De drivningar som kunde ses i italienska Neapel i samband med Lotteria i onsdags har orsakat folkstorm. Kritiken mot bland andra kusken Alessandro Gocciadoro har varit hård och Svensk Travsport menar nu att man ska arbeta internationellt för att få bukt med problemet.

När bilderna från Lotteria-sändningen i veckan kablades ut till svenska tittare var det många som blev förfärade och drivningarna framför allt från Lotteria Consolation har orsakat storm på sociala medier. I det loppet (som du kan se här) vinner Arazi Boko efter att ha mottagit ett otal kraftiga spöslag av sin kusk Alessandro Gocciadoro genom sista sväng och på upploppet. Även flera av övriga kuskar utdelar mycket hårda drivningar.

Föremål för polisutredning

– Onsdagens tv-bilder från Neapel är avskyvärda och långt ifrån de värderingar vi står för i svensk och euroepisk travsport. Enligt den svenska lagstiftningen hade de aktuella kuskarna blivit föremål för polisutredning för djurplågeri. Drivningarna är också mycket långt ifrån vad europeiska medlemsländer i UET har kommit överens om att lyda, kommenterar Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola i ett pressmeddelande.

Det norska travförbundet, DNT, är också starkt kritiska till behandlingen av hästarna i de italienska loppen och vill ta i med hårdhandskarna. I en intervju med Trav og Galopp-Nytt säger förbundets generalsekreterare Svein Morten Buer att DNT vill förhindra de fyra främsta kuskarna som medverkade i Lotteria Consolation från att tävla på nordiska banor. Kuskarna som åsyftas är förutom Gocciadoro, även Pietro Gubellini, Gennaro Riccio och Gaetano di Nardo.

Vill stänga av kuskarna i ett år

– DNT överväger starkt att utestänga de fyra kuskarna från norska inbjudningslopp i ett år framöver. Det är kuskarna vi vill stänga av, inte hästarna. Vi har pratat med övriga nordiska länder. Vi har ett internationellt samarbete och det vill vi visa. Det var för hemska drivningar som inte hör hemma någonstans, oavsett vilka regler landet har, säger Svein Morten Buer.

Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola, som även är ordförande i det europeiska förbundet UET, säger att hon ska ta upp frågan vid nästa styrelsemöte, som sker i nästa vecka, den 9 maj.

– Som ordförande i UET kommer jag att ta upp frågan på nästa styrelsemöte för att få till ett samarbete på europeisk nivå för att få bort liknande drivningar från våra travbanor. Då Sverige också är värd för travsportens världskonferens i slutet av maj kommer vi att driva frågan internationellt.

Gocciadoro ber om ursäkt

Alessandro Gocciadoro, som ofta setts tävla i Sverige och på de nordiska banorna, är den av kuskarna som fått ta emot mest kritik efter händelserna i Neapel. Han är efteråt mycket ångerfull och svarar i ett brev till Sulkysport som kan läsas i sin helhet här.

– Jag vill be alla om ursäkt och framför allt rikta ett stort förlåt till min häst, samt lära av mitt hemska misstag och hädanefter hålla fokus på att göra rätt saker. För mig är det hemskt att veta och se vad jag gjort. Jag vill aldrig göra om det jag gjorde i går, aldrig vara så mot en häst och jag hoppas att andra som agerar som jag gjorde bättrar sig och gör trav-sporten bättre. Jag vill bättra mig gentemot italienskt trav, mot hela världens travsport, jag lovar. Jag hoppas att ni förstår att den riktiga Alessandro inte är den personen ni såg på banan i går, skriver han.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Dags för Critérium des 4 Ans – utan kullkungen

Dags för Critérium des 4 Ans – utan kullkungen

Examensprovet stundar för de franska fyraåringarna när Critérium des 4 Ans körs på söndag. Men kullens största namn Face Time Bourbon står över.

Med 90 000 euro i förstapris avgörs den här söndagen det franska fyraåringskriteriet, Critérium des 4 Ans, på Vincennes. Loppet får dock köras utan kullens gigant Face Time Bourbon. Tränaren Sébastien Guarato har helt enkelt valt bort loppet, för att i stället matcha mot italienska Gran Premio d’Europa som körs två veckor senare.

Favoritskapet lär nu i stället hamna hos Thierry Duvaldestin-tränade Falcao du Laurma som på sin meritlista har just att han besegrat Face Time Bourbon, senast var han tvåa bakom den samma. En som utmanar är Jean-Michel Bazires formstarka sto Freyja du Pont som kommer till loppet med tre raka segrar.

På Vincennes körs på söndag även Prix Kerjacques för den äldre eliten. I den startlistan dyker den för Elitloppet klara Uza Josselyn upp. Hon ska tampas mot bland andra Bazires ångvält Cleangame och svenske Cash Gamble.

Här är startlistorna:

Critérium des 4 Ans, 2850 volt

1 Fakir Mérité – Julien Raffestin
2 Filou l’Auvergnier – Anthony Barrier
3 Fairy White – Christophe Gallier
4 Frisbee d’Am – Alexandre Abrivard
5 Flora Quick – Gabriele Gelormini
6 Foxtrot Sea – Cédric Mégissier
7 Fun Quick – Eric Raffin
8 Flèche Bourbon – Jean-Philippe Monclin
9 Freyja du Pont – Jean-Michel Bazire
10 File Gin – Guillermo Roig-Balaguer
11 Feliciano – Yoann Lebourgeois
12 Fric du Chêne – Francois Lagadeuc
13 Fiorella de Ted – Kévin Leblanc
14 Fanina des Racques – David Thomain
15 Falcao du Laurma – Franck Nivard
16 Fakir du Lorault – Francois Lecanu
17 Follow You – Matthieu Abrivard
18 Fend la Bise – Franck Anne

Prix Kerjacques, 2700 volt

1 Anzi des Liards – Romain Derieux
2 Cash Gamble – Jean-Philippe Monclin
3 Blé du Gers – Alexandre Abrivard
4 Cleangame – Jean-Michel Bazire
5 Bugsy Malone – Yoann Lebourgeois
6 Alpha Saltor – Matthieu Abrivard
7 Délia du Pommereux – Damien Bonne
8 Carat Williams – David Thomain
9 Uza Josselyn – Gabriele Gelormini
10 Valko Jenilat – Francois Lagadeuc

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Copenhagen Cup blir nästa för Handsome Brad
Nästa nyhet
Copenhagen Cup blir nästa för Handsome Brad

Copenhagen Cup blir nästa för Handsome Brad

Nästa uppgift för Handsome Brad blir Copenhagen Cup. Efter silversuccén i Olympiatravet styr Ulf Stenströmer mot Köpenhamn.

Handsome Brad kom sist in i Olympiatravet men tackade för inbjudan genom att knipa silvret bakom den väldige Propulsion. Därmed är förstås den Ulf Stenströmer-tränade sexåringen med tre miljoner på segerkontot aktuell för fler storlopp under säsongen – nästa blir i Köpenhamn.

Handsome Brad är nu klar för Copenhagen Cup som körs nästa söndag, den 12 maj. Samtidigt har även den tidigare tyske Derby-vinnaren Tsunami Diamant tackat ja till Lundens storlopp. Där väntar ett möte mot bland andra regerande championen Cyber Lane och Makethemark. Även Ringostarr Treb är inviterad, men där har man ännu inte lämnat något besked.

Klara för Copenhagen Cup är:

Cyber Lane
Handsome Brad
Makethemark
Tsunami Diamant
Voltaire Gifont

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tre svensktränade när Dexter Cup avgörs
Nästa nyhet
Tre svensktränade när Dexter Cup avgörs

Tre svensktränade när Dexter Cup avgörs

Årets första större möte för treåringarna i USA är Dexter Cup. På lördag körs årets upplaga och startlistan ser tre svensktränare.

De riktigt stora elefanterna har ännu inte börjat starta i den nordamerikanska treåringskullen, men det första stora mötet för årgången sker på lördag när Dexter Cup körs på Freehold Raceway. Den samlade prissumman i loppet är 118 950 euro.

Per Engblom har fältets mest meriterade. Cantab Hall-sonen Osterc som i fjol för Jimmy Takter vann fem av sju lopp, inkluderat finalen i Pennsylvania Sire Stakes, gör årsdebut. Han möter bland andra Lucas Wallins Cotton To You och Åke Svanstedts Cavill Hanover. Uttagningen till loppet som kördes förra veckan såg Whirl Winds K som vinnare.

Här är startlistan:

Dexter Cup, 1609 auto

1 Cotton To You – Andrew McCarthy (L.Wallin)
2 Hl Revadon – Dexter Dunn
3 Jason’s Camden – Andy Miller
4 Whirl Winds K – George Brennan
5 Cavill Hanover – Åke Svanstedt
6 Osterc – Yannick Gingras (P.Engblom)
7 Big Money Honey – Joe Bongiorno
8 Skyway Kon Man – Trond Smedshammer
9 La Dolfina – Jim Marohn Jr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Världens två snabbaste möts - i ett kvallopp
Nästa nyhet
Världens två snabbaste möts – i ett kvallopp

Världens två snabbaste möts – i ett kvallopp

Världens snabbaste travare alla kategorier och världens snabbaste treåring. Den här lördagen möts Homicide Hunter och Six Pack – i ett kvallopp.

När Meadowlands kör ett pass kvallopp på lördag luftas ett osedvanligt starkt koppel av hästar. Mest uppmärksamhet tilldrar sig mötet mellan världens två snabbaste hästar på milebana. Homicide Hunter noterade i höstas 1.07,6a på The Red Mile och slog därmed Sebastian K:s tidigare absoluta världsrekord (som sattes på tusenmetersbana) med en tiondel.

Homicide Hunter som tidigare tränats av kontroversielle Chris Oakes, har nu skiftat regi till Ron Burke. För stortränaren gör sjuåringen nu debut och i kvalloppet möter man självaste Six Pack – Åke Svanstedts stora stjärna blev världens snabbaste treåring när han vann Kentucky Futurity på 1.07,9 i fjol.

Meadowlands qualifiers på lördag innehåller i övrigt flera andra godbitar. Bland annat tar Marcus Melander ut båda sina treåringskanoner Gimpanzee och Green Manalishi. I ett annat får vi återse monsterstoet Manchego, nu i regi Nancy Johansson – men i sulkyn hoppar Jimmy Takter upp.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Världsrekord av Trebol - kommer till Solvalla?

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson