Just nu:
09.39 Stenhårt när Empire vann årsdebuten
09.19 Cleangame påbörjar ny segerrad?
08.23 VM-loppet ställs in i år
23.53 Starkt startfält i Cutler Memorial
23.33 Missle Hill var tuffast
13.15 Lindesberg 1 juli: Hennessy Am – en stark spetsvinnare!
12.41 Efter 141 starter – nu slutar den danske kämpen
12.15 Propulsion-utredning klar tidigast i augusti
11.20 Seismic Wave siktar mot sjätte raka segern
10.48 Vincennes: Gu d’Héripré övertygade direkt

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktiskt kalla dem svårspelade. Vädret lär däremot inte ställa till med problem då det väntas sol hela dagen och fina förutsättningar för bra travsport.

Åby lopp 5: Spelstopp kl. 16.18.

Spetsstriden: 1 Zeta Wise As kan troligen hålla upp innerspåret, men vill ha en bra rygg sedan. Tror inte att Örjan chansar och laddar första biten med 3 Conrads Rödluva eftersom det knappast är nödvändigt för att vinna loppet. 4 Feleicity Shagwell öppnar bra vid laddning och kan nog få överta i första skedet, men sedan kan jag tänka mig att även hon släpper och då bör Björn Goop vara först fram med 5 Zeta Kronos. Går första 500 m för fort kan det nog bli Conrads Rödluva i spets till slut ändå.

Loppanalysen:

Drottning Silvias Pokal ser i år en given jättefavorit i kullens dominant 3 Conrads Rödluva. Hon är ruskigt bra och kan säkert matcha de bästa hingstarna i kullen och hon är helt klart klassen bättre än alla ston så här långt. I försöket tog hon över ledningen efter 800 meter och vann sedan enkelt utan att brukas speciellt mycket och hon glänser kanske inte så mycket när hon springer på halvfart, men jäklar vad hon växer så fort Örjan begär lite av henne.

Det finns fortfarande många växlar kvar i Conrads Rödluva och att hon ska förlora det här loppet om hon är frisk och inte blir överkörd har jag mycket svårt att se. Oddset 1.30 är ungefär där det ska vara och inget att kliva in på.

Bakom storfavoriten är 2 Racing Brodda bra och under stark utveckling. En riktig tuffing som har sett mycket stark ut i årets två starter. I årsdebuten plockade hon enkelt ner A Sweet Dance efter en mycket snabb avslutning sista 800 m och i försöket senast blev det lätt efter en ny stark avslutning. Hon kan nog öppna bättre än visat, men är inte helt pålitlig kanske och jag tror inte att hon kan hålla ut favoriten första biten om Örjan kör till lite grann i alla fall. Långt framme här ändå, men var chanslös mot Rödluvan förra året och är knappast ikapp redan nu.

Av övriga är det spännande med 5 Zeta Kronos som gjorde debut för Björn Goop i kvalet senast och då höll bra som tvåa bakom Racing Brodda. Hon är säkert klart förbättrad med loppet i kroppen och nu låter det som att det kan bli jänkarvagn på som när hon vann på 12,9 full väg på Solvalla ifjol. Hon är snabb ut och kanske kan få överta ledningen efter en bit och i spets eller om Björn sedan släpper till favoriten bör det vara god platschans.

6 Zourane Kronos var spelad till 2.87 mot Conrads Rödluva senast, men räckte inte från rygg ledaren även om hon höll farten bra till slut och kontrade ut Activated om andrapriset. Trots det var Timo Nurmos inte nöjd med henne vilket nog säger en del om kapaciteten. Hon är bra och säkert under stark utveckling, men att slå favoriten redan nu tror jag inte att hon klarar.

Spelförslaget:

Conrads Rödluva är en mycket trolig vinnare, men inget att klicka på till 1.30. Jag spelar i stället plats på läckert stammade 5 Zeta Kronos som var duktig efter långt uppehåll i försöket och som bör få ett bra lopp i den främre träffen. Aldrig fel att ha spel på Goop i storloppen heller. Odds: 2.55.

Åby lopp 6. Spelstopp kl. 16.40.

Spetsstriden: Tror att springspåren gör upp om ledningen och då är det fördel 6 Pastor Power som har bättre spår och en bättre startkusk.

Loppanalysen:

Ett jämnt och bra lopp där jag dock inte köper att 3 Vlad del Ronco är klar oddsfavorit. Han har varit bra en längre tid och vunnit flera V75-lopp på bra sätt, men han fungerade inte så bra senast och känns därmed svårbedömd den här gången. Han är också orutinerad med voltstart och även om det är Goop upp nu igen, vilket fungerade fint i februari, så finns det bättre bud här.

Trots sämsta läget är min idé 12 Martin de Bos som imponerade vid seger i försök och final i december och visade härlig styrka. I årsdebuten senast kördes han snällt invändigt, hamnade i en kall rygg i sista sväng, men sköt till riktigt vasst på open stretch när han fick chansen. Formintrycket var mycket starkt och han är knappast sämre med loppet i kroppen. Dessutom lättas han i balansen den här gången och offensive Kim Eriksson lär knappast såsa bort det här i kön i alla fall. Med lite klaff från det här svåra läget är jag inne på att Martin de Bos är tuffast till slut och glädjande är att Unibet har höjt oddset en hel del sedan släpp.

Jämnt och öppet lopp annars där inte så många känns kalla. 6 Pastor Power spurtade riktigt piggt senast och är spetsfavorit den här gången. Kan säkert leda loppet i det längsta om det inte blir för tuff körning under vägen.

9 Promo Kemp är bra i grunden och höll bra som fyra från ett svårt läge senast. Bör vara klart på gång nu med två lopp i kroppen och blir farlig om han kommer iväg vettigt från start.

7 Sevilla är kapabel, men travade dåligt näst senast och var seg efter uppehåll senast. Lopp i kroppen nu och intressant med barfota runt om för första gången hos Lövgren. Tänkbar om han inte bli hängande från start.

Starke 1 Global Undecided har äntligen fått framspår, men typiskt nog fick han innerspår vilket passar sådär eftersom han är seg från start. Behöver hårt tempo för att duga nu, men kan ju väldigt mycket på en bra dag.

Vrålsnabbe 11 Harran Boko har fart för att vända ut och in på ett sådant här fält, men han är bäst med tätkänning och risk för strul eller ett för tungt lopp den här gången.

Spelförslaget:

12 Martin de Bos är mitt givna drag i loppet trots det svåra spåret. Han såg riktigt stark ut till slut i årsdebuten senast efter ett snällt upplägg, lättas i balansen nu och tål att göra grovjobbet själv. Vinnare och plats spelas till 7.00/2.55.

Åby lopp 7. Spelstopp kl. 17.03.

Spetsstriden: 1 Whitehouse Express är snabb, men säkert nöjd med rygg på en bra häst. 3 Lionel N.O. visade i Elitloppet förra året att han kan öppna snabbt med helstängt huvudlag och laddas han max bär det nog av till ledningen. Annars är 8 Day Or Night In snabbast av övriga och kan spetsa trots spår åtta om Johan laddar.

Loppanalysen:

En gulddivision över kort distans och franska stoet 5 Bahia Quesnot är knapp favorit hos Unibet. Hon har tävlat i stenhård konkurrens i Frankrike och visade att hon duger bra även i Norden senast med en tredjeplats i Olympiatravet. Då fick hon smyga med på innerspåret och gick bra på open stretch och höll ifrån sig Day Or Night In som satt snäppet bakom under vägen.

Hon vinner dock sällan lopp och nu är det minus med skor på och dessutom kortare distans. Hon gick visserligen bra över sprint som trea bakom Readly Express för tre starter sedan, men jag tror att distansen passar sämre på Åbys 1000-metersbana med open stretch. Dessutom måste kusken Junior Guelpa prestera lite mer nu än att bara att glida med på innerspåret och då brukar de franska kuskarna få bekymmer i Sverige. Ingen favorit jag vill spela.

8 Day Or Night In har visat fin form i två starter efter vintermeetinget och gick bra som fyra i Olympiatravet senast. Med spetsläge hade han varit en stark vinnare här tror jag, men nu kan det kosta att komma till ledningen och inte säkert att han hinner förbi Lionel heller. Ett givet segerbud, men det kan lätt bli fel från spår åtta över kort distans också.

Tycker att loppet känns smålurigt bakom de här två bästa hästarna och lägesgynnade 1 Whitehouse Express måste man respektera efter hans fina formbesked senast. Nu blir det dessutom barfota runt om och Örjan upp vilket är stora plus. Det ser upplagt ut för rygg ledaren och då blir han giftig på ”stretchen” till slut även om det oroar att han inte har vunnit på länge.

Jag vill också varna kraftigt för 10 Baron Gift som verkligen har hittat storformen. Han var kanonbra vid spetssegern näst senast och såg väldigt laddad och bra ut som fastlåst där Makethemark vann senast. Den här fina travaren gick 10,4 över distansen redan för 1,5 år sedan som fyraåring och även om det tagit lite tid att växa in i högsta klassen är han där nu. Det skulle kunna bli tredje par invändigt från det här läget och då är han mycket vass på speed till slut.

2 Probo O.P. är också vass på speed om han får sitt lopp och här är det läge för att få en fin resa i draget.

Spelförslaget:

Oddsen på favoriterna lockar inte med tanke på förutsättningarna och jag spelar i stället plats på en skräll i formstarke och mycket spurtvasse 10 Baron Gift. Bör få ett fint invändigt smyglopp och chansen till slut till skillnad mot senast. Odds: 3.30.

Åby lopp 8. Spelstopp kl. 17.25.

Spetsstriden: Orutinerade hästar, men om 6 Dallas Brick öppnar som senast är det nog bra chans att han blåser till ledningen igen. Invändigt är 4 Betting Rebel värst emot och han kanske kan ta emot om Ohlsson vill – gissar att tränaren vill…

Loppanalysen:

Lägsta klassen och kort distans bakom bilen. Lurigt värre om nu inte 6 Dallas Brick är lika bra som senast. Han gick då barfota runt om och med helstängt huvudlag och bara bombade till ledningen och segern via 12-tempo hela vägen. Man vet dock aldrig hur en sådan prestation tar på orutinerade hästar och nu ska han ut och resa ganska långt dessutom. Bara en av många för mig.

Timo Nurmos har två hästar till med i loppet och 3 Viking Brodde är stark och rejäl. Distansen är nog ingen fördel den här gången, men läge och kusk är bra och kanske kan det bli ytterligare någon vässning i utrustningen den här gången? Barfota runt om låter aktuellt. Räknas tidigt.

5 Global Utopia var vass vid segern näst senast, men inte lika bra senast och har vilat efter det. Svårbedömd form och känns inte lika het som stallkompisarna även om Nurmos brukar ha bra vässat direkt.

1 Gambit Brodde duger bra om han är i lika fin form som vid segrarna i mars. Det är däremot något oklart eftersom han galopperade dubbelt i V75 senast, men Lugauer tror det berodde på banunderlaget. Kan öppna vettigt, men håller nog inte ledningen och då gäller det att inte hamna för långt bak sedan vilket lätt kan hända på Åby. Farlig med sin vassa speed om han hamnar bra till.

Riktigt öppet lopp där hästar som 8 Macellleria, 9 All In a Dream och 10 Victoria Lane har sett bra ut på slutet och säkert kan skrälla om det löser sig för dem. Svårspelat lopp.

Spelförslaget:

Hittar inget spel som riktigt lockar i det här svårspelade loppet och avstår.

Åby lopp 9. Spelstopp kl. 17.48.

Spetsstriden: 2 Mr Lindy är snabb och spetsar nog i första skedet. Sedan bör det vara bra chans för 3 Island Life att få överta. 5 Lesperanza laddades inte senast, men är snabb om Goop trycker av.

Loppanalysen:

Lopp över lång distans och ett ganska ojämnt fält.
5 Lesperanza har blivit klar oddsfavorit efter hennes uppvisning på Solvalla senast då hon visslade runt fältet via 8,5 sista 800 m till överlägsen seger. Det var första starten för Goop på svensk mark, men hon hade gått bra på Vincennes innan det och då gjort det bra över lång distans också. Nu kan det dessutom bli jänkarvagn och som hon såg ut senast är det givet att hon har bra chans även här. Det är dock klart hårdare motstånd nu och att spela henne till låga 1.85 känns ganska kallt.

Speciellt med tanke på hur bra 3 Island Life har varit i tre starter efter uppehåll. Han slog ett par bra hästar över tre varv för tre starter sedan och höll tappert som tvåa i ledningen på V75 näst senast. Senast hade han bakspår över kort distans och satt långt bak, men avslutade strålande som trea och visade fortsatt toppform. Spetsläge nu där han brukar trivas bra och han blir inte lätt för favoriten att besegra.

10 Antonio Trot är starkast i fältet och formkurvan pekar rakt uppåt. Han höll starkt som trea där Island Life var tvåa näst senast och senast långspurtade han mycket starkt som tvåa bakom överlägsen Whipped Eggs i ett lopp som blev lite konstigt kört. Det var vanlig sulky senast, men nu kan det nog bli jänkarvagn som näst senast. Enda minuset är väl att han helst skulle vilja ha ännu längre distans för att komma till sin rätt.

Dessa tre känns hetast, men 6 Master Crowe (som visade fin form vid segern senast) och 7 Hawk Cliff (som går bra varje gång) kan också tänkas om de kommer vettigt till från småluriga startspår.

Spelförslaget:

För lågt odds på favoriten Lesperanza som möter bättre motstånd nu och jag spelar hellre 3 Island Life som varit toppbra tre gånger i följd och är spetsfavorit över passande distans. Vinnarspel till oddset 4.50.

Åby lopp 10. Spelstopp kl. 18.16.

Spetsstriden: 1 Bear Hope öppnar bra bakom bilen och i ett lopp utan riktiga startraketer har nog Goop bra spetschans med honom.

Loppanalysen:

Ytterligare ett lopp över lång distans och ett jämnare lopp än det förra. Efter uppvisningen för två veckor sedan är
6 Whipped Eggs knapp oddsfavorit hos Unibet. Han var kraftigt förbättrad barfota runt om då och gynnades nog rejält av att få springa på i eget tempo i ledningen. Det är helt andra förutsättningar för honom den här gången och strulrisk från start eftersom han är dålig ut bakom bilen. Är nog större galopprisk nu även om det är Örjan upp och barfota runt om igen. Bara en av många och det känns som att det kan bli fel.

7 Mellby Club är lite samma sort. Mer stark än snabb och sliter lite med travet ibland. Han såg fin ut före tävlingarna senast när jag trodde på honom, men galopperade kort efter start och vi fick ingen syn på formen. Han var i alla fall hyllad av stallet inför den starten och Kontio passar nog bättre på honom än Adielsson gissar jag. Kanske kan han krossa allt den här gången i stället, men lurigt läge långt ut på vingen och jag litar inte riktigt på honom ändå.

1 Bear Hope gick oväntat bra direkt efter uppehåll senast och bör vara ännu bättre den här gången. Han öppnar bra och är obesegrad i spets och obesegrad över lång distans (2 av 2 på bägge). Om den starkaste duon i loppet strular bort sig så kan nog Björn få bestämma tempot i ledningen och rinna undan.

4 Pane Vino är grundkapabel, men har bekymmer med travet till och från. Senast gjorde han debut i ny regi och var klart fin direkt och vann lätt över den här distansen efter ett fint smyglopp. Han körs säkert snällt igen, men duger bra om travet flyter och han får chansen i tid.

Kapable men lite knepige 8 Gustavson Be bör passa perfekt över distansen och 10 Randemar R.D. såg bra ut vid segern senast och har visat V75-klass de gånger han fungerat. 3 Panamera går bra varje gång och har mött hårt motstånd på slutet.

Gott om tänkbara vinnare här alltså och jag lyfter fram ytterligare en som ett roligt spel i loppet. 9 Zio Tom Jet var jag lite inne på redan i vintras på V75, men då var han lite sämre än väntat. Han glänste inte i två starter efter det heller, men senast när han fick gå barfota runt om och med helstängt huvudlag så var det som en helt ny häst. Intrycket i avslutningen var sylvasst och nu med duktige Jepson i sulkyn tror jag att han kan vara långt framme med ett smyglopp. Rygg på Bear Hope vore ju smaskigt värre.

Spelförslaget:

De starka men osäkra favoriterna står jag över till låga odds och testar i stället ett platsspel på 9 Zio Tom Jet som såg lysande ut med ny balans och utrustning senast och den spurten kan nog duga bra här också med rätt lopp. Odds: 3.20.

Åby lopp 11. Spelstopp kl. 18.40.

Spetsstriden: 3 Campo Bahia är snabb och Lugauer lär ladda, men 4 Evaluate är klart snabbare från start än vad han har visat så här långt och Örjan kanske testar att överrumpla favoriten? Någon av dessa två lär leda loppet ut på slutvarvet i alla fall.

Loppanalysen:

Klassiska Kungapokalen ser tre riktiga topphästar i huvudrollen och klar favorit hos Unibet är läckre 3 Campo Bahia. Honom trodde jag på i Kriteriet i fjol, men då fick han lite snopet ge sig mot Inti Boko trots en bra insats. I årsdebuten näst senast galopperade han i första kurvan, men gick mycket starkt sedan och var helt överlägsen via 1.09,5 hela sista varvet. Han vann lätt i försöket senast och är kanonbra och visst har han bra chans även här, men att hugga på Lugauer som storfavorit i en stor final när värsta motbuden körs av Adielsson och Kihlström känns inte så lockande.

4 Evaluate visade hög kapacitet i Hambletonian förra året och har varit kanonfin i tre starter hos Melander i år. Slog ett gäng rutinerade snabbloppare i årsdebuten och har tagit lätta segrar från ledningen sedan. Känslan är att det finns flera växlar kvar i den här fine travaren och även om Melander inte har aviserat några utrustningsändringar inför detta så vet man aldrig med den mannen. Tror att Örjan kan plocka fram en del extra ändå och från spets eller rygg på favoriten blir han kul att se. Helt rätt sort det här!

Helt rätt sort är även läckre 2 Attraversiamo som Adielsson strödde lovord kring efter segern senast. Han var favorit mot Campo Bahia i Kriteriet, men orkade då inte riktigt utvändigt ledaren och det blev också fjolårets sista start. Han har sett mycket bra ut i årets två starter och löste försöket lätt trots att det inte löste sig helt perfekt under vägen. Kanske första jänkarvagn nu låter spännande och känslan är att han gör ett topplopp och då kan han slå till om det blir strul för de andra två.

Att någon annan ska vinna loppet känns inte så rimligt även om Stefan Melanders två andra jänkare också ser allt bättre ut.

Spelförslaget:

Campo Bahia är riktigt bra, men inte givet att läckre jänkaren 4 Evaluate är sämre och till nästan dubbla oddset jämfört med på favoriten så testar jag ett skott på vinnare. Oddset är 3.90.

Samtliga spelförslag:

Lopp 5: Plats 5 Zeta Kronos. Odds: 2.50.
Lopp 6: V/P 12 Martin de Bos. Odds: 7.00/2.55.
Lopp 7: Plats 10 Baron Gift. Odds: 3.30.
Lopp 9: Vinnare 3 Island Life. Odds: 4.50.
Lopp 10: Plats 9 Zio Tom Jet. Odds: 3.20.
Lopp 11: Vinnare 4 Evaluate. Odds: 3.90.

Avstå spel på:

Lopp 6: 3 Vlad del Ronco.
Lopp 7: 5 Bahia Quesnot.

Oddsen är hämtade på Unibet.se vid publicering av tipsen och kan komma att ändras.

Spelredaktör: Daniel Berglund.

Spel från unibet

Tidigare travtips

Lindesberg 1 juli: Hennessy Am – en stark spetsvinnare!

Travtips
onsdag 13.15, 01 juli
Snacka om klang och jubel för spelen i lördags. Inte ofta man rekar en 18-oddsare som sitter dessutom, men så var fallet med Bordeaux S. och han var riktigt bra. Min bästa vinnare var Barbro Kronos och precis så ska en slipsten dras för jäklar vad bra ...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.35, 30 juni

Solvalla 30 juni: Mycket trevlig sport och ledningen är bra

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.01, 30 juni

Lunch-draget Axevalla: Tack så Micke för den 27-oddsaren

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.34, 29 juni

Mantorp 29 juni: Nu Intar Kontio Arenan

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.01, 29 juni

Lunch-draget Årjäng: Många plus på mitt drag

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.04, 28 juni

Hagmyren 28 juni: Bara kalla vinnare i sommarvärmen

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:39, 24 juni 2020

Snart kommer beslut om Propulsions Elitloppsseger

STRÄNGNÄS: Tropisk värme i Mälardalen för stunden. Tufft för människor på landet som bor i täta trähus. Tufft för hästarna som just nu bland annat får tävla (i alla fall vid lunchtrav) när solen står i zenit. Proppen-gate Snart har det gått 30 dagar sedan ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson