske topptravaren Gentle Star har gått bort

Norske topptravaren Gentle Star har gått bort

En av Norges absoluta bästa travhästar genom tiderna har fått lämna jordelivet. Gentle Star är död.

Det är norska Trav og Galopp-nytt som rapporterar att 90-talets stora stjärna Gentle Star har gått bort. Hästen, som under de sista åren fanns i Finland, blev 26 år gammal.

Gentle Star fick en relativt kort men högst framgångsrik karriär som innefattade 32 segrar på 43 starter och cirka 6,6 miljoner svenska kronor intravat. Hästen tränades under sin karriär av Gunleif Tollefsen och vann i dennes regi både Kriteriet och Derbyt och kom som äldre att vinna lopp som Åby Stora Pris, Jubileumspokalen och Forus Open. Hästen var även med i startlistan till Prix d’Amérique 1999 men fick strykas och återkom sedan aldrig till tävlingsbanan. Som avelshingst är hans främsta avkommor Spring Erom (8,2 miljoner), Spring Ray (6,9 miljoner) och Gentleman (4,8 miljoner).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tränartoppen: Daniel Redén mot riktigt rekordår
Nästa nyhet
Tränartoppen: Daniel Redén mot riktigt rekordår

Tränartoppen: Daniel Redén mot riktigt rekordår

Daniel Redén går mot ett riktigt toppår som tränare. Med bara en dryg månad kvar av året har hans stall travat in över 42 miljoner kronor i år. Något som gör honom till solklar etta i tränartoppen.

Om lite mer än en månad är också 2018 över och året kan snart börja summeras. Något som redan står klart är att Daniel Redén går mot ett riktigt succéår som tränare. Med Propulsion i stallet, som själv travat in nästan 11 miljoner kronor i år, men också unghästtoppar som Conrads Rödluva och Perfect Spirit, har Solvalla-tränaren ett stabilt grepp om den svenska tränarligan.

När vi skriver slutet av november har tränings-stallet kört in lite mer än 42 miljoner kronor i år, vilket kan jämföras med stall Redéns tidigare topp-notering från i fjol på cirka 25,6 miljoner. Det ”svenska rekordet” som vinstrikaste tränare innehar Åke Svanstedt vars stall 2012 travade in 48 miljoner och då passerade sitt eget tidigare rekord från året före på cirka 45,5.

Lika klar tvåa i tränar-toppen, med en månad kvar av året, tronar Timo Nurmos med cirka 38,5 miljoner efter bland annat Readly Express Prix d’Amérique-seger och Inti Bokos triumf i Kriteriet. Noterbart är att även hans notering är en kraftig ökning från fjolårets drygt 23 miljoner. Över 30 miljoner så här långt i år även Björn Goop (32,2 miljoner), också det tränarens vinst-rikaste säsong hittills.

Tränaren med flest antal segrar under årets första elva månader är Peter Untersteiner vars hästar har segerdefilerat vid 225 tillfällen. Han åtföljs av Robert Bergh (195) och Timo Nurmos (190) som även är den tränare bland de 30 vinstrikaste i Sverige som har högst segerprocent; nästan var tredje häst som selas ut från Nurmos stall vinner.

Statistiken gäller starter både i Sverige och utlandet och är hämtad från Svensk Travsports statistikbas. Vill du ha fler siffror kan du själv söka här.

Vinstrikaste tränare, per 27 november (inom parentes fjolårets placering, namn, antal starter, antal segrar, segerprocent, vinstsumma):

1 (3) Daniel Redén, 481, 115, 24%, 42 121 460kr
2 (5) Timo Nurmos, 613, 190, 31%, 38 566 917kr
3 (2) Björn Goop, 957, 171, 18%, 32 255 016kr
4 (6) Peter Untersteiner, 1143, 225, 20%, 29 863 121kr
5 (1) Robert Bergh, 1005, 195, 19%, 21 664 453kr
6 (4) Svante Båth, 799, 158, 20%, 19 713 508kr
7 (8) Johan Untersteiner, 767, 129, 17%, 18 358 917kr
8 (12) Stefan Melander, 813, 60, 7,5%, 16 762 352kr
9 (9) Jerry Riordan, 379, 49, 13%, 16 115 936kr
10 (13) Jörgen Westholm, 763, 115, 15%, 15 343 901kr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Travade in 18 miljoner - nu slutar Oasis Bi tävla

Travtips

Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll

Travtips
torsdag 16.12, 23 maj
Axevalla heter kvällens bana så här dan före dan före dan före dan, Åke Svanstedt gästar oss för ett Elitloppsbesök men vi ikväll är det en av sönerna som är i huvuvdrollen. Rickard Svanstedt har ett par intressanta chanser och vi provar med ett par Rickar...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.22, 22 maj

Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!

Spelredaktör Daniel Berglund
Travtips
tisdag 15.59, 21 maj

Tips Jägersro 21 maj: ”Jörgensen med fin spetsvinnare”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 16.06, 20 maj

Tips Mantorp 20 maj: ”Det låter bra på Zinco Jet”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.08, 19 maj

Tips Årjäng 19 maj: ”Norsk segeryra att vänta”

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13.55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Daniel Berglund

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
tisdag 15:01, 21 maj 2019

Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Anders Malmrot har gjort ett bra lopp. Comeback på Elitloppet. Och han är årets stora bubblare...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Spelkrönika Berglund
Ulf Nilsson