Det blev stor uppståndelse när Hambletonian-vinnaren Atlanta i veckan gick ut till försäljning på auktion. Anledningen till händelsen är en schism mellan tränaren Rick Zeron och övriga delägare.

Tidigare i veckan lades Atlanta ut på nätauktionen OnGait me utropspriset en halv miljon dollar. Det fyraåriga stoet, som är tänkt att fortsätta tävla även i år, vann Hambletonian i fjol och är en kandidat till årets häst i USA. Därför var det förstås många som höjde på ögonbrynen när hästen nu är till salu.

Anledningen till försäljningen är en schism mellan ägarna. Stoet köptes som ettåring av Rick Zeron, som är hästens tränare, tillsammans med Holland Racing Stable, Howard Taylor och Brad Grant som då hade 25 procent var. Senare, under förra året, sålde Zeron 20 procent av sin del till Crawford Farms men behöll 5 procent.

– Vi säljer för att upplösa partnerskapet. Vi har en delägare som äger fem procent som måste lämna. Enda sättet, eftersom han tycks tro att han äger och kontrollerar hästen och att vi övriga bara är med på resan, är att sälja henne på auktion. Det är en stor skam, säger Brad Grant till harnessracing.com.

Rick Zeron ådrog sig tidigare i år en avstängning på sex månader sedan han brutit mot reglementet på flera punkter, bland annat ska tränaren ha förfalskat etiketter på mediciner, inte haft giltiga recept för mediciner och försök till mutbrott. En dom som Zeron överklagat.

– 95 procent av ägarskapet vill se hästen flyttad. Rick kan inte träna eller tävla med hästen på bland annat Mohawk och Meadowlands, stoet har flera stora lopp på de banorna.

Atlanta flyttades tidigare i veckan till tränaren Tony Alagnas stall, men hämtades helt sonika tillbaka av Rick Zeron. Därefter beslöt man att låta supertravaren gå ut på auktion. Högsta bud för närvarande är på en miljon dollar.

– Vi kunde inte komma överens om priset så vi får se vad marknaden erbjuder. Vår förhoppning är att hon får stanna kvar men om priset blir tillräckligt högt, antar jag vi säljer. Jag kommer inte låta henne gå billigt. Vi fyra delägare som vill ha henne kvar har enats om ett pris för att stanna, men går det över det så, lycka till nästa ägare, säger Brad Grant till harnessracing.com.

Läs även: Hambo-vinnaren Atlanta – säljs på auktion
Läs även: Falska etiketter – Zeron stängs av ett halvår

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Claes Svensson sparkad av häst – till sjukhus

Claes Svensson sparkad av häst – till sjukhus

Vaggerydstränaren Claes Svensson blev illa sparkad i samband med utfodring av en häst. Han vårdas nu på sjukhus.

Det var på onsdagen som Claes Svensson skulle fodra en häst i hagen som travtränaren blev sparkad i bröstet. Han fick färdas i ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping för vård där han befinner sig kvar.

– Läget är stabilt. Claes blev sparkad av en häst ute i hagen och från början verkade det inte så allvarligt mer än att några revben hade gått av, men samtidigt visade det sig att Claes hade fått en punkterad lunga och skadat levern. Vad som är positivt är att han inte tappat något blod under natten och i dag lär vi säkert få besked om levern ska opereras, säger sambon Marie Nilsson till Sulkysport på torsdagen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby

Torsdag: V64-tips till Åby

Åby V64

Omgången: Åby står som V64-värd och jag attackerar omgången med hjälp av två singelstreck. Två spikar som jag tror vi får se i tidig ledning och sedan för övriga kämpa. Sådan är min förhoppning och tro inför kvällen. Jag spelar en matematisk lapp och med ett par vältäckta lopp. Bland annat i sista avdelningen där skrällen rensar härligt. Dubbeln blir dock en rak sådan och det är röd kusk som gäller. Peter-Peter och 10-10 är det som gäller. Lätt att komma ihåg.

Spikarna:  7 Callmeawinner i V64-1 samt 10 Burning Man i V64-5.

V64-förslag: Enbart för alla rätt

7 Callmeawinner (3-6)
2,3,6 (1-8)
2,3,5,7,8,9 (4-6)
Alla startande (3-6)
10 Burning Man
(6-11)
1,3,4,6,7,8,9,10,12 (2-5)

1x3x6x12x1x9 = 1944 rader

DD-förslag: 10 – 10 x 1000 kr

Loppanalyser

Loppanalys V64-1:

Ranking: A: 7 B: 3-6-4-2-5 C: 9-1-8

Spetsanalys: Callmeawinner är riktigt snabb ut bakom bilen. Som för tre starter sedan ungefär då han lätt spetsade utan att kusken behövde köra på honom. Han trivs också förträffligt i tät där han har sex segrar ax sex. Vi har dubbla open stretch på Åby och det är ytterligare ett plus i jakten på tät. Ingen kan eller vill bråka. Mycket god spetschans för Callmeawinner.

Loppanalys:  7 Callmeawinner har sex segrar av sex från ledningen och trivs alltså alldeles utmärkt då han får husera i tät. Det bör han få göra här och det är mycket god chans och jag spikar. Senast bakifrån i V75 visade han väl inget extra och man kan spekulera i formtapp men jag är inte så orolig för det. Tränaren låter också tillfreds. Biken lär plockas fram igen och då rasslar det till första biten. Spets och rätt så odramatiskt tror jag detta blir. Motståndet ser klart överkomligt ut.

3 Kiss My Lips H.C. avgjorde fint vid skrällsegern näst senast. 6 Virna Zet med duktige tränaren Lugauer är svårbedömd. Båda dessa galopperade bakom bilen senast och lär knappast stöka till det för min spik första biten.

Loppanalys V64-2:

Ranking: A: 2-6-3 B: 1-8-4-5-7

Spetsanalys: Calle Jepson och spår sex i volten brukar ofta vara det samma som pang till spets. Legacy H.H. är därmed spetsafvorit. De två motbuden Bowling El Mar och Far From Over vill säkert ta emot men Bowling El Mar har spår två och Far From Over är osäker. Känslan är dock att Bowlinghästen är stabil och snabb.

Loppanalys: Tre hästar höjer sig och jag har svårt att ta ställning. Skulle jag välja en häst så skulle jag ta 2 Bowling El Mar som jag gillar uppsynen och stilen på. En fin häst som var bra i debuten och ännu snärtigare senast. Ser ut att vara av bra sort och kan nog vara bäst här. Tänkbart spikbud. Tror även att den kan öppna bra och den här kan Medin få skoj med framöver. Kanske och troligt redan ikväll.

6 Legacy H.H. vann från spets senast och besegrade då min tipsetta som dock fick en jobbigare resa och alrdig gav sig helt. Legacy H.H. ser inte lika kapacitetsstark ut men kan säkert vara vassare nu och spets är alltid spets.

3 Far From Over är spänd och osäker men Uhrberg har kört denne två gånger och då har det gått felfritt. Var klart bra tvåa bakom en bra Luddehäst senast med gott om luft ner till övriga och det var en klart bra insats.

Tre streck. Ingen vågad/rolig lösning men alltid något.

Loppanalys V64-3:

Ranking: A: 5-9-2 B: 7-3-8 C: 4-6-1

Spetsanalys: Quattro Töll har bra chans att nå spets och borde sedan köras där.

Loppanalys: 9 Viking’s Topline avgjorde i säker stil senast och streckas på nytt. Då var det Stefan som rattade och nu är det Anders igen. Inga direka plus på det och från bakspår är det bara en i mängden.Som klar favorit. Är dock rejäl av sig och blir svår att stå emot.

Jag tippar dock  5 Quattro Töll med tanke på att det är bra chans på spets och det kan bli halvbilligt. Qauttro Töll är van hårda gäng och bör hävda sig fint här även om det är glest med segrar.

2 Everton var rätt klen i debuten för Peter senast. Kan vara bättre nu och Peter ändrar i huvudlaget. Bra läge dessutom och hästen kan nog en hel del.

7 Jack Bowler vann via open stretch senast  och 3 Digger Lord är gedigen men vinner inte på beställning. Skrällen kan heta 8 Powerful Teemer som har fin form. Dessa streckas.

Loppanalys V64-4:

Ranking: A: 3-6 B: 10-1-2-11-5-4-9-7-8-12

Spetsanalys: Barry B. är snabb och brukar kunna spetsa bara det inte blir galopp. Peck med Kolgjini lär utmana. Dreamboy A.F. är startsnabb men bråkar nog inte så mycket om spets där utifrån.

Loppanalys: Ett smålurigt lopp om nu inte Untersteiners 3 Barry B. skulle sköta sig. Gör han det så talar mycket för ledning runt om men det är ingen lätt sak. Han har sina segrar från spets och har fin spetschans. Kogjinis har dock en känd offensiv ådra i sig och 6 Peck kan stöka till det från början och kan tänkas köra Peters häst i galopp. Det kan vara planen. Skulle Peck nå spets kan han mycket väl hålla hela vägen hem.

10 G.K.Trixy är ingen stjärna utan mer gedigen. Den egenskapen kan räcka långt här med Calle från vettigt läge.

1 Skyliner avslutade fint via open stretch näst senast och har sådant läge på nytt. 2 Key West Snapper höll bra från utvändigt ledaren senast. 11 Front View kan en del men galopperar väldigt gärna. Kan vara skrällen felfri.

Jag streckar samtliga startande och jobbar in storskrällen.

Loppanalys V64-5:

Ranking: A: 10 B: 6-11-2-7-1-13-9-8-5-4 C: 12-3

Spetsanalys: Kennedy har läget men det brukar för det mesta bli galopp så vi får se hur länge det håller. Från springspår på tillägg kommer Lord L.S. och Burning Man farande och över lång distans med open stretch så är det troligt att någon av dessa får överta. Peter är vass från start och med Burning Man bör han öppna snabbt och kan nå tät. Borde vara en bra rygg för övriga.

Loppanalys: Här spikar jag 10 Burning Man. En fin Puro-häst som dock har sina problem och tappar stilen emellanåt. Fungerar han så räcker han mycket bra i sin fortsatt låga klass och nu efter lite uppehåll så har Puro slipat till sin häst. Det ser dessutom ut bra chans på tidig spets. Hästen är nog allra bäst med ryggresa men spets här gör inte ont och det kan bli halvbilligt. Att spekulera i spets från tillägg blir ofta fel men hästen är som sagt minst lika bra i ryggar. Det viktigaste är att han fungerar och det tror jag han gör. Jag spikar.

6 Milles Fighter har varit bra men det är lite tuffare nu. 11 Fullpoint har fint kunnande men det blir ofta galopp. 2 Kennedy har stam och rykte men fungerar nästan aldrig.

Loppanalys V64-6:

Ranking: A: 10 B: 3-6-8-12-1-9-4-7 C: 2-5-11

Spetsanalys: Raya Piraya är oprövad och svårbedömd bakom bilen. Troligt att favoriten Global Writer får överta.

Loppanalys: Här blir Johans 3 Global Writer favorit från ett bra utgångsläge. Det kan nog bli tidig ledning och då ökar chanserna så klart men det finns frågetecken. Senast blev det galopp men hästen såg fullt bra ut efter galoppen. Har sedan hunnit med att bli struken så hur är formen egentligen. Det känns åtminstone något bräckligt trots fina förutsättningar.

Gammal är äldst och jag tippar och spelar DD med pappa Peter i stället. Hans 10 Shutupandscratchme galopperade också senast men då var det spår fem i volten. Nu från bakspår med bil ska det inte vara någon galopprisk. Peters häst svarade för en klart bra upphämtning eftter galoppen senast och visade fin form. Bör kunna vinna lopp snart och varför inte här. Bör duga fint. Norskt huvudlag ikväll och det kan nog passa fint.

Jag streckar på lite. 6 Raya Piraya bör duga bra. Få se hur bilstart passar. 8 Zeno Lens är svårbedömd i Sverigedebuten. Har visat fint kunnande i Italien men har nu varit ifrån. Har ett svårt läge och nu över medeldistans och tränaren ligger lite lågt så här direkt. Vann från utvändigt ledaren vid segern i programraden och den här tränaren brukar ha trimmat så ett streck får det bli.

12 Big Farmer har lopp i kroppen och kan vara ordentligt framsatt. 1 Global Temptation har open stretch-läget. 9 Turbulence Face är inte heller oäven. Jag tar med nio hästar.

Tipsredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Boden
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Boden

Fredag: V65-tips till Boden

V65 Boden 15 februari

Omgången: Vinterbana i Boden och omgången ser inte jättesvår ut, trots många hästar i loppen. Jag spelar med två spikar, en på spets och en på styrka!

Spiken: 6 Hagentoy (V65-1) har straffspark och han ska vara huvudet högre än de han möter, dessutom tidig spets. 5 Cool On Photos (V65-6) är mycket rejäl och ska ha toppform nu och jag tror han mosar dem.

V65-förslaget är på 1224 kronor.

6 Hagentoy (2-3)
2/ 1-14-3-15-7-4-5-6-9 (11-8)
4-6-8-7-3-2 (1-5)
4-3-10-2-12-9-7-6-1-5-11-8 (4-3)
7/ 8-12-4-2-6-9 (10-3)
5 Cool On Photos (4-9)

1x1x6x12x7x1 = 504 kr
1x10x6x12x1x1 = 720 kr

LD-förslag på 900 kronor:

7 – 5 x 500
8 – 5 x 300
12 – 5 x 100 

V65-1:

Ranking: A: 6 B: 2-3-1-10-9 C: 5-8-7

Spetsanalys: Bakels Birdland och Victory Streamline gör upp om att släppa till Hagentoy.         

Loppanalys:

Mycket bra uppgift för 6 Hagentoy som håller hög nivå. Senast kördes han till ledningen tidigt och sedan bara lämnade han dem över upploppet, med norsken sparad och det såg oförskämt enkelt ut. Rikard nu är ingen försämring och över 2640 meter tror jag ingen vill svara favoriten. Det bär av mot ledningen och ny enkel seger. Jag spikar den stora favoriten. Vinterbana verkar snarare vara en fördel då han varit 1-2-1 på tre försök på isen – alla tre dock på Umåker ska sägas.

Finnarna kommer laddade, 2 Bakels Birdland får likt senast Santtu Raitala i vagnen och det är bra. Han såg klar ut då han ryckte undan på upploppet senast efter att ha spetsat från innerspår, men han blev trist och tvekade bort det. Bra chans till ledarryggen.

3 Protector vann två lopp för Jaara förra vintern på isbanan i Boden och han står bra inne i loppet. Han var ute i finska gulddivisionen senast, men såg ut att snubbla i galopp då bilen släppte iväg hästarna.

V65-2:

Ranking: A: 2 B: 1-14-3-15-7-4-5-6-9 C: 11-8-10-13-12

Spetsanalys: La Masse Monetaire var snabb bakom bilen i Finland vid segrarna och har bra spetschans. Crystal Cool var snabb med spår 8 senaste bilstarten och den kommer utmana.     

Loppanalys: 14 Atlas Eagra blir favorit och han är en ganska lovande fyraåring. Näst senast la sig Hanna lugn utanpå stallkamraten och höll bra. Senast släppte hon spets, fick chansen på open stretch och det var bra gjort att spela förbi på det smala ”snikspåret”. Värre uppgift nu trots allt.

Han kunde inte rå på 1 Sofarsogood L.A. näst senast, sedan denne körts till ledningen och dragit på rejält sista varvet. Det är en välbyggd och rejäl häst men han är. inte alls snabb ännu. Innerspår bakom bilen är stressigt och det kan mycket väl bli strul då han inte varit snabb hittills med bilstart.

Draget är 2 La Masse Monetaire som kommer från Finland, och formen kan jag inte vara säker på. Det var lite konstigt senast då kusken tog hästen ur loppet då han fick svar av dödenshästen med varvet kvar. Dessutom var det första starten efter paus. Han visade dock bra fart förra året och vann fyra av åtta starter, och stack till ledningen för att enkelt gå undan vid de båda senaste segrarna. Borde ha bra chans att komma till ledningen och sedan blir det intressant.

Den som utmanar från start är 4 Crystal Cool som inte alls orkade i dödens senast efter vila, i Boden. Var snabb näst senast då det var hård fart med 11,5 första 500 och 13,5 på varvet, men det höll inte alls.                          

V65-3:

Ranking: A: 4 B: 6-8-7-3-2 C: 1-5-9-10

Spetsanalys: Anchor Man var rätt bra med senast utan att hota om ledningen, men kan göra det nu. Nice Force har tagit ledningen flera gånger, men i lugnare inledningar. Mr Tibo D.F. klev på bra för Ohlsson till ledningen och snabb var Countdown Joke i tidigare regi, laddas?     

Loppanalys: 6 Mr Tibo D.F. är betrodd, och han var bra vid segern i somras då han enkelt avgjorde sista 600 då han fick anfalla. Sedan var han rätt bra starten efter, men hoppade bort sig tidigt i senaste starten och har nu inte startat sedan november. Det är bättre kusk nu än på sistone då tränaren kört själv, och det är chans om formen skulle vara tillbaka.

Jag tror att 4 Anchor Man vinner. Det är en kapabel häst som inte ser helt enkel ut. Senast var det härligt tryck i hästen och han såg klart ut hela loppet i andra ytter. Kusken gled fram utvändigt in mot sista kurvan och såg ut att brisa undan med gott om luft, men det blev konstigt hårt mot mål och han borde kanske avgjort enklare. Nu var det ändå 30 meter ner till trean och det var nog så att ledande Weasel W.F. var bra. Han har inte startat på dryg månad, och kanske inte var som bäst ändå? Normalt sett toppchans i klent gäng, men det är en lite knepig häst och som jättefavorit ligger värdet i att han torskar.

8 Countdown Joke är mycket knepig vad det verkar, han har bara släppt grejerna och galopperat in mot upploppet två gånger i rad, men bra placering på gaffeln. Det ser ut att finnas fart som räcker, om han travar… 

V65-4:

Ranking: A: 4-3-10 B: 2-12-9-7-6-1 C: 5-11-8

Spetsanalys: I Am Your Dream öppnar bra, men smyger nu verkar det som efter två plattmatcher. Yanru är snabb och kanske kan komma före Elsaonvacation. Ändå knapp favorit på den senare.        

Loppanalys: Lurigt lopp! 1 I Am Your Dream har vikit sig från ledningen två gånger i rad och varit klen. Det var dåliga blodvärden, och nu har man börjat om med snöträning och det kan fattas en del. Bäst i ryggar menar tränaren som smyger nu?

Jaara låter ganska nöjd med 3 Forgetmenot Sisu som fick lopp i kroppen senast och det har gjort henne gott menar han. Hon hoppade i sista kurvan senast och många hade problem där den dagen.

2 Yanru är en annan finsk gäst efter paus. Man har inte kört på banan, men tryckt på bra på rakbanan enligt tränaren och det kan räcka långt. Var ändå rätt så bra vid de två segrarna, kopplade snyggt grepp efter att ha klivit ut i dödens 600 kvar vid senaste av dessa.

Favorit kan 4 Elsaonvacation bli med seger 2/3 senaste. Hon har avgjort knappt båda gångerna men var ändå klart bra senast. Kördes i spets under småtryck, men fick släppa varvet kvar. Kunde ändå komma tillbaka och sätta dit skallen i strid med två hästar. Tippas!

Loppets roliga drag är 10 Mas Active som spurtade positivt i vida spår över upploppet senast! Nu kör man bort en etta och har två lopp i kroppen. Dags för vinst?

V65-5:

Ranking: A: 7 B: 8-12-4-2-6-9 C: 10-3-11-5-1

Spetsanalys: Smått lurigt vad gäller ledningen, Diablo Sisu öppnar bra men smyger. Obelix M., Rhesos Face och kanske främst Smooth Criminal kan tänkas testa för att överta. Jag tror på den senare!    

Loppanalys: 4 Diablo Sisu är favorit, och kan vinna men då måste det klaffa för han är snabb men vek den här. Det klaffade bra vid segern, men senast fick han lägga speeden för att jaga ifatt tätparet och då ebbade det ut i dåligt trav. Nu blir det norskt huvudlag vilket säkert är bra, och det kan bli ledarryggen.

Jag tror mest på 7 Smooth Criminal som känns intressant då Santtu Raitala hoppar upp. Hästen kan en hel del, och han vann senast han körde i december då hästen var helt överlägsen efter att Raitala glidit fram utvändigt halvvarvet kvar. Vid de två starterna i Boden i år blev det först väl tufft tempo i ledningen, och senast gick han fullt bra från tolftespår. Drag!

8 Jazza Håleryd har pausat lite, men står sig bra här normalt sett. Trots spåret och kort paus är det segerbud.

12 Hunkydoro Degato värmde inte alls bra senast och hoppade bort sig i starten. Fungerar hästen kan det bli seger, och Rikard är vass kusk. Betänk att hästen sprang 14,0 full väg som tvåa tidigare i höstas och det är bra för loppet.

V65-6:

Ranking: A: 5 B: 4-9-6-11-1-10-8 C: 3-12

Spetsanalys: Flash Spruce till plankan och det bör vara Mountain Hooligan som dyker förbi då den är snabb och brukar skickas.

Loppanalys: Hårt betrodd är 9 B.W.L.Ruthless som kommer med två raka segrar tagna i Boden. Kördes till ledningen varvet från mål senast och gick enkelt undan, och avgjorde bakifrån före det. Nu är det bakspår på 1640 meter och mot bättre motstånd och bara en av flera.

5 Flash Spruce kommer med full form. Senast löste det sig optimalt från ledarryggen då Pakkanen snävt tog sig loss och kunde spurta ner en tapper 5 Cool on Photos sista biten där dessa lämnade resten. Det var samma glid vid segern före, ledarryggen och tuppa loss och avgöra knappt men rätt säkert. Jag tror det vill till samma klaff för att bli tredje raka.

Jag spikar Cool on Photos som alltså var tapper i dödens senast endast knappt slagen och han är mycket stark och rejäl. Nu Santtu Raitala upp vilket jag gillar och även om det är väl kort distans så tror jag han kan mosa dem. Med två lopp i kroppen under februari efter en månads paus bör farten komma allt mer i benen på honom. Spik, även om jag inte hade väntat mig att han skulle bli favorit.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
100 dagar till Elitloppet - Här är hetaste hästarna
Nästa nyhet
100 dagar till Elitloppet – Här är hetaste hästarna

100 dagar till Elitloppet – Här är hetaste hästarna

Det är hundra dagar kvar till Elitloppet – spekulationerna kan börja. Vi listar några av de hetaste hästarna som, förhoppningsvis, dyker upp på Solvalla sista söndagen i maj.

Nog kan det tyckas väl långt kvar till Elitloppet, men årets största travfest ligger bara lite mer än tre månader fram i tiden. Och vägen fram till att startfältet blir klart, brukar vara en stor del av loppet. Frågorna är många, önskemålen desto fler. Får vi se Readly Express i Elitloppet i år? Kommer Bold Eagle att återvända för tredje gången gillt? Hur blir det med USA – och hur blir det med Bazire?

Här är de hetaste kandidaterna (enligt oss):

Readly Express – självklar toppkandidat. Alla vill se honom i Elitloppet, även tränaren Timo Nurmos. Efter sina toppinsatser i Prix d’Amérique och Prix de France ser Readly ut att fortsätta med fler starter i Frankrike innan det kan bli aktuellt med storloppssäsong på hemmaplan. I fjol valde man att i stället fokusera på aveln och avstod sin plats i Elitloppet, i år lutar det åt det motsatta.

Propulsion – hade inte lyckan med sig i Prix d’Amérique i år heller. Direkt efter packade man väskorna och for hem till Sverige igen. Från tränaren Daniel Redéns håll verkar målsättningen vara tydlig – att vinna Elitloppet. Propulsion gjorde i det närmaste rent hus i våra storlopp förra säsongen och travade in mer än elva miljoner. I Elitloppet har det dock blivit två raka silver – i år vill man ta slutlig revansch.

Aubrion du Gers – Jean-Michel Bazire har länge haft en avig inställning till att tävla i Sverige, men i år låter tongångarna annorlunda. Med Aubrion du Gers, som brukar få bära epitetet ”världens bäste valack”, hade han en enorm säsong i fjol då han avslutade den med elva raka segrar. Bazire har varit tydlig med att han önskar en nordisk turné med hästen i år där Elitloppet är huvudmålet. Alla hoppas att det också blir verklighet, i så fall sannolikt med Jos Verbeeck vid tömmarna. En annan drömhäst från samma stall är såklart PdA-vinnaren Bélina Josselyn, men här tycks Bazire vara bestämd.

Bold Eagle – Den franska nationalklenoden har kommit segerviss till Solvalla de två senaste åren, men inte kunnat leva upp till förväntningarna. I fjol försvann ”Örnen” bort redan i försöket då en galopp tog död på drömmarna efter ett startkaos modell större. Då menade kretsen kring hästen att det var sista försöket i Elitloppet, men bland annat huvudägaren Pierre Pilarski har öppnat för möjligheten till ett tredje raka försök.

Perfect Spirit – Ingen häst som vunnit Hambletonian har deltagit i Elitloppet sedan Scarlet Knight gjorde sin sista start i loppet 2005. Det faktumet i sig gör Perfect Spirit till en dröm-kandidat i år. Vid sin första säsong i svensk regi, hos Daniel Redén, visade han också att han är en travare för världseliten. Han vann då åtta av sina elva lopp vilket innefattade både Sprintermästaren och Kungapokalen. Inför sin säsong som femårig är han en av landets hetaste hästar och borde vara given i Elitloppet om man så önskar.

Ringostarr Treb – Ett Elitloppet utan sin titelförsvarare känns aldrig riktigt komplett. Ringostarr Treb klev ut som den stora segerherren i fjol och vann försök och final efter att dessförinnan utskåpat sitt motstånd i Olympiatravet. Säsongen efteråt blev dock mer problemfylld med sporadiska starter och ett misslyckande i VM-loppet. För närvarande verkar ”Ringo” som avelshingst men en plats i Elitloppet bör vara självskriven för fjolårs-vinnaren om han återkommer till tävlingsarenan.

USA-fönstret – Hästar från Nordamerika blir ett allt mer sällsynt inslag i Elitloppet, men kanske kan det bli ändring på det i år. Flera potentiella toppnamn förbereder sina säsonger på andra sidan Atlanten. Åke Svanstedt har menat att stallets stora artist Six Pack inte siktas mot Elitloppet i år, men sedan svenska ägare köpt in sig, kanske en liten dörr står på glänt? Hambo-vinnaren Atlanta gick i veckan ut till försäljning på auktion. Hästen laddas för en ny säsong. Med ”rätt” ny ägare, kanske det finns Elitloppet i tankarna? Trätosystern Manchego fortsätter att tävla i år, i regi Nancy Johansson. Är man sugen på en resa till Sverige med superstoet? Marion Marauder var till-tänkt för Elitloppet förra året men kom igång för sent på säsongen, kanske blir det ett annat fokus i år?

De svenska femåringarna – Svenskfödda femåringar brukar tas försiktigt men hoppas kan man förstås att någon, eller fler, redan i år tar sikte mot det största loppet. Who’s Who stod för en redan klassisk insats när han sopade banan med konkurrenterna i Derbyt och är en av Sveriges mest spännande inför den här säsongen. Men vill man till Elitloppet? Villiam hade en problemfylld säsong i fjol men vaknade till och visade sina enorma resurser i Europaderbyt. Sedan är väl frågan om det kanske inte är Prix d’Amérique 2020 som är det stora målet? Mellby Free var drottningen i kullen i fjol och tjänade hela sex miljoner kronor genom segrar i Stochampionatet och Breeders Crown samt silver i Europaderbyt. Hon har bara 14 starter i karriären, vad väntar i år?

Tio andra Elitlopps-bubblare:

Cyber Lane – avstod i fjol, redo i år?
Double Exposure – dominant bland stona, stora scenen nu?
Ferrari B.R. – ständig supertalang, tar det stora klivet i år?
Looking Superb – PdA-skrällen en annan norsk kandidat.
Makethemark – Vann Jubileumspokalen i fjol.
Nadal Broline – tog bronset förra året.
Tornado Valley – Årets hopp från ”down under”?
Urlo dei Venti – inbjuden i fjol, nu tillbaka efter avstängning.
Uza Josselyn – var med i fjol och ser ut att vara lika bra i år.
Vitruvio – nästa stora italienska stjärna. Vill till Elitloppet.

(Foton: Gerard Forni, Scoop Dyga och ALN).

Vem vinner Elitloppet? Spela hos Unibet! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Årets tvååring tillbaka - Belker startar på Solvalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson