Just nu:
19.10 Cyber-succé
10.22 Månprinsen är tillbaka
15.25 Spelpodden Trav: ”Norton Commander liras!”
15.11 Påskgodis på Färjestad
14.48 Jägersro 4 april: Vi börjar med att välta enoddsaren!
13.46 Ökat fokus för Dannero till påsk
10.10 ”Annus horribilis”
10.09 Bollnäs 3 april: Först intressanta spel och sedan trivsam sport
09.27 Perfect Spirit möter Ferrari B.R. på Solvalla
09.26 Lunch-draget Solvalla: Vi provar med en skräll – en stark skräll

Tävlar vi under lika villkor?

ESKILSTUNA: Vilken höstdag. Solen skiner här i Sörmland och hemmabanan Sundbyholm bjuder på lunchtrav idag. Går det att hoppas på 700 personer i publiken, då inräknat med aktiva et cetera?

V86Xpress

I onsdags omsatte V86Xpress häftiga 45 miljoner kronor. Priset vi fått betala för den omsättningen är ett totalt haveri gällande tävlingsdagsplanering, största publikfallet i svensk travsports historia. Vet inte om vi kan beskylla Xpress-travet för en halvering av antalet amatörhästar i träning de sista 10 åren?

Dock har inte ATG/ST:s satsning på V86Xpress givit några fler aktiva i sporten. Det kan alla i sporten/administrationen skriva under på.

Nu vill ju Svensk Travsport (läs ST) bedriva sporten på detta sätt. Det vill säga, att alltid ställa upp på dotterbolaget ATG:s intressen. Visst, vi skall prioritera spelkunderna. Det vi nu gör tyvärr är att totalt strunta i de aktiva. Vi behöver ju inte vara akademiskt utbildade för att förstå att snart har vi inga kvar som vill satsa (bli, eller vara kvar som hästägare) på detta. Var går gränsen för hur få hästägare vi kan vara för att kunna bedriva sporten på ett trots allt hyggligt och anständigt sätt?

”…snart har vi inga kvar som vill satsa”

Självfallet, några få stora hästägare kommer alltid att finnas i sporten. För dem är det inte prispengarna som hägrar utan det är att få hämta pokalen i vinnarcirkeln som gäller, helst då i ett penningstint unghästlopp.

Det förvånar mig fortfarande stort att vi i sporten i princip inte gör ett nickel för att vi skall bli fler aktiva/hästägare. Märkligt minst sagt.

Om vi vill bli fler i sporten måste vi på allvar ta tag i dopningen/felaktig medicinering och dela ut kännbara straff när folk ertappas med fingrarna i syltburken. Som bekant gör vi ju inte det idag. Då blir ju frågan faktiskt relevant, tävlar vi idag under lika villkor?

Vi måste stävja unghästtävlingshetsen. De flesta tycker ju om sina hästar trots allt, eller? Vi kan inte längre ”döda” råtalangerna så tidigt som vi gör idag. Behåll de höga prispengarna för unghästarna men inför restriktioner med hur de får tävla. Vi behöver talangerna även som äldre profiler.

Och framför allt, ett betydligt smartare sätt att planera tävlingsdagarna. Vi får kanske tåla lägre omsättning? Vi har ju sett de senaste åren trots att ST gått ATG till mötes i allt att vi inte blir fler (förutom då i Hästsportens Hus förstås). Läge för att tänka om skulle nog vilken företagsledare som helst tycka.

”Talangerna behövs som äldre profiler”

Vi måste också komma ihåg att vi levt under en extrem högkonjunktur de senaste 8-10 åren och ändå har travsporten inte hittat några nya kunder.

En jämförelse. Allsvenska i fotboll hade 1986 ett publiksnitt på 5 074 personer. Säsongen 2017 låg snittet på 9 087 personer. Hur ser snittet ut när det gäller travpubliken dessa år?


SM på Åby

En trevlig traveftermiddag/kväll står att finna på Åby imorgon. Gänget i Åby Travsällskap har gjort ett digert jobb med sin SM-dag/kväll de sista åren. Morgondagen är inget undantag.

Nästan så det känns som att SM-dagen/kvällen har blivit Åbys profildag/kväll under året. Slår snart ut både Åby Stora och Olympiatravet. Häftigt.

Också roligt att det från och med i år bjuds på hästauktion (ikväll) i samband med SM-dagen/kvällen.

Som sagt, stort plus till Åby och personalen där.


UET/Vermo

Imorgon avgörs på Vermo en rad kanonlopp. En smula märkligt att kanske att köra dessa lopp mot SM-dagen/kvällen kan tyckas? Dock blir man inte längre överraskad av något i travsportens värld.

Är Face Time Bourbon Europas bästa fyraåring?

Vinner Ecurie D. Treåringsloppet på Vermo?

Ja, det blir en spännande lördag verkligen.


Yonkers/International Trot

Riktigt roligt att arrangörsbanan Yonkers i New York har återupptagit det så kallade ”VM-loppet” Förvisso har ju Yonkers kört loppet några år nu. Banan verkar mena allvar med sin satsning.

Startfältet ser som alltid intressant ut. Min favorit till segern är nog trots allt Uza Josselyn och Erik Adielsson. Är bara formen där imorgon kväll så blir hon nog svår att få tag i för de andra.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Senaste krönikorna

Krönika
Björn Hammarström
fredag 10:10, 03 april

”Annus horribilis”

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 13:44, 25 mars

Självmål av Sundbyholms nya vd

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 10:51, 17 mars

Läge för att vara ödmjuk

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 14:23, 11 mars

Elitloppet i farozonen

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 10:54, 04 mars

Hingstpriser och knepiga träningslistor hos svenska tränare

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
fredag 22:38, 21 februari

Helt skilda världar

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 13:07, 10 februari

Travbanorna valde att bo hemma hos mor och far

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa krönika
Power, jisses vilken styrka!

Power, jisses vilken styrka!

STOCKHOLM: Helgen är över, och vilken helg det var gällande svensk travsport.

Power

Gotlands-uppfödda (Ronny och Vanja Olofsson i Stånga) Power var bara bäst i den öppna klassen.

Power verkar ha både styrka, snabbhet och hållbarhet i övermått. Succéhingsten (i alla fall här i Sverige) Googoo Gaagaa som far, Orlando Vici-dottern La Vici är mor och längre tillbaka på mödernet hittas Lady Lexington. Mödernet har under många år skapat hästar med moral och löphuvud.

Årets Kriterium blev en riktig pangföreställning. När tränarna kör sina egna hästar i loppen blir det ofta i de större loppen riktigt tuffa fighter. Inget undantag i år. Tränare Robert Bergh visste vad han hade mellan skalmarna.

”En riktig pangföreställning”

Det syntes nog, måste erkännas, att ett flertal treåringar var en smula slitna/uppjagade av tuffa uttagningslopp från veckan innan.

Det gäller för tränarna/hästarna att klara av två tuffa lopp på knappa två veckor. Få förunnat att fixa det.


Diana Zet

Daniel Redéns Diana Zet vann årets Oaks. Segern blev mycket lätt. Hard Livin-dottern travar som en klocka. Perfekt balans i hennes steg verkligen. Diana Zet är även hon sprungen ur ett gediget gammalt amerikanskt möderne, nämligen Delmonica Hanovers.

I Oaks funkar det med 100% amerikanskt blod som exempelvis Diana Zet har. Kriteriet körs som bekant över 2640 meter krävs allt som oftast en fransk/amerikansk-korsning.


Barfota

Som så ofta förut krävs numera någon form av barfotakörning för att ta del av den stora priskakan i Kriteriet/Oaks.

Den häst som lyckades bäst med skor på igår i Kriteriet/Oaks var Jim Oscarssons Bold Eagle-sto Dontlooseallmoney. Hon slutade som bekant trea i Oaks.

Upset Face som gick med skor runt om i Kriteriet. Han slutade fyra.

Naturligtvis tufft för våra unghästar att utsättas för maximal balans i så ung ålder. Dock verkar det som det är så här administrationen vill att svensk travsport skall bedrivas numera.

”Så som svensk travsport ska bedrivas numera”


Kriterieauktionen

Priserna i år höll i princip jämna steg gentemot fjolårets. Vackert så.

Naturligtvis var det säkerligen en del köpare gjorde riktiga fynd. Det är tufft (men frivilligt) att vara uppfödare i Sverige. De allra flesta uppfödare säljer numera sina unghästar utan att få kostnadstäckning för sina utlägg. De får helt enkelt hoppas på uppfödarpremier istället.


Une Etoile Gar

Vilken matrona hon är Varenne-dottern Une Etoile Gar är. Hennes spurtstyrka verkar vara enorm. Inget undantag igår när hon vann Stoeliten tillsammans med Jorma Kontio. Också roligt att se Jorma Kontio köra på väntan med en häst. Det är inte ofta vi ser det. Timo Nurmos tränar numera italienskan.


Ny utrustning

Kanske kan det tyckas vara vanskligt att köra med ändrad balans/utrustning i stora finaler?

Aetos Kronos gick vad jag såg igår med öppet huvudlag. Det har han inte gjort förut (i alla fall inte på länge). Det funkade inte alls. Aetos Kronos blev stressad och orolig. Gissningsvis tillbaka till någon form av stängt huvudlag till nästa start.

Djokovic gick med urryckare vilket han inte gjort förut vill jag tro. När Mattias Djuse ryckte tussarna i början av sista kurvan tog det inte många steg innan Djokovic felade. Surt sa räven, minst en fjärdeplats gick upp i rök för Djokovic.

Tränarna är tuffa som vill testa nya grejer i en final med fyra miljoner kronor i förstapris.

Ha det gott!

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Varför så sena auktionskvällar?
Nästa krönika
Varför så sena auktionskvällar?

Varför så sena auktionskvällar?

STRÄNGNÄS: Kyliga mornar och kvällar numera. Hösten är här.

Auktion

Det blev en sväng till Infra-City igår kväll. Inte så mycket folk på plats. Dock verkar köpintresset varit relativt gott.

Inga miljonköp, men priserna kändes hyggliga.

De stora vinnarna i travsporten de senaste åren är några få hingstägare. Höga levande fölavgifter för de allra populäraste hingstarna har gjort ett fåtal aktiva lyckliga.

Auktionen fortsätter ikväll och avslutas sent imorgon vid midnatt. Finner det lite märkligt att vi i Sverige måste hålla auktionerna så pass sent på kvällarna, och det både i mörker och kyla.

Jämför gärna med Frankrike och USA. Helt annat upplägg gällande auktionerna där.


Kriteriet & Oaks

Svenskt Trav-Kriterium och Oaks körs på söndag på Solvalla. Numera är det ”all-in” som gäller i dessa lopp. När premiechansen infördes 2013 ändrades unghästtävlandet drastiskt i Sverige. Nu erbjuds hela 4 miljoner kronor i förstapris i Kriteriet om unghästen är premiechansad, i Oaks kan en premiechansat sto vinna 2,8 miljoner kronor.

Dessa typer av prissummor gör att våra unghästar pressas hårt för att nå framgång.

”Pressas hårt för framgång”

Har egentligen inga problem med höga prispengar. Däremot skulle det enligt mig vara på sin plats att unghästarna slapp springa med maxad modern balans såsom barfota och ”bajk”.

Den senaste vinnaren av Svensk Travkriterium som sprang med skor runt om är Raja Mirchi som vann år 2010.

Är det läge för Kolgjinis i år igen?


Amatör

Är amatören på väg bort från svensk travsport? Ja, det verkar inte bättre. I alla fall verkar det som amatörloppen försvinner efter årsskiftet.

Ett mycket märkligt beslut av ST kan tyckas. Att sedan basorganisationen Star sparkas ut ur ST också det vid årsskiftet kanske är ännu märkligare.

Det är mycket som förändrats i svensk travsport de senaste åren. Allt verkar inte blivit bättre. Vi tappar allt fler aktiva i landet. Omsättningen pekar neråt.

Det stundar en tuff resa framöver.

 

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Kommer fler svenska uppfödare lägga av framöver?
Nästa krönika
Kommer fler svenska uppfödare lägga av framöver?

Kommer fler svenska uppfödare lägga av framöver?

NORMLÖSA: En fin dag idag i Östergötland. Dock märks att hösten numera är här. Höstkylan på morgonen märks numera betänkligt.

Marcus Melander

Jisses amalia vilka framgångar unge Marcus Melander noteras för där borta i Nordamerika. Han får de andra tränarna ”over there” i unghästloppen att framstå som rena nybörjarna. Team Melanders hästar vinner sina lopp i princip överlägset för stunden. Mäktigt givetvis.


Greenshoe

Några ord också om Greenshoe. Jisses, vilken häst. Intressenterna i hästarna för dagen utmanar verkligen Meadowlands ägare Jeff Gural (som menar att hingstar som betäcker redan som fyraåringar då är inte avkommorna välkomna till hans banor).

I samma pressrelease från förra veckan så sägs det som bekant att Greenshoe skall tävla vidare i höst. Enda chansen för att få slippa Jeff Gurals bannbulla är vad jag förstått att vinka med ett veterinärintyg om allvarlig skada.

”Greenshoe. Jisses, vilken häst”

Hur som helst, Greenshoe är en häftig häst. Låt oss hoppas och tro att han får vinna något stort lopp under hösten innan han ligger tävlingsskorna på hyllan.


Diamantstoet

De svenska stoloppen som ingår i Diamantstoserien har de senaste åren blivit stenhårda. Allt som oftast med 15 märrar bakom bilen. 1.12-tider som segrartid är numera vardagsmat. Att då stå i tredjeled bakom bilen måste betecknas som hopplöst vill jag tycka.


Nadal Broline

Vilken vinnarskalle Nadal Broline fortsatt besitter. Att vinna Gulddivisionen på det sättet han gjorde i lördags på Bollnäs är få förunnat.

Nadal Broline må haft sina krämpor genom åren men det verkar inte bekymra hans inställning i loppen. Häftig häst denna Yankee Glide-son.


Janne Korpi

Finske körsvennen Janne Korpi blev ordentligt sågad av experterna V75-sändningen i lördags. De tyckte att han gick ut snävt med sin häst No Limit Royalty gentemot Robert Berghs Mellby Granat på bortre långsidan.

Detta togs upp ordentligt av experterna på en större TV-skärm efter loppet. Känns som om det är lättare att skjuta mot en mindre känd kusk än när de stora eventuellt kör snävt.

”Lättare att skjuta mot en mindre känd kusk”

Måldomarna på Bollnäs hade en annan uppfattning än experterna i TV-studion och inga böter eller avstängning tilldelades Janne Korpi.


Lutfi Kolgjini

Allas vår ”Ludde” meddelade för någon vecka sedan att han kommer sluta föda upp hästar, i alla fall till den svenska stamboken.

Givetvis oerhört tråkigt för oss avelsfans som genom åren blivit ordentligt bortskämda av Kolgjinis goda öga för just avel.  Antalet stjärnor från Vomb är oerhört många.

Kolgjini har säkerligen goda skäl för sitt beslut.

”Kolgjini har säkerligen goda skäl”

Det jag mest blir orolig för är att fler större uppfödare kommer göra Kolgjini sällskap med att upphöra med sin uppfödning. Dels av åldersskäl (vill kanske göra något annat i livet också) samt givetvis av dessa uppfödare trots allt tappar lusten för sporten.

Jag menar, återväxten bland uppfödarna i Sverige inte är speciellt stor. Vi lever med andra ord väldigt farligt när dessa uppfödare lägger av.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Enbart skuggboxning av de svenska proffstränarna?
Nästa krönika
Enbart skuggboxning av de svenska proffstränarna?

Enbart skuggboxning av de svenska proffstränarna?

MANTORP: En arbetsdag på Östgöta-slätten idag. Bönderna i princip klara med årets skörd. Stora volymer ( i alla fall ) här i Östergötland av både säd och halm. Stor skillnad mot ifjol.

Travtränarna och starttiden på V75

De svenska A-tränarna skuggboxades mot ST/ATG vid årets Sprintermästar-helg på Halmstad. Travtränarnas riksförbund gick ut med en omröstning gällande starttiden på V75 efter mötet med ST/ATG på Halmstad. Svaret blev överväldigande ( kring 80% ) att tidigarelägga starttiden på första V75-avdelningen till klockan 15.00.

Bakgrunden är givetvis den halvering av publiksiffrorna samt att inte ens hästägarna med starthäst på V75 kommer till tävlingarna längre. Senareläggningen av V75 infördes av ST/ATG i augusti 2015.

Dock biter inte sådana här omröstningar på ST/ATG. Självklart står dessa bägge organisationer benhårt kvar i sitt tänk att kl.16.20 är det absolut bästa för svensk travsport och dess aktiva.

Nyckeltal som vikande spelomsättningar, vikande antal licenser, vikande antal hästägare är egalt för ST/ATG.

Märkligt, men föga överraskande kan jag tycka är att ST/ATG vidhåller att det allra viktigaste för svensk travsport och dess framtid är att synas i någon av TV4-gruppens kanaler, och helst då mellan kl.18.00-19.00.

Trist naturligtvis att avståndet mellan administrationen i svensk travsport och de aktiva fortsätter i dramatisk takt att öka.

Ibland måste man ge och ibland måste man ta för att få ett förhållande att fungera.

Det blir knepigt när ena parten bara vill ta (läs bestämma)

Blir intressant att följa om de svenska proffstränarna kommer att börja boxas på riktigt mot ST/ATG under hösten efter att blivit totalt överkörda av ST/ATG i frågan om starttiden på V75.

Kanal75

Såg att pseudonymen ”Travsiffror” på twitter granskat kostnaderna vad travsportens mediabolag Kanal75 kostar hästsporten.

Timkostnaden är dryga 32.000 kr i timmen dygnet runt under ett år.

Det blir under ett år ca 280 milj kr.

Hiskeliga pengar naturligtvis. Bara gratulera de som på något sätt har sin avlöning från Kanal75. De har hittat en riktig guldkalv att ösa pengar ur.

Självfallet kostar mediabevakning, och jag tror också att den kostar mycket.

Men 32.000kr i timmen dygnet runt varje dag av året känns bara helt orimligt.

Derbyt

Attraversiamo var bäst i söndags i Svensk Travderby. Extra roligt kan jag tycka är att han är fallen efter Reve d´Udon-sonen Kiss Francais. En ”vanlig” hingst som inte kostade skjortan att betäcka med.

Attraversiamos möderne är guldkantat. Vi hittar längre bak det fenomenala avelstoet Ah So som gjort så mycket gott för travsporten i världen. Mor till bl a Workaholic som gjorde stor succé som statshingst i Frankrike.

Racing Brodda vann Derbystoet. Mycket rättvist. Prodigious är far. Racing Broddas möderne är kantat av riktigt tuffa tävlingshästar såsom bl a Super Arnie och Yankee Bambino.

Trevligt med Racing Brodda är att hon delägs av min gamle skolkamrat från Bandhagens Gymnasium Göran Bergqvist.

Solänget

Anrika Silverörnen körs på lördag på en av mina favoritbanor, nämligen Solänget. Hederspriset är magnifikt.

Minns sådana vinnare av Silverörnen från förr som Tim Cross, Don Ego, Rodney Express.

Mer moderna vinnare är Shadow Woodland, Knows Nothing och Nahar.

Ha det gott!

Björn

 

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Är det en god idé att sitta still i Lord Skarplöths båt?

Travtips

Jägersro 4 april: Vi börjar med att välta enoddsaren!

Travtips
fredag 14.48, 03 april
Kanonkväll blev det på liret i onsdags med träff på hela fyra av åtta ”rekar”. Mest nöjd är jag såklart med 9-taggaren Mr Creation som hade lekstuga från ledningen och det är sällan en oddsare vinner på det viset på riksspelet för han var bara överlägsen! ...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 10.09, 3 april

Bollnäs 3 april: Först intressanta spel och sedan trivsam sport

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 09.26, 3 april

Lunch-draget Solvalla: Vi provar med en skräll – en stark skräll

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 14.01, 2 april

Åby 2 april: Westergård med chanser men Peter har skrälldraget till 20 ggr

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 09.11, 2 april

Lunch-draget Rättvik: Jag gillade intrycket och jag gillar infon

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.41, 1 april

Bergsåker/Solvalla 1 april: Vi lirar en Quick vinnare!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 10:10, 03 april 2020

”Annus horribilis”

STRÄNGNÄS: Snö här hemma på morgonen. Värme är utlovat till slutet av helgen/början av nästa vecka. Skönt, det behöver vi alla. Annorlunda tider Stora evenemang som tennisturneringen Wimbledon i England, Vätternrundan på cykel samt Almedalsveckan på Gotlan...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Redaktionen Travnet

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson