Stjärnornas krig i Jubileumspokalen

Tre Derby-vinnare, en Europaderby-vinnare, en Elitlopps-finalist och som glasyr på kakan en tidigare vinnare av Hambletonian. Och det var ändå bara halva startfältet i årets Jubileumspokalen…

Startlistan är klar till Jubileumspokalen, loppet för den femåriga eliten körs på Solvalla nästa onsdag. Vinnaren belönas med en miljon kronor och de slantarna lär man nog få kämpa rejält för – startfältet håller utsökt klass.

Tre Derby-vinnare från i fjol finns med i loppet. Who’s Who har börjat den här säsongen med tre övertygande segrar på fyra starter och tanken är att ställa siktet mot Frankrike i vinter. Den norske Derby-vinnaren Gretzky B.R. har redan testat på hetluften i eliten i år och kommer närmast från en start i Hugo Åbergs. Den finske kulltoppen Hachiko de Veluwe har tio segrar på tolv starter hittills.

Den sistnämnde kommer från Timo Nurmos stall – och det gör ytterligare två hästar. Den tidigare Kriterie-vinnaren och fjolårets mästare i Europaderbyt, Villiam gör här årets andra framträdande. Han får sällskap av Harpers-vinnaren Eelis.

Årets Elitlopps-fyra Milliondollarrhyme kommer från en seger i Rättvik där han glänste rejält och från seger kommer också Perfect Spirit, Hambo-vinnaren för två år sedan. Den senare får kampera med Carl Johan Jepson, då ordinarie körsven Örjan Kihlström sätter sig bakom Who’s Who.

Fältet kompletteras med Heart of Steel som har fem raka, Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H, Conrad Lugauers tuffing Norton Commander, Robert Berghs formstarke Spickleback Face samt italienske Vincero’ Gar.

Här är startlistan:

Jubileumspokalen, 2140 auto:

1 Norton Commander – Conrad Lugauer
2 Gretzky B.R. – Magnus Teien Gundersen
3 Spickleback Face – Robert Bergh
4 Villiam – Jorma Kontio
5 Vincero’ Gar – Alessandro Gocciadoro
6 Milliondollarryhme – Fredrik B Larsson
7 Selmer I.H. – Mika Forss
8 Perfect Spirit – Carl Johan Jepson
9 Who’s Who – Örjan Kihlström
10 Hachiko de Veluwe – Björn Goop
11 Heart of Steel – Peter Untersteiner
12 Eelis – Olli Koivunen


Senaste vinnarna Jubileumspokalen:

2018: Makethemark – Ulf Ohlsson
2017: Readly Express – Jorma Kontio
2016: Nuncio – Örjan Kihlström
2015: Nimbus C.D. – Örjan Kihlström
2014: Support Justice – Geir Vegard Gundersen

Läs även: Lottat och klart för Sto-EM

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Manchego mot Atlanta på Tioga Downs

Manchego mot Atlanta på Tioga Downs

Ett förstklassigt möte mellan Nordamerikas kanske två bästa ston sker på Tioga Downs i helgen när Atlanta ställs mot Manchego.

I regi Nancy Johansson har Manchego hittat toppformen igen, stoet ståtar med två raka segrar och den senaste kom i John Steele Memorial under Hambo-dagen när hon vann på snabba 1.08,4. På söndag väntar dock ett riktigt tufft sällskap när man styr kosan mot Tioga Downs och loppet Joie de Vie ($ 132 000).

Bakom bilen finns nämligen också Ron Burkes supersto Atlanta som i år vunnit sex av sina sju starter och travat världsrekordet för ston, 1.07,9. I samma startlista återfinns också Darling Mearas och Åke Svanstedts Plunge Blue Chip.

Crawford Farms ($ 148 000) för hingstarna och valackerna innehåller dock en något mer blygsam startlista där blott sex hästar kommer till start. Dit räknas bland andra Pinkman.

Här är startlistorna (med uppsatta kuskar):

Joie de Vie, 1609 auto:

1 Emoticon Hanover – Bob McClure
2 Manchego – Dexter Dunn (Nancy Johansson)
3 Dream Together – Bob McClure
4 Darling Mearas – Andy Miller (Åke Svanstedt)
5 Top Expectations – Daniel Dube
6 Atlanta – Yannick Gingras
7 Plunge Blue Chip – Åke Svanstedt
8 Custom Cantab – David Miller


Crawford Farms Open, 1609 auto:

1 Pinkman – Dexter Dunn (Per Engblom)
2 Run Director – Sylvain Filion
3 The Veteran – Scott Zeron
4 Mission Accepted – Yannick Gingras
5 Fiftydallarbill – Corey Callahan
6 Speeding Spur – Brian Sears

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Trillingar efter Bold Eagle - säljs på auktion
Nästa nyhet
Trillingar efter Bold Eagle – säljs på auktion

Trillingar efter Bold Eagle – säljs på auktion

När stoet Bahama Turbo skulle föla förra våren blev hon mor till inte bara ett föl – utan tre! Nu säljs trillingarna efter Bold Eagle på auktion.

Att ett sto föder tvillingar hör till ovanligheterna, att hon får trillingar är än mer ovanligt. Att samtliga sedan överlever och nu är redo för att gå under klubban på auktion får sägas vara närmast unikt.

Men historien är faktiskt sann. Det var den 2 april (alltså inte den 1 april) förra året som franska stoet Bahama Turbo skulle bli mamma för första gången, men alltså födde trillingar. De två stofölen och deras bror har Bold Eagle som pappa.

Allt tycks också har gått väl efteråt. För nu säljs hela trion på toppauktionen i Argentan de 27 augusti. Något som både Travservice och tidigare Paris-Turf har skrivit om. Trillingarna är namngivna Illico Turbo, Ida Turbo och Ina Turbo.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fenomenalt, Odd Herakles
Nästa nyhet
Fenomenalt, Odd Herakles

Fenomenalt, Odd Herakles

Vem som är det bästa kallblodet för dagen redde Odd Herakles ut samtliga tvivel om. Norrmannen stod för en ruskig insats när han vann Bollnästravets elitsprint – på 1.19,0.

Lars O Romtveit-tränade nioåringen Odd Herakles har gått fram som en ångvält i sommar och efter en segerrad som bland annat inkluderat Nordic King och det norska mästerskapet svarade Moe Odin-sonen för årets prestation i Bollnäs på onsdagskvällen.

Odd Herakles var lottad till tråkiga bricka tolv bakom bilen i Bollnästravets elitsprint, men det löste Tom Erik Solberg genom att direkt vrida på kranen när bilen släppte. Via fjärdespår i första kurvan öste Odd Herakles framåt för att ta över ledningen med drygt varvet kvar.

Första 500 hade avverkats efter 18,3 men ledaren fick ingen lugn stund. Formstarke Pydin klev fram för att lägga press i dödens och över upploppet ansatte Roli Eld på bred front. Odd Herakles å sin sida vägrade att ge sig – och höll undan hela vägen till seger på årets snabbaste tid för ett kallblod: 1.19,0a över 1640 meter. Hästens femte raka seger var ett faktum och belöningen 175 000 kronor.


Antiklimax för Nordsjö Odin

Dramatiken var rejäl när H.K.H. Prinsessan Madeleines Pokal kom till avgörande. Nordsjö Odin kom till första starten efter utskåpningen i Derbyt och gjordes förstås till storfavorit. Allt såg också ut att gå planenligt för Öystein Tjomsland superfyraåring.

Efter att tidigt synat dödens i det lilla fältet, skaffade sig Nordsjö Odin greppet och ledningen i den sista kurvan och såg bara ut att en defilering mot segerbuketten kvar – när hästen plötsligt slog över i galopp. Nu blev det i stället B.W. Prinsen med sin tränare Jan-Olov Persson som, en aning förvånad, fick göra segergest. Hästens första seger för året togs på 1.22,3a/1640 och förstapriset 175 000 kronor.


Klack Novas spurt var segergivande

Hälsingehambon bjöd på en riktigt tajt slutstrid. Ledande norskan Alfa Betty gjorde ett ryck på sista bortre och såg ut att kanske hålla hela vägen, men stegen blev allt kortare och bakifrån kom Klack Nova med en tung långspurt. För Oskar J Andersson hann den av Joakim Reiser tränade femåringen fram – precis på linjen. 100 000 kronor in efter seger på 1.28,9/2160 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bazire hann fram med Dorgos de Guez
Nästa nyhet
Bazire hann fram med Dorgos de Guez

Bazire hann fram med Dorgos de Guez

Upplösningen av Grand Prix de Henri Desmontils blev exakt i publikens smak – men när målfotot granskades hade Jean-Michel Bazire trots allt hunnit fram med Dorgos de Guez.

Den franska löpningsserien Grand National du Trot avgjorde på onsdagen sin åttonde etapp på banan i Saint-Malo genom Grupp 3-loppet Grand Prix de Henri Desmontils. Ett lopp som såg Jean-Michel Bazire som stor favorit med sexårige valacken Dorgos de Guez.

Dorgos de Guez som stod med tillägg, låg placerad långt bak i kön när Bazire sände fram sin häst för att runda fältet och nå fram i dödens på ledande Elvis Madrik, då man gick in på sista bortre långsidan. När man senare nådde upploppet såg Dorgos de Guez slagen ut, men samtidigt som Calou Rénardière spurtade snabbt invändigt – fick favoriten fart igen.

I en dramatisk slutstrid där trion gick över mål jämsides, slog Calou Rénardière över i galopp och Dorgos de Guez hann precis förbi Elvis Madrik. Segertiden stannade vid 1.14,2/2975 meter och förstapriset var 38 250 euro.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lottat och klart för Sto-EM

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson