Just nu:
15.17 Jägersro 16 januari: Gareth Boko är dagens bästa spetsvinnare!
15.15 Umåker 15 januari: Rurik Kjötar gillar min skrällidé
15.05 Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test
13.53 Nominerat till Hästgalan
11.17 Lunch-draget Romme: Har jag glömt att ringa någon…
09.19 Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier
08.28 Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över
15.38 Åby 14 januari: Dansk idé i avslutningen
14.46 Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer
13.27 Inför: Prix de Belgique

Spel på minderåriga förbjuds – skapar problem för travet

Efter ett direktiv från Spelinspektionen blir det från och med årsskiftet förbjudet med minderårigas individuella prestationer som spelobjekt. Något som kan medföra konsekvenser för travsporten. En möjlig lösning kan vara att göra breddlopp spelfria.

I november beslutades enligt ett direktiv från Spelinspektionen att svenska spelbolag inte längre får erbjuda spel på enskilda prestationer av personer som inte fyllt 18 år. Förbudet träder i kraft från och med den 1 januari 2021. Bakgrunden till beslutet är minska risken för så kallad matchfixning, där minderåriga anses utgöra en större risk för utsatthet.

Får inte spela på minderåriga

Exempelvis kan det nya direktivet konkretiseras genom att man fortfarande kan spela på resultatet i en fotbollsmatch, men att man i matchen inte kan spela på individuella prestationer av en minderårig spelare, till exempel mål, frisparkar och hörnor.

De nya föreskrifterna innebär därför en problematik för Svensk Travsport. I ett pressmeddelande på förbundets hemsida beskriver Svensk Travsports sportchef Petter Johansson konsekvenserna som ”i praktiken stora”. I dag finns ett sjuttiotal minderåriga kuskar och ryttare som tävlar i ordinarie lopp. Ett möjligt alternativ är minderåriga deltar i loppen ”utom toton”.

– Det är ett av alternativen, men jag gillar det inte alls. Dels blir det rörigt för alla spelare, vilket vi inte kan bortse från. Dessutom riskerar det att sätta ett negativt fokus på de minderåriga i loppen – i varje publicerad startlista kommer de ju indirekt vara markerade som ”potentiella säkerhetsrisker”. En negativ press jag önskar de yngsta kuskarna ska slippa, säger Petter Johansson i pressmeddelandet.

Breddloppsdagar utan spel?

En annan lösning som Svensk Travsport arbetar med, kan vara att låta breddloppen få ett större fokus på sporten i stället för spelet. Några av breddloppsdagarna kan i framtiden bli körda utan spel. De 109 breddloppsdagarna står för mindre än en procent av travsportens årliga intäkter.

– Vi skulle då kunna skapa en ny form av bredd- och ungdomsliga. Givetvis med prispengar, tv-direktsändning och så vidare, men inget spel. Då kan minderåriga kuskar, och givetvis även äldre, tävla fritt där. Spelet har ju ändå aldrig varit något huvudsyfte med breddloppen.

Svensk Travsport har varit i kontakt med Spelinspektionen för ett förtydligande hur direktivet ska tolkas för spel på trav och galopp. Tillsammans med banorna diskuteras de olika alternativen inför nästa år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 15:05, 15 januari

Franska toppkuskar ställer in – efter positivt covid-test

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 13:53, 15 januari

Nominerat till Hästgalan

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:19, 15 januari

Svensk Travsport skapar ny modell för uppfödarpremier

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:28, 15 januari

Skada för Urlo dei Venti – karriären sannolikt över

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 14:46, 14 januari

Golden Bridge efter vass spurt i Cagnes-sur-Mer

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:27, 14 januari

Inför: Prix de Belgique

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 10:32, 14 januari

Kuskar i Frankrike måste visa upp negativt covid-test

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Straffet för Lugauer står fast

Straffet för Lugauer står fast

Efter Breeders Crown-finalen för tre veckor sedan dömdes Conrad Lugauer till dryga böter och en månads avstängning. Straffet överklagades. Överdomstolen avslog.

Efter Breeders Crown-finalen för treåriga ston i Eskilstuna, ådrog sig Conrad Lugauer totalt 64 000 kronor i böter och fem veckors avstängning. Jägersrotränaren dömdes dels för felaktigt bruk av körspö men också för olämpligt uppträdande. Det sedan Lugauer skrikit på och tryckt Carl Johan Jepson av banan med sin häst, efter loppet.

Förseelsen för allvarlig

Domen, gällande olämpligt uppträdande, överklagades senare. Nu har Svensk Travsports överdomstol också fattat ett beslut. Conrad Lugauers straff kvarstår oförändrat, sedan man ansett att förseelsen var alltför allvarlig. Avstängningen gäller från 22 november till och med 26 december.

– I ingressen till påföljdsmallen anges att, om omständigheterna så motiverar, beslutande organ får meddela såväl lindrigare som svårare påföljd än vad som följer mallen. Enligt överdomstolens uppfattning ska denna bedömning ske med utgångspunkt från den förseelse som ska bestraffas. För att kunna meddela en lindrigare påföljd ska förseelsen framstå som mindre allvarlig, vilket inte kan komma ifråga för Lugauers del. Förseelsen är alltför allvarlig, står i överdomstolens beslut som kan läsas i sin helhet här.

Läs även: Lång avstängning för Lugauer

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lätt för Urlo dei Venti i comeback
Nästa nyhet
Lätt för Urlo dei Venti i comeback

Lätt för Urlo dei Venti i comeback

Efter en frånvaro på över ett och ett halvt år gjorde Urlo dei Venti intressant comeback. Något som slutade med en väldigt enkel seger i debuten för Alessandro Gocciadoro.

Är den italienske stjärnan Urlo di Venti (e. Mago d’Amore) på väg tillbaka till toppen? Vid torsdagens tävlingar i Bolgona gjorde i vilket fall sjuåringen comeback. Hästen flyttades för några månader sedan till Alessandro Gocciadoros stall för att få en ”sista chans” och gjorde nu första starten sedan i början av maj förra året.

Helt ensam i ledningen

Det får sägas ha varit en mjukstart för Urlo dei Venti. Fyra motståndare mötte upp i ett snabblopp i Bolgona, varav stallkamraten Volnik du Kras försvann tidigt. Urlo dei Venti spetsade direkt och kunde anföra loppet i eget tempo; ur sista svängen sprintade ledaren undan mycket lätt för att fastställa segertiden till 1.13,7a/1660 meter. Segern var värd 4000 euro.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
From the Mine lämnar återbud - drabbad av kolik
Nästa nyhet
From the Mine lämnar återbud – drabbad av kolik

From the Mine lämnar återbud – drabbad av kolik

Tufft bakslag för succéhästen From the Mine. Den grå segerstaplaren kommer inte till start i lördagens final av Gulddivisionen på Solvalla. Hästen har drabbats av kolik.

From the Mine har utvecklats till en publikfavorit och skulle efter tre raka imponerande segrar gått ut i Silverhästen, Gulddivisionens final på Solvalla den här lördagen. Så blir det inte. På torsdagen ströks hästen ur loppet, på grund av kolik. Ett tillstånd som gör situationen osäker för dubbelmiljonären.

Det kan vara väldigt allvarligt

– Han har drabbats av kolik och får just nu behandling. Han får dropp nu hemma på gården och det kan vara väldigt allvarligt, jag vet inte just nu, jag vet mer i morgon. Han får en kramplösning och är förstoppad. Jag håller tummarna för att han återhämtar sig snabbt men just nu är det väldigt osäkert, berättar tränaren Catarina Norqvist för Trav 365.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny plan för Face Time Bourbon
Nästa nyhet
Ny plan för Face Time Bourbon

Ny plan för Face Time Bourbon

Face Time Bourbon har titelförsvaret i Prix d’Amérique som det stora målet i vinter. Men efter sin imponerande seger senast ändras förberedelserna. Superstjärnan dyker upp redan i Prix du Bourbonnais.

Face Time Bourbon fick nöja sig med andrapriset i Lotteria, men när han var tillbaka på Vincennes senast bjöd han på ny spektakulär show. Segern i Prix Marcel Laurent togs på 1.09,8a/2100. Det var hästens 26:e seger i karriärens 31:a start – och snart kan det bli nya segrar till meritlistan.

Blir för långt mellan loppen

Planen var från början att Face Time Bourbon nästan gång skulle gå direkt till Prix Ténor de Baune, som körs den 27 december, och därefter titelförsvar i Prix d’Amérique. Men tränaren har de senaste dagarna tänkt om och vill hinna med ytterligare ett lopp före. Nästa start blir därför i det andra B-loppet, Prix du Bourbonnais, som avgörs den 13 december.

– Jag känner att det blir för lång tid mellan loppen att vänta till 27 december. Det är över en månad dit och hästen känns jättefin. I träningen på onsdagen, flög han fram, berättar tränaren Sébastian Guarato för Equidia.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hallsta Lotus är död

Travtips

Jägersro 16 januari: Gareth Boko är dagens bästa spetsvinnare!

Travtips
fredag 15.17, 15 januari
Bra spelkväll i onsdags där det blev träff på tre fina spetsvinnare. Ethoca var den med högst odds och det var en fin 6-oddsare som hann förbi favoriten helt enligt plan och spårade hem loppet. Alpha Scarlet R.R. levererade enligt plan som min bästa vin...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.15, 15 januari

Umåker 15 januari: Rurik Kjötar gillar min skrällidé

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.17, 15 januari

Lunch-draget Romme: Har jag glömt att ringa någon…

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.38, 14 januari

Åby 14 januari: Dansk idé i avslutningen

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 14.32, 13 januari

Bjerke/Solvalla 13 januari: Alpha är först även till slut!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.37, 12 januari

Eskilstuna 12 januari: Djuse-bröderna de äldre – också segersugna

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 11:02, 13 januari 2021

Var har alla fina unghästar tagit vägen?

STRÄNGNÄS: Äntligen vinter här i Mälardalen. Ordentligt kallt. Det kommer göra gott för att ta död på ett gäng tråkiga parasiter i jordskorpan. Tyvärr enbart skarsnö. Hästar tycker inte om den typen av snö. Inte för andra djur i vår skog heller för den del...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson