Just nu:
09.53 Hur liten och steril är den svenska travsporten?
09.42 Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start
08.30 Evaluate såld till Finland
16.05 Etonnant jätteskräll
14.05 Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!
11.11 Disco tog snabb revansch
17.08 Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!
17.07 Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson
09.43 Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet
08.39 10 miljoner under SM-dagen

Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier

Många travhästar registreras som svenskfödda, trots att de egentligen inte är det. Från årsskiftet har Svensk Travsport skärpt villkoren för uppfödarmedel. Utländska starter premieras inte längre på samma sätt som tidigare.

Från och med årsskiftet har Svensk Travsport förändrat sin modell för uppfödarmedel. Bakgrunden till beslutet är att man sett ett tydligt ökande av utländska uppfödare som har registrerat sin häst som svenskfödd, när den de facto varken är född eller uppväxt i Sverige. Syftet har varit att därmed kunna få ut uppfödarpremier från Svensk Travsport.

Ska produceras för att tävla i Sverige

Svenska uppfödarmedel till utlandsstationerade uppfödare har ökat med 50 procent, eller cirka 41 miljoner kronor, sedan 2016. Av fölen födda 2019 var 487 födda utomlands, något som motsvarar 17 procent av det totala antalet. En siffra som kan jämföras med 3 procent för 20 år sedan.

– Det ska vara fortsatt attraktivt att sats på svensk travavel och uppfödning men det räcker inte längre med att ett föl enbart ska ha varit i Sverige i samband med registrering som tidigare. En uppfödare kunde tidigare erhålla upp till 100 000 kronor för starter utomlands utan att hästen varit i Sverige någon mer gång än i samband med själva fölregistreringen, skriver Svensk Travsport.

Från årsskiftet ställer därför förbundet villkoret att hästen också produceras för den svenska marknaden. Därför betalar man numera enbart ut uppfödarmedel för svenska lopp samt för internationella Grupp 1-lopp och STL-lopp. Uppfödarmedel betalas inte ut för hästar som tävlar i USA, Kanada, Australien eller Nya Zeeland.

Svenskfödda hästar erhåller samma uppfödarpremier i samtliga svenska lopp enligt samma sätt som gällt sedan 2014. Kallblodstravare berörs inte av förändringarna. Den nya modellen har tagits fram av Svensk Travsports Avelsråd i samverkan med ASVT.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
måndag 09:42, 01 mars

Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:30, 01 mars

Evaluate såld till Finland

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 16:05, 28 februari

Etonnant jätteskräll

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 11:11, 28 februari

Disco tog snabb revansch

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:43, 26 februari

Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:39, 26 februari

10 miljoner under SM-dagen

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:09, 26 februari

Millie Millionaire diskades – då gick segern till Wild Love

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över

Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över

Urlo dei Venti hade två raka och siktades mot starter i Frankrike. Men i senaste loppet fick hästen känningar av sin tidigare skada. Nu är sannolikt tävlingskarriären över.

Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) har haft ett par brokiga senaste tävlingssäsonger. Hästen som vann Lotteria 2018 och senare samma år var först i mål i Oslo Grand Prix, men fråntogs segern efter ett positivt dopningstest, hade inte startat på ett och ett halvt år då han i höstas kom till Alessandro Gocciadoros träning. Där inledde Urlo dei Venti med två raka segrar – men i jakten på tredje raka gick något fel.

Fick nya skadeproblem

Det var i ett lopp på Capannelle i Rom på onsdagen som Urlo dei Venti galopperade. Hästen skulle, om loppet utföll till belåtenhet, testas i Frankrike, men Urlo dei Venti fick känningar av en tidigare skada. Åttaåringen återvände direkt efter loppet till ägaren Stefano Simonelli och nu är tävlingskarriären med sannolikhet över.

– Hästen fick ont i höger framben igen. Jag slutade köra och tog honom ur loppet. Jag skulle tro att det inte finns mycket att göra i det här läget. Vi behövde testa honom, men hästen verkar inte ha klarat det och det gör mig ledsen då han kändes väldigt fin. Hade det funkat i dag skulle vi ha siktat mot en start i Prix du Luxembourg, berättar Alessandro Gocciadoro för Corriere dello Sport.

Urlo dei Venti har vunnit 17 av 40 starter och tjänat cirka 10 miljoner kronor.

Läs även: Raden bröts för Urlo dei Venti

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer
Nästa nyhet
Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer

Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer

Jean-Michel Bazires Valzer di Poggio bar rollen som klar favorit, men blev infångad på mållinjen av Golden Bridge när en spännande upplaga av Prix de la Côte d’Azur avgjordes på torsdagen nere på den franska Rivieran.

Grupp 3-slaget Prix de la Côte d’Azur, med 54 000 euro i förstapris, såg Valzer di Poggio som favorit när loppet kördes i Cagnes-sur-Mer. Stall Bazires italienske segerstaplare svarade också för en stark insats – men blev snuvad av Philippe Allaires femårige Golden Bridge (e. Ready Cash) som såg till att utnyttja banans väldokumenterat långa upplopp perfekt.

Golden Bridge avslutade vassast

Valzer di Poggio tog sig tidigt fram utvändigt ledaren, men fick se sig passerad i sista sväng när den svenskfödde Alcoy forcerades kraftigt, tog över och försökte sig på en utbrytning. Valzer di Poggio tog sig dock tillbaka över upploppet och brottade ned sin konkurrent men bakom hade David Thomain från invändigt läge fått fritt med Golden Bridge. Den senare avslutade visslande och hann fram till segern i sista stegen.

Golden Bridge, som tillhörde kulleliten inte minst som treåring, knep segern på 1.13,6/2925 meter. Valzer di Poggio tvåa på samma tid. Bakom var det stoet Bulle de Laumont som norpade åt sig bronset, före den tröttnande Alcoy.

Här kan du se loppet @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför: Prix de Belgique
Nästa nyhet
Inför: Prix de Belgique

Inför: Prix de Belgique

Tretton hästar känner sig kallade när de sista Prix d’Amérique-biljetterna ska fördelas på söndag. Jean-Michel Bazire sitter på leken med fyra hästar i Prix de Belgique. Själv tar han plats bakom Davidson du Pont.

På söndag är det två veckor kvar till Prix d’Amérique. I vanlig ordning körs då även Prix de Belgique, det sista B-loppet och den sista chansen att kvala in till superloppet. Drygt en halv miljon kronor går till vinnaren och de pallplacerade garanteras PdA-plats. Det till trots, kommer bara tretton hästar till start.

Davidson du Pont blir Bazires val

Jean-Michel Bazire har en kvartett med i loppet och väljer själv att köra Davidson du Pont. Hästen som i fjol var tvåa bakom Face Time Bourbon i PdA har varit med i samtliga de tre tidigare B-loppen och var senast i Prix de Bourgogne fyra. Debut för Bazire gör italienske Vitruvio. Hästen, som i fjol var femma i PdA, körs på söndag av Matthieu Abrivard. Stortränaren luftar också redan PdA-klara Victor Ferm samt norskägde Looking Superb.

Andra hästar som redan är invkalade, och som finns med i Prix de Belgique, är Délia du Pommereux, Feliciano, Prix Ténor de Baune-vinnaren Féerie Wood liksom det stora norska hoppet Moni Viking. I startlistan skönjs också välmeriterade stoet Billie de Montfort.

De svensktränade hästarna lyser med sin frånvaro även i Prix de Belgique. Däremot är lördagens Prix de Croix, för femåringarna, spännande ur svensk synvinkel då såväl Aetos Kronos som Guzz Mearas och Power kommer till start. Läs mer om det loppet här.

Prix de Belgique, 2850 volt:

1 Victor Ferm – Christophe Martens
2 Féerie Wood – Alexandre Abrivard
3 Elsa de Bellfonds – Nicolas Ensch
4 Fakir du Lorault – Francois Lecanu
5 Frisbee d’Am – Anthony Barrier
6 Moni Viking – Pierre Vercruysse
7 Looking Superb – Francois Lagadeuc
8 Feliciano – David Thomain
9 Délia du Pommereux – Eric Raffin
10 Tony Gio – Yoann Lebourgeois
11 Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
12 Vitruvio – Matthieu Abrivard
13 Billie de Montfort – Gabriele Gelormini


Vägen till Prix d’Amérique:

22 november: Prix de Bretagne (Diable du Vauvert, Feliciano, Bahia Quesnot)
13 december: Prix du Bourbonnais (Face Time Bourbon, Victor Ferm, Moni Viking)
27 december: Critérium Continental (Gu d’Héripré)
27 december: Prix Ténor de Baune (Féerie Wood)
3 januari: Prix de Bourgogne (Face Time Bourbon, Vivid Wise As, Délia du Pommereux)
17 januari: Prix de Belgique (tre främsta till PdA)
31 januari: Prix d’Amérique


Senaste vinnarna Prix de Belgique:

2020: Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire
2019: Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
2018: Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
2017: Briac Dark – David Thomain
2016: Bold Eagle – Franck Nivard

  • vem vinner prix d’Amérique?
Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kuskar i Frankrike måste visa upp negativt covid-test
Nästa nyhet
Kuskar i Frankrike måste visa upp negativt covid-test

Kuskar i Frankrike måste visa upp negativt covid-test

Kuskar kan ha tävlat sjuka på franska travbanor. Det får det franska travförbundet att inför än striktare regler. Från och med i helgen ska alla tävlande kuskar kunna uppvisa ett negativ covid-test.

Covid 19-pandemin rasar fortsatt även i Frankrike. Det medför att franska travförbundet, Le Trot, nu skärper sina restriktioner för sina tävlande. I ett pressmeddelande, som publiceras i Equidia, säger förbundet att kuskar kan ha tävlat smittade och man därför höjer säkerhetsnivån ytterligare. Från och med söndag, den 17 januari, måste alla deltagande kuskar och ryttare kunna visa upp ett negativt covid-19-test.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hobby de l'Iton är död

Travtips

Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!

Travtips
söndag 14.05, 28 februari
Det bjuds flera små, men ganska så trevliga startfält när Halmstadtravet agerar söndagsvärd. Flera av loppen är jämna och det går att hitta bra spel. De bästa hittar jag i eftermiddagens båda avslutande lopp. Nu tycker jag det är dags för Payet D.E. att få...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 17.08, 26 februari

Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 17.07, 26 februari

Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 08.07, 26 februari

Lunch-draget Solvalla: En vinnare med Buller och Bang

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 12.28, 25 februari

Åby 25 februari: Eklundh – en trolig och den andre är lite mer rolig

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.41, 25 februari

Lunch-draget Kalmar: Jag fick tänka om

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars 2021

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

STRÄNGNÄS: Våren är redan här i Mälardalen. Vilka dagar vi haft senaste veckan. Låt oss hoppas på inte alltför många bakslag framöver vädermässigt. Bara mars ännu. Romme/STL Helt fel ute var jag när jag trodde att Romme skulle få problem med banan i lördag...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson