Travnet
ANNONS
(148886) travlopp_genre_per friske

Genrebild: Per Friske, Bildbyrån

Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier

Skribent

Publicerad kl 09.19, 15 januari 2021

av Daniel Olsson

Många travhästar registreras som svenskfödda, trots att de egentligen inte är det. Från årsskiftet har Svensk Travsport skärpt villkoren för uppfödarmedel. Utländska starter premieras inte längre på samma sätt som tidigare.

Från och med årsskiftet har Svensk Travsport förändrat sin modell för uppfödarmedel. Bakgrunden till beslutet är att man sett ett tydligt ökande av utländska uppfödare som har registrerat sin häst som svenskfödd, när den de facto varken är född eller uppväxt i Sverige. Syftet har varit att därmed kunna få ut uppfödarpremier från Svensk Travsport.

Ska produceras för att tävla i Sverige

Svenska uppfödarmedel till utlandsstationerade uppfödare har ökat med 50 procent, eller cirka 41 miljoner kronor, sedan 2016. Av fölen födda 2019 var 487 födda utomlands, något som motsvarar 17 procent av det totala antalet. En siffra som kan jämföras med 3 procent för 20 år sedan.
  • Det ska vara fortsatt attraktivt att sats på svensk travavel och uppfödning men det räcker inte längre med att ett föl enbart ska ha varit i Sverige i samband med registrering som tidigare. En uppfödare kunde tidigare erhålla upp till 100 000 kronor för starter utomlands utan att hästen varit i Sverige någon mer gång än i samband med själva fölregistreringen, skriver Svensk Travsport.

Från årsskiftet ställer därför förbundet villkoret att hästen också produceras för den svenska marknaden. Därför betalar man numera enbart ut uppfödarmedel för svenska lopp samt för internationella Grupp 1-lopp och STL-lopp. Uppfödarmedel betalas inte ut för hästar som tävlar i USA, Kanada, Australien eller Nya Zeeland.

Svenskfödda hästar erhåller samma uppfödarpremier i samtliga svenska lopp enligt samma sätt som gällt sedan 2014. Kallblodstravare berörs inte av förändringarna. Den nya modellen har tagits fram av Svensk Travsports Avelsråd i samverkan med ASVT.

uppfödning trav
ANNONS
Nästa artikel