Travnet
ANNONS
Krönika
Jan Timononen Maroon Day

Foto: ALN.se

V75Kalmar, 2024-06-23

Avstängningen accepterar jag till fullo – men detta är minst sagt märkligt, ATG

Skribent

Publicerad kl 16.23, 20 juni 2024

av Jan ''Timo'' TImonen

Midsommar och en rejäl V75-jackpot, där tävlingarna traditionsenligt avgörs på Kalmartravet på söndag.

Jag tänkte bjuda på några väldigt tidiga tankar kring omgången, innan sill-koman sänker mig fullständigt.

Dessutom lite sedvanligt gubbgnäll runt travet men först två positiva(!) reflektioner.

Borups Victory; hur fin ser inte hästen ut?! Han glider fram som om han åker på ett så´nt där rullband som går mellan terminalerna på flygplatser. Jag skulle absolut kunna tänka mig ställa midsommarsnapsen på Borups Victorys rygg under ett lopp, utan minsta oro att gå miste om en enda milliliter av det goda (OP Klar). Grymt tränarjobb av Daniel Wäjersten med personal! Denne urseriöse Wäjersten som i intervjuer blandar seriositeten och tydliga fakta och info med en inbjudande charm och glimt i ögonen, där även ett varmt leende ligger nära till hands.

Castor the Star; åtgärdad och helt fräsch i Boden i lördags. Då fanns åter bilföljaregenskaperna där och via dagssnabbaste såväl första som sista 200 såg hästen smällfin ut bakom Francesco Zet. En spännande Castor the Star-sommar väntar.

Som några av er säkert vet är jag avstängd hos ATG, eftersom jag på grund av tidigare erfarenheter inte litar ett dugg på deras "sekretess" och "tystnadsplikt". Därför har jag helt enkelt inte någon lust att visa dom mina kontoutdrag och vad jag och mitt bankkort ägnat oss åt.

Avstängningen accepterar jag till fullo och världen vimlar av spelmöjligheter utanför ATG, som jag innan avstängningen aldrig tidigare provat under de 45 år jag vigt åt travet, såväl som spelare som tipster i olika forum. MEN att jag inte får ha ett ATG-konto - givetvis stängt för spel/insättningar/uttag - för att exempelvis följa mina delägda hästar och de många hästar jag har bekanta som äger, är minst sagt märkligt. Är detta faktum något som ST ens vet om, i sin jakt på bland annat nya hästägare - att du måste vara av ATG godkänd spelare för att kunna följa dina hästar.

Nåväl, både jag och min gräsmatta/trädgård har "fått ett nytt liv" utan alla dessa onödiga beroendetimmar som tidigare spenderades hos ATG. Dessutom skönt att slippa höra dessa ständiga (ofta rent felaktiga) "måsteomdömen" om de tre bäst placerade hästarna, så fort mållinjen passerats.

Dock blev jag "tipsad" av en totalt oförstående, rent otrevlig och fullständigt icke travinsatt tjej på ATG:s kundsupport, att mina starthästar kan jag minsann följa på TV4-gruppens sändningar.

Sagt och gjort. Men inga av de begränsade hästar jag har egenintresse i har ännu synts till i dessa sändningar.

Onsdags- och lördagssändningarna har jag i alla fall följt närmast slaviskt under den här perioden och de senaste veckorna har det slagit mig att det tydligen är semestertider även hos Kanal75, som producerar dessa.

Det har nämligen på sistone varit så att de "vikarierande" programledarna i dessa sändningar plötsligt har låtit experterna få tycka och tro precis vad de själva vill, utan att få olika mer eller mindre befängda frågor/påståenden från programledaren som de bara får/kan svara JA! på.

Det har inte varit några långsökta, omöjliga och plötsliga quiz-frågor till de oförberedda experterna som fått dem att framstå som mindre vetande.

Det har inte varit lekskolekurser i ämnet trav i sändningarna i tron att tusentals nybörjare tillkommer i varje program.

Jag har efter varje lopp sluppit höra varför vi borde spelat just den som vann. Jo så är det, en spellösning EFTER loppen brukar alltid serveras...

Mina tankar inför V75 på Kalmar söndag 23 juni:

Bästa/säkraste spiken är tveklöst 7 Maroon Day i lägsta klassen, V75-5. Hästen är överkapabel för klassen, dessutom stark, startsnabb och oöm för positioner och bra nog att vinna från dödens. Men trots spåret långt ut kan jag till och med se hemmahästen släppas till ledningen. Har tidigare vunnit på toppvis efter några månaders tävlingsfrånvaro och träningsrapporterna går så mycket i dur som bara är möjligt.

I V75-inledningen är 5 Never Mind´em storfavorit och kapacitetsmässigt en högst motiverad sådan. Hästen tävlade på nivå med de bästa 4-åringarna (Barack Face bl.a) på barfotabalansen i höstas och blir svårslagen om han fungerar. Den till synes omotiverade galoppen i V75-finalerna senast samt en väldig hetsighet i fjolårets sisa start skapar dock viss oro. Ensam A-häst tycker jag passar bättre än singelstreck,som rubrik på hästen. Skrällbuden är 4 Spartakus och 12 Harry Knows. Båda dessa har tävlat i högre klass än Brons och med intressanta kuskbyten ill Jepson/Kihlstörn.

V75-2 är Diamantstoet där 3 Nikki Lane blir favorit och har en bra uppgift på papperet. Någon spetsgaranti är det dock inte och jag tycker loppet känns vidöppet. Jag gillade upploppet som 9 Organzza levererade senast och Jepson är mannen att hitta rätta vägarna från innerspåret på tillägg. 12 Carroty har inte tävlat på länge men står hästmässigt larvigt billigt inne och var fin i kvallloppet.

Kort distans och bilstart handlar det om i V75-3, näst lägsta klassen. 1 Eolo Wise L. och 5 Roger Moore är klart mer betrodda än övriga. Bra spetschans för Roger Moore och efter att han körts snällt i de tre senaste loppen tror jag man provar i spets nu på hemmaplan. Undrar dock hur modig hästen är från tät (1 seger på 6 försök) och jag blir inte förvånad om det tar emot rejält sista biten över Kalmars 207 meter långa upplopp. Och där bakom sitter förhoppningsvis Eolo Wise L. instängd... Jag har verkligen gillat insatserna från Gustav Johanssons förvandlingsnummer 6 See You McAllan men rekommenderar ganska bred gardering.

Kalmarsundsstayern över 3140 meter utgör V75-4. 11 Bowler Day har gått riktigt bra varje gång på slutet och efter sen lucka var det bra tryck över mållinjen i snabb avslutning senast. Barfota runt om anmält nu är ett plus och Björn Goop upp, liksom vid andraplatsen i V75 bakom Under Armour i april. 2 Västerbo Voodoo löpte ut fint i ledningen vid segern för fyra starter sedan och här står spets mer eller mindre skrivet i programmet. Tänkbart tvåhästarslås.

Det kan vara så enkelt att elitloppstrean 1 Denver Gio leder gulddivisionen, V75-6, runt om. Ett tänkbart spikförslag och för den som garderar är det andrahandsfavoriten 5 Don Fanucci Zet, 10 A Fair Day (eller Affär Dej som han heter i vissa TV-sändningar) samt ruggigt formstarka 4 Betting Pacer som kommer närmast. Inte så sexigt spelmässigt... Don Fanucci var blek i Elitloppet men finfin i starterna innan och A Fair Day är behandlad i ett bakben, där man till slut hittat vad som troligen stört hästen. Med vass startrygg (nr 3) som söker invändig resa kan "Affe" slinka igenom till fint slagläge.

V75-avslutningen är en vidöppen historia och mitt råd är att strecka så mycket kassan tillåter. Taktiskt svårbedömt dessutom; vågar man ladda med logiske spetsfavoriten 3 Joe Dalton efter att denne blev hetsig senast? Om inte så är det spetschans för ledningsgynnade 1 Corazon de B. men hur står det till med formen på den kanten? 7 Dakovo Mail har väldigt höga toppar och Gocciadoro visade hög stallform i onsdags på Valla. 8 Draupner var ute över opassande kort distans senast men fick spring i benen och har visat knallform innan dess. Erik Adielsson förstärker dessutom rejält i sulkyn. 10 Friend of Elves och 12 Mullberry har visat knallform, liksom 11 Laredo Boko.

KrönikaTravtips
ANNONS
Nästa artikel