Solvalla: Arnie Express ohotad i spets

Söndagens omgång på Solvalla bjöd på en del skrällar, men eftermiddagens största favorit höll för pressen. Arnie Express dansade med lätthet undan från ledningen.

I den fyraårige valacken Arnie Express har Pekka Korpi ett ämne. För andra gången i februari fick Andover Hall-sonen segerdefilera på Solvalla. Erik Adielsson skötte för första gången tömmarna bakom Arnie Express som från ett perfekt innerspår gjorts till stor favorit. Inga problem alls, visade det sig. Arnie höll säkert upp ledningen och var därefter ohotad – andra raka togs på nya rekordet 1.12,6a/1640.

Wilhelm vass i spets

Ledningen var också segerreceptet för Conrads Wilhelm, körd och tränad av Årjängs Kristian Lindberg, som imponerade i dagens avslutning. Nioåringen sändes fram mot spets efter ett halvvarv och efter ett ryck mitt i sista sväng kunde inte ens formstarke Payet fånga ledaren. Conrads Wilhelm vann i fin stil på 1.15,2a över långa 2640.

Dubbel för Kihlström

Örjan Kihlström noterades för en dubbel bakom Stefan Melander-travare. Digital Track ledde varje meter och var aldrig i förlustfara, medan Body Contact tog sin karriärs första seger från rygg ledaren och en kvick avslutning.

Tung spurt av Horatio

Den tyske tränaren Roman Matzky visade upp en riktigt fin Horatio Fortuna som låg placerade som sista häst i fältet med varvet kvar, men via en stark avslutning sista 700 meterna ändå grejade guldet.

Ytterligare två spetssegrar fick Solvalla-publiken bevittna. Trots en frånvaro på sju månader kunde Upside Down Cake anföra hela vägen för Sofia Adolfsson i montéloppet och samma taktik använde sig Ulf Eriksson av bakom Enjoy’s Jagger.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Bélina gjorde det igen

Bélina gjorde det igen

Drottningen av Vincennes. Då stallkamraten Davidson du Pont försvann direkt – klev Bélina Josselyn fram igen. Jean-Michel Bazire hjältinna försvarade sin titel i Prix de Paris efter en mäktig avslutning i loppet som kan ha varit stoets sista.

Efter att ha vunnit både Prix d’Amérique och Prix de Paris förra vintern ådrog sig Bélina Josselyn en skada och det skulle dröja före hon hade återkommit till toppformen. Men är man drottning av Vincennes så är man. Återigen visade Jean-Michel Bazire smäckra fuxa vem det är som regerar – Bélina Josselyn försvarade sin titel i Prix de Paris när styrkeprovet avgjordes på söndagen.

Fyra omstarter krävdes

Trots att det handlade om drygt fyra kilometer att trava, hade många ekipage bråttom från början. Det var först i det femte försöket som Prix de Paris kunde komma iväg. PdA-fyran Chica de Joudes var den som kom att ta kommandot och anförde fältet det första varvet. Efter halva loppet avverkat skedde en kort stafettkörning då först Erminig d’Oliverie tog över, kort senare Earl Simon, men med tusen meter kvar satt Chica de Joudes åter med taktpinnen i hand.

Prix de France-vinnaren Davidson du Pont såg inte riktigt ut att trivas med de många omstarterna och galopperade strax efter start i den giltiga. Därmed var ett av Jean-Michel Bazires starkaste vapen borta direkt, men tränaren själv hade förstås inte gett slaget förlorat bakom Bélina Josselyn. Fuxan hade tagits lugnt och bidat sin tid mestadels i andra par utvändigt och det var när fältet närmade sig den beryktade uppförsbacken som man nu gjorde det vinnande draget.

Bélinas speedryck vinnande

En kraftig tempoväxling skedde. Bélina Josselyn kastades loss via tredjespår och formligen forsade över motståndet, där Chica de Joudes stod handfallen att försvara sig. Bélina övertog ledningen via ett sylvasst speedryck och Bazire satsade nu allt på ett kort. Stoet stack ifrån med flera längder genom den sista svängen och snart stod det klart att konkurrenterna nog fick göra upp om silvret.

Bélina Josselyn säkrade segern helt ohotad den sista biten och passerade mållinjen på 1.14,4 över 4150 meter, med en avslutning de sista 500 meterna på nedåt 1.09. förstapriset betalade 157 500 euro och stoet kunde lägga ytterligare en klassisk seger till den digra meritlistan. På vinstkontot finns numera över 25 miljoner kronor. Tidigare har det spekulerats i om det här var sista starten i karriären för Bélina Josselyn, det återstår dock att se; hon kan bli aktuell för Critérium de Vitesse om några veckor.

För Jean-Michel Bazire handlade det här om den totalt sjunde kusksegern i Prix de Paris, efter att tidigare vunnit dubbla upplagor med Up And Quick – och trippelt med Jardy 2005-2007.

Ny silverskräll av Tony Gio

Silvret gick, precis som i fjol, till Sébastien Guarato-tränade Tony Gio körd av Eric Raffin som följde vinnaren i rygg då attacken sattes in och kom i mål på 1,14,5. Tredjepriset, efter en stabil insats gick till Jarmo Niskanens svenskägde Earl Simon, klockad till 1.14,6. Samma notering fick Bazires tredje bidrag i loppet Calaska de Guez som fyra. Mycket betrodde Délia du Pommereux fick nöja sig med att nå femtepriset, efter att ha blivit fastlåst i sista sväng och sedan inte kunnat blanda sig i segerstriden.

Björn Goop körde sin egen Short in Cash som såg laddad ut då han följde i rygg på Tony Gio i den sista svängen, men olyckligtvis föll över i galopp och inte fick visa sin tapperhet. Jörgen Westholm-tränade Usain Henna jobbade i de bakre regionerna men gick ett fullt godkänt upplopp som åtta i mål.


Flèche Bourbon tillbaka på topp

Sébastien Guaratos montéstjärna Flèche Bourbon har haft det problematiskt under vintern, men i Prix Paul Bastard för femåringarna var hon tillbaka i stor stil. Med Alexandre Abrivard placerad i sadeln lade Flèche Bourbon press på ledande Feeling Cash som gjorts till totofavorit. Då denne galopperade efter 1200 meter kunde Flèche Bourbon ta över – och loppet var därefter avgjort. Stoet stack lätt ifrån över upploppet för att fastställa segertiden till 1.13,1/2700. Segern var värd 45 000 euro.

Se Prix de Paris här:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gareth Boko glänser
Nästa nyhet
Gareth Boko glänser

Gareth Boko glänser

Efter skador och motgångar – nu har Gareth Boko hittat tillbaka på allvar. Trots ett tufft utgångsläge avgjorde stall Lugauers glänsare på imponerande sätt för en ny seger i rikstotons högsta klass.

Gareth Boko vann Svensk Uppfödningslöpning som tvååring, då i regi Per Lennartsson, och har alltid omgärdats av ett mycket högt rykte. Men skador har sinkat den i dag sjuårige Make it Happen-sonens framfart i omgångar. Nu verkar det dock som att Gareth Boko har hittat hem till eliten – när STL avgjordes på ett blåsigt Axevalla övertygade stall Lugauers stjärna stort och noterades för en ny seger i Gulddivisionen.

Gareth Boko, körd av Marc Elias, hade tolftespåret bakom bilen och inte blev det mycket roligare då Stepping Spaceboy fick inleda första varvet efter underkant 1.17. Favoritspelad efter sina äventyr på fransk mark var Velvet Gio som synade dödens och började ge ledaren mangel ut på slutrundan. Med 700 meter kvar sändes Antonio Trot till attack – och där bakom lät Marc Elias sin Gareth Boko tassa med.

I samma läge gav Stepping Spaceboy slaget helt förlorat i spets, Velvet Gio tog över men fick direkt en kvick Antonio Trot utvändigt om sig. Fast Gareth Boko hade ännu inte klivit in i bilden – det gjorde han vid utgången av sista sväng. Efter en slyvass speed avgjorde Lugauer-hästen med enkelhet den sista biten. Marc Elias firade med segergest sedan han kunnat konstatera att Gareth Boko, efter sin seger på 1.14,7a/2640, nu passerade fyra miljoner insprunget i karriären. Nu väntar Gulddivisionens final på Solvalla den 28 mars – och därefter kanske en satsning mot Paralympiatravet.

Grainfield Aiden ångar vidare

Hannu Korpis ”evighetsmaskin” Grainfield Aiden fortsätter att gå som tåget. Segern i Silverdivisionen togs efter att återigen gjort jobbet i dödens. Valacken, körd av Mika Forss, tog lugnt positionen utanpå ledaren, kopplade greppet en bit in på upploppet och vann säkert på 1.14,0a/2140. Det här var tredje segern i årets sjunde start.

Burning Man var favoriten som infriade på Axevalla. Petri Puros vinstvane valack kördes resolut av Örjan Kihlström till ledningen efter 600 meter avverkade och kunde därefter i ohotad stil hemföra segern i Bronsförsöket på 1.15,5/2140. Hästens tredje raka viktoria.

Skrällfylld omgång

Flera småskrällar kryddade omgången i övrigt. Sulkytalangen Magnus A Djuse gav den av Johanna K Karlsson tränade I.T. Inventor ett perfekt lopp i draget i ungdomsloppet som inleddes i hårt tempo. Femåringen kunde vänta med full attack till in på upploppet och avgjorde enkelt.

Bra fart och körning från flera håll var det i Klass 1-försöket. Det passade Kim Eriksson perfekt bakom Leonas Sami som avvaktade till 700 kvar före man klev in i huvudrollen. Hästen, som tränas av Jan Gustavsson, svepte snabbt fram mot ledaren och hade avgjort i god tid före målpassagen.

Peter Untersteiner fick en pangstart från tillägg med Velegance, satt i spets före halvvarvspasseringen och hade därmed avgjort Diamantstoet. Valborg Marje avslutade starkt, men ledarinnan höll hela vägen.

Dagens största smällkaramell levererade Kevin Oscarsson bakom Dick Robertsson-tränade Martin Tooma. I ett galoppfyllt Klass 2-försök hittade ekipaget tredje utvändigt, sändes på för fulla segel mitt i sista sväng via fjärdespår – och avgjorde säkert.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppet - 100 dagar kvar
Nästa nyhet
Elitloppet – 100 dagar kvar

Elitloppet – 100 dagar kvar

Det kan tycka långt dit – men det är faktiskt ”bara” 100 dagar kvar till Elitloppet. Vi listar några av de hetaste hästarna på förhand inför Solvallas stora slag sista söndagen i maj. Nu börjar nedräkningen.

Vintermeetinget på Vincennes börjar lida mot sitt slut och våren är, snart kanske, annalkande bakom husknuten. En tid av förväntan inför den stundande storloppssäsongen – och framför allt Elitloppet som körs den 31 maj. Hur blir det; får Propulsion sin hett eftertraktade seger? Vilka fransmän behagar komma? Får vi se några stjärnor från Nordamerika? Och vilka bubblare dyker upp under våren?

Det är 100 dagar kvar – nu börjar vi nedräkningen.

Hetaste hästarna inför Elitloppet:

Propulsion – Elitloppets, i alla fall på förhand, mest självskrivna deltagare. Det här är hästens sista säsong på tävlingsbanan och tränaren Daniel Redén har tydligt deklarerat vad som är årets stora mål. Det kan bli Propulsions femte raka Elitloppet – han har tidigare två silver.

Cleangame – Lika självklar, fast förutsatt att tränaren Jean-Michel Bazire vill. Det är dock en helt annan femma. Bazire har definitivt stängt dörren med Davidson du Pont, men har i vilket fall lämnat den öppen för skandinaviskt tävlande med ”världens bäste valack”. Dessutom ryms norskägde Looking Superb, Elitlopps-finalist i fjol, i stallet.

Gimpanzee – Kan bli årets stora utropstecken från USA. Som treåring i fjol tillhörde han de absolut främsta och tränaren Marcus Melander har sedan tidigare uttryckt att han siktar mot Elitloppet med hästen – om man får flyga. Ett flygplan är fixat av Solvalla…

Dijon – Fjolårets överraskande vinnare från Frankrike har sin bästa distans över sprintern och är så klart intresserad av att återvända till Solvalla för att försvara sin titel. Regerande mästare brukar i regel ha en plats given. Tar sikte mot Critérium de Vitesse.

Vitruvio och Vivid Wise As – tränas av kontroversielle Alessandro Gocciadoro men är normalt två heta Elitloppskandidater. Båda har tävlat i de största loppen under Vincennes vintermeeting; Vitruvio var femma i Prix d’Amérique och är regerande mästare i Oslo Grand Prix.

Makethemark – Hade en stor säsong på banan i fjol som sexåring. Blev bronsmedaljör i Elitloppet, vann senare S:t Michel-Ajo och var runner-up i Åby Stora Pris. Lär årsdebutera i början av april med Paralympiatravet som första delmål.

Milliondollarryhme – Gick från Silverdivisionen till världseliten under fjolåret och tog fjärdeplatsen i Elitloppet. Säsongen fortsatte med silver i Jubileumspokalen – och guld i Svenskt Mästerskap. Siktas mot årsdebut framåt vårkanten och har säkert Elitloppet i sikte.

Urlo dei Venti och Une Etoile Gar – Timo Nurmos har två mycket spännande italienare i stallet. Urlo dei Venti har en lång frånvaro på grund av skada, men närmar sig comeback. Une Etoile Gar imponerade stort i höstas, avslutade säsongen med fyra raka och är ett av Europas hetaste ston.

Elian Web – Den forne finske Derby-vinnaren Elian Web fanns med i Elitloppet redan 2017 men har den senaste tiden flyttat fram sina positioner och varit lite av vinterns stora utropstecken. Är sugen på Solvalla sista söndagen i maj – och redan klar för Finlandia-Ajo.

Earl Simon – Tränas i Frankrike av Jarmo Niskanen och tillhör skiktet under de absolut bästa. Går ut i Prix de Paris till helgen och siktas därefter mot Critérium de Vitesse som blir hästens sprinterdebut. Tränaren verkar intresserad av de nordiska storloppen.

Cyber Lane – Blev kullens kung som fyraåring med seger i Derbyt. Tjänade över en miljon i fjol – men hade mest stolpe ut. Siktas mot årsdebut i mitten av mars och ”Elitloppet vore spännande” säger Johan Untersteiner till Travronden. I fjol hade han Day or Night In i Elitlopppet.

Attraversiamo – Topp i kullen både som tre- och fyraåring och krönte fjolåret med segern i Derbyt. Det är Svante Båth-hästens senaste start. Att femåringen har potential att vara en Elitlopps-häst redan i år råder det inga tvivel om – siktar man dit?

Billie de Montfort – Sébastien Guarato har en stjärnspäckat stall men kommer inte att komma till Elitloppet med PdA-vinnaren Face Time Bourbon och har dragit tillbaka intresset med Bold Eagle. Men hedersstoet Billie de Montfort kan vara en kandidat – i vinter har hon varit bättre än någonsin.

Bahia Quesnot – Tjusade den nordiska marknaden i fjol och att den karismatiske tränaren Junior Guelpa vill återkomma till nordligare breddgrader sticker han inte under stol med. Den speediga fransyskan var trea i Paralympiatravet i fjol och är en het kandidat för det loppet också i år.

Andra tänkbara Elitlopps-hästar:

Atlanta – Stor USA-stjärna som är mycket tänkbar – om intresset finns.
Chica de Joudes – Slagit igenom i Frankrike i vinter. Fyra i PdA.
Double Exposure – stostjärna som fanns med i Elitloppet förra året.
Heavy Sound – extremt flyfotad – men skör. Inte starta sedan Elitloppet i fjol.
Milligan’s School – toppsäsong i fjol och ständigt storloppsaktuell.
Perfect Spirit – tidigare Hambo-vinnare med mycket hög potential.
Sorbet – Tog sista platsen i Elitloppet förra året efter en stark vinter.
Tae Kwon Deo – Vann Sprintermästaren och har stora sprinterkvaliteter.
Uza Josselyn – Varit med två senaste åren – frågan är om man fortsätter tävla?
Who’s Who – Misslyckades i Frankrike i vinter. Är Elitloppet av intresse?


Loppen att hålla koll på:

23 februari: Prix de Paris, Vincennes
29 februari: Prix de Sélection, Vincennes
8 mars: Grand Critérium de Vitesse, Cagnes-sur-Mer
28 mars: C Th Ericsson Memorial, Gulddivisionen final, Solvalla
5 april: Gran Premio Costa Azzura, Turin
10 april: Prins Carl Philips Jubileumspokal, Färjestad
18 april: Seinäjoki-Race, Seinäjoki
18 april: Prix de l’Atlantique, Enghien
22 april: The Onions lopp, Solvalla
25 april: Critérium de Vitesse de Basse Normandie, Argentan
25 april: Paralympiatravet, final, Åby
2 maj: Arthur J Cutler Memorial, Meadowlands
3 maj: Prix Kerjacques, Vincennes
3 maj: Gran Premio della Lotteria, Neapel
10 maj: Finlandia-Ajo, Vermo (vinnaren direktplats)
13 maj: Prix des Ducs de Normandie, Caen
17 maj: Copenhagen Cup, Charlottenlund
23 maj: Prins Daniels lopp, Gävle

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stall Courant köper norska fenomenet
Nästa nyhet
Stall Courant köper norska fenomenet

Stall Courant köper norska fenomenet

Hillary B.R. tvingades att avsluta sin tävlingskarriär alldeles för tidigt på grund av en skada. Nu har Stall Courant köpt den norska supertalangen – som avelssto.

Hillary B.R. (e. Muscle Hill) var det största löfte som norsk travsport sett på många år och stoet var helt outstanding i sin kull. Bland segrarna inkluderas de i Kriteriet och Derbyt för ston. Men i höstas drabbades hästen av en skada i ett bakben – varför man tog beslutet att låta henne gå till avel. Hillary B.R. avslutade därmed sin tävlingskarriär i förtid som obesegrad i 15 starter.

Ska betäckas med Greenshoe

Under fredagen blev det klart med en spännande framtid för Hillary B.R. Det är stor-satsande Stall Courant som i ett pressmeddelande skriver att man köpt det nu femåriga stoet som avelssto. Hon ska betäckas med fenomenet Greenshoe.

– Vi har letat efter ytterligare ett riktigt bra stammat toppsto efter Muscle Hill för att betäcka med Greenshoe och Hillary B.R. kryssar i alla rutor. Trist nog blev hon skadad just när hon skulle inleda sin karriär som äldre tävlingshäst men nu får vi hoppas att hon i stället kan få fina avkommor som präglas av henne, säger Sabine Kagebrandt som är vd vid Stall Courant.

Till avel som obesegrad

Hillary B.R., som under sin tävlingskarriär tränades av Geir Vegard Gundersen, tjänade på sina 15 starter och 15 segrar cirka 4 miljoner kronor och travade rekordet 1.09,9a över engelska milen.

– Efter många funderingar har vi nu landat i att sälja Hillary B.R. till någon som kan det här med avel och som kan ge henne de bästa förutsättningarna för att lyckas. Det har varit stort intresse för Hillary från både USA, Frankrike, Sverige och Norge. Stall Courant var de som kunde erbjuda oss det bästa totalpaketet, säger stoets delägare Arne Sandbäk J:r i pressmeddelandet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svedin svenskt hopp i VM för amatörkuskar

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson