På söndag riktas världens travblickar mot Paris och Vincennes. Prix d’Amérique ska avgöras. Ett lopp som kommit att skapa åtskilliga legendarer.
Det var 1920 som den första upplagan av Prix d’Amérique kördes. Loppet har, med uppehåll under det andra världskrigets första år, 1940-41, avgjorts årligen och kommit att göra den sista söndagen i januari till ett i travkretsar magiskt datum.
Många är de stjärnor som fötts till legendarer i loppet. Den störste av dem, i alla fall i Frankrike, är Ourasi. Inte mindre än fyra gånger har han segrat i Prix d’Amérique. Något som han är ensam om att ha presterat.

Ourasi - den störste. Foto: ALN
Ourasi vann 1986-1988 för att 1989 fått nöja sig med tredjeplatsen då stoet Queila Gédé blev en för svår nöt att knäcka. Ourasi återkom dock påföljande år och kunde, i vad som blev hästen sista start i karriären, ta sin fjärde och historiska seger.
Redan året efter, 1991, stod en annan historisk segrare i fokus. Hästen hette Ténor de Baune och tränades och kördes av Jean-Baptiste Bossuet. Den då sexårige travaren hade gått genom karriären som obesegrad i 29 starter – och förblev obesegrad även över den stora uppgiften.
Dessvärre kunde Ténor de Baune efter det aldrig leva upp till samma sagolika karriär. Hästen gjorde ytterligare 17 starter men vann bara 3 av dem. Karriären avslutades under vintermeetinget 1993.
Ourasi är alltså den ende, hittills i alla fall, att ha vunnit Prix d’Amérique vid fyra tillfällen, men tre trippelsegrare har skådats genom loppets 97-åriga historia.

Glädje vid segerceremoni efter Prix d'Amérique. Foto: ALN
Först var 20-talets supersto Uranie, som blev champion tre år i följd 1926-1928. Hon fick dessutom ett andrapris, två år senare 1930.
Under 1966-1968 var det dags för nästa legendariska sto att ta tre raka – Roquepine, tränad av Henri Levesque var dåtidens stora stjärna och hann även med att ta hem Elitloppet två år i följd, 1966-67.
På 1970-talet var det Bellino II som gjorde om bedriften, 1975-77. Prestationen blir än mer anmärkningsvärd då man tar i beaktande att han även korades till segrare i montéslaget Prix de Cornulier lika många gånger. Bellino II kan även skryta med tre skalper i Prix de Paris – och en i Prix de France.
Under 1980-talets inledning var Idéal du Gazeau den stora stjärnan. Två Prix d’Amérique-segrar blev det, 1981 och 1983. ”Idealen”, som för övrigt också vann Elitloppet två gånger, slutade trea 1982.

Varenne vann två. Foto: ALN
På senare år minns vi dubbelsegrare som ”Il Capitano” Varenne, av många ansedd som sportens allra främsta, som gjorde rent hus både 2001-2002.
2007 och 2008 var det Offshore Dream som tog hem jätteloppet två år i följd och den senaste att ha gjort det är Ready Cash som var omutlig både 2011 och 2012. I år är som bekant sonen Bold Eagle stor favorit att göra om bedriften.
De svenskfödda hästar som stått som segrare i Prix d’Amérique är fyra till antalet. Queen L. bröt trenden då hon för Stig H Johansson skar mållinjen som etta 1993.

Drömmen blev sann för Maharajah. Foto: ALN
Bara två år senare var det Ina Scot som chockade trav-världen. Helen A Johansson, den enda kvinna att ha vunnit loppet, gav det svenska stoet en perfekt resa och skrällvann i en av de mest omtalade upplagorna av loppet.
2006 tillskrevs Gigant Neo segern, även om han bara kom i mål som tvåa. Titelförsvararen Jag de Bellouet fråntogs efter loppet segern då det framkommit att han tävlat med otillåtna medel.
Triumfen 2014 minns vi gärna. Maharajah var efter flera tappra försök inte särskilt betrodd det här året, men nu stämde allt till fullo och Stefan Hultman och Örjan Kihlström kunde fira sin eftertraktade seger.
Givetvis ska nämnas även Sören Nordin som blev den förste svenske kusk och tränare att ha tagit hem Prix d’Amérique. 1950 slog han till med USA-importen Scotch Fez. 1973 var det Berndt Lindstedt som följde i samma spår då han lotsade in Dart Hanover till triumf.