Solvalla lyfter fram ”Tarzan” som travsportens största hot?

STRÄNGNÄS: I år får vi minsann igen det för gammal ost. Hösten detta år är minst sagt tuff. De senaste åren har vi ju som bekant haft milda och torra höstar. Denna höst är inte att leka med. Fuktigt, kallt och riktigt blött. I alla fall här i Mälardalen.

Solvalla

Var en stund på Solvalla igår kväll. Oerhört folktomt. Väktaren nere på Ströget satt och surfade på sin telefon. Har faktiskt en viss förståelse för det. Det var inte många själar där. En trappa upp, heter det fortfarande Caféet? Där satt det extremt lite folk. Tror inte heller där att väktarna var svettiga när de gick hem. Verkligen ledsamt. Var det inte tisdagarna som skulle ”rädda” Solvalla för något år sedan?


Solvalla-podd

Lyssnade på Solvallas pod (nr 17) i morse. I podden hörs Solvallas vd Jörgen Forsberg, sportchef Anders Malmrot samt kommunikationschef Markus Myron. Hajade till efter cirka 24 min (lyssna på podden här) där herrarna glider in i ämnet hur vi inom sporten bör uttryckas oss i media om vi får chansen.

Blir väldigt förvånad när Solvallas absolut största kund (Stefan Melanders stall har i modern tid haft mest startande hästar på huvudstadsbanan) lyfts fram som kanske det största hotet för svensk travsport.

Herrarna refererar till någon utredning som gjorts på ST för några år sedan där just ”Tarzan” och hans krönika i Expressen varit i blickfånget som det absolut största hotet för svensk travsport välmående.

Jag vet inte vad jag skall säga.

Först, att hänga ut en kund/aktiv på det sätt som Solvalla-grabbarna gör i sin podd förvånar mig mycket.

Tarzan är inte anställd av Solvalla eller travsporten. Han är en egen företagare.

Vi har en yttrandefrihet (en av våra grundlagar) i Sverige som vi skall vara mycket rädd om.

”Yttrandefriheten ska vi vara mycket rädda om”

När det gäller att sprida goda nyheter och annat fint om svensk travsport så finns ju faktiskt Kanal 75.

Mediabolaget Kanal 75 kostar svensk travsport ca 280 miljoner kronor/år, vilket gör en timkostnad om 32 000 kronor dygnet runt, året runt.

Att Kanal 75 sprider goda inslag om travsporten har jag inget problem. Har heller inget problem med att Tarzan i sin krönika i Expressen vädrar sina åsikter.

I alla stora demokratier behövs en fri och oberoende press.

Säkerligen är det så med svensk travsport att det finns alldeles för lite granskade journalistik.

Är det inte så till slut, att makt förgiftar personer som inte granskas?

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Senaste krönikorna

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april

Nu är det slut

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
söndag 12:31, 18 april

Månlykke och Gunnar är travgodis

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 12:51, 05 april

Trist med empatilösa domare på Romme

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 10:15, 30 mars

Varför får inte Malte se sitt segerlopp?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 08:37, 25 mars

Invasion av aktiva och hästar att vänta inom kort till Sverige?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 13:57, 15 mars

Lutfi Kolgjini till Mästarnas Mästare nästa säsong?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa krönika
Jägersro vill hellre satsa på kvalitet än kvantitet

Jägersro vill hellre satsa på kvalitet än kvantitet

STRÄNGNÄS: Kylan håller i sig över Mälardalen. Kommande helg ser minst sagt lurig ut vädermässigt. Kallt och nederbörd utlovas i väderprognosen. Det kan nog bli ”intressant” balansmässigt när både V75 i dagarna två samt Breeders Crown avgörs på hemmabanan Sundbyholm utanför Eskilstuna.

Breeders Crown

Sedan 2008 har Breeders Crown-finalerna avgjorts på Sundbyholm. Administrationen där gör ett mycket gott jobb med arrangemanget varje år. Möjligtvis har det gjort det svårt för andra banor att ens försöka få chansen att få ta över finalerna från Sörmlands Travsällskap.

Så just nu verkar Breeders Crown-finalerna vara cementerade till Sundbyholm.

Vilka vinner Breeders Crown 2019?

Så här tror jag:

3-åriga h/v, Power, bra spår, hög kapacitet, skötsam, minus om han behöver skor bak?

3-åriga ston, Mascate Match, alltid bra, går med skor jämt vilket är en fördel inför söndagen.

4-åriga ston, Racing Brodda, stentuff dam som går bra med skor runt om.

4-åriga h/v, Tae Kwon Deo, på väg mot stjärnorna, funkar med skor runt om.

Svensk Uppfödningslöpning

Vet inte hur administrationen på Jägersro tänker. Men med enbart 19 anmälda hästar till kvalen i Svensk Uppfödningslöpning i tisdags blir det i framtiden svårt att behålla vettiga prispengar i loppet om kunderbjudandet fortsätter att vara på samma sätt kommande år.

Jag har förstått att Jägersro numera gärna arbetar med kvalitet framför kvantitet. Problemet med Jägersro är för dagen att de lockar allt färre aktiva till sin bana. Kanske dags för administrationen där att tänka om en smula, bättre kanske att få en vettigare balans mellan kvalitet och kvantitet än vad som finns idag på Skåne-banan?

”Problemet med Jägersro är att de lockar allt färre aktiva”

Svensk Travsport

Ledningen på ST är ute på en charmoffensiv gentemot de svenska travbanorna. Dotterbolaget ATG:s utredning om hur ST bör verka i framtiden skall säljas in till de svenska travbanorna.

Jag har ingen stor förhoppning om att banorna kommer att ha några invändningar mot en ökad centralisering och en ökad toppstyrning.

Lite synd kan tyckas att ATG/ST vill dra åt snaran ytterligare på de svenska travbanorna.

Normalt sätt brukar patienter (läs travbanor) som opereras utan bedövning göra motstånd och skrika högt. De svenska travbanorna fungerar konstigt nog helt tvärtom. Tvärtyst från dem fast kirurgen sätter kniven i dem. Mycket märkligt kan tyckas.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Vem är bäst av Greenshoe och Power?
Nästa krönika
Vem är bäst av Greenshoe och Power?

Vem är bäst av Greenshoe och Power?

STRÄNGNÄS: Betydligt kyligare väder har nått oss här i Mälardalen. Det goda med det är att dagarna just nu är magnifika. Klarblå himmel och en helt underbar luft. Inte så illa än då vill jag tycka.

Power vs Greenshoe

Möjligt att Greenshoe är världens bästa treåring (iallafall i Nordamerika)? Det blev trafikproblem för Father Patrick-sonen i lördagskväll på en minst regnig Mohawk-bana i Toronto. Greenshoes spurt som tvåa var av bästa märke men segern i Breeders Crown togs till slut säkert av stallkamraten Gimpanzee.

Frågan är, dock en smula hypotetisk kanske, är Greenshoe en bättre häst än den svenskfödde Googoo Gaagaa-sonen Power?

Hästarna kommer aldrig (?) att mötas men det skulle bli härlig match mellan dem. Jag är väldigt övertygad om att Power skulle sälja sig dyrt i ett lopp mot Greenshoe.


Mer Power och att Paula Ahlström missade öppet mål

Många fina unghästar tävlade i söndagens semifinaler av svenska Breeders Crown på Solvalla. Det går inte att lyfta fram alla. Dock måste återigen Power nämnas. Vilket driv han har denna treåring. Att säsongen varit lång för de flesta syns, men på Power märks ännu ingen mättnad. Han är fortfarande fullt laddad. Häftigt givetvis.

Powers tränare Robert Bergh gav Solvallas intervjuare en riktig smörpassning när han i segerintervjun sa att Power tränas på tre sätt. Tyvärr fattade Paula Ahlström inte alls vinken och ställde ingen fråga till Bergh om hästens träningsupplägg. Paula valde att byta ämne istället.

”Bergh gav en smörpassning” 

Det är synd att det i så många fall saknas bollsinne bland de som intervjuar. Det hade säkerligen varit intressant för de som uppskattar sporten trav att få reda lite mer om Powers träning när nu Robert Bergh bjöd in till det.


Bold Eagle

Jag har räknat ut Bold Eagle så många gånger de senaste åren, iallafall efter Elitloppet 2017. Visst, han kanske inte mötte direkt hungriga lejon i lördagens Breeders Crown i Kanada. Segern var dock hur fin som helst. Att vinna på 1.09,6a/1609 under de förhållandena vittnar om klass och hans insats i lördags kväll inger full respekt.

För mig har bra hästar genom tiderna vunnit stora lopp dels i Europa och i Nordamerika.

Nu kan Bold Eagle nämnas tillsammans med sådana stjärnor som Roquepine, Fresh Yankee, Une de Mai, Moni Maker, Victory Tilly, Varenne, Ideal du Gazeau och givetvis några till.


Solvalla

Om jag förstod det hela rätt verkar Solvallas ledning vara nöjda med tävlingsprogrammet inför nästa år. Det gör mig ännu mer bekymrad och orolig inför framtiden gällande svensk travsport. Hur kan Sveriges nationalarena vara nöjda med att köra ett gäng simpla (ingen skugga ska falla över deltagande hästar) lunchtävlingar på fredagarna nästa år?

”Hur kan Solvalla vara nöjda?”

Detta som samtidigt antalet 2-åriga hästar i A-träning hos Solvalla-tränarna sjunkit med nästan 25% på ett år!

Anmärkningsvärt och ledsamt minst sagt. Inser inte Solvallas ledning att nuvarande tävlingsprogram (främst då de delade onsdagarna) är direkt fientligt mot nyrekrytering av aktiva?


Igår

Hästägarbristen verkar vara monumental i södra Sverige.

Halmstad körde tävlingar igår kväll. Nio lopp med totalt 82 startande hästar gör ett snitt på 9,11 hästar per lopp. Flest hästar i P21-loppet med 14 startande.

Eskilstuna/Sundbyholm körde rikstävlingarna (V64+Dagens Dubbel) de kom upp i totalt 118 startande hästar i 11 lopp. Det gör ett snitt om 10,72 hästar per lopp.

Bollnäs körde breddtrav. Nio lopp och totalt 106 startande hästar gör ett snitt på 11,77 häst/lopp.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Knepigt när dotterbolaget utreder huvudägaren 
Nästa krönika
Knepigt när dotterbolaget utreder huvudägaren 

Knepigt när dotterbolaget utreder huvudägaren 

STRÄNGNÄS: Varmare väder med tillhörande kraftig blåst har torkat upp markerna här hemma på ett par dagar. Skönt att slippa leran/vätan för i allafall en stund. 

Scarlet Knight 

Den ”gamle” hjälten Scarlet Knight hade igårkväll tre vinnare på Solvalla. Det glädjer jag mig åt i dessa tider när den moderna hästägaren i princip bara vill ha avkommor efter de senaste pop-hingstarna. 

Härligt när de gamla märkena fortsätter att leverera trots tuff konkurrens från ungtupparna. 

ATG/ST 

Förra veckan offentliggjordes en utredning om ST ( Svensk Travsport )  

Föga överraskande hade administrationen även denna gång inte orkat lyft blicken längre bort än typ Bällsta-åns vattenkant. 

Att medarbetare (läs Mats Denninger och Leif Almgren ) på ATG utreder ST känns i allafall inte för mig speciellt fräscht.  

Vet inte vem som (ST?) beställt utredningen. Jag blir en smula funderad när huvudägaren, i detta fall ST utreds utav dotterbolaget ATG.  

Mycket knepigt vill jag tycka. 

Mer ATG 

Väldigt trevligt att ATG släppt lopparkivet samt premium-kanalerna fria. Ingen prenumeration/betalning krävs längre för att kunna få ta del av bansändningen samt hela lopparkivet. 

Personligen har jag för länge sedan tröttnat på alla ”experter” som i tid och otid skall lämna tips till oss tittare. 

Det är skönt att få ha lite egna idéer trots allt. Bra ATG! 

Ofräscht på många håll 

Är förvånad över att det numera är så många ofräscha (halta?) hästar som tillåts starta i de svenska travloppen. 

Igår var det dags igen på Solvalla. En mycket välstammad ungst såg bedrövlig ut bak innan loppet. Hästen tilläts att starta och naturligtvis gick det inget vidare. Det blev galopp. Startförbudet kom som ett brev på posten efter loppet. 

Vore det inte bättre för hästen att den inte startade? Det kan i allafall jag tycka. Om nu vi aktiva sviker hästen så borde i allafall banveterinären agera. Inte i detta i fall igår, och inte heller i många andra fall. En trist ”utveckling” minst sagt. 

Jägersro 

Fina tävlingar på Jägersro kommande lördag. V75 fyller 26 år. Copiad var ju som bekant först ut att vinna ett V75-lopp 1993 just på Jägersro. 

Den stora spelformen V75 kanske inte längre är det spel det än gång var? I takt med alla stora andelsspel som görs numera, total genomlysning på förhand av V75-loppen har ju som bekant utdelningarna urholkats kraftigt. 

Trots det verkar spelarna till spelbolaget ATGs stora förtjusning fortsatt köpa upplägget med V75. Kanske beror det på bristande konkurrens ( vilket jag tror ) från någon annan vettig spelform just på lördagarna? 

Vad var det artisten Ulf Peder Olrog sjöng en gång i tiden?  

Jo, sången hette ”Kom och köp konserverad gröt” 

Låt oss hoppas på några bra skrällar på lördag. 

Breeders Crown Nordamerika 

Riktigt roligt att Bold Eagle åker över till Toronto för att starta i Breeders Crown för äldre hästar i Nordamerika på lördagkväll. 

Dock synd att han inte åkte när han fortfarande var ”King of the World” i travsporten. 

Visst, Bold Eagle är fortsatt en bra häst. Däremot är han långt ifrån numera att vara nummer ett i världen. 

Åke Svanstedts Muscle Mass-son Six Pack har i år verkligen inte haft någon tur med spårlottningarna. Återigen står han längst ut bakom vingen. Det kan bli tufft för honom att räcka till. 

Följer svenskfödda Darling Mearas med spänning samma kväll från Toronto. 

Greenshoe ute igen. Också intressant givetvis.  

Breeders Crown Sverige 

De svenska Breeders Crown-semifinalerna avgörs på Solvalla nu på söndag. 

Väldigt många fina hästar ute på söndag.  

Många favoriter fick väldigt attraktiva spår denna gång. En som ”alltid” i princip har bra startspår när han startar är Robert Berghs Power. Spår två fick han den här gången. 

En som ”alltid” har dåliga spår när han startar är Jörgen Westholms Remarkable Feet. Spår 12 (igen!) 

Det är viktigt med både tur och ett vettigt startspår om du skall tjäna pengar i de svenska unghästloppen. 

Ha det gott! 

Björn 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Herregud, vilka lungor hans hästar har
Nästa krönika
Herregud, vilka lungor hans hästar har

Herregud, vilka lungor hans hästar har

STRÄNGNÄS: Vätan fortsätter att hålla Mälardalen i sitt grepp. Det gör det lite vanskligt att träna hästarna på ett hyggligt sätt. Lika för alla vill jag tro, i alla fall för oss som håller till i mellan-Sverige.

Varenne-hästarna – Vilka lungor de har

Oj, vilka lungor de har Varenne-hästarna och det oavsett vilka tränare de har i princip. Varenne själv orkade ju i princip gå hur hårt i loppen som helst. Den goda egenskapen ha definitivt nedärvt till sina avkommor/ättlingar.

Fyraårige Zacon Gio (Varenne är farfar) vann Yonkers International Trot i bländande stil i lördagskväll i New York. Ytterst sällan en fyraåring tvålar till äldre kamrater på det sättet den italienske fyraåringen gjorde. Belöningen i prispengar till kretsen kring Zacon Gio blev hyggliga 5 miljoner kronor!

Låt oss hoppas att detta inte var sista gången ”VM-loppet” kördes. Dock skvallras det om just det för stunden, och det vore synd för oss som uppskattar internationella travtävlingar.

”Hoppas inte det var sista VM-loppet”

Mer Varenne. Zarenne Fas dundrade runt banan i Hamburg i söndags och vann Grosser Preis von Deutschland oerhört lätt till slut tillsammans med Rikard Skoglund. Jerry Riordan tränar den råstarke Zarenne Fas.

Som sagt, Varenne-blodet ger många gånger en fantastisk styrka. Roligt för oss som uppskattade Varenne som tävlingshäst en gång i tiden.


SM på Åby

Tyvärr kom det bara drygt 3000 personer i l ördags kväll när Åby avhöll sin fina SM-dag/kväll. Publikmässigt är det minst sagt vanskligt att köra V75 så pass sent på dagen/kvällen som nu administrationen gör.

Hur som helst, loppen i lördags på Åby var av högsta klass. En mycket rättvis vinnare blev det i det öppna SM-loppet i Milliondollarrhyme. Det känns som att hans tränare Fredrik Larsson har kört snällt med sin Ready Cash-son hela året. Det får kretsen kring honom verkligen betalt för.

Millondollarrhyme är nog en häst som kan gå mycket långt om han får vara frisk och kry även framöver.

Också roligt med Åbys SM-dag/kväll är att det är en ungdomlig prägel över många vinnare/deltagare. Många fina lopp med många nya framtida körsvenner. Detta uppskattas verkligen av mig.


Auktion

Kanske blev det en auktion för mycket i höst? Priserna var i lördags på i alla fall 1,5-åringarna inte acceptabla. På starthästarna var det nog okay vill jag tycka, men på småhästarna var det inte bra.

Vi får se vad Yearling Sale hittar på till nästa höst. Dock skulle jag nog tänka både en och två gånger med att anmäla en 1,5-åring till denna auktion.


Face Time Bourbon

Jisses vilken häst han är, Face Time Bourbon. Vilken speed det finns i den kroppen och vilken kurvteknik. Verkligen imponerande. Segern i årets ”Europaderby” på Vermo i lördags kväll blev hur säker som helst för Ready Cash-sonen Face Time Bourbon. Björn Goop verkar verkligen veta vad han har mellan skalmarna.

”Vilken speed det finns i den kroppen…”

Också fantastiskt trevligt att hitta Elitloppsvinnaren från 1976 Dimitria i Face Time Bourbons möderne. Dimitria finns i rakt nedstigande led ( 5:e mor) i Face Time Bourbons stam.


Ecurie D.

Infinitif-sonen Ecurie D. är verkligen ”onyttigt” kapabel. EM för treåringar avgjordes också på Vermo i lördags.

Kanske är det som med en del andra Infinitif avkommor även för Ecurie D? Nämligen lite nerv i kroppen. Startgalopp modell större gjorde nog att de allra flesta räknade bort Hamre-hästen. Upphämtningen var magnifik (och kanske lite farlig för honom?) och segern blev till slut säker.

Hoppas nu att Team Hamre stoppar undan sin juvel inför nästa säsong. Jisses vad kapabel han är Ecurie D.


Breeders Crown på Axevalla

Excellenta lopp på Axevalla ikväll när den sista omgången innan semifinalerna skall avgöras i Breeders Crown. Det blir att koppla upp sig och kolla på loppen. Mycket högklassiga lopp väntas.

Blir det någon form av stängt huvudlag på Aetos Kronos ikväll?

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Tävlar vi under lika villkor?

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson